Home Grensverleggers Uitheems Geduister #281

Uitheems Geduister #281

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Ook het kwaad heeft een geest en lichaam. Zelfs ook een hart gekleurd met donkere tinten… laat jouw hart kloppen op het ritme van het Uitheems Geduister van deze week. Met nieuws van No More, For All We Know, Metamorph, Je ’t Aime, Meersein, Dimitri Berzerk, Madil Hardis en Kalte Nacht.

NO MORE
Hier is er eentje om de komende week dansend in te gaan met liefde, noise en paranoia van een band met 44 jaar ervaring! Het Duitse newwave-/ postpunkduo No More bracht de voorbije week een videoclip uit bij het instrumentale nummerThe Night Still Holds Temptation. Het nummer is 1 van de 29 tracks van het album Kissin’ In The Blue Dark, dat in 2022 verscheen.

Andy Schwarz en Tina Sanudakura blijven de electroscene vullen met dansbare nummers, die gerust nog op de dansvloer kunnen gegooid worden, ook al dragen ze alle kenmerken van een veertigtal jaar geleden en de Neue Deutsche Welle diep in zich mee.

Kissin’ In The Blue Dark is digitaal en op dubbelcd beschikbaar.

Website / Facebook / Bandcamp

FOR ALL WE KNOW
We volgen Within Temptation iets minder fervent dan een tiental jaar geleden. Tegenwoordig richten we ons liever op For All We Know, sinds 2011 het soloproject van Within Temptation-gitarist Ruud Jolie. En die bracht deze week zijn derde album uit.

Na zijn zelfgetitelde debuutalbum (2011) en het tweede album Take Me Home (2017) volgt nu By Design Or By Disaster.
Tijdens het schrijfproces werkte Jolie opnieuw nauw samen met zanger Wudstik. De band die hem begeleidt, bestaat uit dezelfde muzikanten die op de eerste twee albums te horen waren: Léo Margarit (Pain of Salvation), Kristoffer Gildenlöw (ex Pain of Salvation) en Marco Kuypers (ex Cloud Machine).

De 11 nummers op het album zijn door Jolie zelf geproduceerd en variëren van stevige, thrashy metal tot rustige melodieën en voeren ons mee naar extremere hoeken, de ene keer met prachtige, sfeervolle strijkers, dan weer met krachtige ritmes en stevige gitaren. Ondanks deze diversiteit blijft Jolie zoeken naar onverwachte melodieën en harmonieën, waarbij hij niet bang is om van de gekende paden af te wijken.

By Design Or By Disaster is digitaal, op cd en gekleurd vinyl verschenen via Construction Records.

Facebook / Bandcamp

METAMORPH
Gothpopband Metamorph brouwde een toverdrank vol passie, op hun nieuwe album Hex. De spreuken in de songs gaan over liefde, persoonlijke empowerment en de verborgen geheimen van heilige geometrie. Elk met rozen doordrenkt nummer van Margot Day en Erik Gustafson is een boeiend verhaal over netelige genegenheid, alles gehuld in een brutale, gothic omhelzing. Hex neemt je mee naar de zwoele wereld van gothic pop. Niet zomaar een album, maar een verleiding  met aanstekelijke, weelderige, sensuele energie.
Bij deze albumrelease kwam meteen ook een videoclip bij de titeltrack.

Hex is digitaal en op cd verschenen bij Distortion Productions en we vinden er ook remixen door Grendel, Moris Blak en Assemblage 23.

Facebook / Bandcamp

JE T’AIME
Another Day In Hell kreeg van de Franse postpunk-, coldwaveband Je t’Aime een remix. In 2021 brachten ze het nummer reeds uit met een video waarin de band tijdens de lockdown door de lege straten van Parijs navigeert.

Drie jaar later wordt de remix van de videoclip van het nummer gevierd met ongeziene beelden van de originele shoot. Op die manier krijgen we een tweede reflectie van het leven in lockdown in Parijs.

Another Day In Hell is één van de nummers die in 2022 verscheen op het Je ’t Aime- album Passive.

Nog een leuk nieuwtje, is dat hun uitverkochte debuutalbum weer verkrijgbaar is. Deze keer in beperkte oplage, in de marmergrijze verzamelaarseditie JE T’AIME Deluxe – Remastered 2022.

Facebook Bandcamp / Website 

MEERSEIN
De Duitse synthpopband Meersein nam het nummer Latency van Ray Noir onder handen en dat levert een onweerstaanbare dansvloertrack op!

Meersein wist de donkere energie van het origineel te behouden, maar voegde zijn eigen, kenmerkende synthpopsound toe. Het resultaat is een pulserend ritme, glinsterende synths en een stuwend tempo dat ervoor zorgt dat je wilt dansen.
Perfect om alle remmingen los te laten en de ‘rush’ van het moment te omarmen. Heerlijke remix!

Website / Facebook

DIMITRI BERZERK
De Mexicaanse EBM-/technoman Dimitri Berzerk deelde net zijn nieuwste single Coniunctio, met Norms Dom als gastvocalist.

Geen klassieke EBM-productie deze keer, want deze single is het eerste deel van een vierluik dat hij zal presenteren onder het concept ‘Esoteric Body Music’. Nu, EBM blijft EBM en de nodige beats zitten er dus stevig in.
Qua stijl, doet het ons wel denken aan wat Berlijnse duo NNHMN doet. En dat weten we wel te smaken, dus!

Inhoudelijk is het behoorlijk zware kost ! Want – geïnspireerd door esoterische studies en het werken met het archetype van de schaduw, zoals door Carl Gustav Jung beschreven – heeft Berzerk het over het proces van zelfconfrontatie dat ernaar streeft alle delen waaruit de menselijke psyche bestaat in harmonie te combineren. Met andere woorden, het is een werk van unificatie om individualisatie te bereiken. De eerste stap zetten is niet gemakkelijk, maar is op elk pad noodzakelijk.

Deze single is alvast een proevertje voor zijn tweede volledige album dat in 2025 zal verschijnen.

Naast de originele single, krijgen we er ook remixen van Martin Parra (MX) en Franco Colombo (AR) bij.
Coniunctio is digitaal verschenen bij Sector Industrial Producciones.

Bandcamp / Facebook

MADIL HARDIS
De dance-/electropopdame Madil Hardis deelt met haar single Melancholia een reflecterende soundscape geweven uit ambient, experimentele elektronische en drone-invloeden. Geen dansnummer dus, maar een emotionele, instrumentale track om bij weg te dromen. Hoewel het een eenzame middernachtdroom wordt…

Het nummer weerspiegelt nl. het gevoel van isolatie en ontkoppeling en legt het verlangen vast om een ​​kloof tussen twee zielen te overbruggen.
Sober. Somber. Prachtig.

Melancholia is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

KALTE NACHT
Het Griekse darksynthduo Kalte Nacht onthulde deze week een eerste single van hun te verwachten album.
Wat begon als een soloproject in 2017 van Nikos K. groeide uit tot een duo met Myrto Stylou op zang. Samen combineren ze darkwave urban beats met sfeervolle soundscapes, uitgedrukt door beklijvende zang, analoge synths en drummachines. .
Geïnspireerd door de Atheense underground, diepste gevoelens, menselijke en collectieve uitwisselingen, betreden ze de dunne lijn tussen schaduw en licht.

 “The Last Breath brengt verenigende krachten met zich mee, geleid door hervonden moed, vastberadenheid, dieper begrip en tederheid. Vertrouwen. Het is deze ademhaling die we nemen elke keer dat we oude manieren van ‘zijn’, loslaten. Die laatste ademhaling vóór de geboorte van het nieuwe.”, legt de band uit over hun nieuwe single.

Met een titel als The Last Breath kunnen we ook de videoclip adembenemend noemen.
Die speelt zich af in een niet zo verre, dystopische toekomst, waarbij we klimaatstrijders zien, die de weinige overgebleven mensen vertegenwoordigen die nog in leven zijn. De achtergrond van de videoclip is een stad die wordt geteisterd door voortdurende natuurrampen, waar een autoritair regime met digitaal toezicht de macht heeft overgenomen.

The Last Breath is digitaal verschenen.
De track is een langverwacht stukje van een komende puzzel en is afkomstig van hun aankomende album U R G E, dat op het eind van het voorjaar zal verschijnen bij Cold Transmission Music.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More