Home Grensverleggers Uitheems Geduister #301

Uitheems Geduister #301

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Muziek is de kunst om stilte om te zetten in echo’s van onze diepste angsten en schaduwen, en waarheden te fluisteren die we niet durven uit te spreken. Dus zwijg nu toch gewoon even. En geniet van het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Sleek Teeth, Antipole, Ja’kob, Pedro Code, Helioclast, Misanthropia, Amáutica, Terminal, The Sea At Midnight en Necrø.

SLEEK TEETH
Om hun nieuwe, aankomende ep te promoten, stuurt het Amerikaanse dark electroduo Sleek Teeth hun laatst verschenen single Endless uit.
De track gaat over de onvoorspelbare paden waarop we ons soms bevinden, evenals de beloningen en gevaren van het loslaten van verwachtingen en het omarmen van onzekerheid.

We can turn back
Chase these footsteps
We’ll never understand
We’ll never see the way it ends

Een dansbaar darkwavenummer, met een catchy refrein. Het klinkt in de strofes vrij minimalistisch en het refrein nogal retro. Niets nieuws, maar niet slecht!

Endless is digitaal verschenen. De ep verschijnt in oktober.

Facebook / Bandcamp / Website

ANTIPOLE & JA’KOB FT. PEDRO CODE
Muzikale genen hou je niet zomaar tegen. En dat is maar mooi ook! De Zweedse artiest Karl Morten Dahl van het project Antipole bracht nl. net met zijn zoon Ja’kob een nieuw nummer uit, waaraan ook Pedro Code meewerkte op zang.

Als Antipole werkt Dahl wel vaker samen met meerdere producers en artiesten, en toch blijft zijn muziek altijd direct herkenbaar door zijn gitaargedreven, melancholisch melodieuze en hypnotiserende post-punk-/ darkwave-sfeer. Zijn zoon Ja’kob (Jakob Viberg-Dahl, 15) is dus de nieuwkomer in de scene, als gitarist. De Portugese muzikant Pedro Code is dan weer geen nieuweling, want hem kennen we van bands als The Dream Collision, The Ending Nights en IAMTHESHADOW. De artistieke invloeden van Pedro Code zijn gevarieerd en navigeren door de zwartste en scherpste geluiden van de jaren 80.

Samen leveren deze drie heren een fantastisch mooie postpunktrack af, met Walk With Me. Het gitaarwerk is begeesterend sterk en standvastige drums begeleidend de donkerdiepe vocalen van Code. Een bedwelmend dromerig nummer. Wij stappen graag mee met deze drie heren…!

Walk With Me is digitaal verschenen.

Antipole / Ja’kob / Pedro Code

HELIOCLAST
De gloednieuwe darkwaveband Helioclast heeft hun zelfgetitelde debuutep net uit. Over de band zelf vinden we niet veel meer info dan dat Helioclast het project is van de Noorse ES (muziek en instrumenten) en KH (teksten en zang).

De vijf nummers bieden instrumentaal een fris meeslepende darkwave-ervaring. Op vocaal vlak… wel… dié stem moet je echt wel liggen! Donker, grommend bijna, klinkt deze ritmisch door bittere darkwavegeluiden, die hier en daar wel van fijne vernieuwende details voorzien zijn. De zang neemt ons wel bij het nekvel, maar op een ietwat foute manier… hoewel het allemaal wel een extra theatraal kantje meekrijgt hierdoor.

Helioclast is digitaal verschenen.

Facebook / Instagram / Spotify / Bandcamp

MISANTHROPIA
De Nederlandse band Misanthropia heeft een huiveringwekkend nieuw hoofdstuk onthuld . Ze vallen deze keer sonische aan met de lyricvideo release voor Fade Into The Abyss. Dit is een bloedstollend eerste voorproefje van het aankomende conceptalbum Envy The Dead, van de blackened death metal-giganten.

Fade Into The Abyss schetst het huiveringwekkend portret van Mary Ann Cotton, een beruchte 19e-eeuwse Engelse seriemoordenaar, en benadrukt haar rol als een bedrieglijke en dodelijke figuur wiens erfenis van horror en verdriet door de eeuwen heen impactvol blijft.
De bijhorende clup visualiseert het sinistere verhaal en legt de essentie vast van een vrouw wier erfenis van terreur de levenden blijft achtervolgen.

Huiver en beef bij al dit sonische geweld, dat Bram Koller (gitaar, vocals), Dennis Schoenmaker (gitaar), Pepijn Heilbron (bas) en Hugo de Waal (drums) met agressieve riffs, drums en vocalen afvuren als kanonskogels op de toch al doden.

Fade Into The Abyss is digitaal beschikbaar. Het album Envy The Dead, verschijnt op 6 september via Wormholedeath Records.

Website / Facebook

AMÁUTICA
Zeven jaar na hun veelgeprezen debuutalbum keert de Argentijnse darkrockband Amáutica terug met een tweede studioalbum. Als voorproefje krijgen we alvast Acaso El Viento uit, een nummer waarvoor ze samenwerkten met Ariel Rossi (The Beauty of Gemina, Koenix).
Een gezwinde rocktrack, met puike drums, aangedreven door knap gitaarwerk en gedreven zanglijnen.

De creatie van hun nieuwe album is het resultaat van de meedogenloze zoektocht van de band naar hun unieke kwaliteit, het resultaat van een reis onder leiding van El Guru en Romina Dusk vanuit hun geheime bunker waar ze hebben geëxperimenteerd met hun donkere rockklanken. Ze komen slechts af en toe tevoorschijn om een ​​studioalbum op te nemen of op te treden op onbekende, afgelegen locaties. De Spaanse teksten gaan zoals steeds over  voorouderlijke wijsheid, magie en spiritualiteit.

Acaso El Viento is digitaal verschenen. Het album Sin Altares verschijnt op 6 september via Aenaos Records en kan je reeds voorbestellen. Het label zal ook alle eerdere singles en de ep van Amáutica de band opnieuw digitaal uitbrengen.

Facebook /  Bandcamp / Instagram

TERMINAL
De Zuid-Afrikaanse industrial act Terminal onthulde The Hush of Cannons Cold, een unieke verzameling van acht instrumentale herwerkingen. Hier worden de instrumentale nummers die als zeven korte intermezzo’s op de eerste twee Terminal-albums verschenen, elk door verschillende artiesten geremixt en samen gebracht tot volledige en dus langere (maar nog steeds instrumentale) tracks. De artiesten die hieraan meewerkent, vertegenwoordigen een breed scala aan acts uit het industrial-, EBM- en darkwave-landschap, waaronder Flesh Field, iVardensphere, Stahlschlag, Evestus, spankthenun, RailWRX en Searching For Survivors. De resultaten zijn stilistisch divers, van slaande clubtracks tot neoklassieke herwerkingen.

Het is altijd de vraag of instrumentale lange tracks interessant genoeg zijn om te kunnen blijven boeien. Geloof ons: deze doen het helemaal!

The Hush of Cannons Cold is digitaal verschenen bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

THE SEA AT MIDNIGHT
Hij charmeerde ons al helemaal met zijn laatste single Chopping Them Down en daar doet Vince Grant van The Sea At Midnight nu nog een schepje bovenop met een nieuw nummer.
Heeft de Amerikaanse postpunker/ shoegazer last van de  Californische hitte en snakt hij naar regen? Misschien ook wel, maar het is vooral de nood aan regen voor de aarde die hij bezingt in Wait For Rain.

just about everywhere
there’s trouble on the farm
don’t know how much longer
this can still go on
empty wells and taps won’t run
the heat a killer
sent from a merciless sun

Een opvallend aangrijpende synthlijn horen we doorheen de hele track, terwijl we wegsmelten onder de zanglijnen, gedragen door gitaren die glanzen en rocken tegelijk en dat alles onder een knap postpunkritme, dat ons alvast aan het dansen brengt. Regendansje samen! Iemand?
In het woord ‘wanhoop’ zit ‘hoop’ en ook dat wist Grant sonisch te verwezenlijken met dit nummer.

Wait For Rain is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

NECRØ
Necrø
is het nieuwste project van João Vairinhos (Löbo) en Sara Inglês (Wildnorthe). En hun sound kan je vergelijken met een huwelijk tussen een meer gruwelijke Boy Harsher en een meer verkennende Perturbator.

Na het uitbrengen van een nummer op Cold Transmission’s compilatie Zeitgeist Chrome Vol.2, brengt Necrø binnenkort hun langverwachte debuutalbum uit. Terwijl ze daar de laatste hand aan leggen, bracht het uit Portugal afkomstige synthwave- /electroduo een gloednieuwe track als teaser uit.

Necrøzet met Into Oblivion een intens urgent geluid neer. Het duo geeft wat uitleg bij het nummer: “Het benadert het idee van de majestueuze hoop dat we een hoogtepunt zullen bereiken en iets unieks zullen bereiken om herinnerd te worden en tegelijkertijd opgeslokt te worden door de drang om vergeten te worden. Terwijl we langs talloze dagen van herhaling dwalen, probeer troost te vinden en het feit uit te wissen dat de seizoenen voorbij zullen gaan, onze oase van herinneringen zal opdrogen en onze ziel in de vergetelheid zal verdwijnen.”

Een vrij pessimistische gedachte, in alle mystiek in een al even somber prachtige track gegoten!

Into Oblivion is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More