Home nieuws Uitheems Geduister #230

Uitheems Geduister #230

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Laat me gerust, want ik heb een uur te weinig geslapen en het is geen weer om een hanenkam door te jagen.” Het ontbreken van poëtische woorden is iedereen gegund vandaag! Maar des te meer kan het Uitheems Geduister soelaas brengen voor een slecht humeur! Deze week leveren Orbel, Raindancer, The Funeral March, My Absence By Now, Zørormr, for all the emptiness en Cult Of Alia nieuwe donkere deuntjes aan.

ORBEL
Orbel
laat ons kennismaken met een eerste single van hun aankomende album Reworks. Zoals de titel doet vermoeden, gaat het niet om nieuwe nummers, maar krijgen we op Reworks een verzameling van herwerkte versies van nummers uit Orbels’ tweede album Lur Hezea. En daarvoor werkten ze samen met 8 artiesten uit een breed genrescala variërend van noise tot dance. Zo gingen worriedaboutsatan, Drowse, Mondkopf, Almeeva, Lucian Moreau, El_Txef_A, Tom Beaudouin en Lumi aan de slag met de Orbel-tracks.
Ze maakten telkens een deconstructie van de obscure melodieën, grensoverschrijdende geluiden en etherische stemmen, waardoor een oeuvre ontstaat dat even introspectief en veelzijdig is als het originele Lur Hezea. Texturen en tempo’s kunnen variëren, maar de inhoud is nog steeds hetzelfde: een golf van vonken door dikke zwarte rook…

Orbain Irekiak is digitaal verschenen en vind je vanaf 12/5 terug op het album Reworks.

Bandcamp /  Facebook / Instagram

RAINDANCER
Op 22 maart was het 30 jaar geleden dat Depeche Mode hun iconische achtste studioalbum Songs Of Faith And Devotion uitbracht. Het Zweedse electropopproject Raindancer eert dit moment, door hun eigen versie van het nummer Rush uit te brengen.

“Dit album was altijd een van onze favorieten, niet alleen omdat het enkele van de beste nummers bevat die Depeche Mode ooit heeft opgenomen, maar ook omdat het brutaal afweek van hun eerdere geluid en imago”, zegt Erik Skalin.

“We kozen het nummer Rush van het album, simpelweg omdat we vonden dat het veel onontdekte dimensies heeft. In wezen hebben we het rocknummer geherinterpreteerd tot iets dat meer gericht is op de clubs. Naar onze mening is dit wat een cover zou moeten doen – de luisteraar verrassen en onverwachte kwaliteiten van een nummer laten zien”, vervolgt Thomas Sandberg.

We krijgen een pittige dansvloerversie, gedreven door strakke beats te horen van Rush!

Rush is digitaal verschenen. Het is het eerste nummer dat door Raindancer is uitgebracht sinds de release van hun vierde studioalbum, A Different Horizon.

Facebook

THE FUNERAL MARCH
The Funeral March
(ook bekend als The Funeral March of the Marionettes) uit Illinois (U.S.A.) laat opnieuw van zich horen met hun nieuwe ep, Persephone.

Geïnspireerd door de Griekse koningin van de onderwereld, Persephone, bracht de donker alternatieve band 5 nieuwe nummers uit tijdens het seizoen van overgang tussen dood en wedergeboorte. Deze nieuwe nummers fluisteren dromen, murmelen van wanhoop, schreeuwen het uit van waanzin en reflecteren op hoop en verlies.

Daarbij horen we heel wat invloeden van The Cure en Siouxie & The Banshees. Het ontketent een intense drang om remmingen opzij te gooien onder de rusteloze maan.

Persephone is digitaal verschenen.

Bandcamp Facebook

MY ABSENCE BY NOW
Een nieuw darksynthproject uit Italië bereikte ons met hun debuutalbum Bliss. My Absence By Now is het project van de Italiaanse muzikant Emiliano Santoro, die vooral bekend staat om zijn werk als grondlegger van de doom-/ postblackmetal-/ postrockband Dead Summer Society en dark ambient project Last Winter I Died. Hij was ook gitarist in de gothic doomband How Like A Winter.
Met My Absence By Now experimenteert hij met nieuwe geluiden die naar eigen zeggen “resulteren in een voorbeeldige mix van donkere synth die de gevoelens van de luisteraar meesleurt in een wereld waar duisternis het bestaan ​​van de laatste vervaagde zonnestralen betwist”.

Hij liet zich voor de nummers op Bliss bijstaan door gastzangeressen Graziana Oddo (ook zangeres in de funky elektronische band Elektrovice en eenmaal de in elektronische rockband Retina) en Andrea Maggioni (betrokken bij verschillende metalprojecten zoals post-black metal Icidar, funky doom The Harrowing Yearning en tech deathcore Astral Emptiness).

De muziek van My Absence By Now kunnen we kaderen binnen de elektronische dark synth ambient, maar de gecreëerde soundscapes zijn niet zo gemakkelijk in een specifiek genre te plaatsen: de nummers klinken sfeervol en nostalgisch, urban en kil, luchtig en dromerig, melancholisch gestreeld door vrouwelijke deuntjes, maar plotseling gebroken door harde mannelijke vocalen.

Bliss is digitaal en op cd verschenen bij The Circle Music. Op 22/6 verschijnt het album ook op vinyl.

Facebook

ZØRORMR
Ook in Polen weten ze stevig kwalitatieve black metal te produceren. Zo laat Zørormr hun nummer horen, als voorsmaakje van hun vierde studio-album The Monolith.
De band werd in 2009 opgericht door Moloch, die hiernaast ook elektronische muziek maakt.
Zørormr wil chaos en corrupte geesten zien ontploffen met zijn nieuwste release. Hij werkte er dan ook vele jaren aan, met als resultaat bijna 45 minuten vol nihilisme, misantropie en haat jegens de onverschillige wereld.

Het is het meest persoonlijke en openhartige ZØRORMR-album tot nu toe! Een plaat die zijn titel waardig is.

The Monolith is digitaal en op cd verschenen bij Via Nocturna. Een aanrader voor fans van Marduk, Naglfar en Necrophobic.

Facebook

FOR ALL THE EMPTINESS
Ze eisen geen hoofdletters in hun naam… De Amerikaanse futurepopband for all the emptiness bracht onlangs hun ep used and violated opnieuw uit, wegens – na het tekenen bij Infacted Recordings – groot succes.

De ep is een nieuwe verkenning van de duisternis naar de onthulde hardheid van thema’s en geluiden. Al de nummers en ideeën zijn geboren uit gevoelige herinneringen en pijn en de enige remedie daartegen bleek het componeren van dit album te zijn.

for all the emptiness begon oorspronkelijk bij zanger en componist Jonathan Kaplan. Nadat hij de live-dvd APBL98 van Apoptygma Berzerk had bekeken en frontman Stephan Groth na een optreden de menigte in zag gaan en zag hoeveel hun muziek hen beïnvloedde, zag Jonathan in hoe sterk kunst de wereld kan verbeteren.

Jonathan nam zijn passie voor waarheid, wetenschap, logica en kritisch denken en baseerde zijn muziek rond die principes. De futurepopsound die hij ook op deze ep neerzet, blendt hij met een reeks andere genres, zoals industrial rock uit de jaren 90 tot glitchcore, EBM…

used and violated is digitaal verschenen.

Website

CULT OF ALIA
Ruim twee jaar na hun debuutep Offerings keert het Amerikaanse industrial darkwaveproject Cult of Alia nu terug met hun nieuwe single Patterns Beat Emotion.

Wat begon als een idee over het idee van herhaling in meditatie, werd deze single uiteindelijk een ode aan de strijd om door de uitdagingen van het leven te navigeren en de tegenstrijdige emoties die daarbij kunnen ontstaan. De compositie van het nummer weerspiegelt dit thema, met verschuivende ritmes en vervormde instrumentatie die opbouwen naar een louterende climax.

Patterns Beat Emotion is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More