Home nieuws Uitheems Geduister #220

Uitheems Geduister #220

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Er bestaat geen lied dat tranen droogt, maar misschien brengt het Uitheems Geduister van deze week wat sonische troost, sprankels plezier en ‘goesting’ om te dansen… Met nieuws van Alphavox, 40 Octaves Below, Grá, Vvmpyre, Astari Nite, Hyl, Comiti, Vazum en en de gloednieuwe Belgische podcast Dark Signs!

ALPHAVOX
Uitheems maar ook weer niet helemaal… want Alphavox is een project van het Duitse label Solar Lodge, met eigenaar en oprichter Arthoud Seth (Merciful Nuns, ex-Garden Of Delight) aan het creatieve roer, in samenwerking met een exquise selectie label- en gastmuzikanten. Zo ontstond een mooie samenwerking met Din-Tah Aeon (Aeon Sable), Aeleth Kaven (La Scaltra), Ashley Dayour (Whispers In The Shadow) en John Wolf (Your Life On Hold). Maar Ook Mike York (Ex-Garden Of Delight), Lars Kappeler (Sweet Ermengarde) en Rev Gonz (Ex-Love Like Blood).

Hun debuutalbum verschijnt op 3/3 digitaal en op cd bij Solar Lodge. Na The Rise kregen er alvast het tweede nummer All Stars Aligned uit te horen: een rustige, maar krachtige gothrocksong die uitblinkt in kwaliteit! Met – en hier komt het inheemse stukje – John Wolf a.k.a. onze Belgische Jan Dewulf (Your Life On Hold, Mildreda, Mildred In Oblivion, producer…) op de vocals!

Website / Facebook

40 OCTAVES BELOW
Het Canadese EBM-/ industrialproject 40 Octaves Below uit Vancouver liet enkele weken terug al een voorsmaakje horen met de single Dead To Rights voor hun aankomende album. Goed aangekomen ondertussen, want MetaVersUs werd deze week gelanceerd!

Een album, onthuld in een “ongekende tijd van desinformatie en wereldwijde mediamanipulatie, op het ogenblik dat we ​​aan de rand van een ‘Nieuwe Wereldorde’ en transmenselijke slavernij staan…. Het is een Orwelliaanse nachtmerrie van censuur, mediaprogrammering waar de overgave van onze vrijheden zich om ons heen ontvouwt. Zullen we op tijd wakker worden om de mensheid te redden? Het gebeurt en wij zijn.”

De boodschap is duidelijk: de mensheid is om zeep en MetaVersUs is zowel een wake up call als een erkenning dat onze collectieve illusie op instorten staat, de soundtrack van de ineenstorting.

En dat vertaalt zich in zijn ruw brute geluid, met rauwe vocalen en ongelofelijk sterk en ongewoon ritmewerk! Vijftien tracks om je zwartgelakte vingers tot bloedens toe bij af te likken!

Het album MetaVersUs is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

GRÁ 
Grá 
deed er 12 jaar over om hun geluid vorm te geven als voorbeeld van Zweedse black metal, maar evenzeer om een persoonlijke interpretatie ervan neer te zetten.

Lycaon is hun nieuwe studioalbum. Frontman Heljarmadr licht toe: “Dit is ons vierde volledige album en sinds we begonnen, streven we naar een constante evolutie, om onszelf uit te dagen als muzikanten en componisten bij elke release. Waar ons laatste album Väsen buitengewoon ingewikkeld en bombastisch was, met een all-in benadering van keyboards, orkestpartijen, akoestische gitaren en koorarrangementen, gaat Lycaon de andere kant op. Het heeft minder lagen en daarom moest elke laag nauwkeurig worden gemeten en goed doordacht om de juiste sfeer naar voren te brengen.”

Diepzwaar, met trillende baslijnen, razende riffs en drums die tegen oerschreeuwen aankloppen in acht nieuwe tracks!

Lycaon is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Avantgarde Music.

Facebook / Bandcamp

>

VVMPYRE
Vvmpyre
begint het nieuwe jaar met hun nieuwe lp Neon Night Fright, waarop ze hun liefde voor horror samenbrengen met gothic gitaren en dancebeats. Horror heeft hen altijd al geïnspireerd en nummers als He Will Always Be, Neon Night Fright, Surrender en Freedom of Death gaan over vampirisme.

“De roep van de vampier die wacht om het bloed van een ander slachtoffer te nemen terwijl hij gehuld is in liefde en lust, is het gemeenschappelijke, onderliggende thema van veel van de nummers, en maakt zelfs subtielere nummers zoals Alone In The Woods veel donkerder”, legt de band uit. Met zware strijkers en orgels krijgen we een bloeddorstige verzameling tracks in een beklijvende sfeer.

Het album kwam tot stand in samenwerking met 12 gastartiesten, elk met hun eigen smaak van duisternis. Zo horen we Elevate the Sky, Neilio, Brandon Ashley, Sandra Bullet, Eighty, Oceanside85 en Upon Her Eyes.

Neon Night Fright is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

ASTARI NITE
De dark romantic-artiest Astari Nite laat een nieuwe single op de wereld los, waarmee hij David Bowie eert. En die klinkt bijzonder mooi van sfeer, hoewel we – zoals steeds bij Astari Nite – af en toe een moment hebben waarop we het gevoel hebben dat hij heel even vals zingt.

The vampires walk to the rainy street, hurrah, hurrah
Eyeliner drips as the bluebird’s swing, hurrah, hurrah
Let me waltz beside you, howling at the shore
Sweetheart trees will linger, frantic, at the door

I never asked you, to fall in love
Again, and again, I’m sad enough
Bowie in daydreams, October the same thing, yeah, yeah, yeah
Again, and again, I’m sad enough, sad enough, sad

Bowie In Daydreams verscheen naar aanleiding van de verjaardag van Bowie’s sterfdag, om ode te brengen aan de legendarische rockheld.

Het nummer is digitaal beschikbaar.

Facebook

HYL
Bereid je voor op de komende kou, die de nieuwe Italiaans/Poolse atmosferische black metal-entiteit Hyl begint te verspreiden! Gitarist/bassist Rick Costantino (Deathwork, Krigere Wolf, Schizo…), zanger Shadow (Black Altar, Ofermod, Kriegsgott) en drummer Krzysztof Klingbein (ex Vader, Belphegor live) laten een eerste single los uit hun aankomende debuutalbum Where Emptiness Is All.

Een eerste voorproefje horen van de winderige, ijzige sfeer die ze in hun muziek hebben weten te vangen en toch klinkt die sfeer ook razend hard!

Where Emptiness Is All verschijnt in april digitaal en op cd via Odium Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook

COMITI
Comiti
is een Amerikaans audiovisueel experiment waarmee de bezieler verschillende tinten tussen sfeer en agressie wil ontdekken. En daar slaagt hij bijzonder wel in. We horen dansbare ritmes en tonen in de nieuwe single Queen Of Silver, die evengoed doordrongen is van duisternis, melancholie en vocale kwaadheid.

Queen Of Silver is digitaal verschenen.

Facebook

VAZUM
Night Shade is de nieuwe single van het deathgaze-duo Vazum uit Detroit (VS): een kinetisch deathrocknummer dat thema’s als verliefdheid, obsessie en wrok verkent. In de moderne doemscrollende cultuur van influencer-aanbidding, vervagen de lijnen tussen fan en stalker. Het nummer draait met indrukwekkend drumwerk en grauwe gitaren om het ontsnappen aan een gewelddadige relatie.

never to meet again
might as well be dead
pretend, pretend, pretend
we’re such good friends

Bij deze single krijgen we ook de track Living Great als b-kant. Een nummer dat gaat over de onthechting en apathie die gepaard gaan met privileges en rijkdom.

Beide nummers zijn geschreven en opgenomen door Vazum tijdens de winter van 2022 en zijn digitaal beschikbaar, terwijl Zach Pliska en Emily Sturm aan hun volgende volledige album werken dat in maart 2023 zal verschijnen.

Bandcamp / Facebook

DARK SIGNS PODCAST
Filip Poffé
klinkt voor heel wat mensen misschien niet meteen bekend in de oren, maar velen van ons kennen hem ongetwijfeld als één van onze Belgische top-dark-dj’s dj Wildhoney. Na 384 uitzendingen van switchbLack op Radio Scorpio, had hij nood aan een nieuwe uitdaging.

Wildhoney vond die nieuwe uitdaging in een podcast waarin hij focust op gothrock, postpunk, darkwave, EBM, electro, maar evengoed op industrial metal en punk. Ontdek er nieuwe releases, maar evengoed oudere. En uiteraard worden ook de Belgische projecten niet vergeten.

Als dat niet op de oren van de Uitheems Geduister-lezers geschreven is! Enjoy!

Facebook / Podcast / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More