Home Grensverleggers Uitheems Geduister #299

Uitheems Geduister #299

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Hoor je de echo van je ziel in Uitheems Geduister? Deze zondag met nieuws van Dual Analog, Magic Wands, Deus Ex Lumina, Petrolio, Meersein, Violent Vickie, Everything Goes Cold, Derision Cult en Mortal Realm.

DUAL ANALOG
De Amerikaanse turbowavepioniers van Dual Analog lieten deze week met Dharmachakra een soort protestsong los op de wereld. Het nummer is namelijk een rauwe reflectie op het moderne apocalyptische hel-landschap waarin onafhankelijke artiesten zich trachten te settelen. Als een autobiografisch volkslied dat de frustraties en worstelingen van de hedendaagse onafhankelijke muzikanten vastlegt, klinkt Dharmachakra strijdvaardig.
De tekst zal iedereen die de zware strijd van het boeken van optredens en het vinden van een publiek heeft meegemaakt, raken.

Chip Roberts (mede-oprichter van Dual Analog) legt uit: “We wilden dat Dharmachakra die strijd zou weerspiegelen en het gevoel van nutteloosheid dat er vaak mee gepaard gaat. Het is een rauwe en eerlijke weergave van hoe het is om je hart in je kunst te storten, om daarna het gevoel te hebben alsof je in de leegte schreeuwt.”

De uitdagingen waarmee onafhankelijke artiesten worden geconfronteerd, kregen klank in dit nummer. De vocals klinken somberbitter, doch prachtig meerlagig, tegen een erg dynamisch elektronisch kader, waarin af en toe hoop glinstert…

Dharmachakra is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

MAGIC WANDS
Magic Wands
is het Amerikaanse dreampopduo, Chris en Dexy Valentine. Ze staan bekend om hun glinsterend dromerige geluid, waarin elementen van shoegaze, postpunk en gothic zijn verwerkt. Gekenmerkt door zwaar gestructureerde gitaren, synth-drones en etherische zang, produceren ze een buitenaardse sfeer die tegelijk ook iets euforisch uitstraalt.

Het duo bracht al 5 albums uit, waarvan Switch (2023) het meest recente is. De nummers van dat laatste album werden ook geremixt door gastartiesten en later dat jaar uitgebracht als Switched.

Maar ondertussen dus nieuw werk, want ze laten van zich horen met hun nieuwe single Hide.

Way out in the blue
forget i ever knew
theres a hole in the sky
when we walk out of time
lost in your mind
i know what you hide

Een dromerig plaatje is dit wel! Onder een donkergedreven baslijn vinden we lieflijk ijle zanglijnen, die erg pop-timistisch klinken!

Hide is digitaal verschenen via Metropolis Records.

Website  |  Facebook

DEUS EX LUMINA
Del Darkwave
is afkomstig uit Berlijn, terwijl hij ook wortels heeft in Buenos Aires. Deus Ex Lumina ontpopte zich als het boeiende soloproject van deze afgestudeerde muziekproducent en voormalig postpunkdrummer. In 2020 omarmde hij Deus Ex Lumina als zijn belangrijkste soloproject. Geïnspireerd door de pulserende beats van EBM uit de jaren 80, weeft hij een tapijt van beklijvende synths, diepe zang en suggestieve melodieën.

Hij bracht de voorbije jaren alleen maar singles uit, maar staat intussen dit weekend toch maar zijn nieuwe album voor te stellen op Amphi Festival in Keulen! Deus Ex Lumina trad deze week uit de schaduw om hun nieuwe, eerste volledige album As Above So Below te presenteren. Hij levert daarmee meteen maar liefst 18 nummers aan, waaronder geremasterde versies van enkele hitsingles, gecombineerd met nieuwe nummers.
Deus Ex Lumina neemt ons mee op een transformatieve reis van de ziel, die diep in de rijken van darkwave en new wave duikt.

As Above So Below gaat over onderlinge verbondenheid, het idee dat we allemaal één zijn. Het album verweeft dit in beklijvende melodieën en atmosferische soundscapes. Van sommige nummers kun je het beste genieten met wijn, van andere op de dansvloer. Wedden dat ook een combo lukt?

As Above So Below is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp

PETROLIO
А М Я Ǝ ᑫ Ƨ
is de nieuwe ejaculatie van de industrial noise artiest Petrolio. Petrolio is het alter ego van de Italiaan Enrico Cerrato. Hij maakt sinds 2016 muziek met een heleboel experimentele geluiden gemaakt in zijn eigen Italiaanse keuken.

Dit is wat de artiest over zijn nieuwe ep met opvallende titel vertelt: Ik hou echt van cassettes, vinyl en cd’s. Maar ik moest veranderen. Daarom heb ik een trilogie gemaakt over menselijke lichaamsvloeistoffen, en het eerste hoofdstuk is А М Я Ǝ ᑫ Ƨ. Deze ep zal exclusief beschikbaar zijn in digitaal formaat en fysiek worden gedistribueerd in een kartonnen kunstwerk, met daarin een condoom met een QR-code om het werk te downloaden.”

Voor deze ep ging Petrolio aan de slag met nieuwe instrumenten. Zo experimenteerde hij met stem en accordeon in de vier tracks. We kunnen lacherig doen over de titel, het concept… maar dit А М Я Ǝ ᑫ Ƨ  is donker experimentele ambient om van te smullen.

А М Я Ǝ ᑫ Ƨ is digitaal verschenen.

Socials

MEERSEIN
Een sprankelend mystieke synthwavetrack kregen we deze week opnieuw van Meersein.
Bekend om zijn stroom aan aanstekelijke singles, benaderde hij zijn sound op een frisse manier in Blinding Lights, waarbij hij een gepassioneerd liefdesverhaal verweeft tot een dansvloerklare soundscape.
Het nummer opent met een bedwelmende sfeer en trekt je mee naar een wereld waar alles vervaagt behalve de verbinding tussen twee zielen. Terwijl de tekst opbouwt, blijft de vraag hangen: zullen ze het moment grijpen of laten wegglippen?

Meerseins kenmerkende synthwerk explodeert in het refrein en spoort luisteraars aan om ‘op te staan’ en hun dromen na te jagen. De aanstekelijke energie vormt een perfecte aanvulling op de boodschap van het lied: ten volle leven, liefde omarmen en boven het alledaagse uitstijgen.
Een prachtige track, waarin zijn stem zowel ruw als melodieus de hoofdrol inneemt.

Blinding Lights is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Spotify

VIOLENT VICKIE
The Perfect Girl. Schuilt ze in Violent Vickie, de synthpop-, darkwave-artieste uit West Palm Beach?
Deze keer komt de electrodame met een gothpopgocover van The Cure. Haar versie van The Perfect Girl is beïnvloed door Mareux en Crystal Castles.

“You’re such a strange girl I want to be with you.”

Wel, Violent Vickie, wat een vreemde meid ben je. We houden van je, maar dan vooral van je eigen werk.
Van dit Cure-nummer blijft amper iets overeind. Dat zou niet zo erg kunnen zijn, als de cover het origineel overstijgt, maar daar is hier jammer genoeg geen sprake van.

The Perfect Girl is digitaal verschenen.

Website Facebook Bandcamp

EVERYTHING GOES COLD
Tien jaar na de release van Black Out the Sun (2014) keert Everything Goes Cold terug naar de dansvloer met een nieuwe single. Voor Nadir werkte de band samen met Matia Simovich van Inhalt, waarmee ze hun lang vergeten belofte om ‘goed te klinken’ waarmaken. Een ijzig sterke industrial darkwavetrack, met eenvoudig, maar o zo heerlijk drumwerk!

Een beukende remix van Susan Subtract van Physical Wash krijgen we als extraatje, om het dansen te verzekeren.

Nadir is digitaal uitgebracht bij Distortion Productions.

Facebook / Bandcamp / Spotify

DERISION CULT
De industrial metalband Derision Cult releasete hun nieuwe single Warning Signs met een videoclip, die voor het eerst getoond werd tijdens de meeslepende cyberpunk-showcase van Glitch Mode Recordings, Tech Noir op 20 juli.

Het is een snelle industrial metaltrack met zware spoken words, thrash metal gitaar, beukende cyberbeats en een bijna schokkende gitaarexplosie van voormalig David Bowie-gitarist Reeves Gabrels.

Inhoudelijk duikt Warning Signs in ons turbulente culturele klimaat en dient het als een grimmige herinnering aan de waarschuwingen om ons heen.

De aangrijpende refreinregel: “Wordt het al echt genoeg?” is geïnspireerd op een aangrijpend waargebeurd verhaal van de broer van frontman Dave McAnally, een marine-EOD-officier. Tijdens een inval werd een Hollywood-regisseur, die getuige was van de nasleep van een vuurgevecht, geschokt door dit gebeuren. Terwijl een Navy SEAL het lichaam van een Taliban-lid langs de directeur droeg, merkte hij huiveringwekkend op: “O, wordt het al echt genoeg?” Dit krachtige moment onderstreept de boodschap van het nummer over het gevaar van het negeren van waarschuwingen totdat ze onmiskenbaar worden.

Warning Signs is digitaal verschenen. Houd je ogen en oren open voor de komende en langverwachte Derision Cult- plaat Mercenary Notes Pt. II dit najaar!!

Facebook Bandcamp

MORTAL REALM
We lezen het zo vaak in presskits van donkere bands: dat ze in hun nieuwe werk de menselijke psyche onderzoeken… Het blijft hét meest interessante om over te zingen, schrijven, fantaseren, uiteraard. En ook Mortal Realm doet dit op hun debuutalbum Stab In The Dark.
Een project dat opgericht werd door Adam Jones, ook medeoprichter van zowel Haex als Sterling Silicon.

Door verschillende genres te combineren, zoals electro, industrial en dance, krijgen we een experimenteel duistere variatie aan nummers. De gruizige machine-sampling, resoneert in elk nummer met meedogenloze mechanische kracht, waardoor een sfeer van rauwe energie en onbeschaamde emotie ontstaat.

Stab In The Dark biedt een reis naar de extremen van de industrialsound, met een opwindende mix van onconventionele instrumentatie en suggestieve teksten.

“De meeste nummers gaan over enkele van de ergste gedachten die ik heb gehad, hoe verrot de wereld is (vooral met de rijken, de heersers en de autoriteit), en de strijd om deze dingen te overwinnen”, voegt Adam Jones nog toe.

Stab In The Dark is digitaal, op lp en cd verschenen bij Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More