Home nieuws Uitheems Geduister #236

Uitheems Geduister #236

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

De wereld wordt harder en de muziek evolueert mee… slechts weinig zachtheid deze week in het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van nolongerhuman, Pmad, Drama Noir, Concilium, Ron Coolen, Keith St John, Joey Conception, Karman Line, Pure Obsessions & Red Nights en Vaselyne.

NOLONGERHUMAN
Het Amerikaanse electroduo Nolongerhuman leverde deze week hun nieuwe album Marionette af.
“Ons conceptalbum Marionette, kwam bijna tien jaar geleden voor het eerst in me op. Ik wilde een verzameling liedjes maken die proberen de dingen te definiëren die ons stilletjes op de achtergrond beheersen. Nummers over onze verslavingen, onze dwanghandelingen en de behoeften en worstelingen van de menselijke conditie. Allemaal factoren die achter de schermen aan onze touwtjes trekken. Naarmate de wereld in de loop van de tijd veranderde, werd het idee meer gefocust en de boodschap directer en urgenter. We leven in een tijdperk dat te vaak te snel gaat om na te denken over onze innerlijke gevoelens, laat staan ​​dat we kunnen stoppen en in de spiegel kunnen kijken om onszelf te zien zoals we werkelijk zijn. Niet als statistieken op een of andere sociale feed, niet als handelswaar, maar als mensen.”

Marionette is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp Website

PMAD
Op 1 mei zette de band PMad de dag in met vuur, want ze lanceerden niet allen hun nieuwe single Fire, maar ook hun tweede album I In Power.

Onze planeet staat in brand, maar hebben we nog tijd om hem te redden? Zullen diegnen met macht en geld bereid zijn hun voordelen op te offeren of wachten ze af tot ze nieuwe fortuinen kunnen vergaren en ons te vertellen dat ze ons gered hebben? … Of is het gewoon al te laat om de planeet te redden zodat komende generaties er zouden kunnen van genieten?

Dat laat de Ierse bezieler Paul Dillon horen in energieke, dansbare gothrocktracks. Donker, intelligent en broeierig… Pmad vatte al die gevoelens samen in dit album en dat leverde een harde electro-plaat op, waar we graag de hele nacht op dansen in donkere EBM-clubs met flitsende lichten en onzichtbare onbekenden …

Op Bandcamp kan je de tracks Down en Fire beluisteren en het album digitaal verkrijgen, maar I In Power verscheen ook op cd.

Bandcamp / Facebook / Website

DRAMA NOIR
Tenevris
(vocals) , Mephisto (gitaar, orkestratie), Vampyrpriest (gitaar), Peisithanatos (bas) en Yngve (drums) brengen ons sinds 2017 vanuit Griekenland symfonische black metal. Als Drama Noir dompelen ze ons opnieuw onder in de donkere, sfeervolle metalsound met hun derde album Nightfall Upon The Asylum. Negen intense tracks in een rijk mystiek geluid, want Tenevris’ stem raast door de muren van snaren en drums heen, terwijl alles melodisch sterk blijft klinken en soms zelf getrakteerd worden op magisch zacht getokkel!

Bandcamp / Facebook

CONCILIUM
Tijd voor een streepje heilige, Tibetaans geïnspireerde metal van het Portugese Concilium De titel van hun nieuwe album Sky Bvrial (Tibetaans: བྱ་གཏོར་). verwijst naar de oude rituele begrafenis in de Himalaya die teruggaat tot de eeuwenoude traditie van het Tibetaans boeddhisme. Daarbij worden de lichamen van de overledenen naar de hoogste bergtoppen gebracht om in stukken te worden gehakt en door gieren te worden geconsumeerd op heilige begraafplaatsen en andere aasetende dieren, en vervolgens opgelost door de elementen op grote hoogte, of zoals de traditie zegt, om terug te keren naar de lucht. Wat in westerse ogen misschien een brutale of woeste praktijk lijkt, is een gerespecteerde en elitaire begrafenis in de oude Himalaya-cultuur.

Dit concept werd door de blackmetalband Concilium geleend voor hun derde album Sky Bvrial. Nu al een beest van een album, binnen de extreme metalreleases dit jaar.

De misselijkmakende stank van de dood komt uit elk nummer op deze beestachtige plaat, terwijl de zwarte vlam van zeer atmosferische black metalbands opnieuw wordt ontstoken om visioenen op te roepen van een kolkende, monsterlijke draaikolk van rottende, uiteengereten vlees dat naar de hemel zweeft om door enorme vleesetende aaseters naar het hiernamaals te worden teruggebracht…

Het atypische drumwerk charmeert ons wel, binnen al die brute kracht.

Sky Bvrial is digitaal, op cassette, op vinyl en op cd verschenen bij Sentient Ruin.

Bandcamp

RON COOLEN & KEITH ST JOHN feat. JOEY CONCEPTION
Ron Coolen
staat voor de wederopstanding van klassieke heavy metal in een hedendaags jasje. En na zijn debuut Rise uit 2020 laat hij dat hij horen met zijn nieuwe nummer dat hij samen met zanger Keith St John maakte en waarop we Joey Concepcion horen als gast.

Heavy Metal Till I’m Dead laat ons meegenieten van melodieuze hardrock van weleer, met grootse zang en scheurende gitaarsolo’s op een groovy beat.

Heavy Metal Till I’m Dead is digitaal verschenen en zal je terugvinden op Coolens aankomende album.

Facebook / Website / Bandcamp

KARMAN LINE
Nog meer nieuwe hardrock, krijgen we van de nieuwe band Karman Line, die net het debuutalbum Like a Machine uitbracht. Vanuit verschillende landen, ontstond in 2020 dit rock-‘n-roll powerhousevijftal. Greg Brown (zang), Tristan Surina (gitaar), Frank Bassiouni (gitaar), Petar Milošević (bas) en Danny Langston (drums), konden tijdens de pandemieperiode niet voor een live-publiek staan, dus doken de aspirant-hardrockers weg in hun oefenruimte om hun liveset minutieus samen te stellen. Puttend uit een gedeelde aanbidding van klassieke rockzwaargewichten zoals Deep Purple, Led Zeppelin en Thin Lizzy, tot moderne tegenhangers als Rival Sons en Kings Of Leon, heeft schreven ze materiaal voor hun debuutalbum.

Een krachtig geluid en solide energieke riffs horen we op hun eerste album. Zanger Greg Brown geeft een woordje uitleg: “Het is een hele reis geweest om deze plaat samen te stellen, van de nachtelijke schrijfsessies tot dagen achter elkaar in de opnamestudio en de vreemde hindernis onderweg. We zijn allemaal super enthousiast dat het eindelijk de wereld in gaat, en ik denk dat we nog meer opgewonden zijn om ermee op pad te gaan.” Liveshows zitten er dus aan te komen!

Like a Machine is digitaal verschenen.

Instagram / Spotify

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
Het darkwave-/synthpopproject Pure Obsessions & Red Nights staat er om bekend om industrial en gothic vibes te verbinden in hun creaties. Ze zijn terug met hun gloednieuwe album Heirs of the Red Nights. Het is het tweede deel in de Night Trilogy en vervolgt het raadselachtige verhaal van Mr. Strangler, die verborgen blijft in de schaduw.

Philippe Deschemin, de creatieve kracht achter Pure Obsessions & Red Nights, beschrijft het album als een mix van invloeden, variërend van Nine Inch Nails, Boy Harsher, Depeche Mode, Cold Cave, IAMX, TR/ST en Killing Joke. Negen nummers vol meeslepende soundscapes en betoverende sfeer. Wij zijn helemaal wég van deze release!!!

Heirs of the Red Nights is digitaal verschenen.

Facebook Spotify Bandcamp

SIVA SIX
“In a world of chaos, be a whore or join the Metawar…”!  Met die woorden lanceert de Griekse darkelectro-/EBM-/ industrialformatie Siva Six hun nieuwe ep. Fight the Machine heet die en draait ook volledig om die track, die reeds verscheen op hun laatste, 5de album DeathCult. Het staat voor de strijdkreet van de band tegen de Metawereld, corruptie, onrechtvaardigheid, ongelijkheid, winst boven het menselijk leven en de decadentie van morele waarden waarin we leven…  Het is de dansvloer-killer van dat album, dat een videoclip kreeg voor deze release en maar liefst 7 remixen kreeg. Want Z (zang) en U-Ri (keyboard) worden op deze ep omringd door Φωνόπτικoν, Euphrosyne, Infected Sound System, Xentrifuge, Hell:Sector, Asylum Promises En To Avoid) die remixen opleveren in vrij eclectische vertolkingen van dit harde en krachtige nummer.

De digitale ep is verschenen bij Alfa Matrix Records.

Bandcamp / Facebook / Website

VASELYNE
Zangeres Yvette Winkler en muzikant Frank Weyzig (ex- Clan Of Xymox) hebben al enkele jaren een prachtig krachtige darwave-/postpunk samenwerking lopen met hun project Vaselyne. Ook met hun pas verschenen ep Under Your Skin, dat hun laatste album The Sea Says opvolgt, krijgen we een sterke donkere golf over ons heen. Drie nummers. Meer hebben ze niet nodig om ons alweer te overspoelen met een muzikale weelde die troost en rust brengt in de nummers Riverman (Da)vid Sylvian Cover) en Under Your Skin, waarvan we ook de instrumentale versie krijgen.

Yvette’s zijdezachte vocals levering schittert en leidt je naar een veilige plek. Franks smetteloze gitaarwerk begeleidt haar perfect en levert een achtergrond die even boeiend als betoverend is. Het is duidelijk dat de twee muzikanten lekker in hun vel zitten en het beste in elkaar naar boven weten te halen.

Under Your Skin is digitaal verschenen.

Bandcamp Website Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More