Home Grensverleggers Uitheems Geduister #291

Uitheems Geduister #291

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Soms leven we in een ongeziene wereld die ‘overleven’ heet. In het Uitheems Geduister vind je elke zondag een ongehoorde wereld terug, de donkere soundtrack voor een ‘oeverloos’ leven. Geniet van het nieuws van Caput Medusae, Thou, Vlimmer, 32 Ohm, Meersein, Ebony Archways, Dual Analog en Lamori.

CAPUT MEDUSAE
Het Duitse synthwaveduo Caput Medusae bracht deze week een nieuwe, dromerige shoegazetrack uit met Eerie Dance. Een man, een vrouw en hun synthesizers, die zangeres, gitariste en bassiste Tina Mar en zanger en toetsenist Stefan Scott als volwaardige bandleden beschouwen. Warme postpunkelementen sieren deze nieuwe single, die meteen ook een tweede smaakmaker is van hun aankomende nieuwe album You Can’t Negotiate With Zombies.
Elegant dansbare new wave!

Eerie Dance is digitaal verschenen. Het album You Can’t Negotiate With Zombies verschijnt op 5 juli digitaal, op tape, vinyl en cd.

Facebook Bandcamp

THOU
De Amerikaanse sludge-/ hardcoreband Thou is altijd een kracht geweest van rauwe energie en onbeschaamd afwijkende meningen, die gemakkelijke vooroordelen trotseerde en luisteraars uitdaagde om de complexiteit van het bestaan ​​onder ogen te zien. Hoewel Thou vaak op één hoop wordt gegooid met sludgebands uit New Orleans als Eyehategod en Crowbar, halen ze inspiratie uit een breed scala aan invloeden, variërend van proto-grunge-iconen uit de jaren 90, zoals Nirvana, Alice in Chains en Soundgarden tot de rauwe intensiteit van obscure DIY-hardcorepunk uit de jaren 90, te vinden op labels als Ebullition, Vermiform en Crimethinc. 

Hun nieuwste plaat Umbilical is net verschenen en is gevuld met mosh-ready riffs, zware distortion en een alles vernietigende zang. De esthetische en politieke impulsen van de band zijn altijd punk geweest en – zoals iedereen die verwikkeld is in die subcultuur – heeft Thou onderzocht wat het betekent om te leven zonder een rigide moraliteit. Die verkenning uit zich thematisch in de tien nummers op Umbilical en hun beoordeling is net zo hard als die van de wereld om hen heen.

“Ze hebben ons anarchisten, criminelen, buitenlandse bemoeials, gekken, onteigenden, relativisten, utilitaristen, egoïsten, passie maximalisatoren, asceten, ontkenners van alles,… genoemd. Het is duidelijk dat het Thou-experiment nooit een publiek zal aanspreken dat eist dat kunst een coherent en rechtvaardig wereldbeeld rigoureus afdwingt.
En toch, worden wij zelf niet beperkt door onze eigen rigide moraliteit? Wanneer we toegeven voor het oordelende oog wat is dan de samenvatting van onze keuzes?
Deze plaat is voor de radicalen, de idioten, de bannelingen die zijn ontsnapt uit de woestenij van de capitulatie. Dit album is voor de militanten en fanatici die weigeren zich over te geven aan comfort, aan praktische zaken, aan dertig zilverstukken. En deze plaat is vooral bedoeld voor de zwakkelingen, gebukt onder grillige toegeeflijkheid, ineengedoken door de diepe wonden van compromissen, schuifelend in slappe benadering, wanhopig teruggrijpend naar integriteit en overtuiging”, licht Thou toe.

Umbilical is digitaal en op vinyl verschenen.

Bandcamp

VLIMMER
Alexander Leonard Donat
bracht ons deze week met zijn gothicproject Vlimmer met de nieuwe release, Lichtbruch b/w Under Pressure, twee bijzondere tracks.

Enerzijds krijgen we het weelderige, pompende industrial-/ electronummer Lichtbruch. Het is de tweede single uit Vlimmers aankomende vierde album dat we te horen krijgen. Een donkere soundscape wordt verlicht door de ijle vocalen en synths. Haakse ritmes zorgen voor de nodige duistere spanning.

Daarnaast krijgen we ook een – erg riskante – herbewerking van een klassieker van twee cultartiesten van de hoogste rangen! Queen en Bowie werkten ooit samen de ongelofelijke hit Underpressure uit en daar ging Donat mee aan de slag. Dat kan alleen slagen als je er een héél andere versie van maakt en daar is Vlimmer wel in geslaagd. De track wordt met diepdonkere stem – in het Duits – de duisternis in getrokken, waarbij het instrumentaal de spacey tour op gaat!

Lichtbruch b/w Under Pressure is digitaal en in beperkte oplage op cd verschenen bij Blackjack Illuminist Records.

Facebook Bandcamp

32 OHM
In de delta van Maas en Rijn, klinkt het regelmatig een eighties electrosound, want 32 OHM uit Sittard houdt zich daar schuil.

32 Ohm is Guido Scholl (zanger), Gaston Graaf (gitarist), John Reijnders (synthesizers), Rob Vluggen (drums) en Paul Kusters (bas). De heren staan al jaren garant voor duister energetische tracks met donkere zang, scheurende gitaren, stuwende synthesizers en ritmesectie.

De band liet deze week al een voorsmaakje van hun aankomende ep horen, die er op 14 juni aankomt. Ze drukken zich in het Duits uit in Popgymnastik.

Ja dagelijkse work-out zal vanaf nu anders klinken, met deze nieuwe single, want we krijgen Neue Deutsche synth-Welle met punkattitude te horen! Uptempo, met frisse ritmewissels en psychedelische gitaaraccenten!

Op 14 juni presenteert 32 Ohm de ep Figurants-Figuranten in Poppodium Volt in Sittard, hun thuishonk, die op die dag ook digitaal en op vinyl verschijnt.

Website Facebook Bandcamp

MEERSEIN
Het Duitse synthpopproject Meersein liet zich de laatste periode af en toe vangen, door het uitbrengen van enkele covers. We zijn van oordeel, dat hij het met eigen tracks veel verder brengt en kan ‘uitbreken’. Deze week kregen we opnieuw eigen werk dat ons alvast veel meer aanspreekt dan herwerkingen van klassiekers.

Trapped Forever is een beklijvend dansnummer dat diep in de donkere hoeken van de menselijke psyche duikt. We horen humeurige synthlagen en een aangrijpende tekst over innerlijke onrust en emotionele gevangenschap. Naar het einde toe wordt de track gelaagder en neemt hij ons helemaal mee in zijn ritme.

Trapped Forever is digitaal verschenen.

Website / Facebook

EBONY ARCHWAYS 
De gothic metalband Ebony Archways uit Oostenrijk, staat al 15 jaar bekend ​​om hun diepe, introspectieve soundscapes. Ze hebben zojuist hun nieuwe album Misanthropia uitgebracht. Inhoudelijk brengt dit album een diepgaande verkenning van thema’s als levensmoeheid, verslaving en existentiële wanhoop.

Misanthropia brengt ons tien beklijvende nummers, waaronder opvallende singles als Drowning For A Breath en Eternal Sleep. In elk nummer horen we een complexe combinatie van donkere melodieën met meeslepende teksten, gemaakt door de getalenteerde Michel Sedaghat en co. De muziek, onder leiding van Christian Lechner gecomponeerd, bereikt nieuwe hoogten met orkestrale arrangementen van Lasse Elkjaer Andersen en gastvocalen van Lorena Valta.

Misanthropia is digitaal, op cassette, op cd en op vinyl verschenen bij KVLT und KAOS Productions.

Facebook / Website

DUAL ANALOG
De turbowavepioniers van Dual Analog uit Seatle (VSA) laten de wereld opnieuw golven, met hun nieuwste single en video Reborn.

Met het nummer brengen ze een diepgewortelde reis door de donkere gangen van menselijke emoties en de angstaanjagende echo’s van spijt. Het klinkt als een aangrijpend volkslied voor iedereen die met tegenslagen te maken heeft gehad en zich gevangen voelde in een cyclus van onduidelijkheid.

Door een mix van hun eigen beklijvende melodieën, gezongen door Chip Roberts, existentiële lyriek en nihilistische kijk schetst Dual Analog een levendig, maar inspirerend portret van een man die verteerd wordt door zijn eigen ambitie en die zijn ware potentieel ontsluit ten koste van zijn gezin. En dat alles met onheilspellende donkere ritmes en beats!

Reborn is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

LAMORI
Matias Juselius
 (zang), Marcus Pellas (gitaar), Mikael Westerlund (bas), Jens Wickholm (toetsen) en Emanuel Sanchez (drums), klinken onheilspellend en betoverend op hun nieuwe album Neon Blood Fire.

De Finse gothrockers Lamori brengen 11 tracks waarin rauw schurende vocals op een electrometalsound gedrapeerd worden. Een knap gelaagd geluid dat diep raakt met een grootse gitaarsound en beklijvend drumwerk, dat daarenboven erg melodieus klinkt.

Een spannende rit door een brandend spookhuis in de hel met een zwarte kers op de taart!

Neon Blood Fire is digitaal verschenen.

Facebook Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More