Home nieuws Uitheems Geduister #235

Uitheems Geduister #235

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Zelfs in de meest duistere hoekjes, kan men één worden… Wij duwen je alvast op muzikaal vlak richting duistere hoekjes, met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Sundl, Antoine Poncelet, SINthetik Messiah, Numeron, The Medea Project, Cruciatus Infernalis, The Autumn Killers en Nino Sable.

SUNDL
We kregen de voorbije weken al enkele singles te horen, die ons warm deden lopen voor Sundl’s derde album III. Voor deze derde release speelde Christian Sundl opnieuw in zijn eentje alle instrumenten in en leverde een boeiende roadtrip af. Hij haalde er enkele opmerkelijke geluidsouzzelaars  bij als Lina Gärtner, Lau Lukkarila, Terz Nervosa, Radiateur, The Damski en Lan Rex.

Sinds 2005 is Christian Sundl de drummer van de bands Lady Lynch en Black Fox Dance. Met zijn eigen project is duidelijk dat Sundl nog niet toe is aan stoppen met dansen. Toch klinkt het deze keer meer doorleefd. Alsof hij de dansvloer ontdekt met heel zijn hart, klam en kruipend. Met gevoel voor ritme, een voorliefde voor herhaling en een flirt met postpunk, goth, techno, house en darkwave.

III is digitaal en op vinyl verschenen bij Cut Surface.

Soundcloud / Facebook

ANTOINE PONCELET
Op het eind van deze maand komt Antoine Poncelet uit New Jersey (U.S.A.) aanzetten met zijn allereerste single, toepasselijk April genaamd. Een cinematografische alternatieve gothrocktrack waarmee hij toch wat buiten de lijntjes kleurt. Een dynamische track, met een climax.

Het nummer vertelt het verhaal van een denkbeeldig gesprek tussen een verloren minnaar en een soort profeet die geen balans kan vinden tussen hemel en aarde. Over de liefde en haar doel dus… Het gaat ook over een aspect van het schrijfproces en inspiratie: de kunstenaar die zijn muze smeekt om iets echts en waarachtigs.

April is digitaal verschenen, samen met een cover van Roxy Music’s debuutsingle Virginia Plain.

Facebook / Bandcamp

SINTHETIK MESSIAH
De industrial basartiest SINthetik Messiah schudt de wereld even wakker met zijn controversiele nieuwe single Know Your Enemy. Pompend dansbaar, met volledig vervormde stem klinkt het deze keer als een mix tussen EBM en powernoise.

“De grootste bedreiging voor de democratie in de VS is die van het communisme – niet als een sociale ideologie, maar eerder als een ideologie die psychologisch van aard is. In communistische landen hebben mensen geen vrijheden of rechten. Het zijn moderne slaven die gehersenspoeld zijn om van hun regering te houden. Maar Know Your Enemy gaat niet over een oorlog die wordt uitgevochten met een kogel, maar eerder over een oorlog die begint in de geest van de vijand. Die oorlog is in onze gedachten de grootste bedreiging van de VS”, legt de messias uit.

Know Your Enemy is digitaal verschenen, samen met remixen door spankthenun en Anthony H.

Facebook Bandcamp

NUMERON
Ooit al oor in oor gestaan met een Indonesische atmosferische duisternis? Road To Valhalla is het pas verschenen, tweede album waarmee de post-/ blackmetalband Numeron ons meeneemt op hun tocht, op weg, op zoek naar het licht. De zoektocht naar vrede, de zoektocht naar begrip die een leven lang duurt, wordt verkend in de lagen van geluid en emotie die het meeslepende tweede album van het Indonesische Numeron vormen. De nummers trachten een sluier te trekken over het constante lawaai en de meedogenloze activiteit van de wereld.

Terwijl de drums met een brandende vurigheid slaan, baden de gitaren in een waterval van sterrenstof terwijl de stem de duisternis van wanhoop, verlangen en extase uitschreeuwt.

Ons laten Agatha (drums), Galih (gitaar), Ayok (bas) en Lufti (vocals) alvast stilletjes verbluft achter.

Road To Valhalla is digitaal en op cd verschenen bij Tragedy Productions en Meuse Music Records.

Facebook / Bandcamp

THE MEDEA PROJECT
Moedeloos en broeierig, maar even goed zacht en mooi, klinkt de nieuwe ep Reflections van het Zuid-Afrikaanse dark primal gothic doom-duo The Medea Project.

Brett Minnie (zang, gitaar) en Pauline Silver (drums) creëerden opnieuw koortsdromen en duistere fantasieën uit geluid in een wervelende sonische chaos. Een rauwe, gedreven oer-sound,

Met hun nieuwe EP, Reflections, houden ze de gezichten van enkele van de meest iconische leveranciers van baanbrekende, innovatieve muziek een gebroken spiegel voor, waarbij ze verbrijzelde, vervormde beelden vastleggen van hun klassieke vertrouwde geluiden. Black metal-goden Venom, heavy metal rock-‘n-roll-legendes Motörhead en donkere, progressieve, gothic-dromers Tiamat worden allemaal gevangen genomen in de zwartgeblakerde carnavalsspiegel van The Medea Project. De gezichten die je zo goed kent, kijken naar je terug, rimpelig, omgekeerd, verwrongen… Ook The Medea Project zelf heeft niet nagelaten om in deze afgrond van hun eigen makelij te staren, met twee nieuwe interpretaties The Ghosts Of St Augustines van het Sisyphus-album.

Reflections is digitaal en op cassette verschenen bij Trepanation Recordings en zal fans van Danzig, Tiamat, Inter Arma en Converge helemaal inpakken.

Facebook / Bandcamp

CHRIS CHARLES
Gothic country… als we de term nog maar horen vallen,  krimpt ons hart even ineen. Chris Charles, een duistere gothic country-artiest en ook creatieve kracht achter CC en The Devils Pick, heeft zijn solo debuutsingle My Friend The Crow onthuld. Hij laat zijn lage baritonstem klinken, samen met slide gitaren.

“Het project begon oorspronkelijk als mezelf met een akoestische gitaar en een slide, in een poging slide-gitaarmuziek in zuidelijke stijl te schrijven. Toen de nummers echter begonnen te stromen, voegde ik bas, pedal steel en dobro toe en schakelde ik een drummer in.” Charles werkte dus samen met de Oekraïense drummer Alex Kahn. Hij stuurde hem ruwe ideeën en ontving in ruil daarvoor volledige druminterpretaties, zonder ooit in dezelfde ruimte te zijn geweest. «Het is duidelijk dat ik graag in een bandverband speel, maar CC and the Devils Pick is een solo-inspanning, en dit is voor mij de beste manier om het voor elkaar te krijgen. Wat het geluid betreft, schrijf ik wat er momenteel stroomt, namelijk op gotische en horror geïnspireerde slide-gitaar.“

Hij put inspiratie uit folklore, paranormale ervaringen en de donkere kanten van de menselijke natuur, maar ook uit zijn liefde voor horror en bovennatuurlijke ervaringen: “Ik heb veel horror gelezen, heb het bovennatuurlijke ervaren (hoewel ik eerder een scepticus was), en voedt er zijn muziek mee. Bovendien voeg ik graag dubbele betekenissen en cryptische teksten toe, dus soms lijkt een lied over één onderwerp te gaan, maar het is volledig een metafoor voor iets anders. Dat is echter het mooie van een nummer; de metaforische betekenis kan voor iedereen iets anders zijn. Zo is de eerste single My Friend the Crow geïnspireerd door de natuurlijke gebeurtenissen van een bewaker en een kraai die ik elke dag zag, maar het nummer suggereert donkerdere zaken. Maar dat laat ik de luisteraar maar uitzoeken!

Facebook

CRUCIATUS INFERNALIS
Een portie rauwe energie en beklijvende soundscapes krijgen we van black metal- en dungeon-synthband Cruciatus Infernalis. Hun nieuwe single Götzenbrecher is een oproep om de wapens op te nemen tegen de krachten die ons willen beheersen en tot slaaf willen maken.

De angstaanjagende melodieën en rauwe vocale kracht nemen luisteraars mee op een reis door de donkerste diepten van hun muziek en inspireren verandering en rebellie tegen onderdrukkende krachten.

Ook het artwork geeft perfect het sombere en desolate landschap weer dat het nummer creëert, met een afbrokkelende tempel die in vlammen opgaat.

Götzenbrecher is digitaal uitgebracht via Kvlt und Kaos Productions.

Facebook

THE AUTUMN KILLERS
The Autumn Killers pakken – na hun vorige tribute-release van het nummer What A Feeling van Irene Cara – uit met een nieuwe beklijvende track. Rob Reece (zang, bas, synths, keys), Duncan Richardson (gitaar, synths, keys, backings) en Graeme Hoy (drums, percussie, backings) laten Mother of the Monkeys, horen, de laatste single van hun debuutalbum Darkside, dat onlangs heruitgebracht werd door NRT Records.

Het nummer zet hun knappe mix van dansbare gothrock met schurende gitaren en synth-skills in de verf. Op deze digitaal verschenen singleversie vinden we ook een nieuwe remix door de Finse EDM-band Pikha Is My Name.

De band bereidt zich volop voor op een Britse tournee, maar werken ook aan een nieuw album.

Facebook

NINO SABLE
Om af te sluiten en om van de eenzaamheid van de nacht te genieten, schenkt de Duitse Nino Sable (Aeon Sable) ons nog The City Never Sleeps. Hij schreef de track in 2022, aan het eind van de pandemie en liet het op de voorlaatste dag van april op de wereld los.

Voor een stad die nooit slaapt, klinkt dit nummer in een bedwelmend hypnotiserende rust. Zijn ijle stem zit verweven in donker trage ritmes en zwevende synths. Ietwat angstaaanjagend, maar anderzijds even goed rustgevend.

As the distant lights
flickering
burn holes
Into lucid skies
and my body
is moving
in the pale dust
lies the silver spoon
This city never sleeps

The City Never Sleeps is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook  Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More