Home nieuws Uitheems Geduister #226

Uitheems Geduister #226

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Met de internationale EBM-dag net achter ons, kregen donkere zielen al heel wat voeding, maar ook uit de bredere vijver van de dark scene vissen we nogal wat nieuw duister materiaal. Deze week nieuws van Diary Of Dreams, Fatal Casualties, Gleaming, Omega Infinity, Opera Multi Steel, Tombstone, Al Lover, The KVB, Neon Insect, Delerium en Ner\Ogris in het Uitheems Geduister.

DIARY OF DREAMS
Meer dan vijf jaar na hun vorige album (2017) laat de Duitse gothicband Diary of Dreams hun nieuwe album Melancholin horen. De band rond Adrian Hates legt hiermee opnieuw zijn getormenteerde gedachten bloot, zijn zielenspinsels… in volle melancholie.

Traag melancholische passages wisselen zwoele, dansbaardere tracks af. Steeds beladen met emoties, bij deze band, weten ze ons – na al die jaren op hun teller – nog steeds, telkens weer diep te raken.

Melancholin is digitaal en op cd verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp / Instagram

FATAL CASUALTIES
Wat een risico neemt Fatal Casualties! Ze waagden zich aan een cover van The Cure. Ivan Hirvonen en Stefan Ljungdahl gingen dan ook niet zomaar voor een coverversie, maar herwerkten – samen met Alex (Pankow)One Hundred Years.

Dat de track een duister, sinister kantje kreeg is voor wie vertrouwd is met het werk van Fatal Casualties niet zo verwonderlijk. Donkere electro, met onheilspellende zang! Fijn dat ze geen enkele poging deden om Robert Smiths zang te kopiëren, maar er helemaal hun eigen identiteit in legden. Met behoud van de sterke gitaarlijnen, maar helaas met wat verlies aan impact en kracht… Geef ons dus toch maar het origineel.

De bijhorende animated videoclip is knap gemaakt, maar komt – gezien de sfeer van deze herinterpretatie – vrij kinderlijk over.

Facebook / Website

GLEAMING
Gleaming is de creatieve manifestatie van Darryl Schomberg II uit Texas, die zich vooral liet inspireren door artiesten als Nine Inch Nails, Boy Harsher, Depeche Mode, Black Moth Super Rainbow en Xiu Xiu. Sinds 2008 experimenteert hij met synth-aangedreven elektronische elementen. Met Gleaming blijft zijn geluid evolueren, waarbij hij elementen van donkere synth en elektronica combineert met aangrijpende teksten en pakkende pophooks.

“Na te hebben gedrumd voor een handvol verschillende screamo- en indie/dreampopbands, vond ik mijn weg naar elektronische muziek. Ik wilde de inspiratie en invloed halen uit artiesten waar ik van hou en deze combineren met mijn ervaring in de indie- en dream/synthpop-bands. Het creëren van een donkere, dansbare toon met echt pakkende melodieën en teksten, in de hoop de perfecte overgang van donker naar licht vast te leggen” – Darryl Schomberg II.

Gleaming laat ons zijn pakkende geluid opnieuw smaken met zijn gloednieuwe ep We Dissolve. Dit werd een poging om een ​​duister verleden af ​​te sluiten en het leven op een positievere en zinvollere manier te vieren. We Dissolve is een ode aan iemands vroegere zelf en depressie, gewoontes, partners, familie en vrienden.

We Dissolve is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

OMEGA INFINITY
Onder hun pseudoniemen verenigden de Australiërs Xenoyr (Ne Obliviscaris/ Antiqva) en Tentakel P. (Todtgelichter) zich in hun voidy blackmetalproject Omega Infinity. De oneindigheid slaat op het verhaal van de eindeloze cyclus van geboorte en dood verteld op kosmische schaal, gezien vanuit ‘de grote leegte’ die het hele bestaan ​​omvat.

Met hun debuutalbum Solar Spectre (2020, Season Of Mist) creëerden ze al een donkere en verontrustende soundtrack voor een reis door ons eigen zonnestelsel. Hun sound staat voor de combinatie van furieuze blackmetal uit de jaren 90 en harde, elektronisch dreigende omgevingsgeluiden met eeuwenoud gegrom en geschreeuw.

Met hun nieuwe album The Anticurrent ontketende Omega Infinity een heel andere kijk op ‘de grote leegte’.  In plaats van de zwartheid van de ruimte verkent het tweede album de tijd: van de oerknal en de chaotische geboorte van het universum tot de  ondergang van de menselijke beschaving.

Omega Infinity laat altijd graag ook enkele covers horen en op dit album werden dat Ye Entrancemperium van Emperor (waarbij we Marta J. Braun (Todtgelichter, Vyre) zowel de zuivere vocals als de screams horen neerzetten) en Night Journey van Sear Bliss met András Nagy. Daarnaast hoor je ook nog enkele andere gastmuzikanten opduiken, zoals Adrienne Cowan (Seven Spires) en Lindsay Schoolcraft (Antiqva, Ex-Cradle Of Filth…).

The Anticurrent is digitaal, op cd en op verschillende kleuren vinyl verschenen bij Season Of Mist en biedt een aangename brok doom ambient.

Facebook / Instagram / Bandcamp

OPERA MULTI STEEL
Al veertig jaar lang is Opera Multi Steel createur van middeleeuws hedendaagse klanken vanuit Bourges (F). Middeleeuws én hedendaags, omdat ze een klassieke eighties synth-/ darkwavesound verbinden met middeleeuwse invloeden en instrumenten tot macaber dansbare deuntjes.

Voor hun veertigste verjaardag bracht Opera Multi Steel 13 nieuwe nummers uit op het album Les Passions Tristes. Na D’une Pierre deux Tombes (2021) is dit hun dertiende studioalbum.
De band blijft trouw aan het geluid van de oorspronkelijke instrumenten die hun geluid sinds het begin uniek hebben gemaakt. Ze klinken meer uptempo dan op vorige releases en toch blijft elk nummer bezeten door tristesse.
De vocalen kan je niet echt beschrijven als zang, maar eerder als getemporiseerde, geïntoneerde spoken words, die een melancholisch bittere sfeer creëren.

Les Passions Tristes is digitaal en op cd verschenen bij Wave Records. Binnenkort verschijnt deze ook op vinyl.

Facebook Bandcamp

TOMBSTONE
Het Indonesisch blackmetalduo Tombstone deelde deze week hun nieuw nummer Guardians Of Land And Sea. Vanuit Jakarta laten Nirrojim en Thorner daarmee al iets horen uit hun aankomende album To The Existence Of Light.

Harde riffs, maar evengoed langgerekte melodische gitaarakkoorden, beklemtoond door de stevige drumslagen nemen ons onder hartverscheurend geschreeuw mee in een met emoties beladen track. Een gekwelde grootsheid overvalt ons, waarin de geesten van oude blackmetalklassiekers schuilen, maar waarmee Tombstone toch een eigen interessante sound – als een naderende storm – aflevert.

Guardians Of Land And Sea is digitaal verschenen via No Clean Singing en zal je vanaf 1/3 zal terugvinden op hun aankomende album To The Existence Of Light, dat je reeds kan voorbestellen via Gutter Print Cabal.

Bandcamp / Facebook / Instagram

AL LOVER & THE KVB
Vanuit L.A. laat producer Al Lover een gebroken afkooksel van triphop horen, waarbij hij zijn retro futuristische loops injecteert met elementen van psych, shoegaze, proto-elektronica, krautrock en dub. Hij schets hiermee elementen uit het verleden en verbindt hen met de toekomst.

Een nieuwe release en wel een remix van Al Lovers Infinite Impermanence. Deze werd onder handen  genomen door de postpunkband The KVB. Met de repetitieve baslijn op de voorgrond, kreeg de track zeker een extra postpunkinjectie van het Britse duo.

Infinite Impermanence – The KVB Remix is digitaal verschenen bij Fuzz Club Records. Deze track werd als single uitgebracht, samen met het nummer Iron Cloud, gekenmerkt door een energetische dynamiek en psychedelisch elektronische Oosterse invloeden!

Al Lover / The KVB / Bandcamp

NEON INSECT
Nils Sinatsch
, het brein achter het Duitse electro-industriële muziekproject Neon Insect, bracht zijn nieuwe single Rewired uit. Hij vond het niet evident om door te gaan op zijn dystopische cyberpunkpad dat hij volgde bij zijn vorige album New Moscow Underground. Doch na een paar turbulente jaren, vooral in de context van de Russisch-Oekraïense oorlog, werd Rewired eindelijk uitgebracht.

Als burger van Hannover/’Germanograd’ overdag en een rebel ’s nachts, vertelt hij zijn sonische verhalen in een alternatieve realiteit, waar de koude oorlog heet werd en de Sovjets wonnen. Zijn verhalen worden op klassieke industrialwijze verteld: het geluid van de koude oorlog versterkt met stotteren en glitches en het geluid van het cyberweb. Een soundtrack die George Orwell zou goedkeuren.

Rewired is digitaal verschenen en zal je binnenkort ook horen op het volgende Neon Insect-album Love, Sex & Robots.

Facebook / Bandcamp

DELERIUM
In hun 35 jaar heeft Delerium verschillende aspecten van elektronische muziek verkend langs de wegen van zoals dark ambient, techno tot zelfs wereldmuziek en meer. Hun nieuwe single Coast To Coast laat alvast iets horen uit hun aankomende album Signs, met verbluffende vrouwelijke vocale bijdragen van Mimi Page, Phildel, Inna Walters en Kanga. Bill Leeb zei onlangs: “Ik denk dat Signs de volledige boog van Delerium weerspiegelt, vanaf het begin als een experimenteel project tot waar we nu zijn.”

Bill Leeb en Rhys Fulber (het duo achter het gordijn van Delerium en ook Front Line Assembly) laten in Coast To Coast alvast hypnotiserende ritmes in een omhullende sfeer horen, waarbij gastvocaliste Phildel een grote meerwaarde is in de dromerige synthpopsfeer.

Coast To Coast is digitaal verschenen. Het album Signs verschijnt op 10/03 digitaal, op cd en op witte vinyl en kan je reeds voorbestellen bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

NER\OGRIS
Tinoc (zang) en Kain (keys, programmeren) van het darkelectroproject Ner\Ogris stelden deze week hun debuutalbum I Am the Shadow – I Am the Light uit. Een album vol tegenstellingen: meedogenloos stuwende beats duwen en pompen, terwijl donkere muzikale texturen de leegte vullen en een pakkende melodie die deze elektronische kosmos bij elkaar houden. De sonische uitwisseling tussen de zwaartepunten van luid en stil, licht en donker, melodieuze geluiden en dissonante ruis zorgen voor een knappe dynamiek in de tracks.
Het duo combineert analoge warmte en geperfectioneerd geluid met donkere digitale precisie.

I Am the Shadow – I Am the Light is digitaal en op dubbelcd verschenen bij Dependent Records.

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More