Home Grensverleggers Uitheems Geduister #282

Uitheems Geduister #282

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Hand over the eggs en no one gets hurt!” Net zoals chocolade, smaakt muziek het lekkerst op zijn donkerst… En het Uitheems Geduister brengt ook vandaag lekkers, met nieuws van Neversaid, Matt Hart, VNV Nation, Falistra, Midnight Poetry, Cammie Beverly, Now After Nothing, Our Frankenstein en Mekong.

NEVERSAID
De Britse poppunkers van Neversaid halen hun inspiratie bij bands als The Used, Trash Boat en My Chemical Romance, maar stijgen er bovenuit met hun eigen aanstekelijk geluid.
Sinds hun oprichting in 2020 hebben ze podia door heel Groot-Brittannië gevuld en als support gespeeld voor onder meer Hawthorne Heights, Novusstory, Black Foxxes en Dream State ondersteund.

Na enkele singles en hun debuutep Getting Better (2023) brachten de Londense emo-punks net hun nieuwe ep Bond Over Blood uit.
Logan Samuel (zang), Jordan Hibbert ( gitaar) en Koda Boyce (bas) laten in deze vier nummers pittige gitaren, beukende drums en enorm boeiende vocale hooks horen en combineren daarbij millennium-emo met oprechte poppunk en bijtende hardcore.

Zanger Logan Samuel zegt het volgende over de ep: “Deze nummers behoren tot de kwaadste die we ooit hebben geschreven, waarbij ze tekstueel putten uit pijn en disfunctioneren binnen verschillende relaties in mijn leven. Sonisch gezien combineert de ep verschillende elementen van emo, pop-punk en hardcore, wat resulteert in een rauwe en emotionele verzameling nummers”.

Bond Over Blood is digitaal verschenen.

Facebook / Spotify

MATT HART
Wie het originele nummer, de Opal Dusk Remix en Modulate Remix van de Britse industrial-, dark electro- en EBM-artiest miste, heeft iets in te halen, want hier is het laatste, vierde deel van deze Black Abyss- serie. De originele track verscheen op 4/3 en nu is er dus de laatste, de Teknovore Remix, die vol donkere techno-elementen zit. Het laat een nog killere, hardere indruk na dan het origineel. Erg strak, duister, maar uiterst dansbaar, uiteraard!

Deze remix is, net zoals de andere, digitaal verschenen.

Matt Hart heeft ook een mooi gevulde agenda vol optredens in de UK, maar ook in Frankrijk en de USA. Om deze ‘Terra Tour’ te kunnen financieren, startte hij een fundraising. Wil jij hem daarbij steunen en hem zo misschien ook dichtbij in de buurt zien? Dat kan via deze link.

Bandcamp Facebook

VNV NATION
Victory Not Vengeance. De Brits/Ierse electro-/ synthpopband rond Ronan Harris, VNV Nation, staat garant voor melodieuze synthesizers, sterke beats en de emotionele zang én vooral ook voor hun energieke liveoptredens. Met thema’s als hoop, wanhoop, menselijke emotie en sociale commentaar weet Harris zijn publiek keer op keer te boeien.

De band zet momenteel hun Noord-Amerikaanse tournee voort, met hun elfde studio-album Electric Sun 2023). Collega-Metropolis Records-artiesten Traitrs zullen alle 22 shows openen.

VNV Nation’s Electric Sun is digitaal, in beperkte oplage op dubbellp en op een 16 pagina’s tellende digipack-cd verschenen bij Metropolis Records .

Wij konden hen onlangs nog aan het werk zien op Porta Nigra in Aarschot. (Her)lees hier onze review.
Wie hen de komende periode live wil zien, zal moeten reizen… naar de USA of dichterbij, naar Duitsland. Hier vind je een overzicht van alle concertdata.

Facebook / Bandcamp

FALISTRA
Falistra
’s muziek is intiem en introspectief, opgeluisterd door oprechte stemmige soundscapes, delicate fluitmelodieën en vrouwenzang, als een artistiek pad door lijden en melancholie naar licht en genezing. En dat krijgen we nu ook te zien, in de video bij hun nummer Nel Ceruleo Abbraccio Del Cielo (a Ida G.).

“Je zult een sneeuwvlok zijn die nergens valt…” Met deze woorden brengt Ada en Onanet hulde aan de nagedachtenis van een vriendin, Ida G., een vrije geest, die in hun ziel gegrift blijft. De videoclip is bedoeld om die herinnering uniek maken door ervoor te zorgen dat de geleefde momenten altijd levend en magisch blijven.

Het nummer vind je terug op Di Limpide Tempeste, Falistra’s eerste album dat een paar maanden geleden werd uitgebracht op My Kingdom Music.

Een verplichte luisterbeurt voor wie houdt van bands als Sopor Aeternus, Ataraxia, Monteverdi, Mortiis en Loreena McKennitt.

Facebook

MIDNIGHT POETRY
De Griekse dark electro-/ postpunk- / darkpopband Midnight Poetry is het nieuwe project van Cleopatra Kaido en John Spanos. Je mag je aan donkere, elektronische composities met elementen uit melodieuze postpunk en ook industriële pop verwachten, beïnvloed door bands als VNV Nation, Diary of Dreams, New Order en Clan of Xymox.

Cleopatra Kaido heeft eerder twee albums uitgebracht: Artificial Galaxy (2013) met de postpunk-/ gothicband Drama Queen en System Amomaly (2020) met het minimal-/ synthwaveproject Meat Injection (Synth Wave, Post Punk, Dark Electro, Minimal).

John Spanos heeft al 5 albums uitgebracht en had verschillende releases op compilaties uit de GOA- /psychotrance- scene, met zowel Radical Distortion alsook als solo-artiest.

Samen verenigden ze zich onder de naam Midnight Poetry en brachten ze deze week hun debuutsingle uit. Black Hole laat synthtechno horen, met duidelijk afgebakende beats, waarop Cleopatra haar kenmerkende timbre kil op loslaat. “And I try not to fall in the black hole…”

Midnight Poetry over hun debuutsingle: “Dit lied vat de gedachten en emoties samen die in ons geheugen zijn ontstaan na een uitdagende situatie uit het verleden, die we opnieuw beleven in het heden. Dit kan voortkomen uit een scheiding, het verlies van een geliefde, afwijzing of andere pijnlijke ervaringen. Dergelijke gebeurtenissen zijn onontkoombaar en dwingen ons om deel te nemen aan een persoonlijke strijd om de controle te behouden en te voorkomen dat we worden verteerd door de afgrond die ons wezen bedreigt. De teksten vergelijken eenzaamheid met een dode woestijn, waar de ziel zweeft en danst met een geest.”

Black Hole is digitaal verschenen. Het duo werkt verder aan nieuwe nummers voor hun debuutalbum.

Bandcamp / Facebook / Instagram

CAMMIE BEVERLY
De ‘Southern Gothic’-sirene noemen ze haar. Cammie Beverly (vooral bekend als de soulvolle stem van Oceans of Slumber), liet de titeltrack van haar komende solo-album op de wereld los. House of Grief overstroomt ons met een golf van darkpop, altpopritmes en rimpelingen van darkwave. Een suggestieve gothic-country-sound, in een filmisch sfeertje waarin nostalgie en verlangen klinkt.

Vul ook jouw huis even met verdriet, want Cammie Beverly schreef er een nummer over en dàt mag je niet missen!

Het album House of Grief wordt op 29 maart 2024 uitgebracht via Icons Creating Evil Art.
Het label Icons Creating Evil Art – bekend om zijn avant-gardistische aanpak en hun vermogen om muzikale genieën te herkennen – vindt Cammie Beverly een muze voor onze tijd. Een sirene uit het verleden die diep resoneert met de wereld van vandaag.

Facebook

NOW AFTER NOTHING
Toxiciteit aanpakken met een zieke oplossing… de darkwaveband Now After Nothing uit Atlanta (USA) doet het gewoon, met hun debuutsingle Sick Fix, die vorig jaar verscheen.
De tekst van Sick Fix gaat dus over het omgaan met ’toxiciteit’ en de zeer reële strijd om weg te blijven of je los te maken van de dingen waarvan we weten dat ze schadelijk voor ons zijn: het familielid dat iedereen slecht behandelt of de narcistische partner bijvoorbeeld.
“Het nummer gaat ook over de gehechtheid aan sociale media of de commerciële media die valse verhalen verspreiden om angst te zaaien. Diep van binnen weten we misschien dat het ongezond is om met deze dingen/situaties bezig te blijven. Toch lijken we, net als bij het spreekwoordelijke ‘auto-ongeluk’, er niet van af te kunnen wijken. Na verloop van tijd wordt het misschien zo allesverslindend dat het op een verslaving lijkt. Het is een ‘zieke oplossing’ waar we onbewust naar verlangen.”, vult de band aan.

De Sick Fix (Spatial Remix) werd voorzien door Now After Nothing’s eigen Matt Spatial, die fans iets nieuws wilde geven terwijl de band de productie afrondt van hun debuut-ep die deze zomer uitkomt.

De Sick Fix (Spatial Remix) is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

OUR FRANKENSTEIN
Bedrog en wraak worden bezongen in Judas Dance, de nieuwe single van de gothrockband Our Frankenstein.
“Het gaat erom dat je voorbij een periode in je leven gaat waarin je het gevoel hebt dat de wereld en de mensen om je heen tegen je zijn. Het gaat over hoe je jezelf van de grond kunt oppakken nadat je meerdere keren bent gevallen.”, legt de band uit.

Een catchy baslijntje, stomende gitaren en een duivels dansritme, aangegeven door de drums. De stem komt eens recht uit een vers graf en klinkt dan weer melodisch ijl. In het midden van het nummer zit er een onverwachts brute break, waarna het refrein weer losbarst. Erg knappe track van een ‘electro-death-machine’.

De videoclip voor Judas Dance opgenomen in Los Angeles in het prachtige Glass Slipper Palace in Los Angeles.
Judas Dance is digitaal verschenen en vind je later dit jaar ook terug op het aankomende fullalbum van Our Frankenstein.

Facebook / Website

MEKONG
Van oorsprong is de postpunk-/gothact Mekong Portugees, maar hij woont intussen in Krakau, Polen. Hij combineert op vakkundige wijze elementen van donkere postpunk met invloeden uit de Britse gothiccultuur van de jaren 80. De muziek kenmerkt zich door hypnotiserende baslijnen, sfeervolle gitaren en melancholische synthklanken. De warmte van Portugal vind je dus niet terug in zijn muziek, die eerder het geluid van Berlijn anno begin jaren 80 uitademt. Hij heeft net zijn tweede single digitaal uitgebracht. Het is er eentje van het komende album Danse Danse, dat in mei verschijnt via Icy Cold Records.

Een knap, duister postpunknummer, dat doet uitkijken naar dat album!

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More