Home Grensverleggers Uitheems Geduister #293

Uitheems Geduister #293

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Laat de sterren fluisteren, laat ons dansen met verloren dromen. Vul de taal van de stilte met het geluid van het Uitheems Geduister van deze week. Vandaag met nieuws van Eivør, Antipole, Paris Alexander, The March Violets, Gulvøss, Black Rose Moves, Kalte Nacht, Scenius en Delusive Relics.

EIVØR
Enn is het boeiende en veelzijdige nieuwe album van de bekroonde, Scandinavische Eivør. Dit experimentele stuk, gracieus begeleid door haar sonore stem, waagt zich van ruimtelijke, symfonische en operastukken naar beatgedreven, donkere elektronische stemmingen, waardoor de luisteraar wordt meegetrokken in een surrealistische wereld.

Eivør noemt haar Noordse thuis op de afgelegen Faeröer een landschap van uitersten. Gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan, net boven Schotland en ten zuidoosten van IJsland, met een totale bevolking van ongeveer 50.000 inwoners, is het klimaat vol contrasten met zeer donkere, zware winters en heldere zomers. Ze groeide op in een klein dorp met ongeveer 400 inwoners en het zijn die contrasten die de muziek van Eivør gedurende haar hele carrière hebben geïnspireerd, evenals de intense en nog steeds levendige verbinding van de Faeröer met de eigen volksmuziektradities.

“Een heel sterk onderdeel van de Faeröerse cultuur is samen zingen; overal waar mensen samenkomen, wordt gezongen”, legt Eivør uit. “Als je naar oude Faeröerse traditionele muziek luistert, wordt deze a capella gezongen en neemt je mee terug naar de wortels van de Renaissance. Het is puur, expressief en ongetemd.”

Filmische tracks vonden hun weg met de voortstuwende beats van de muziek, de alomtegenwoordige wortels in Faeröerse folk en de klassieke bloei van haar operaopleiding. Sommige nummers op Enn voelen aan als vergezichten of panorama’s die onverwacht bewegen.
“Nadat ik de eerste twee ruimere nummers had geschreven, begon het idee in mijn hoofd te groeien van een soort ruimte-opera”, zei Eivør. “Ik dacht: wat als deze reis in de ruimte begint en je naar de aarde kijkt? En je zo ver verwijderd bent van alles wat je ooit hebt gekend? Waar ga ik heen? Wat is dit avontuur?”

Haar persoonlijke avontuur bleek alvast haar grote nieuwsgierigheid naar het maken van beats en luidruchtige expressiviteit, gecombineerd met de puurheid van klassieke muziek en filmische sferen.
Eivør (zang, gitaar) omringde zich voor de opnames van dit album met muzikanten Mattias Kapnas (piano, Rhodes en synths), Mikael Blak (bas, synths, gitaar), Per I Højgaard Petersen (drums, soundscaping) en de strijkers van Lýra: Sigrún Harðardóttir (1ste viool),  Sigrún Kristbjörg Jónsdóttir (2de viool), Karl James Pestka (altviool) en Unnur Jónsdóttir (cello). Ook horen we Hans Mols Mortensen, Greta Svabo Beck en Fred Ruddick in het koortje op het nummer Ein Klóta.

De meeste teksten, volledig in het Faeröers gezongen, zijn geschreven in samenwerking met de Faeröerse dichter Marjun Syderbø Kjelnæs.

Enn is digitaal, op cd en op lp verschenen bij  Season of Mist.

Website / Facebook / Bandcamp

ANTIPOLE & PARIS ALEXANDER
De Noorse Antipole (Karl Morten Dahl) en Paris Alexander brachten de voorbije week hun nieuwe album Perspectives III uit. De Perspectives-reeks biedt een collectie remixen aan van hun nummers, door hedendaagse, internationale dark- en coldwave artiesten. Elk drukten ze hun stempel op een track. Zo krijgen we de hypnotische postpunknummers van Antipole en Paris Alexander, gebracht vanuit het perspectief van Clan Of Xymox, Mareux, FM Attack, Echoberyl, Twin Ion Engine, Corbeau Hangs, The Ending Nights, Molchat Doma en Deus Ex Lumina.

Deze Perspectives-reeks verdient een plek in elke moderne postpunkcollectie! Perspectives III is digitaal verschenen.

Antipole Paris Alexander 

THE MARCH VIOLETS
Het laatste nageltje wordt geklopt, voor The March Violets uit Leeds (VK) hun nieuwe album Crocodile Promises op de wereld zet. De postpunkband heeft er al wat jaren opzitten, met een explosieve start in 1981, hits als Crow Baby, Snake Dance, Walk Into The Sun en Deep, een stille schijndood vanaf 1987, maar een wedergeboorte in de 21ste eeuw. De twee originele stichters van de band, Tom Ashton en Rosie Garland, laten zich tegenwoordig bijstaan door bassist Mat Thorpe.

Een hamerende drummachine is sterk aanwezig in de nieuwe single, Hammer The Last Nail, waarmee we al even die nieuwe plaat mogen voorproeven.
Melodieuze gitaarlijnen begeleiden de speels musterieuze zang van Garland, maar een glansrolletje is hier weggelegd voor de bas, die rolt en je zorgeloos door het donkere nummer loodst.

Hammer The Last Nail is digitaal verschenen en is een voorsmaakje van het album Crocodile Promises, dat op 19/7 digitaal, op cd en op lp bij Metropolis Records verschijnt en je reeds kan voorbestellen.

Website / Facebook / Instagram

GULVØSS 
In 2021 zorgde de begaafde zanger en multi-instrumentalist Sven Wittmiß, ook wel bekend als Gulvøss, voor veel opschudding met zijn huiveringwekkende debuutalbum Sinners vs. Saints.

Sindsdien heeft hij met zijn band heel wat concerten als support van bands als Forced to Mode, Blind Passenger, Melotron, Covenant,… en stonden ze op verschillende festivalpodia zoals NCN en Dark East.

Gulvøss zet de sfeer van zijn debuut naadloos voort met Highs And Lows, de pre-release single van het aankomende, nieuwe album.
Ook hier horen we een melancholische warmte in een diepe, uitgestrekte sound in de stijl van Depeche Mode. Donker, hoopvol en trouw aan het motto ‘zwart is mooi’.

Highs And Lows is digitaal verschenen en is één van de tracks op het aankomende album The Perfect Symphony dat nog dit jaar gereleased wordt.

Website / Facebook / Bandcamp

BLACK ROSE MOVES
Maak je klaar om te dansen in de vallei van verdriet met de debuutsingle van Black Rose Moves.
Black Rose Moves is een gloednieuw duo uit Birmingham (VK), waarbij Grant Leon en Mark Neat niet voor zonneschijn en meezingers zorgen. In plaats daarvan weven ze een boeiende mix van darkwave en postpunk, perfect om de hele nacht door te dansen met een vleugje melancholie.

Hun geluid is geïnspireerd op het vroege werk van The Cult, Sisters of Mercy en New Order, met een vleugje introspectieve kracht van Interpol en She Wants Revenge. Toch creëren ze tegelijk een geheel eigen geluid, gevuld met stuwende baslijnen, assertieve gitaren en dramatische synths. Dat kunnen we alvast horen in hun debuutnummer Summer Of Sorrow. De beklijvende zang van Grant blijft hangen tot lang nadat de laatste noot is verdwenen en laat een blijvende indruk achter, met een tekst over verlies en verlangen.

Summer Of Sorrow is digitaal verschenen.

Website / Facebook

KALTE NACHT
Vier jaar na hun veelgeprezen titelloze debuutalbum (2020) brengt het darksynthduo Kalte Nacht uit Athene (GR) hun langverwachte nieuwe album U R G E uit. Een knappe tweede plaat met 8 nieuwe tracks die je meenemen op een bijzondere reis.

Wat in 2017 als een soloproject van Nikos K., groeide met zanger Myrto Stylou al snel uit tot een duo dat darkwave, urban beats combineert met sfeervolle soundscapes, uitgedrukt door beklijvende zang, analoge synths en drummachines.

Inspiratie vonden ze in de Atheense undergroundscene, maar ook in de diepste gevoelens en menselijke en collectieve uitwisselingen. Met hun muziek, balanceren ze voortdurend op de dunne lijn tussen schaduw en licht.

“Het duurde bijna twee jaar voordat U R G E tot leven kwam. Door vele uren in onze thuisstudio’s, gedachten en gevoelens uit te wisselen en van elkaar te leren. In deze 8 nummers hebben we de belangrijkste interne momenten van deze diepe, onvermijdelijke reis, deze duik naar binnen, samengevat, waarbij we via onze muziektaal uitdrukten hoe ze daadwerkelijk werden gevoeld door onze aanraking, gehoord met onze oren, geproefd, geroken en gezien door onze ogen. Het is echt een sterk verlangen om naast elkaar te bestaan, samen te creëren, te herenigen, te vertrouwen en hoop dichter bij ons allemaal te brengen. Het bestaat elke dag uit kleine stukjes bewuste handelingen, gevoed en omgeven door liefde. Het is een poging om licht te werpen in onze schaduwrijke hoeken van ons bestaan ​​en om met tederheid en eerlijkheid te benaderen wat het betekent om mens te zijn. Het is onze WAARHEID”, geeft de band aan. En dat klinkt noodzakelijk en dringend! Mooi!

U R G E is digitaal, op vinyl en op cd verschenen bij Cold Transmission.

Facebook Bandcamp

SCENIUS
Robotachtige beats en donkere, meeslepende melodieën zijn altijd een winnende combinatie geweest. Denk aan toen John Foxx aan het hoofd stond van Ultravox, toen Martin Gore het schrijven voor Depeche Mode overnam, toen Underworld zowel filmbezoekers als ravers in vervoering bracht… Hoe irritant het ook was voor gitaarpuristen, synthesizers werden cool.

S. Whitfield en F. Nau maken muziek voor nachtmensen, voor de introverten, outsiders, freaks en nerds. Voor de melancholie, de dromers, de afvalligen en de buitenbeentje. Voor de massa….voor ons. Scenius laat synthesizers opnieuw ontwaken, na hun geprezen albums Enough Fears (2020) en Life Is A Thing (2023), brengen ze hun nieuwe single Breezing Through It.

Natuurlijke percussie drijft het ritme langs de melancholisch melodische zang en fluisterend fluitende electronische soundscapes. Een zachte omarming van de wind.

Breezing Through It  is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp  / Website

DELUSIVE RELICS
Het Britse electroduo Delusive Relics (New Hampshire) is terug met een nieuwe ep, Mycellum.  Met hun speciale electropop-, darkwave- en goth-/industrialmix bieden ze vier diverse tracks op deze nieuwe release.

Mycelium duikt in de mystieke wereld van sprookjesringen: de fascinerende natuurlijke formaties die voortkomen uit ondergrondse schimmelnetwerken. Ze strekken zich vanuit een centraal punt naar buiten uit en voeden zichzelf met organisch materiaal terwijl ze zich verspreiden. Hun uitbreiding levert voedingsstoffen op, waardoor weelderige grasgroei langs de rand van het netwerk ontstaat, waardoor de kenmerkende ringvorm ontstaat.

In de folklore en mythen worden sprookjesringen vaak toegeschreven aan de grillen van feeën, elfjes en andere fantastische wezens, vandaar hun suggestieve naam. In verschillende culturen zijn deze ringen doordrenkt van noties van magie, betovering en spirituele betekenis, en dienen ze als muze voor talloze legendes.

Voor de titeltrackwerkten Farhood Nik (zang, synths, compositie) en Anis Oveisi (keyboards) samen met Juls Garat van Pilgrims of the Yearning. Ook Vanessa Hale leende haar stem uit op Fairy Ring en Climax, waardoor de composities een etherische allure krijgen.

Mycellum is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More