Home nieuws Uitheems Geduister #222

Uitheems Geduister #222

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Er is geen donkerdere plek dan de middernachtziel van jezelf, gevuld met het Uitheems Geduister. Deze week, met nieuws van Zohra, Lydia Lunch, Sea Of Sin, Schavot, Vaughanstrosity, … And Oceans, Bizarrekult, As Light Dies, SINthetik Messiah, In A Darkened Room en Akustikkoppler.

ZOHRA & LYDIA LUNCH
Zohra (Zohra Atash,
ex-Azar Swan, Religious to Damn) kondigt haar solodebuut Murder In The Temple aan met een eerste single. Daarvoor nam ze niemand minder dan no wave-icoon Lydia Lunch bij de hand voor tekst en zang. Samen laten ze de titeltrack Murder In The Temple klinken in een knappe videoclip, waarin de twee artiesten naast hun eigen visuele kunstwerken en surrealistische fotomontages worden geplaatst.

Een single voor iedereen die met het bonzen van industrial als deel van zijn DNA opgroeide, zal zich thuis voelen in deze industrialpoptrack. Donker bonzend, mystiek, sjamanistisch,… psychedelisch koude duisternis!!

Het album Murder In The Temple verschijnt op 17 maart bij American Dreams en kan je reeds voorbestellen.

Zohra Lydia Lunch

SEA OF SIN
Frank Zwicker en Klaus Schill brachten deze week een prachtige nieuwe single uit met hun synthpopproject Sea Of Sin. Het Duitse duo laat met Don’t Let Go een iets donkerder nummer horen, in vergelijking met vorige releases. In melancholische sfeer, met invloeden van de late eighties new wave, waarbij de retro-videoclip knap passend is!

Dromerig, met magische details die de duisternis verlichten!

Don’t Let Go is digitaal verschenen.

Facebook Website

SCHAVOT
De Nederlandse multi-instrumentalist Floris Velthuys (Asgrauw, Meslamtaea, Sagenland) stelt het tweede album van zijn blackmetalproject Schavot voor. Hij blijft de Nederlandse taal gebruiken om – verweven met een intense metalsound – zich te uiten. Na zijn eerste album Witte Juffer, krijgen we nu Kronieken Uit De Nevel.

In acht tracks laat Velthuys zijn melodische black metalsound op ons los. Snel, met knallende drums, gevarieerde zang en melodieuze gitaren onder een dekmantel van ijskoude synths. 
Voer voor fans van Ancient, Dark Funeral, (early) Dimmu Borgir, Emperor, Obtained Enslavement. Of gewoon voor Schavot-fans, want die zijn er ondertussen ook echt!

Kronieken Uit De Nevel  is digitaal en op cd verschenen bij War Productions en Void Wanderer Productions.

Facebook Instagram Bandcamp

VAUGHANSTROSITY
De debuutep van het uptempo metalproject Vaughanstrosity is er! Het is het soloproject van Ruaidhri Houston (bassist bij So Long Until The Séance). Zijn ep Memes And Dreams laat zijn inventieve muzikaliteit, ijverige geest en passie horen. Geïnspireerd door vele mediagebieden, van grafische romans en stomme films tot artiesten als Don Broco en Devin Townsend tot Shaina Twain en Kasbo, slaagt hij erin iets unieks neer te zetten.

Hij startte het project in 2021 en nodigde Brett Martin van Nømadus uit om de drums in te spelen voor deze ep, en goede vriend Ethan Beatie van EB en The Deadlights, die zijn stem leende.

Ruaidhri zegt over het project: “Na eeuwen in bands te hebben gespeeld en te hebben geschreven, besloot ik voor mezelf te beginnen in de hoop een nieuwe golf van party metal te creëren. Ik ben op zoek naar een manier om door de metalscene te navigeren om een ​​thuis te vinden op een niet opgeëist stuk land. Als je op zoek bent naar iets dat onderscheidend en uniek is, heb je Vaughanstrosity in je leven nodig.”

Met wat industrial-elementen, knappe zanglijnen en verrassende ritmes zet hij een knap crossoverdebuut neer!

Memes And Dreams bevat vier tracks en is digitaal verschenen.

Website / Facebook

…AND OCEANS
Het komt zelden voor dat een band op indrukwekkende wijze terugkeert met hun beste release tot nu toe. Maar de Finse symfonische black metalband … And Oceans zijn ervan overtuigd dat Cosmic World Mother uit 2020 het geluid was van creatieve sluisdeuren die doorbraken in een nieuwe oceaan. Het is het geluid van een band die elk momentum grijpt en op alle mogelijke manieren de lat hoger legt.

Hun nieuwe album As In Gardens, So In Tombs is het resultaat van het feit dat de band de tijd nam om de kleine dingen door te werken: melodieën zijn helderder, de orkestrale elementen voelen essentiëler aan en de zang van Lillmåns klinkt psychedelischer.

Wervelende melodieën, blastbeats die klinken als het gerommel na The Big Bang, en etherische symfonische accenten. Een vriendelijkere, zachtere (maar niet zachte) versie van …And Oceans.

As In Gardens, So In Tombs is digitaal, op cd, op cassette en op vinyl verkrijgbaar via Season of Mist.

Facebook / Bandcamp

BIZARREKULT
Sinds het begin van het genre wordt blackmetal geregeerd door eenzame wolven. Individuen die de scheidslijnen tussen ‘meesterbreinen’ en ‘gekken’ doen vervagen. Sinds 2006 voegt Bizarrekult zich toe aan deze groep cult-wolven.

Voordat multi-instrumentalist Roman V zijn weg naar de muziek vond, was hij dichter. Van kinds af aan vond Roman een uitlaatklep in het schrijven. “Bizarrekult was vanaf het begin een zoektocht naar identiteit en een filosofische zoektocht naar antwoorden op de vragen die de geest dag en nacht bezighoudt”, legt Roman uit.

Ondanks de start van het project 16 jaar geleden, maakte de muziek van Bizarrekult pas zijn debuut met de release van Vi Overlevde in 2021. Toen hij verhuisde van Siberië naar zijn huidige thuis, Noorwegen, had zijn nieuwe omgeving een grote invloed op zijn muzikale reis.

Nu was Bizarrekult helemaal klaar om een ​​nieuw hoofdstuk te beginnen, een nieuwe verbintenis aan te gaan met Season of Mist en zijn tweede album Den Tapte Krigen voor te stellen.

“De belangrijkste boodschap van Den Tapte Krigen gaat over een constante oorlog in ons leven, oorlog met onze naasten, onze samenlevingen”, zegt Roman. “Het is een oorlog waarin we alles kunnen verliezen, inclusief onze persoonlijkheid, geloof, eer en waardigheid. Echter, vergelijkbaar met Vi Overlevde dat op een nogal positieve noot eindigt, bevat Den Tapte Krigen een boodschap van hoop en ‘herverbinding’, van noodzaak om vrede met jezelf te sluiten, te accepteren wat je bent, je identiteit, en vergeving en liefde te delen. Dit is de enige uitweg uit de vicieuze cirkel.”

Den Tapte Krigen is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Season of Mist.

Facebook / Bandcamp

AS LIGHT DIES
Een prachtig stukje metal krijgen we van het Spaanse metalexperiment As Light Dies. Vooruitstrevend in meer dan de technische zin van het woord, klinkt hun single From the Scratch, die hun aankomende album The Laniakea Architecture – Volume II aankondigt. Een voorbeeld van progressieve metal die de vooraf gedefinieerde genre-verwachtingen doorbreekt, met avant-garde blackmetal en progressieve heavy metal als gereedschap om een ​​dramatisch filmische sfeer neer te poten.

Strijkers en een excentrieke cast van vocals – snauwend, geschreeuwd en gezongen – nemen de leiding, hoewel de betoverende mix van progressieve metal eronder op zichzelf al opmerkelijk is. As Light Dies vindt in dit nummer een mooie balans tussen treurig en kwaadaardig die alleen maar intenser wordt naarmate het nummer vordert.

The Laniakea Architecture – Volume II verschijnt op 9 maart via Darkwoods. Voorbestellen kan via deze link.

Website / Facebook / Bandcamp

SINTHETIK MESSIAH
Wanneer de industrial bas muzikant Bug Gigabyte van SINthetik Messiah op TikTok Kamarah Rae’s a capella-versie ontdekte van Unholy (Sam Smith), voelde hij zich meteen geïnspireerd. Hij wilde een volledige sample track opbouwen met haar stem, waaraan hij die van zichzelf zou toevoegen. Zo geschiedde!

“Toen ik haar versie voor het eerst hoorde, inspireerde het me om het verhaal en de emotie van waar ze het over heeft in de track voort te zetten. Ik wilde de emoties van haar teksten uitdrukken door middel van de muziek, om haar idee dieper in het ‘konijnenhol’ te brengen. Dit is mijn eerbetoon aan alle vrouwelijke heksen in de wereld, al die liefdesgodinnen”, legt Bug Gigabyte mooi uit.

The Witch Haus Version van Unholy door SINthetik Messiah is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

IN A DARKENED ROOM
Nachtelijke ontmoetingen in een slecht verlichte kelderstudio zijn de plek waar de in Texas gevestigde darkwaveband In A Darkened Room en uiteindelijk het debuutalbum Sorrows werden geboren. Sorrows is het hoogtepunt van de bevrijding van de herhaling en afzondering veroorzaakt door de pandemie. De titel is een passende “zwarte paraplu” waaronder de acht pijnlijke nummers zich bevinden.

“We wilden de schoonheid voelen van deze kans om te creëren terwijl we niet gebonden waren door de beperkingen van ‘normale’ tijden, maar het gevoel van altijd aanwezige ondergang voor onze deur weefde een constante draad van verdriet in onze muziek”, legt frontman CJ Duron uit.

CJ Duron (zang, gitaar), Svia Svenlava (bas) en Kandi Keys (synth, piano) creëerden met Sorrows een down-tempo, sensuele en melodieuze droomdans, die acht verhalen met elkaar verweven. Het voelt als grijze lucht op begraafplaatsen, het zware mistlicht van de dageraad en een droevige, lieve glimlach die je nooit meer zult zien…

Sorrows is digitaal en op cd verschenen.

Facebook Bandcamp

AKUSTIKKOPPLER
Het Duitse electroduo Akustikkoppler verweeft het verleden en de toekomst op hun nieuwe, derde album Alles Muß Raus. In een onderstroom van gevaar, laten ze filmisch griezelige tracks horen, in een urgent klinkend sonisch sfeertje.

Matthias Schuster en Malte Steiner raakten ooit geïnspireerd door de ruige commerciële industriële omgeving van Schusters Studio destijds in Hamburg. En ook Alles Muß Raus werd geproduceerd op vintage en moderne apparatuur. De twee kunstenaars combineren verleden en toekomst tot een sprankelende, glinsterende duisternis.

De donker surrealistische geluidswereld die we horen op Alles Muß Raus klinkt vrij toegankelijk, gevuld met hooky ritmes en non-keyboard elektronica.

Alles Muß Raus is digitaal en op lp verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More