Home Grensverleggers Uitheems Geduister #298

Uitheems Geduister #298

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Toen Beethoven beweerde dat muziek de verbinding is tussen spiritualiteit en sensualiteit, was hij zeker en vast fan geweest van het Uitheems Geduister. Dat geldt tevens voor nog levende muziekgoden als Nick Cave, voor wie een diep bedroefd nummer opbeurend kan zijn. Toch is het Uitheems Geduister van deze week helemaal voor jou! Deze zondag met nieuws van Seth, Caput Medusae, The March Violets, The Shiva Hypothesis, Ceremony Shadows, Qoya, Crows, Associated Sine Tone Services, Machinefabriek, Mortal Realm en Fïx8:Sëd8.

SETH
Seth
werd in 1995 opgericht in de Franse stad Bordeaux. Met bijna dertig jaar succes en ervaring, mogen we de band gerust tot één van de Franse cultpioniers rekenen van de symfonische blackmetalscene. Donkere lyrische thema’s en krachtige instrumentatie tonen Seth’s vermogen om black metal te creëren die zowel angstaanjagend melodieus als enorm agressief is.

Hun debuut Les Blessures de l’Ame (1998) bracht de band naar de voorgrond van de extreme Franse metalscene en leverde hen een wereldwijde aanhang op. Tussen 2005 en 2011 nam de band een pauze, maar ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Les Blessures de L’Ame in 2018 speelde Seth het hele album exclusief op heel wat festivals, wereldwijd.

Heimoth (keys, gitaar – Sinsaenum), Alsvid (Drums – ex-Enthroned, Ad Patres), EsX (bas – Arkhon Infaustus, ex-Merrimack), Saint Vincent (zang – Black Lodge), Pierre Le Pape (keys – Melted Space) en Drakhian (gitaar – ex-Loudblast, Griffar) releaseden net hun nieuwe album La France des Maudits, dat meteen ook historisch gekaderd wordt:
“In de plechtige schaduwen van een tekstueel herrezen Parijs, waar het gefluister van de revolutie nog steeds over de kasseien spookt en de spookachtige streling van het mes van de guillotine in de lucht blijft hangen, staat een band. Ze bestaat niet alleen uit muzikanten, maar ook uit moderne Marats, Robespierres in leer en kant, gezalfd met de geest van opstand. SETH, de voorbodes van een donkere maar toch vurig verwachte dageraad, staat ​​klaar om opnieuw een storm te ontketenen op de heilige stilte van de hedendaagse muziekscene met hun nieuwste auditieve opstand, La France des Maudits.”

Diep geworteld in de grond die ooit zowel koninklijk als gewoon bloed dronk tijdens de tumultueuze hartstocht van de Franse Revolutie, klinken de tracks voor de outcasts, langs het verbodene en het occulte.
Bereid je voor om te marcheren onder de vlag van SETH, in de grote traditie van die onverzettelijke zielen die ooit de Bastille bestormden en durfden te dromen van een opnieuw gemaakte wereld. La France des Maudits lonkt, niet naar de galg, maar naar de glorie.

La France des Maudits is digitaal, op cd, tape en vinyl verschenen bij Seasons Of Mist én ook in een prachtige collectors box met de cd waarop extra bonustracks staan, een guillotine en een genummerd certificaat.

Bandcamp / Facebook / Website

CAPUT MEDUSAE
Met zombies valt niet te praten, maar luisteren kan vanaf nu wel, naar het debuutalbum van de Duitse postpunk-/ newwaveband Caput Medusae. Tina Mar en Stefan Scott leveren op hun eerste album You Can’t Negotiate With Zombies een intens geluid, beladen met gitaar en donker synths, die – met wat krautelementen – verwijzen naar de depressieve stemmingen en elegantie van new wave en postpunk.

Onze favoriete track?I Wear Black ‘Til I’m Dead. Niet alleen omdat de titel de waarheid spreekt, maar vooral een must-have, want zodra je de naald op die plaat laat zakken, wordt je getransporteerd naar een dromerige, gothic, postpunkwereld vol schaduwen, pijn, verlangen en gelukzaligheid.

You Can’t Negotiate With Zombies is digitaal, op cd, op cassette én op witte en bloedrode vinyl verschenen.

Facebook Bandcamp

THE MARCH VIOLETS
Dit jaar tekenden de postpunk-/ gothlegendes van de eerste generatie The March Violets bij Metropolis Records om er een gloednieuw studioalbum uit te brengen. Crocodile Promises is net verschenen.

Ze begonnen nochtans bij het begin. In 1981. Ze implodeerden en zijn intussen herboren voor de 21ste eeuw. Mat Thorpe (bas, zang) sloot zich begin 2024 aan bij Rosie Garland (zang) en Tom Ashton (gitaar), de oprichters van de postpunk-/drummachineband.

Geen krokodillentranen, nog krokodillenbeloften. De negen nieuwe tracks op Crocodile Promises zijn elegante weerspiegelingen van de verloren eightiestijdsgeest in onze hedendaagse maatschappij. Donker elegant treedt de band opnieuw naar buiten, met een sterk donkere plaat, die zich met krokodillentanden vastbijt in je hoofd.

Het album Crocodile Promises, is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Metropolis Records. Ons advies? Speel  Crocodile Promises luid, speel het paars.

Website / Facebook / Instagram / Bandcamp

THE SHIVA HYPOTHESIS
Is het al lang genoeg geleden om te mogen spreken over ‘explosieven’ uit Enschede? Wij laten het alvast niet na, als het gaat over het nieuwe album van de deathmetalband The Shiva Hypothesis. Op Faustian Restlessness laten ML (bas, backings), JB (gitaar, backings), BN (drums) en MVS (vocals) vier zwartgeblakerde tracks horen. Daarin combineren ze beklijvende sferen met agressieve somberheid. Thematisch onderzoekt Faustian Restlessness buitensporigheden en de wanhopige drang tot expansionisme, en weerspiegelt daarmee de rusteloosheid van een ziel in intense muzikale composities. We krijgen een strak gepolijst en krachtig geluid.

Faustian Restlessness is digitaal verschenen. Een aanrader voor fans van Behemoth, Mayhem, Sear Bliss, Shining, Fluisteraars, Belphegor…

Instagram / Bandcamp / Facebook

CEREMONY SHADOWS
Het Amerikaanse Ceremony Shadows startte als het experimentele ambient solo project van Timo en evolueerde – met de toetreding van de twee vocalisten Anastasia en Jakub – tot het ritual darkwaveproject waar ze vandaag voor staan.

Alle drie groeiden ze op in een heel andere omgeving in de VS, Duitsland en Polen en de diversiteit van het levenslang ondergedompeld zijn in alternatieve culturen en muziekscenes weerspiegelt zich ook in hun muziek.

Hun nieuwste nummer Resistance is net verschenen. En daarin krijgen we te horen hoe zinloos verzet wel is. Dit synthwavenummer is ritmisch strak afgebakend en laat knappe spoken en gezongen vocals horen, met lichtgevende synths.

“Deconstruct the symptom self
Sabotage, transfer the pain
Cling to the discomfort
Repress the drive, the risk, and the gain
Unacceptable desires
Attention transfer
Cis-sis-sys system’s defense
Within, without
Resistance is always futile”

“Verzet is altijd zinloos. Want weerstand blijft bestaan. Vertrouw erop dat er weerstand bestaat om ons te pushen om beperkingen te verbannen. De grootste vorm van verzet zijn we zelf… Het is de angst die ons klein houdt, uitstelgedrag dat een doel in de weg staat, en de stem die zegt: “Ik kan niet”. Of je nu denkt dat je het kunt of net niet kunt, je hebt gelijk. Men kan grote dingen bereiken wanneer weerstand als hulpmiddel wordt gebruikt”, licht de band toe over het nummer.

Resistance is digitaal verschenen.

Website / Instagram / SoundCloud / Bandcamp / Spotify

QOYA
Het donker shoegaze/postrocktrio Qoya uit Grenoble (FR) onthulde Timeless, de eerste glimp van hun aankomende, tweede album Karma. Met deze single onderstrepen ze hun eigenheid als band, die hun inspiratie haalt bij artiesten als Alcest en Russian Circles, maar evengoed The Cure en de Sisters Of Mercy.

Karma wil de identiteit van QOYA bevestigen, die even donker als etherisch is, even zwaar als melancholisch. Het nummer gaat terug naar de postpunk uit de begindagen van de band, waarin een bepaalde vorm van minimalisme wordt bepleit en waarin nieuwe drumtoetsen zijn verwerkt van drummer, bassist en toetsenist Amar Ruiz. En hoewel het concept van de band altijd verbonden is met spiritualiteit, roept de spookachtige stem van Quentin Chazel de sterke gevoelens van hechting op. Huilen in schoonheid, is dit!

Timeless is digitaal beschikbaar en vind je vanaf 11/10 terug op het album Karma dat digitaal verschijnt in eigen beheer en kan je al voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

CROWS
De kraaien zijn geland, want Reason Enough, het derde studioalbum van de postpunkband Crows, komt eraan. Het is het album waar ze het langst over hebben gedaan om het te schrijven. Deels omdat ze dit nu moesten doen naast hun voltijdse job, maar ook vanwege de vrijheid die hen werd geboden rond dit specifieke project. Dat heeft er wel voor gezorgd dat het adrenaline gedreven geluid van het viertal een boost kreeg. Hoewel de punkgeest van de band sonisch intact blijft, zijn ze verfijnder en samenhangender dan ooit. Volwassener, als het ware, zonder dat dit ten koste gaat van hun lef.

Voor de gelegenheid ruilden James Cox (zang), Steve Goddard (gitaar), Jith Amarasinghe (bas) en Sam Lister (drums) hun gebruikelijke oefenruimte in voor een voormalige katholieke kerk en klooster waar de band zichzelf parkeerde in de crypte.

Meer melodieus eerder dan brute, pure punk horen we een eerste teaser met de single Bored. Maar wees gerust, ze klinken nog steeds lekker vuil! Een album om naar uit te kijken!

Na Silver Tongues(2019) en Beware Believers (2022) verschijnt het album Reason Enough digitaal, op cd, tape en vinyl op 27/9 via Bad Vibrations. Bored kan je alvast digitaal beluisteren.

Website / Facebook / Instagram

ASSOCIATED SINE TONE SERVICES
Associated Sine Tone Services (ASTS) is een nieuwe conceptuele samenwerking tussen Jeremy Young (Montreal, CAN), Nicolas Bernier (Montreal, CAN) en Rutger Zuydervelt (Schiedam, NL), die we ook kennen van zijn project Machinefabriek.

Deze plaat is volledig gegenereerd met behulp van sinusgolfoscillatoren en een reeks elektronische filters. (Dit moesten we toch even opzoeken… Sinusgolfoscillatoren zijn apparaten die periodieke trillingen, signalen of golven opwekken, waarbij de frequentie wordt bepaald door een elektrische spanning, die op de daarvoor bedoelde ingang wordt aangesloten. Dit wordt veel gebruikt in zend en ontvang apparaten en in analoge synthesizers – nvdr.).

Hoewel dit project aanvankelijk begon met materiaal dat Young naar voren had gebracht, zou elk nummer uiteindelijk samensmelten rond de visie en het momentum van één van de leden afzonderlijk, waardoor we een diverse waaier van creatieve benaderingen krijgen.

Young droomde hierover in 2023: het trio stond op het podium in een donkere underground club, allemaal gekleed in laboratoriumjassen, versierd met hun signaalgeneratoren die samen muziek maakten. De volgende ochtend ging Young aan de slag met een eerste reeks oscillatorlussen en stuurde zowel de audio als het voorstel naar Bernier en Zuydervelt. De droom werd werkelijkheid!

Het trio koos hierbij eerder voor een poppy, melodische aanpak, die de creatieve stem en persoonlijkheid van elke artiest naar een hoger niveau tilt. Dit is muziek, boven geluidsontwerp, in tegenstelling tot wat luisteraars zouden verwachten van een album dat volledig is opgebouwd uit sinusgolven en de analoge getrouwheid van vintage studiotools.

Alsof je door een vreemde droomstaat navigeert, lijkt de sfeer soms humeurig en filmisch, doch melodisch en ritmisch vloeiend in momenten begeleid door fluweelzachte texturen en dichte timbres.

Associated Sine Tone Services is digitaal verschenen en is ook verkrijgbaar bij Flag Day Recordings.

Facebook / Bandcamp / Website

MORTAL REALM
Mortal Realm is opgericht door Adam Jones, die we ook kennen als één van de oprichters van Haex en Sterling Silicon. Hij heeft deze week zijn debuutalbum Stab In The Dark onthuld.

Door electro, industrial en dance te vermengen, krijgen we een duister experimenteel geluid te horen,  met gruizige machine sampling. De nummers ademen een meedogenloze mechanische kracht uit, waardoor een sfeer van rauwe energie en onbeschaamde emotie ontstaat.

Stab In The Dark verkent de diepten van het genre, van schurende vervormde synths tot beklijvende melodieën. Het is niet alleen muziek, want inhoudelijk is het een verkenning van de donkere aspecten van het mens-zijn in suggestieve teksten.

“De meeste nummers gaan over enkele van de ergste gedachten die ik heb gehad, hoe verrot de wereld is (vooral met de rijken, de heersers en de autoriteit), en de strijd om deze dingen te overwinnen”, legt Jones uit.

Stab In The Dark is digitaal, op cd en op vinyl verschenen via Negative Gain Productions.

Facebook / Bandcamp

FÏX8:SËD8
Zoeken naar een naald in de hooiberg hoeft niet meer, want  de Duitse electro-act Fïx8:Sëd8 brengt ze gewoon naar ons toe. Het gaat om het geremasterde nummer The Needle, de nieuwste single van de komende heruitgave van de eerste twee albums van Fïx8:Sëd8 humanophobia:dormicum. Met Humanophobia debuteerde het project in 2006, meteen geproducet door de geprezen Daniel Myer van Haujobb.

Deze albums worden op 6 september 2024 opnieuw uitgebracht op Dependent Records in een artbook-cd-editie die zowel de volledige albums bevat als drie bonustracks, waarvan er één nog niet eerder is uitgebracht.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More