Home nieuws Uitheems Geduister #221

Uitheems Geduister #221

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Voor elke niet uitgesproken ‘vaarwel’, voor elke gemiste zoen, voor elke eenzaam moment in een volle zaal, brengt het Uitheems Geduister van deze week een nummer… Met nieuws van Heartworms, Luna Del Luna, Veik, Moonthoth, Three Eyes Of The Void, Grey Lips, Pure Obsessions & Red Nights, Run Kennedy en Vaughanstrosity.

HEARTWORMS
Het Britse goth-/postpunkproject Heartworms, rond de Zuid-Londense zangeres/ auteur / singer-songwriter Jojo Orme, kondigt de debuut-ep A Comforting Notion aan met de single Retributions Of An Awful Life. Een vuistslag tegen middelmatigheid, want we horen een sterk experimentele, onstuimige single die met luide stem de donkere scene verruimt!

Ook de bijhorende videoclip versterkt de rauwe sound. Orme legt uit: “Het nummer zelf is tekstueel zeer verontrustend, ik wilde dat het tot leven kwam in actie. Ik werd uitgedost in volledige militaria die geen link hebben met specifieke regimenten, gewoon in zwart en wit en haalde mijn lichaam door koud water en natte modder. Dit was buiten mijn comfortzone omdat ik geen ervaren zwemmer ben. Diep water beangstigt me enorm, vooral als het koud is en in volle militaire uitrusting.”
Ze vervolgt: “Niet veel artiesten/bands die ik ken, hebben zoiets rauws gedaan. Ik wilde niet gaan voor een mooie video met mooie dansers of mooi behang beplakt met een airbrushfilter. Ik wilde een nieuwe pijn opsnuiven, over levenslang angsten bestrijden terwijl ik meedogenloos blijf met mijn vrienden aan mijn zijde. Om mijn lichaam iets te laten ondergaan dat ik beangstigend vond, alleen voor de kunst: er is iets opwindends aan.’

Ondanks dat Retributions Of An Awful Life pas haar tweede officiële single is, is Heartworms het afgelopen jaar een veelbesproken naam geweest in het live circuit. Haar shows baden in theater-stijl, als een kickback tegen vooropgezette ideeën over ‘kleinheid’ en kwetsbaarheid van vrouwelijke muzikanten. Op het podium is haar projectie het tegenovergestelde: we zien een artieste die groot, machtig is en de totale controle heeft.

Door haar  gespannen speelsheid en aparte ritmes zijn wij helemaal ingepakt door Heartworms en houden we dit project nauwgezet verder in het oog.

A Comforting Notion verschijnt op 23 maart bij Speedy Wunderground. Iets om naar uit te kijken!

Facebook

LUNA DEL LUNA
Het vrij recente darkwaveduo Luna Del Luna bracht hun zelfgetitelde debuutep uit en laat daarmee een donker muzikaal kader verlichten met mooi, lichte zanglijnen die emotioneel verstevigd worden door synths en bas.

De inspiratie achter de release komt van emotionele en fysieke trauma’s en mishandeling uit het echte leven die de zangeres blijven achtervolgen. Luna legt ditz elf verder uit: “Elke ziel gaat anders om met hun nachtmerries en littekens, en voor mij is dat  door middel van muziek en het opschrijven van mijn gedachten. Ook werden er vleugjes van mijn muzikale inspiratiebronnen toegevoegd, zoals de vibes uit de jaren 80.”

Luna Del Luna is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

VEIK
De Maïdan/I7LI-ep van het Franse trio Veik werd oorspronkelijk uitgebracht op cassette in 2017 en wordt nu voor het eerst digitaal en op vinyl uitgebracht. Op de A-kant staan ​​de twee originele nummers, in van een knappe portie synths voorziene krautrocksfeer, en op de B-kant staan ​​twee gloednieuwe remixen door het Franse duo Glass en de electro-componist/-producer Tryphème.

Maïdan werd geschreven door drummer/zanger Boris Collet enige tijd voordat hij samen met Adrien Legrand en Vincent Condominas Veik oprichtte. “De track verwijst naar de Oekraïense revolutie van 2014. De twee nummers tellende ep gaat over het thema van hedendaagse revoluties, maar ook over de ruimtes/plekken die er symbool voor waren. De kleursporen op het kunstwerk komen overeen met ingebeelde routes van de protesten tussen symbolische plaatsen van revolutionaire bewegingen en plaatsen van macht: groen voor de Iraanse protesten van 2009 (Perzische Lente), de Oranje Revolutie voor Oekraïne, rood voor de Egyptische revolutie van 2011.”

I7LI is een quasi-instrumentaal nummer. Boris legt uit: “De teksten zijn nogal vaag, etherisch. Volgens mijn aantekeningen van die tijd roept het ‘de keuzes op die we in ons leven kunnen maken, hoe we onze tegenstellingen kunnen leven, ons kunnen onderwerpen aan comfort terwijl we passie willen, toegeven aan routine maar het nodig hebben, onze grenzen verleggen of stap uit je comfortzone’.”

Maïdan/I7LI is digitaal beschikbaar en verschijnt op 10/2 ook op vinyl en met een gelimiteerde 10-inch bij Fuzz Club Records.

Facebook / Bandcamp

MOONTHOTH
Achter het Poolse blackmetalproject Moonthoth zit slechts 1 man: Nocturnal. Moonthoth kwam tevoorschijn uit de diepten van duistere, uitgestrekte Slavische bossen. In de vroege jaren 2000 begon de band als een vaste horde genaamd Nigra Missa, om uiteindelijk uit te groeien tot een eenmansproject. De bandnaam verwijst naar de maangod Thot/Thoth.

Nocturnal werkt volop zijn volgende album af en laat daar alvast een tweede nummer uit horen.Hij nodigt wel graag wat gastartiesten uit om zich bij te staan. Voor dit nieuwe album was dat Mateusz Sibila (Imperial Sin, ex-Vishurddha), die hier vooral zingt over demonen en de Slavische mythologie.

Pomrok klinkt als voorsmaakje doortastend donker, vol sfeer, rechtdoorrammende drums en riffs vol spanning.
De sound van Moontoth zal fans van Gorgoroth, Darkthrone en Khold ook zeker bevallen!

Het album Uroczysko verschijnt op 7 februari bij Eastside en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

THREE EYES OF THE VOID
Aansluitend bij de vorige, laat ook de Pools/Oekraïense black metalband Three Eyes Of The Void een nieuwe single horen uit hun aankomende album. Deze band startte echter in 2014 als eenmansproject van Dmytro Kvashnin, toen hij Balfor verliet. In 2021 ontmoette hij Arkadiusz Niziołek (ex-Sacrilegium) die hem overtuigde zijn nieuw werk uit te brengen. Niet veel later kwamen er ook gitarist Marcin Urban (ex-Sacrilegium) en bassist Jakub Milszewski bij.

Het verhaal in deze nieuwe track Against The One is geïnspireerd op het thema “Death of God”, een dramatische evolutie van de mensheid die leidde tot een opeenvolging van tragische gebeurtenissen in de 19e, 20e en 21e eeuw. Het klinkt gespannen en angstaanjagend, met ziel uitschreeuwende vocalen…

Vergeleken met de debuut-ep breidde de muziekrichting zich uit naar epische, atmosferische, melancholische, progressieve, post-black-metalgebieden die passen bij de schaal van het verhaal dat in de teksten luidt.

Against The One is digitaal verschenen en kondigt hun nieuwe studio-album aan, dat in de loop van het jaar zal verschijnen.

Dat fans van Secrets Of The Moon, Der Weg Einer Freiheit, Wolves In The Throne Room en Harakiri For The Sky zal bekoren.

Website / Facebook / Bandcamp

GREY LIPS
Het Zwitserse rock-/cold-/postpunk-/industrial duo Grey Lips bracht enkele weken geleden zijn nieuwe album Masquerade uit en deelt daarbij nu ook een video bij het nummer Cosntrained.

Perrine Berger (Adieu Gary Cooper, Perrine 3000…) en Matthieu Hardouin (Zatokrev, Impure Wilhelmina, Fallan, Hateful Monday, Orchestre tout puissant Marcel Duchamps…) laten hiermee opnieuw een intens gedreven postpunknummer horen. De vocals zijn minimaal, de muziek des te hypnotiserend!

Masquerade is digitaal en op lp verschenen bij Fer de Lance Records en Urgence Disks.

Bandcamp / Facebook

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS EN RUN KENNEDY

Pure Obsessions & Red Nights bundelde deze keer zijn krachten met Run Kennedy voor hun nieuwe single Love Like Grave. En dat levert een geluid op dat zich tussen industrial rock, darkwave en postpunk situeert.

De synths klinken verlichtend lekker tegen de bonzende drums en de welkome afwisseling met rockgitaren. En die vocals: jaja, die mogen er wel wezen! Een erg aanstekelijke gothrocktrack!

Pure Obsessions & Red Lights / Run Kennedy / Spotify / Bandcamp

VLIMMER

Nog geen drie maanden geleden bracht de Berlijnse  Alexander Leonard Donat met zijn soloproject Vlimmer zijn tweede album Menschenleere uit: een mix van dansvloervriendelijke post-punk en darkwave in een apocalyptisch geluidsontwerp.

Deze week kregen we een nieuwe ‘stand alone’-single te horen: Platzwort is een atmosferische en motorische darkgazetrack met spookachtige synths, angstaanjagende citers en emotionele vocalen.

Alexander Donat vertelt ons meer over het nummer: “De naam, ‘Platzwort’ is een neologisme, het combineert de Duitse uitdrukkingen voor ‘reinplatzen’ (barsten in) en ’Wort’ (woord) in die zin dat woorden tijdens het spreken vaak plotseling ‘poppen’ in het hoofd en de spreker verwarren. Het nummer gaat over hoe onverwachte gedachten en ideeën het moment compleet kunnen veranderen en zelfs het tegenovergestelde kunnen veroorzaken. Dus wij als mensen zijn een soort slaven van ons hoofd.”

Etherisch zwevend in schemeringen met jammerende stemmen en beats die ons in een hoog tempo naar de dansvloer lokken.

Vlimmer is van plan later dit jaar het derde, nog titelloze album uit te brengen.

Facebook Bandcamp

VAUGHANSTROSITY
Afsluiten doen we met een nieuwe brok party metal van Vaughanstrosity, want die brachten net een nieuwe single met video uit. Een opwindende nieuwkomer, is dit soloproject van Ruaidhri Houston. Een nieuweling in de scene, maar de man speelde al met een hele reeks opkomende bands, en meer recentelijk als bassist van de veelgeprezen Belfast-shockrockers, So Long Until The Séance.

IJverig en passioneel in zijn vak staand, was het onvermijdelijk dat Ruaidhri uiteindelijk zijn eigen project zou creëren, en Vaughanstrosity is het ideale voertuig voor zijn artistieke talenten: “Na eeuwen in bands te hebben gespeeld en te hebben geschreven, besloot ik voor mezelf te beginnen in de hoop een nieuwe golf van partymetal te creëren. Ik ben op zoek naar een manier om door de metalen zeeën te navigeren om een ​​thuis te vinden op een niet-opgeëist stuk land. Als je op zoek bent naar iets dat onderscheidend en uniek is, heb je Vaughanstrosity in je leven nodig.”

Deze week liet hij ons al even proeven van zijn sound, met de nieuwe single Friday Night en ja: dit geluid kunnen we wel gebruiken in ons leven!

Volgende week, op vrijdag 27/1, brengt de band ook zijn debuutep Memes And Dreams uit, de je al kan voorbestellen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More