Home nieuws Uitheems Geduister #233

Uitheems Geduister #233

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Terwijl iedereen ondertussen uitkijkt naar ‘inheems gezon’, blijven we jullie – ongevraagd, maar met degelijke, donkerwarme intensties – bestoken met Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Cliff & Ivy, Sundl, Yagon, Molekh, Hyl, Wesele, Dual Analog, 51 Peg, Agent Side Grinder, For All We Know, A Day In Venice en Orbel.

CLIFF & IVY
Cliff & Ivy,
laat ons hen de muzikale Bonny & Clyde van Alaska noemen, is terug met een nieuwe single. Met Die Tonight laat het gothrockduo een knappe song horen, met invloeden van deathrock en horrorpunk. Al wie van vampieren houdt – ja ze blijven legendarisch, eeuwig en een vurige inspiratiebron binnen het genre – zal ook deze track kunnen smaken.

Donker, maar over de ondoofbare vlam van liefde tussen onsterfelijke minnaars en de natuurlijke wereld. Het leven en de dood zijn vaak gelinkt als bijna voorwaarden voor het bestaan. Net zoals we de meest heldere nacht nodig hebben om de aurora te kunnen zien in de noordelijke lucht… Dit nummer is dan ook in Alaska opgenomen, terwijl het noorderlicht boven de muzikanten explodeerde. Romantisch, niet? Maar verwacht je niet aan een melige tegelplakker bij deze toffe, punky lovesong!

Die Tonight is digitaal verschenen op het label van het duo zelf, House of Extreme Darkness.

Facebook / Website / Bandcamp

SUNDL
Goth houseformatie Sundl is bijna toe aan de lancering van het album 3, het eerste solo-album van bezieler Christian Sundl. Voor het zover is, kunnen we al even donkerwarm lopen met hun twee singles die ze er al uit laten horen.

Dead River feat. Terz Nervosa is het nummer waarvoor Sundl de muziek schreef en Terz Nervosa inschakelde voor het inzingen van de tekst van Lydia Lunch. Want het gaat hier over een herinterpretatie van een track, die oorspronkelijk van Honeymoon in Red is. Honeymoon in Red was een kortdurend project rond newwave-icoon Lydia Lunch en Rowland S. Howard in de vroege jaren tachtig.
Glinsterende toetsen vormen de basis van Sundl’s Dead Rivers, waar al snel het onmiskenbaar timbre van zijn partner in Crime Terz Nervosa bovenuit rijst met een spookachtig, sirene-achtig aura. We dwalen in mistige loops totdat Terz Nervosa onze ogen sluit voor de gestaag aanzwellende spanning.
Diving To The Dephts feat. Lina Gärtner laat triggerende ritmes horen met sobere vocals.
Al bij al twee rustige elektronisch experimentele, sterke tracks, die we niet meteen onder de noemer ‘goth house’ zouden stoppen, zonder afbreuk te doen aan de nummers zelf!

Op 24/4 verschijnt er nog een derde single On To The Deep en op 28/4 is het album 3 er, dat je reeds kan voorbestellen. 3 verschijnt digitaal en op vinyl bij het label Cut Surface.

Soundcloud / Facebook

YAGON
Uit Israël krijgen we een mysterieus mooie nieuwe release van Yagon, het soloproject van Alon Zeev. Zijn werk situeert zich binnen de metalscene, maar klinkt vol trage, begeesterende melancholie en donkere magie in melodieuze tracks doordrongen van sfeer. Zeev laat zich inspireren door bands als Mist of Misery, Summoning en Rapture. Met zijn muziek wil hij de essentie van verdriet gepassioneerd vastleggen, tot leven brengen. Verwacht geen klassiek metalgeluid, maar een sfeervolle, emotioneel beladen, gothic doom metal ep’tje.

A Raven’s Tale is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

MOLEKH
Molekh
is een Pools/Ierse samenwerking. De band werd in 2017 opgericht door drie leden van de Poolse black- /folkmetalband Thy Worshiper. De avant-garde blackmetalband bracht net hun debuutalbum Ritus uit.

Van de band krijgen we volgende bloedstollende uitleg bij het album: “Vernoemd naar zijn naam. Door bloed en bezit. Door de as van de vlam en de afgrond van oproeping. Zeven drakenkoppen, zeven gezichten van het beest. Zeven rituelen van vuur, bloed, moord en haat.

Het album is gebouwd rond een verhaal verborgen in de muziek dat tot doel heeft de luisteraar mee te nemen naar een donkere, woeste en bezeten plek vol natuurlijk kwaad. De muziek is intens, somber, sfeervol en heavy. De sound die Dariusz Kubala (gitaar, zang), Sebastian Majka (gitaar), Karl Leavey  (drums) en Krystian Mazur (bas, zang) neerzetten, is alvast even bloedstollend als hun uitleg. Brullende vocalen schuren tegen razende riffs en pompende drums.

Ritus is digitaal, op cassette en op cd verschenen bij Australian Pale Ghoul Recordings (tape) en Canadian Bent Window Records (cd). Voor liefhebbers van bands als Deathspell Omega, Imperial Triumphant en Schammasch is deze plaat wellicht een meerwaarde in de metalcollectie!

Facebook | Bandcamp 

HYL
Nog meer metal, krijgen we van Hyl, de atmosferische, Italiaans/Poolse blackmetalband, die met een nieuwe single hun debuutalbum Where Emptiness is All aankondigt.

Hyl is een nieuw project van Rick Costantino, lid van bands als Schizo en Krigere Wolf. Hij laat zich omringen door Shadow van Black Altar en Ofermod[MN1]  als zanger en drummer Krzysztof Klingbein, bekend van zijn liveoptredens met Belphegor en Vader.

Hun debuutalbum is een reis naar introspectie, waarbij de relatie met de natuur en de menselijke conditie wordt onderzocht. Ricks vrouw, Claudia Sanzà, is verantwoordelijk voor de teksten en het artwork onder haar artistieke naam Elysivm Artwork.

Endless Illusions krijgen we alvast als opwarmertje voor het album. Eentje waar we best wel warm kunnen voor lopen. Onheilspellend oplopende riffs, drumgeroffel met diepe basdrum en een rauwe stem die je meteen de grafkelder mee in lokt.

Where Emptiness is All verschijnt in mei bij Odium Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

WESELE
Het nieuwe Poole metalproject Wesele werd meteen onder de vleugels genomen bij het label Underground Kvlt Records (een sublabel van Odium Records), die net hun debuutalbum releaseden.

Wesele is het soloproject van Rafal Chruscicki, die zich laat inspireren door de schilderkunst en literatuur van Młoda Polska (Jong Polen). Het project was een afwijking van het eerdere werk van Chruscicki, en hij streefde naar iets volkomen serieus en persoonlijks, een onafhankelijk en artistiek onbegrensd stuk waarin de muzikale, lyrische en grafische lagen met elkaar overeenkomen en een eenheid vormen. Met Wesele speelt hij atmosferische, depressieve postblackmetal en zet een sound neer die fans van Furia of Odraza ook wellicht zullen kunnen smaken. Dat kunnen we dus horen op het album Fin De Siècle. Een schoolvoorbeeld van razend ronkende black metal!

Fin De Siècle is digitaal en op cd verschenen bij Underground Kvlt Records.

Facebook

DUAL ANALOG
De turbowaveband, Dual Analog  uit Seattle, liet een knap nieuwtje horen en zien: een videoclip in documentairestijl bij het nummer Neon Dreams.

Inhoudelijk gaat de tekst van het nummer over hoe moeilijk het kan zijn om opnieuw alleen te slapen, nadat je het gewend was een romantische partner naast je te hebben gehad. Vooral die eerste nacht opnieuw alleen… Maar je mag het gerust ook ruimer zien: de leegte die je voelt na het beëindigen van een relatie.

De video is eigenlijk een verkorte documentaire van een Dual Analog-show en werpt een blik achter de schermen van het werk dat komt kijken bij het uitvoeren van dit soort muziek.
Sarah Anne Campbell (drums), Andrew Hall (gitaar), Chip Roberts (zang) en Kurtis Skinner (synths) lieten zich hiervoor inspireren door onder andere de pseudo-documentaire stijl van Bon Jovi’s Wanted Dead Or Alive en het gestileerde kleurenspectrum van Winger’s Headed For A Heartbreak.

“We wilden laten zien hoe een typisch live optreden van de band is, en na een onderbreking van zes maanden van live optredens, vonden we het verstandig om mensen een voorproefje te geven van wat ze kunnen verwachten voor toekomstige data”, zegt frontman Chip Roberts.

Neon Dreams is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

51 PEG
De in Washington gevestigde industrial rockband 51 Peg passeerde hier vorig jaar al even, en laat nu hun nieuwe album A\Version  horen. Hun bandnaam verwijst naar de extrasolaire planeet 51 Pegasi.
Donkere synthrock is wat we te horen krijgen, beïnvloed door zowel Depeche Mode als NIN. Ronduit prachtige zang en scheurende gitaren, hoewel de synths dat ook behoorlijk doen!

Het thema van het album A\Version is voornamelijk de relaties die we hebben met onszelf en anderen, en hoe deze ondanks onze beste bedoelingen kunnen breken. Hoewel een deel van de teksten de meest persoonlijke zijn die zanger Jeff Sargent ooit heeft geschreven, slaagde hij er toch in om universeel gedeelde ervaringen aan te boren.
Want we hebben allemaal wel al te maken gehad met het liefdesverdriet en de verwarring van het verliezen van de verbinding met mensen van wie we hielden. Bovendien is de samenleving zelf letterlijk (tijdens de pandemie) en figuurlijk op afstand van elkaar komen te staan. Er bestaan ​​voor iedereen verschillende ‘versies’ van de werkelijkheid, waardoor het moeilijk is om verbinding te maken, ondanks dat technologie is ontworpen om effectiever te communiceren.

Genoeg gepalaverd… Luisteren nu, naar deze sterke nieuwe plaat!

A\Version is digitaal beschikbaar  en op cd.

Facebook / Bandcamp / Website

AGENT SIDE GRINDER
De Zweedse electro-, postpunk- en industrialband Agent Side Grinder brengt fijn nieuws! Emanuel Åström (zang), Johan Lange (synths, zang) en Peter Fristedt (synths) hebben namelijk hun zesde album klaar en dat verschijnt binnenkort!

Het album kreeg de titel Jack Vegas en markeert de eerste verkenning van de band van de Amerikaanse cultuur. Daarbij denken ze vooral aan werk van Jack Kerouac en William S. Burroughs uit het beatnik-tijdperk, evenals de protopunk- en avantgardebewegingen – met behoud van een eigentijds vertelperspectief.

De Amerikaanse droom wordt een symbool voor ontsnapping uit een Europa dat wordt geteisterd door pandemieën, oorlog en financiële instabiliteit. Lyrische thema’s draaien rond verveling, veerkracht, inmenging van de overheid en het bedrijfsleven en geestelijke gezondheid… met ook af en toe een sprankje licht. Het is een door een drummachine aangedreven roadmovie die zijn koers uitstippelt door het wanhopige hart van landelijk Zweden.

We kunnen alvast uitkijken naar een nieuwe portie suggestieve beats en plotse uitbarstingen van ongetemde wreedheid, gebouwd op dissonante samples en elegante melodieën! Jack Vegas verschijnt digitaal, op cd en vinyl op 4 mei en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

FOR ALL WE KNOW
For All We Know
kennen we al even als project van Ruud Jolie, gitarist van Within Temptation.

In 2011 bracht hij zijn zelfgetitelde debuutalbum uit (cd in eigen beheer), waarvoor hij met een sterren)band mocht samenwerken:  Wudstik (Ayreon) op zang, Kristoffer Gildenlöw (Pain Of Salvation) op bas, Leo Margarit (Pain Of Salvation) op drums, Thijs Schrijnemakers (Orgel Vreten) op Hammond-orgel en Marco Kuypers (Cloudmachine) op piano en rhodes. Onder de gastvocalisten zaten onder andere Daniel Gildenlöw (Pain Of Salvation), Sharon Den Adel (Within Temptation), Damian Wilson (Threshold, Ayreon) en Ruud Houweling (Cloudmachine). Ook de gastmuzikanten John Wesley en Richie Faulkner (Judas Priest) droegen bij.
Meteen daarna begon hij te werken aan zijn tweede album, Take Me Home, dat in 2017 digitaal en op cd verscheen. Voor de muziek en teksten van het album werkte Jolie opnieuw samen met Wudstik. De band bestond uit dezelfde hoofdmuzikanten die op het eerste album speelden, terwijl dit keer Anneke van Giersbergen als gastzangeres op het album te horen is.

Beide albums worden nu pas ook op vinyl uitgegeven!

Ruud Jolie: “Het is zo gaaf dat Construction Records de eerste twee albums op vinyl gaat uitbrengen. Ondanks dat deze albums al enkele jaren oud zijn, wordt dit niet als tussendoortje gedaan. Er wordt veel zorg besteed aan wat ik graag zie en uiteindelijk de fans ook.”      

Wij zien zo’n vinyl-editie vol donkere, sfeervolle akoestische nummers tot zwaar beukende progressieve metaltracks wel in onze collectie passen!

Zowel For All We Know, als Take Me Home, verschijnen op 9 juni, op zwart en gekleurde vinyl in een gatefold hoes, bij het label Construction Records en kan je al voorbestellen.

Facebook / Website

A DAY IN VENICE
Voor ze hun nieuwe album IV releasen, krijgen we nog een single van het soloproject A Day In Venice. A Day in Venice, voelt altijd als een goed idee, hoe je er ook naar kijkt… Je komt hierbij wel terecht in het donkere, regenachtige en angstaanjagende Venetië …

Voor Drops Of Winter werkte bezieler Andrej Kralj samen met Angelos Kyprianos, die zijn gelouterde vocals laat mijmeren doorheen zijn melacholisch mooie track.

 Website / Bandcamp / Facebook

ORBEL
De trouwe lezers van Uitheems Geduister zijn al helemaal mee in Orbels nieuwste project: binnenkort brengt de band hun album Reworks uit, een verzameling herwerkte versies van hun tweede album Lur Hezea.

Dat mondde uit in 8 samenwerkingen met artiesten variërend van noise tot dance: worriedaboutsatan, Drowse, Mondkopf, Almeeva, Lucian Moreau, El_Txef_A, Tom Beaudouin en Lumi.

En deze week krijgen we de remix van Irentsi door Almeeva te horen. Het is de vierde die we als voorsmaakje van het album krijgen en de track is gevuld met triggerend natuurlijke ritmes, de vocalen wijd uitgerokken tot verleidelijk, bitterzoete uithalen, terwijl de dancebeats zich meer en meer vullen met een extravagant exotisme.

“Als remixer zijn er meestal 2 opties voor je,” zegt Almeeva over zijn werk aan het nummer, “vernietig de track volledig onherkenbaar, of probeer iets af te wijken van iets dat je leuk vond. Ik raakte meteen verslaafd aan Irentsi’s zanglijnen en sfeer, dus de 2e weg was een no-brainer. Ik ken Alan al een behoorlijk lange tijd via onze vroegere indierock- en hardcorebands. Ik kon niet gelukkiger zijn toen hij me vertelde dat de dj deze remix op zijn bruiloft had gedraaid , en dat alle gasten het op de dansvloer voelden.”

Reworks verschijnt op 12 mei.

Bandcamp /  Facebook / Instagram


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More