Home Grensverleggers Uitheems Geduister #283

Uitheems Geduister #283

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als kristallen regen uit zwarte wolken valt, vindt dan het kleine donkere gelukje in de sound van het Uitheems Geduister. Deze zondag met nieuws van Lovataraxx, Living Temples, Date At Midnight, Kiss Is Kill, Lesbian Bed Death, Pure Obsessions & Red Nights, :wumpscut:, Flesh Field, Within Temptation en Nino Sable & Dos Asmund.

LOVATARAXX
Vanuit Frankrijk waaide een coldwave- / darkwave- / minimal synth- / postpunkalbum binnen van Lovataraxx. Het duo bracht hun debuutalbum Hébéphrénie in 2020, maar tekende voor de opvolger bij het Duitse label Cold Transmission.

De botten van het Sophomore-album zijn grotendeels gevormd op de zolder van de band en vervolgens opgenomen en geproduced op een andere zolder: de Tropicalax Studio in Saint-Étienne.
Inhoudelijk legt het album een aantal brandbare vragen bloot: “Wat voor toekomst willen we voor de nieuwe generaties? Hoe kunnen we een open dialoog voeren met deze ‘nieuwelingen’? De jeugd wordt verondersteld de wereld van morgen op te bouwen en we moeten nadenken over welke toespraken en instrumenten we daarvoor aan hen willen overhandigen.”

We horen een flinke dosis synths, eighties/ nineties horrorsoundscapes en sci-fi-elementen op een sprookjesachtige, moderne plaat.

Sophomore is digitaal, op cd, op vinyl en op cassette verschenen bij Cold Transmission.

Wil je Lovataraxx live zien? Dat kan, want ze passeren in België tijdens hun tournee! Op 20/4 spelen ze in Magasin 4 in Brussel en op 6 juli in de Kinky Star in Gent.

Facebook Bandcamp

LIVING TEMPLES
Living Temples
is het Zweedse soloproject van Kalle Fagerberg, ook gitarist van de postpunkband Bootblacks uit New York City. Door synths aangedreven, viert hij newwave als een synthese van een alternatieve ineestorting van geluid en een versmelting van oud, versleten machines.

Hij bracht net zijn tweede volledige album Glass uit, als opvolger van zijn ep The Pickpocket (2016) en zijn debuutalbum Against The Day (2018). Een energiek dansbaar geluid laat hij daarop los, met robotbeats en vervormd kille vocalen. Niets nieuws, maar een fijn album!

Glass is in beperkte oplage op vinyl (Muskox Productions), digitaal en op cd (Manic Depression) uitgebracht, met een knappe cover art van de Nederlands-Australische kunstenaar Matthys Gerber.

Facebook / Bandcamp / Website

DATE AT MIDNIGHT
De Italiaanse gothic rockband Date at Midnight, momenteel samengesteld uit Daniele De Angelis (zang), Pasquale Vico (bas en synth), Francesco Mignogna (drums) en Manuel Mazzenga (gitaar en synth), werd geboren in Rome in 2007. De band heeft uitgebreid door Europa getourd – inclusief optredens op festivals als Wave-Gotik-Treffen (DE), Autumn Moon (DE), Minicave Festival (DE), Spain Gothic Festival (ES), Return to the Batcave (PL) , Porto Gothic Fest (POR), Apocalyptic Factory Festival (DE), Campus Noir (DE), Owls ‘n’ Bats (DE), Dark Skies Over Witten (DE) en North Shadows Festival (FR) – en deelden podia met bands als And Also The Trees, Andi Sex Gang, Christian Death, Corpus Delicti, Covenant, Diary of Dreams, Fields of the Nephilim, She Past Away, Then Comes Silence en The Chameleons Vox.

Deze week kregen we een voorsmaakje van hun nieuwe album, met de nieuwe single Another Grace. Een scherp, donker en theatraal nummer.

De video, al even theatraal mooi, is gemaakt door het collectief Albedo Video en is geïnspireerd op het surrealistische werk van Maya Deren, Renè Magritte en David Lynch, en op de angsten die de films van Dario Argento uitademen, met verwijzingen naar de cinema van Tim Burton.
Onschuld en hoop worden gekatapulteerd in een surrealistische en enigmatische reis door mysterie en obsessies, waardoor we met een onbeantwoorde vraag achterblijven: is er een andere vorm van genade mogelijk om toe te geven aan deze donkere tijden?

Another Grace is digitaal verschenen en zal je terugvinden op het album Fading Into This Grace, dat er op 3/5 digitaal, op cd en op lp aankomt via Manic Depression Records.

Facebook / Bandcamp

KISS IS KILL
Vanuit Seattle krijgen we een vrij vrolijke, energetische release als reflectie op de voorbije Covid-jaren van Kiss Is Kill uit Seattle, het geesteskind van de bekroonde producer James Chapple. Een aangrijpende boodschap waarin hij de anatomie van angst bloot legt, in een positief klinkend sonische hoes van EBM en industrial rock.

Met Anatomy Of Fear krijgen we een introspectief album, waarmee teruggekeken wordt op de tijd van de Covid-19-pandemie. “De afgelopen jaren zijn voor ons allemaal moeilijk geweest: een wereldwijde pandemie, lockdowns, rellen en politieke onrust. We hebben allemaal zoveel verloren. Voor velen was het een tijd van grote angst: angst om ziek te worden, angst voor mislukte relaties en angst voor de wereld waarin onze kinderen zouden kunnen opgroeien; ook de angst voor de groeiende haat en verdeeldheid. Het album gaat over het onbekende en het onbekende zaait angst.”, legt Chapple uit.
“Dit album was voor mij een kans om al mijn angsten te analyseren, erover na te denken en te proberen er voorbij te groeien. De nummers zijn, zoals gewoonlijk voor mij, zeer persoonlijk. Reflecties van liefde, dood, verlies en verdriet bevolken deze verzameling van mijn angsten, omgezet in songs. Al mijn angsten in kaart gebracht zodat ik ze zou kunnen begrijpen en beheersen. Dit is mijn anatomie van angst.”

Pittige synths, knapperige gitaren, pakkende hooks en stampende beats zijn de ingrediënten van de 9 heerlijke tracks – voorzien van knappe zangpartijen – op deze nieuwe plaat.

Anatomy Of Fear is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

LESBIAN BED DEATH
Een maand geleden brachten de gothrockers van Lesbian Bed Death hun album Midnight Lust uit. Daaruit zetten ze nu het angstaanjagende nummer The Mummy’s Tomb in de kijker met een spectaculaire videoclip, die de kijker onderdompelt in een rijk van duisternis en intriges.

Behekst drumwerk en stevige gitaren leiden ons doorheen een energieke track, gekruid met klassieke metalelementen.
Zet je schrap terwijl je de toorn van de mummie onder ogen ziet en de mysteries ontrafelt die in het graf begraven liggen.

Midnight Lust is digitaal en op cd verschenen bij Wormholedeath Records.

Website Facebook Bandcamp

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
Philippe Deschemin deelt een nieuw nummer van zijn darkwaveproject Pure Obsessions & Red Nights! Met een ritmische mystiek, krijgen we Where the Shadows Dance, als verleidelijk newwavedansnummer voor elke schaduwdanser in onszelf. Een knap kleurrijke visualiser kleurt dan weer de schaduwen van dit nummer in.

Facebook Spotify Bandcamp

:WUMPSCUT:
De legendarische Duitse dark electro-artiest Rudy Ratzinger bracht  sinds 1991 reeds tientallen releases uit met :wumpscut:. Hij laat opnieuw van zich horen met zijn nieuwe ep Schlossgheist!.

We vinden er vier nieuwe nummers en vier instrumentale tracks op terug, doorspekt met scherpe, donkere elektronische ritmes. Haaks, theatraal en groots, met prachtige complexe, melodische synthpartijen!

Schlossgheist! is digitaal en op cd verschenen via Metropolis Records.

Bandcamp Facebook

FLESH FIELD
De Amerikaanse electro-industrialact Flesh Field werd halverwege de jaren negentig in Ohio opgericht door componist Ian Ross. Hun muziek stond bekend om zijn filmische blend van synths, percussie, gitaar en chorussamples. Hun agressieve sound kreeg veel lof en werd vervolgens opgenomen in een aantal film- en tv-soundtracks, evenals in videogames. Nadat hij de band in 2011 had stopgezet, verhuisde Ross uiteindelijk naar Virginia, waar hij Flesh Field weer tot leven wekte om eind 2023 het album Voice Of The Echo Chamber uit te brengen.

Voice Of Reason is de opvolger / begeleider van dat album. We krijgen er 7 nieuwe nummers op te horen, waaronder ééntje met gastzangeres Jennifer Parkin. Die komen samen met vijf remixen door genCAB, Leæther Strip, System Syn, Terminal en Panic Lift.

Voice Of Reason is digitaal verschenen bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

WITHIN TEMPTATION
Samen met de Oekraïense producer/ zanger Alex Yarmak bracht Within Temptation net het nummer A Fool’s Parade uit. Met deze release benadrukken ze hun toewijding aan het vergroten van het bewustzijn van de voortdurende strijd van Oekraïne tegen de Russische invasie.

We krijgen een krachtig mooi duet, in een rijk georkestreerd symfonisch metalnummer. Erg toegankelijk ook, want het refrein loop je zo meteen mee te neuriën of brullen, zoals je wil. Kwaadheid en breekbaarheid in één track. Een waaier aan emoties in enkele minuten tijd…

Het lied zelf dient als een veroordeling van de bedrieglijke acties van Rusland en werpt licht op de harde realiteit waarmee Oekraïne wordt geconfronteerd. De videoclip voor A Fool’s Parade, opgenomen midden in de straten van Kiev met de beroemde Oekraïense videoregisseur Indy Hait, brengt frontdame Sharon vast op belangrijke Oekraïense bezienswaardigheden. De videoclip verschijnt volgende week.

Alle royalty’s van het nummer worden dan ook gedoneerd aan Music Saves UA.

A Fool’s Parade is digitaal verschenen.

Facebook / Spotify

NINO SABLE & DOS ASMUND
“Hallo, mein Name ist The Deutsch EP.” Zo kondigen Nino Sable & Dos Asmund hun nieuwe samenwerking aan. De ep is een dansbare popescapade van beide heren.

In de lente van 2021 componeerde Nino een nummer met de titel Träum Mit Mir. Dit markeerde zijn eerste uitstapje naar Duitse songwriting, met een uitgesproken poppy sfeer. Met die nieuwe track benaderde hij zijn vriend Daniel van Dos Asmund om elektronische elementen toe te voegen en het nummer onder de knie te krijgen, waar Daniel meteen mee instemde. Sindsdien is Träum Mit Mir een verborgen juweeltje gebleven te midden van een enorme verzameling onuitgebrachte nummers.
In februari vond Nino Träum Mit Mir op zijn computer en besloot opnieuw de krachten te bundelen met Daniel om nog vier nummers te maken voor wat zij hun The deutsch EP noemden.

Ze laten er alvast Im Wonderland uit horen. Een door uptempo ritmiek gedreven track, waarbij de Duitstalige vocals voor een dramatische melancholie zorgen.

Im Wonderland is een eerste voorsmaakje van The Deutsch EP, die op 1 mei digitaal en in beperkte oplage op cd verschijnt.

Nino Sable / Dos Asmund / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More