Home nieuws Uitheems Geduister #242

Uitheems Geduister #242

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagr

Het leven begint waar angsten stoppen. Zondag begint pas met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Noemi Aurora, Hanging Freud, Avdagata, Digital Factor, Meersein, Suburban Spell, Sydney Valette en Carlo Onda.

NOEMI AURORA
De Italiaanse singer-songwriter en muziekproducer Noemi Aurora staat bekend om haar bijna twintigjarige carrière als frontvrouw bij Helalyn Flowers. Zo kon ze zich vestigen in de electro, industrial maar ook de alternatieve metalscene als een van de meest veelzijdige en onderscheidende stemmen in de moderne gothmuziek.

Voor het eerst gaat ze ook solo. Het Belgische label Spleen+ (sublabel van Alfa Matrix) nam haar meteen onder hun vleugels.

Shining is haar eerste solotrack en een vrucht van eindeloze eenzame momenten in lockdown waarin ze het trauma van innerlijk isolement transformeerde in verhelderende emotionele uitbarstingen. Een verslavende catchy minimal popsong met een coldwavetwist die dansbaarheid en melancholie perfect in balans brengt.

“Neem een roos
Prik in je vinger
Wat je niet doodt
maakt je wijzer”

Deze eerste single kondigt Noemi Aurora’s eerste solo-album aan: het zeer eclectische Kintsugizit. Ze verwoorden zelf vol wilde percussie, noir synth-atmosfeer, dansbare elektronica en Noemi’s weelderige meerlagige zang te zitten.

Shining is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

HANGING FREUD
“Je bent geen lam, je bent geen koning”, lezen we op hun Bandcamppagina. Het zet meteen aan tot denken… Het Duitse in Glasgow gevestigde, female fronted, minimal synthduo Hanging Freud presenteert ons met Falling Tooth een voorsmaakje voor hun zevende studio-album Worship dat binnenkort verschijnt bij Spleen, een sublabel van Alfa Matrix, waarbij de band nog maar onlangs tekende.

Deze eerste single laat meteen de invloeden horen van de band, variërend van postpunk, synthgaze, cold wave, ambientpop en experimentele elektronica.
Paula’s zang is donker, beklijvend, bijna glaciaal. Haar uitspraak is zowel klaaglijk als vol echoënde, breekbare elegantie. Denk daarbij aan mechanische begrafenismelodieën, ijzige minimale sequenties en verstikkende synths.

Falling Tooth is digitaal verschenen.

Bandcamp

AVDAGATA
Hun debuutalbum zal als The Faceless One ter wereld komen. Toch schuilen er gezichten achter de Zweedse black- en deathmetalband Avdagata. Sebb Drago (zang), Allsvart (arrangementen, gitaar, bas, keys, producer) en Jaloma (drums, ook bij Dark Funeral, Night Crowned) laten alvast één van de nummers van hun nieuwe album horen: Cor ov Chaos. Chaos en vuur staan centraal in deze track, net als in de 8 andere die op het debuut te horen zullen zijn. Hard, rauw, pompend en helemaal rechtdoor!

The Faceless One verschijnt op 30/06 digitaal en op cd bij Dawn Records en ontstond in samenwerking met gastartiesten als Chris Amott (Dark Tranquillity, ex-Arch Enemy), Dean Paul Arnold (ex-Hate, Belphegor) en Patrik Gardberg (Solution .45).

Facebook / Bandcamp

DIGITAL FACTOR
Voor hij zijn nieuwe album G.B.A. – General Behavior Abrogate lanceert in de herfst, krijgen we van Digital Factor al een teaser te horen met de single I Am What I Am.

“Als muzikant heb je altijd de neiging om te zeggen dat het huidige album HET speciale album is. (lacht) Maar het huidige werk met talloze muzikanten uit mijn geboorteplaats, die allemaal mijn muziekstijl omarmen, is echt iets speciaals”, legt de Duitse artiest Mike Langer, de man achter Digital Factor, uit.

Hij koppelt aan het album ook een liefdadigheidsactie. De eerste single wordt als ‘free download’ aangeboden, maar je kan een schenking naar keuze doen, die zal gaan naar een stichting voor kansarme kinderen.

Op de eerste single release I Am What I Am krijgt Mike Langer gezelschap van Gwendolyn Gaffa van punkband Moroffa. Hier ontmoet ingewikkelde en krachtige elektronische muziek krachtige zang en een uitzonderlijke stem!

I Am What I Am. Is digitaal verschenen. G.B.A. – General Behavior Abrogate verschijnt in de herfst van 2023 bij Alfa Matrix.

Facebook

MEERSEIN
De Duitse synthpopband Meersein heeft voorbije week zijn nieuwe single gereleased. Haunting is een betoverend begeesterende song, met spookachtige melodieën.

Meersein zingt over de herinneringen aan een liefde die niet te vergeten is. Het refrein is een oorwurm die lang na het einde van het nummer blijft nazinderen en het gevoel vastlegt dat je gevangen zit in een liefde die je beschimpt en toch blijft aantrekken en lokken, zonder je te kunnen verstoppen.

Deze multidimensionale artiest is niet alleen een ervaren muzikant en dynamische live performer, maar ook een gepassioneerd newwaveliefhebber. Zijn aanstekelijke passie voor meerdere aspecten van muziek komt duidelijk naar voren in zijn releases. Het nostalgische geluid van de jaren 80 keert terug met een moderne twist. De beats en retroritmes in Depeche Mode-esthetiek met unieke, eigentijdse elementen

Haunting is digitaal beschikbaar.

Website

SUBURBAN SPELL
Peter Endall
, toetsenist van de synthpopband Schizo Scherzo uit Melbourne (Australië) uit de jaren 80, is na een lange pauze weer bezig met het schrijven, produceren en creëren van muziek. Beïnvloed door synthpop en elektronica uit de jaren 70 en 80, is zijn project Suburban Spell een instrumentale verkenning van moderne elektronica door de lenzen van Kraftwerk en Jean-Michel Jarre met randjes van shoegaze gitaarpop.

De synthwave-artiest Suburban Spell presenteert zijn ep Falling Down – met een titel verwijzend naar de langetermijnresultaten van slechte keuzes en ‘guilty pleasures’ –  samen met de officiële video voor zijn nieuwste single Natural Science. De muziek van Suburban Spell klinkt als een verkenning van de donkere en kwetsbare onderbuik van de samenleving. Deze muziek is ook een commentaar op Endalls eigen kwetsbaarheden in het stedelijke landschap en de bredere maatschappelijke normen die verweven zijn met politiek, religie en popcultuur.

Opzwepende ritmes en een flinke portie noise grind kleuren de nummers donker!

Falling Down is digitaal verschenen.

Bandcamp

SYDNEY VALETTE
De Parijse Sydney Valette zet de track Adieu als single in de kijker. Het nummer verscheen reeds op zijn zesde album Home Alone, dat vorig jaar verscheen bij Young & Cold Records.

Adieu is nu ook op een digi-ep verschenen, waarbij we een extended rave edit krijgen en remixen door Modern Men en Volcan. Daarnaast vind je er ook de gloednieuwetrack I Want To Know op terug.

Verscheurd sinds zijn eerste album Rather Die Than Die (2011) tussen darkwave, EBM, postpunk, Italodisco en ambient zet Sydney Valette zijn weg voort, in donkere clubsfeer.

De ep Adieu is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

CARLO ONDA
Carlo Onda is het geesteskind van de Zwitserse muziekproducent Carlo Rainolter. Hij combineert technieken van elektronische popmuziek uit de jaren 80 met een DIY-punkattitude. Je kent hem misschien ook onder het alter ego van Karl Kave, dat een meer experimentele en introspectieve kant van zijn werk vertegenwoordigt.

Met EURO89 brengt hij een persoonlijke ode aan de electro uit de jaren 90 en 2010 met behoud van liefde en fascinatie voor de Europese Coldwave-beweging uit de jaren 80. Het album is muzikaal divers, maar behoudt een zelfbewuste, luchtige kant die aangevuld wordt met teksten over nostalgische en melancholische thema’s.

Naast klassieke newwavegeluiden zijn er ook vonken 90’s dance en 80’s retro chic op te merken, versmolten met sonische echo’s van Boy Harsher, Future Islands en Agar Agar. Onda wordt voor één nummer ook vergezeld door mede-Swiss Wave-artiest, Blanche Biau.

“Er is een zekere lo-fi, organische benadering van het hele album, ook al is het in wezen digitaal. Er zijn veel momenten die aanvoelen als een muzikale versie van een digitale fotofilter die op het geluid is toegepast. Dit wekt de indruk van iets ouds en versleten. Deze kunstmatige degradatie staat heel goed voor het leven in 2023”, licht Carlo Onda toe.

EURO89 is uitgebracht op vinyl en digitaal via Cold Transmission Music.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More