Home Grensverleggers Uitheems Geduister #302

Uitheems Geduister #302

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Of er ooit weer licht zal zijn in de symfonie van het leven kunnen we niet voorspellen, maar wat we wel kunnen garanderen is ons zondagse Uitheems Geduister, als echo’s van de diepste duisternis in de ziel. Deze week met nieuws van Gulvøss, Je ‘t Aime, Zus, Pure Obsessions & Red Nights, Moonvampire, Hail Darkness, Dichro, 2DCat, Radar Men From The Moon en Hamulec.

GULVØSS 
Sven Wittmiß navigeert met zijn project Gulvøss als een zwerver tussen twee werelden: de Noordse eenzaamheid en de pulserende metropool Berlijn. Donker en hoopvol kenmerkt zijn sound een melancholische warmte in een diepe, uitgestrekte sound in de stijl van Depeche Mode. Op 12 juli vond The Perfect Symphony, het tweede Gulvøss-album, zijn weg naar onze oren en harten en meteen ook naar de nummer 1 op de Duitse electro-hitlijst GEWC..

Daaruit wordt nu My Salvation gepresenteerd, als tweede single. Een erg toegankelijk, donker dansbaar elektronummer met een refrein dat wel blijft plakken, in knappe zwart/witte videoclip verbeeld.

Website / Facebook / Bandcamp

JE ‘T AIME & ZUS
In 2022 releasete het Franse postpunk-/ coldwaveproject Je ‘t Aime zowel hun album Passive, als het bijhorende, daarop volgende album Agressive. Intussen werd er aan Passive ook het remix-album Passion toegevoegd en hetzelfde geldt voor Agressive, die met Agression ook een remix-vervolg kreeg.

Vanop die laatste, wordt nu Tales Of Despair in de kijker gezet, met een videoclip bij de remix door Zus, die met een extra lading electro ook de opwinding verhoogt! De video is een zintuiglijke explosie, waarin de rauwe energie en emotionele intensiteit van Je ‘t Aime samensmelt met opvallende beelden.

Facebook / Bandcamp / Website 

PURE OBSESSIONS & RED LIGHTS & MOONVAMPIRE
Pure Obsessions & Red Nights, de enigmatische darkwave-act onder leiding van Philippe Deschemin, heeft een gloednieuwe single onthuld. Voor She Dreams in Black – Second Night werkte hij samen met postpunkartiest Moonvampire. Het is een pure darkwavetrack met postpunkvibes in een gothsfeertje.

“Come on, wake up now
We’ve got a long long way to go
Oh come on here my dear
Sometimes you to have take the plunge
Come on here
I will give the keys
Let the night begin
I will show you my realm”

Mystiek zweeft rond in de track, met zijn orgelachtige synths, doch stevig geaard in standvastige beats. Een donkergeslaagd nummer!

Facebook / Spotify / Bandcamp

HAIL DARKNESS
Hail Darkness is een Amerikaans, female fronted, occult rocktrio waarvan je het geluid kan omschrijven als de bastaarddochter van doom en psychedelia. Oprichter Joshua (bas) groeide op in Phoenix waar rond medio 2020 de eerste nummers werden opgenomen, wat resulteerde in de geboorte van de band, samen met hoofdcomponist Jez op gitaar en Emmet, tevens de ontwerper van de band, op drums.

Hail Darkness verhuisde in de begindagen van de pandemie naar Jez’s thuisbasis South Carolina en bouwde daar een thuisstudio om een ​​uitgebreide driejarige opnamesessie te beginnen. Aanvankelijk was het doel om het vintage geluid van hun idolen na te bootsen (T-Rex, Jefferson Airplane, Pentagram, Shocking Blue, Focus, Jess Franco-soundtracks, Black Sabbath, Lucifer Rising, Mountain, Captain Beyond…) en die te mixen met de geluiden van hun modernere favorieten zoals Cathedral en Electric Wizard.

In de studio wordt Hail Darkness vaak begeleid door bevriende multi-instrumentalisten, ook wel de Hail Darkness Coven genoemd, die met verschillende instrumenten helpen om hun exotische psychedelische geluid te creëren.
Uiteindelijk brengt hen dat nu tot hun pas verschenen debuutalbum Death Divine. Het album bevat 10 nummers die hun diverse muzikale kantjes laten zien, met aspecten van occulte jaren ’70. rock, psychedelia, doom en folk. Een magische, retrodonkere, kosmische reis, waarvoor de band zich door het occulte liet inspireren.

Death Divine is digitaal en op vinyl verschenen bij Vatican Records.

Bandcamp / Instagram

DICHRO 
De darkwaveband Dichro heeft vier jaar genomen om aan nieuw werk te sleutelen. De band bracht deze week hun langverwachte, volledige debuutalbum Stained Glass uit, waarop frontvrouw Charmaine Freemonk een (h)eerlijke urgentie laat horen in haar buitenaardsetherische tonen!

Het eclectische album kan je vergelijken met een rit die de luisteraar meeneemt door de recente en verre geschiedenis regelrecht afstevenend op een dystopische toekomst. De band combineert op zware synthriffs met onverwachte instrumenten zoals de resonatorgitaar en zelfs de banjo, waardoor een geluid ontstaat dat fris klinkt.

De nummers op Stained Glass verkennen verschillende thema’s zoals ongebreidelde woede tot doordachte meditaties over de toekomst, fouten uit het verleden en de idealen waar we naar streven. Nummers als Dinner Du Jour, Scratch en Mercy omhullen luisteraars in humeurige, melodieuze dagdromen en nuchtere visioenen van hoop.

Stained Glass is digitaal en op cd verschenen via Distortion Productions.

Facebook / Bandcamp

2DCAT
2DCat is een dark synthpopband uit Washington D.C. (US). Het duo pakt de maatschappelijke druk op vrouwen aan met hun angstaanjagende Allie X– cover van het nummer Off With Her Boots. Het tweetal gaf de track Off With Her Boots door het te herinterpreteren tot Off With Her Tits. De gedurfde versie kreeg een angstaanjagend kantje mee en is doordrenkt met een broeierige, pulserende energie die boeit en betovert.

Door de scherpe zelfspot in de Allie X-teksten te combineren met de rijke texturen van analoge vintage synths transformeerde 2DCat het nummer in een gothtrack met schimmige allure. De verkenning van het lichaamsbeeld en de maatschappelijke verwachtingen wordt geleverd met een perfecte mix van donkere humor en onverschrokken authenticiteit. In een sonische trip waarin kwetsbaarheid verweven is met rauwe empowerment confronteert 2DCat hun luisteraars met hun eigen innerlijke demonen.

Off With Her Tits is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

RADAR MEN FROM THE MOON
Radar Men From The Moon is een Nederlands, experimenteel collectief. Niets staat vast en alles, voortdurend in beweging en staat nooit stil.  Hun pas verschenen album Vomitorium is zwaarder en donkerder dan voorheen. Met een louterende, sonische overdaad en een knallende intensiteit, stuwen ze industrial electro uit de jaren 90, dissonante noise-rock en de donkerste postpunk-extremen doorheen de 8 nummers.

De band uit Eindhoven kan van een nieuwe incarnatie spreken, met een nieuwe line-up voor dit achtste album. Zo brengen Glenn Peeters (gitaar), Tony Lathouwers (drums), tweede drummer Joep Schmitz, Bram Van Zuijlen (gitaar/synths), Niek Manders (bas) en nieuwe zanger Niels Koster schurende, experimentele punk: “Het album bevat acht mentale landschappen, allemaal met een ingang en een uitgang, net als een vomitorium van een Romeins theater. Machtsstructuren die voortdurend worden opgewonden en elkaar tegenwerken.” 

Vomitorium is digitaal, op cassette en op lp verschenen via Fuzz Club Records.

Facebook / Bandcamp

HAMULEC 
Om af te ronden, stellen we jullie nog even de  snel opkomende Euro-slayers Hamulec (uitgesproken als ‘Ha-moo-lets’)voor. Opkomende zwaargewichten die inspiratie vinden bij klassiekers als Anthrax, Venom en Slayer, maar even goed in de old school punkscene van hun Poolse thuisland.

De metallers hebben zojuist op een aantal grote festivals in Polen gespeeld en plannen dit en volgend jaar een aanval op Groot-Brittannië. Mikołaj (zang, gitaar) en Filip Karolewski (drums), samen met oude vrienden Kacper Sobczyk (bas) en Kuba Habrat (leadgitaar) maken sinds 2018 thrashpunk, gelaagd met zwartgeblakerde tonen, maar zetten zich vooral in 2020 op de kaart, met hun debuutsingle Generacja.

Deze week bracht de band hun nieuwe nummer Stos uit.   “Het is een krachtige verkenning van de angstaanjagende kracht van een menigte. Geïnspireerd door de angst om tegenover een menigte te staan, duikt dit nummer in de agressie van een massa die alles op zijn pad verbrandt. De video is opgenomen in de griezelige setting van een verlaten gebouw tijdens een zware storm; het is echt rauw en intens.”, vertelt de band.

Instagram / TikTok

https://www.youtube.com/watch?v=cRNbr4Jq6m4.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More