Home Grensverleggers Uitheems Geduister #24

Uitheems Geduister #24

by Nel Mertens

Een donker woord, een steelse knipoog, een duistere blik, een intense aanraking in het voorbijgaan van de nacht, een vluchtige zoen, het razen van je hart na het dansen, bloedrode lippen die natintelen, het suizen in je oor door de box die te dichtbij stond… we willen het allemaal! Hier alvast wat Uitheems Geduister van deze week met Danheim, Nervenbeisser, The Wide, Soulimage, Non Alignment Pact, Pale Blue Moon, The Devil And The Universe, Darkness On Demand en Hatari, oftewel: IJslandse EBM naar het Eurosongfestival!

DANHEIM

Danheim is het Scandinavisch folkproject van de in Kopenhagen gevestigde Deense producer Mike Olsen. Olsen is sinds 2016 bezig met Danheim en laat zich voor dit project volledig inspireren door de Scandinavische folklore, Vikingen, Noordse mythologie… waarbij de donkere kant en zijn levendige verbeelding vaak de bovenhand nemen.

Op 15 maart komt hun volgende album Hringrás uit, waarvan we nu reeds de titeltrack te horen kregen: een ritmisch nummer, met vrolijke melodieën en strijkers en donkere, sjamanistisch aandoende vocals.

Het album kan je via pre-order nu al bestellen.

Facebook / Bandcamp / Website

NERVENBEISSER

Veertien jaar geleden bracht de Duitse band Nervenbeisser hun eerste album Geschlechterschlacht uit en sloot met deze industrial-crossover-mix aan bij de Neue Deutsche Härte als Rammstein, maar even goed Eisbrecher, Lacrimosa en Die Apokalyptischen Reiter. Sindsdien bleef het stil, tot dat eerste album in 2015 heruitgebracht werd, waarna hun 2de plaat Zeitenwandel volgde. En nu is er dus een gloednieuwe ep Alles Gut (bij het label Echozone) met 6 tracks, waarvan ook 2 remixen door Das Ich en Andy Haywwire. Dramatiek,  stevige gitaarpartijen, onrust, … laat maar komen, Nervenbeisser!! Momenteel zijn ze als support mee op tournee met OOMPH!, maar de concerten hebben allemaal plaats in Duitsland en eentje op 16 maart ook in het erg verre Drachten (NL).

Facebook

THE WIDE

Na hun debuutalbum Paramount eind vorig jaar, heeft melancholische, akoestische rockband The Wide (die voornamelijk bestaat uit ex-leden van Dead Guitars) een nieuwe single voor ons klaar: Girl wordt uitgebracht bij het label Echozone als single, met twee bonusversies: een akoestische remix door Ralphonzo die het dromerige aspect van het nummer extra in de kijker zet en een alternatieve, vintage radioremix door Rainer Aßmann.

Facebook / Website

SOULIMAGE

Een samenhangende mix van rock, wave, meta, goth en synthpop is Soulimage’s muzikale pad dat de drijvende kracht verenigt met oorverwelkende melodieën. Op 31 maart mogen we hun nieuwe album Human Kind – Animal Mind (bij het label Echozone) verwachten, maar in afwachting kregen we alvast  Human Kind – de single die één van de twee titelsongs is – te horen. Drijvende beats, een catchy melodie, … een tekstuele wake-up-call die recht naar het hoofd van de maatschappij hoort te gaan. Een boodschap die de mensheid zijn ware bestaansmissie zou moeten duiden.

Deze single komt uit bij het label Echozone, met drie remix-versies.

Facebook / Website

NON-ALIGNMENT PACT

Heel veel kunnen we nog niet zeggen over onze Nederlandse rauwe postpunkburen, buiten dit fijne nieuwtje: in de teaserclip zien we een urbex-locatie met graffiti, die perfect past bij de enkele seconden noise die ons  alvast warm doen lopen voor hun nieuwe single Secrets die eraan komt op 11 maart. Oh… én dat ze live komen spelen in de Kinky Star in Gent op 20/4 en in de Moonlight Music Hall in Diest op 4/5.

Facebook / Website

PALE BLUE MOON

Iedereen wordt geboren als ontdekker…  en die schoonheid houdt het Ierse trio Pale Blue Moon vast in hun aankomende debuutalbum  The Pleasure Of Finding Things Out. Een aankomend debuut als band, maar geen proefstuk voor de drie heren – Shane Kelly (zang en gitaar), Mick Brady (bas) en Brian Griffin (drums) – die elk al heel wat op hun palmares hebben.

Op 15 maart komt hun eerste single Supernatural er, met bijhorende videoclip, waarvan je nu al de teaser kan beluisteren. Ze beloven een geupdatet sound van nostalgische oldschoolacts als The Cure en The Cult te brengen, dus het wordt reikhalzend uitkijken naar…

Pre-order / Facebook

THE DEVIL AND THE UNIVERSE

Sinds we deze band ontdekten, hebben geiten ook bij ons een streepje voor gekregen. En al helemaal nu ze lieten weten dat hun volgende album klaar is. Er is zelfs een albumnaam én releasedatum! :Endgame69: (yes, it càn be all in a name) zal het licht zien – of de duisternis – op de volgende zomer Solstice op 21 juni. Er is geen schoner moment…

De lp komt er bij het label [aufnahme + wiedergabe] Records en de cd via Solar Lodge Records.

Facebook / Website

DARKNESS ON DEMAND

Detoxination, het nieuwste album van Darkness On Demand is uit bij het label RepoRecords. Wie van de Duitse degelijke danssound houdt met weinig verrassingen, zal hier best tevreden mee zijn!

Dans of sterf… het blijft gelden!

Facebook / Website

HATARI

IJsland waagt zich wat… en stuurt EBM-band Hatari naar Eurosong, nadat ze de nationale finale in eigen land wonnen met hun nummer Hatrið Mun Sigra: een toegankelijk EBM-nummer met meeslepende beats die het echt wel weten te doen. Maar… is Europa klaar voor EBM op Eurosong? Het Eurosongpubliek wist al eerder te verrassen met een open mind. Wij duimen alvast mee voor IJsland!

Facebook / Website / Instagram / Spotify

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More