Home nieuws Uitheems Geduister #278

Uitheems Geduister #278

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als de zwarte poorten zich sluiten, openen die van het Uitheems Geduister op zondag. Deze week met nieuws van SINthetik Messiah, Beenkerver, Insane Habits, Black Nail Cabaret, Chaos Bleak, Phindar, Lesbian Bed Death, Nachtfalter, Tanks And Tears en Principe Valiente.

SINTHETIK MESSIAH
We rekenen ons vanaf nu tot de trouwe volgelingen van de industrial bas-artiest SINthetik Messiah. We waren al behoorlijk gewonnen voor de sound van Bug Gig, maar de industrialsound die hij met zijn nieuwe single Velvet Mist neerzet is verbluffend. De opbouw van de track zit zo goed, waarbij zijn fluisterende stem innemend klinkt, samen met de vrouwenkoortjes op de achtergrond. Dat klinkt allemaal soft, omdat we het nog niet hadden over de krakend knisperende electro met verscheurde gitaren en beats.

Een voorloper van zijn aankomende, nieuwe ep The Offering, dat op 1 april op Plasmapool​ & ​Noize verschijnt!

Facebook Bandcamp

BEENKERVER
Met een ietwat lugubere bandnaam, brengt de Nederlandse band Beenkerver met hun album De Rode Weduwe een serieuze lading blackmetal, als opvolger van Ontaard. Het duo verzet zich met hun nummers tegen fascisme, racisme, discriminatie op grond van geslacht en ondersteunt dierenrechten.

In 7 nummers wordt hier het verhaal van Sophia – de rode weduwe – verteld in een bijzondere mix van metal met begeesterende melodieën. Niels Riethorst (instrumenten, zang) en Joris Nijenhuis (drums) nodigden voor dit album gastvocaliste Floor Vandenbrande uit.

Een furieuze, waanzinnige vrouw moet dat geweest zijn, aan het geluid te horen. Heerlijke vocals baden in een nineties metalsfeer!

De Rode Weduwe is digitaal, op cd, cassette en lp verschenen bij Vendetta Records. Wie kiest voor de cd, krijgt er de hidden track  Twee Wolven bovenop.

Facebook / Bandcamp / Website

INSANE HABITS
Het Weense punkrocktrio Insane Habits is terug met hun nieuwe ep How To Grow Up And Fail Miserably. Wat de herkenbare titel betreft, vat die het leven an sich voor veel mensen wel samen. Want de uitkomst komt niet altijd overeen met de verwachtingen.

De drie vrienden deelden op de middelbare school hun liefde voor punckrock en ze wilden daar zelf ook op de podia mee staan, dus maakten ze samen muziek. Hun vervolgonderwijs bepaalde echter dat hun wegen splitsten en ze elk andere paden bawandelden. Hoe opgroeien soms ook tot falen kan leiden dus…  2019 kwamen ze terug samen in Wenen en namen ze hun album Nothing To Declare (2021) op.

En nu is er dus How To Grow Up And Fail Miserably. Zeven nieuwe nummers, in een perfecte mix van plezier, woede, onzin en melancholie. De band beschouwt de ep als ‘een dag uit je leven’: “Je wordt wakker, gaat naar je werk en je bent al omringd door het lawaai van de wereld en je bent gestrest. Ook al werk je hard, toch heb je het gevoel dat je nergens komt, omdat het systeem waarin je zit gevuld is met een verlammende bureaucratie.”

Maar de band denkt: “Waar schaduw is, moet ook licht zijn. Het leven kan lastig zijn, maar elke minuut krijgen we de kans om het beter te maken. Dus laten we uitgaan en wat plezier hebben.” En dat vat het hele sfeertje van hun nieuwe ep zowat samen!

How To Grow Up And Fail Miserably is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

BLACK NAIL CABARET
De prachtige chrysant ontleent zijn naam oorspronkelijk aan de Latijnse versie van het oud-Griekse χρυσάνθεμον dat ‘gouden bloem’ betekent. Omwille van de simpele (en ook licht ironische) reden dat de bloemen lang leven, worden ze gebruikt om graven te versieren.

Voor Black Nail Cabaret maakt de bloesem van de chrysant de weg vrij voor onze eigen sterfbedportretten: “We weten dat Magere Hein naar ons allemaal zal komen en het einde zal brengen, waardoor we in met angst gevulde potten zullen veranderen. Hoewel het meestal buiten ons bereik ligt, worden we omringd door een constant statisch geluid van wanhoop dat wacht om het over te nemen. Onze pot zou gevuld kunnen worden met zoveel andere dingen, maar de angst doordringt alles.”
Het zesde album Chrysanthemum van het Hongaarse pop noire-duo draagt weerstand hiertegen in zich, maar even goed acceptatie.

De uitgesproken voorliefde voor seksueel expliciete provocatie van Emese Árvai-Illés (zang) en Krisztián Árvai (keys, programmeren), blijft ook op dit album aanwezig. Maar deze keer is het vooral de primaire, onbewuste angst voor de dood, die de rode draad vormt doorheen de nummers. Uitdagende dark electro wordt moeiteloos en erg esthetisch verweven met pop noire-elementen.

Chrysanthemum is digitaal, op cd, op vinyl en in ltd. editie op witte vinyl verschenen bij Dependent Records.

Facebook / Bandcamp

CHAOS BLEAK
De Engelse band Chaos Bleak heeft alles om het helemaal te maken. Een ‘gothic supergroep’ met leden van Every New Dead Ghost, 13 Candles, Midnight Configuration, Death Party UK, Arcane Winter en Crimson Brigade, die met hun ongeremd krachtige sound, gevarieerde tracks brengt waarmee ze af durven wijken van de traditionele postpunk-/ gothrockbenadering.

Dat bewijzen ze opnieuw met hun pas verschenen, tweede album Agents Of Chaos, vol stevige gitaren, prikkelende electro, synthetische koortjes en fantastisch donkerrauwe vocalen.

Agents Of Chaos is op cd verschenen bij Gothic World Records en kan je voorproeven via Bandcamp.

Facebook Bandcamp

PINHDAR
Glimpen van donkere elektronica sieren de boeiende nieuwe single van het Italiaanse triphop-/ darkwaveduo Phindar. Little Light staat als een metafoor voor het belang van empathie en is de tweede voorbode van hun komende album.

De single verwijst naar relaties waarin één van de individuen zich onzeker en verloren voelt, ‘onhandig in het donker’, waarbij hun enige leidende licht de steun is die ze van de ander krijgen: “Als een vis in de diepste afgrond zorgt de aanwezigheid van de ander voor ogen en gevoeligheid om te voorkomen dat hij wegdrijft. Is het een uiting van menselijke solidariteit of liefde?”
Dat doet er eigenlijk weinig toe, want opnieuw is het de expressieve stem van Cecilia Miradoli en de intense synthmuziek van Max Tarenzi die het nummer betekenis geven.
Beiden namen ze hun ervaringen uit de rockband Nomoredolls en als organisatoren van het internationale muziekfestival ‘A Night Like This’ mee, als inspiratie voor hun mix van triphop, dark wave en elektronica met hun eigen originaliteit, geleend uit de Bristol-scene.

Scherpe en arpeggio gitaarklanken smelten in Little Light smaakvol samen in dreampop en darkwave. Phindar neemt ons op die manier mee in hun fluweelzachte en boeiende universum, gevuld met elegante clair-obscur-elementen.

Little Light kan je digitaal beluisteren en zal je terugvinden op het nieuwe Phindar-album A Sparkle On The Dark Water, dat op 22/4 digitaal verschijnt bij Fruits de Mer Records.

Facebook / Bandcamp

LESBIAN BED DEATH
Middernachtelijke lusten. Het zouden vooral vrouwen zijn die het kennen, aangezien het mannelijke hoogtepunt van lust eerder met de ochtend komt. Of het dàt was dat Lesbian Bed Death in gedachten had, bij het schrijven van hun nieuwe album Midnight Lust, weten we niet. Wat we wél weten, is dat het alvast een muzikaal hoogtepunt is voor de gothic-/  punk-/ heavymetalband uit Stoke-on-Trent (VK). Door hun liefde voor horrorfilms en esthetiek te combineren met rauwe riffs, gotische ondertonen en waanzinnig pakkende refreinen, laat Lesbian Bed Death zich sterk horen vanuit de underground.

Met hun nieuwe leadzanger JJ (sinds februari 2023) is het voorbije jaar voor de Britse band een achtbaan van opwinding, emoties en entertainment geweest, met heel wat optredens en releases van videosingles.

Horror, liefde, seks, dood, passie, empowerment en plezier zijn de belangrijkste ingrediënten van dit nieuwe album Midnight Lust. De nummers op deze plaats bezorgen ons alvast heel wat middernachtlust op de dansvloer!

Midnight Lust is digitaal en op cd verschenen bij Wormholedeath Records.

Website / Facebook / Bandcamp

NACHTFALTER
Op 1 maart, verscheen met één wimperslag, het nieuwe album van de Duitse darkrock-/ gothrockband Nachtfalter. Het mooie woord ‘wimperslag’ leenden we van dit album Abschied. Want naast de knappe sound, vinden we er ook de mooiste tracktitel op terug met Ein Wimpernschlag.

Tobias Serfling (zang), Marko Kraegen (bas), Thomas Wagner (gitaar) en Mario Maibier (drums) laten met Abschied hun toewijding horen, met Serfling als ‘trekker’, die de zang maar ook de opnames van alle instrumenten op zich nam. Live wordt hij bijgestaan door de sterke muzikanten, die elk optreden voor een sterke dynamiek zorgen.

Fans van de krachtige intensiteit en emotionele diepgang die o.a. ook te vinden zijn bij artiesten als Joachim Witt, Lacrimosa en Rammstein zullen Abschied een boeiende toevoeging aan Nachtfalter’s discografie vinden.

Abschied is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Website / Bandcamp

TANKS AND TEARS
De Italiaanse darkwaveband Tanks And Tears is terug met een meeslepend tweede album dat een duidelijke reflectie is op het belang van tijd en het cyclische karakter van gebeurtenissen. De passende titel Timewave nam 9 tracks onder zijn vleugels.

Zeven jaar na hun debuut is de band terug met een vernieuwd geluid, dankzij een recente toevoeging aan de line-up – toetsenist Lorenzo Cantini – en in de nasleep van de beperkingen die werden opgelegd door de laatste pandemie, waardoor Matteo Cecchi (bas, synth en zang), Claudio Pinellini (gitaar en synth) en Francesco Ciulli (drums) gedwongen waren om op afstand te werken. Het resultaat is een intens, introspectief en opwindend album, met knipogen naar de eighties electro.

Ritmische en krachtige bassequenties en elektronische drums drijven atmosferische en loodzware synthlagen aan. Deze dienen als achtergrond voor de postpunkachtige gitaarharmonieën en boeiende synthsoundscapes. Het plaatje wordt compleet gemaakt door de onrustige en melancholische teksten, vaak in contrast met de heldere melodische lijnen van de muziek, waarin gevoelige thema’s als zelfisolatie, de angst voor imperfectie, depressie en de herhaling van gebeurtenissen in de loop van de tijd, aan bod komen. Een helder sonisch onderzoek naar hedendaagse kwesties in een darkwave-context.

Timewave is digitaal en op cd verschenen bij Swiss Dark Nights Records.

Facebook / Bandcamp

PRINCIPE VALIENTE
Something New is de eerste single die we te horen krijgen uit In This Light, het nieuwe album van de darkpopband Principe Valiente, dat er zit aan te komen. Meer dan tien jaar brengt de Zweedse band  ons etherische soundscapes met dark ambient-allure die één en al postpunk uitademen. Met als grote kracht, de enigmatisch diepe en kenmerkende stem van Fernando Honorato.

Something New kan je alvast digitaal beluisteren. Het album In This Light verschijnt in mei bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More