Home nieuws Uitheems Geduister #218

Uitheems Geduister #218

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Uitheems Geduister wenst de wereld de nodige verandering en al onze lezers en luisteraars een nieuw jaar vol plezier, comfort, avontuur, tijd samen met de mensen waarvan je houdt en vooral… muziek! Een deuntje nodig om je lief te laten uit kateren of het zelf uit te poezen? Of misschien zit het feestgedruis er nog niet op, maar ben je wel toe aan dat ene nummer waarmee je de schoonfamilie eindelijk de deur uit krijgt! Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van pMad, Martiria, Komor Kommando, Divine Shade, Deep Cavity, Esben And The Witch, Eternal Helcaraxe en Høstsol.

PMAD
De Ierse Paul Diddon is de man die – nu al een jaar – achter het postpunk-/gothrockproject pMad schuilt. Zijn debuutalbum Who Why Where What is enkele weken oud en dat zet hij in het licht met een radio edit van zijn nummer Youth, dat in deze versie niet op het album verscheen.

Op het album horen we 13 tracks, waaronder singles, nieuwe nummers en remixen. Het is een introspectieve plaat, waarbij we een blik op de artiest zijn persoonlijkheid krijgen, met nummers waarin hij eigen tekortkomingen erkent. Met een bredere kijk op hoe we onze planeet en onszelf vernietigen.

Qua sound krijgen we iets tussen The Cult en The Mission én van hoge kwaliteit. Old school, maar met een nieuwe, eigen toets. Donkerbroeierig, met dof diepe drums en opzwepend passionele zang.

Who Why Where What is digitaal en op cd verschenen, i.s.m. het Italiaans/Letse platenlabel Sliptrick Records.

Socials / Facebook / Bandcamp

MARTIRIA
De Italiaanse metalband Martiria floreerde in de jaren 80, viel toen jaren stil en kent een heropleving sinds 2002. Het lanceerde net voor het eind van het jaar een nieuwe lyric video bij hun nummer Burn, Baby Burn. Het is een voorsmaakje voor hun nieuwe album Timeless, maar niet nieuw, want het album bevat een collectie van de beste hits van de band, geremixt, geremasterd en sommige ook opnieuw ingespeeld en -gezongen.

Zanger Rick Anderson (a.k.a. Damien King III, ex-Warlord), guitarist Andy Menario, bassist Derek Maniscalco, Marco Capelli die de teksten schrijft en drummonster Vinny Appice (ex-Black Sabbath, Dio) zorgen met dit negende album voor een episch cadeau voor metalfans. “We zijn super enthousiast over de aankomende release. Er is een nieuw licht in elk nummer op dit album. Ik hoop echt dat onze fans er blij mee zijn”, zegt Menario.

Burn, Baby Burn klinkt alvast tijdloos zwaar en diep, met melodische twinkelingen in de bittere strofe.

Timeless verschijnt op 17/2 bij het label ScreamLoud Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website / Socials

KOMOR KOMMANDO
Komor Kommando
is het industrial-/ EBM-project van studioguru Sebastian Komor (a.k.a. Icon Of Coil, Zombie Girl, Bruderschaft…). Hij bracht zijn nieuwe ep One By One met 8 tracks uit, waarmee hij opnieuw bewijst dat hij – ondanks het feit dat hij diepgeworteld zit in de EBM en industrial scene – steeds tracht zichzelf niet te herhalen. Hij aarzelt niet om zichzelf opnieuw uit te vinden door te experimenteren en elementen uit andere muziekgenres te integreren, zolang de cocktail maar sprankelend en explosief blijft! Sonisch gezien klinkt deze nieuwe ep als een opwindende, solide mix van oud en nieuw, waarin klassieke EBM-vibes zijn verwerkt in een moderne, op EDM geïnspireerde productie.

Hij werkte samen met gastzangeres Azul van The True Union voor de titeltrack One By One en we krijgen ook remixen van C-Lekktor, Anthony (H) en Clockwork Echo.

Zwaar, pulserend, donker en vloervullend: Komor Kommando is terug en komt het best tot zijn recht op maximaal volume!

One By One is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DIVINE SHADE
De Franse darkwaveband Divine Shade onthulde hun nieuwe single Stars. Ze speelden de track reeds live, toen ze als support mee toerden tijdens de Britse tournee van Gary Numan in 2022. We horen ook Shan Moue als extra zangeres.

Het thema van het lied is simpel: het concept van ons ‘innerlijke kind’ dat na verloop van tijd verdwijnt: “Ik heb dit lied geschreven om te praten over het feit dat liefde en veerkracht de ware wegen zijn om weer te dromen.”
2022 was een geweldige nieuwe start voor Divine Shade. Stars is hun manier om iedereen te bedanken voor het succes van dit jaar. Het nummer zal ook deel uitmaken van een groot muzikaal project dat in 2023 wordt aangekondigd. Een prachtige track!

Stars is digitaal verschenen.

Facebook

DEEP CAVITY
Het Amerikaanse deathrockproject Deep Cavity bracht deze week hun nieuwe ep, Cathedral of Tears, uit waarop 3 tracks uitblinken in duisternis.

Met Cathedral of Tears laat het duo zijn meest duister romantische kantje horen, in een combi van eighties deathrock en donkere postpunk. De drie nummers – Vale Of Tears, Of Holding And Remains en Darker I Know You – introduceren elk het desideratum van de onnavolgbare liefde.

De typerend urgente vocalen zijn niet meteen ‘ons ding’ qua timbre, maar op zich wel 3 dansbare tracks met baslijnen waar we wild van worden.

Cathedral of Tears is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

ESBEN AND THE WITCH
De postgothrockband Esben And The Witch haalde bij hun start (bijna 15 jaar geleden) voor hun bandnaam inspiratie bij het gelijknamige Deense sprookje van Jens Kamp. Muzikaal horen we eerder invloeden van Radiohead, PJ Harvey, maar ook Siouxsie Sioux in hun heerlijke ‘nachtmerriepopsound’, zoals ze hun muziek graag zelf beschrijven. Oorspronkelijk zijn het Britten, maar het drietal verhuisde een tijd naar Berlijn en zit nu verspreid in Engeland, Amerika en Duitsland.

Rachel Davies, Thomas Fisher en Daniel Copeman kondigden deze week aan dat hun nieuwe album bijna klaar is. Het is nog even wachten, maar op 12 mei zou Hold Sacred verschijnen bij Nostromo Records.

“Alles is veranderd en niets is veranderd”, zegt zangeres Davies over hun nieuwe, zesde album. “Het album laat de puurste essentie van Esben and the Witch sinds onze oprichting horen.”
Het is een product van de zeer belangrijke, 14-jarige vriendschap van het trio. Samen sloten ze zich af om in de diepten van uitputting, depressie en existentiële angst te duiken en troost te zoeken; en dat alles begon lang voordat de wereld op slot ging en onherroepelijk veranderde.

In de zomer van 2019 trok de band zich terug in een villa buiten Rome, zonder verwachtingen of druk, maar gewoon met de intentie om van elkaars gezelschap te genieten en te zien welke muzikale inspiratie daaruit voortvloeide. Hier ontstonden de ruwe schetsen van de nummers die Hold Sacred zouden vormen.

De nummers waren anders dan alle voorgaande: somber, zacht, bijna ambient. Er kwam geen livedrum aan te pas en de gitaar en toetsen werden spaarzaam ingezet. Ze hielden het proces van begin tot eind met hun drie in eigen handen.

Hold Sacred… Wat valt er heilig te houden? Al de kleine stukjes licht, of ze nu worden gevonden in jezelf, de steun van dierbaren of de spirituele kracht van de aarde.

“Ik ben trots op ons omdat we als trio sterk zijn gebleven, als een vreemde kleine familie die erin is geslaagd iets uit de duisternis te creëren dat hopelijk glinstert, als een kristal in de modder”, zegt Davies. “Ik ben er trots op dat ik niet opgeef, dat ik onze integriteit de hele tijd bewaar. Dit is het geluid van drie mensen die van elkaar houden en elkaar steunen. En als we iemand anders kunnen helpen of troosten dan is dat erg waardevol. Vanaf hier kan er van alles gebeuren. Misschien zal deze plaat onze laatste zijn, of misschien is het gewoon een nieuw begin.”

Noteer de datum alvast: 12 mei. Esben And Twe Witch is àltijd iets om naar uit te kijken!

Facebook / Bandcamp

ETERNAL HELCARAXE
Uit de hel van het Ierse ruige land, komt Eternal Helcaraxe. De black metalband van Praetorian (gitaar, keys, zang), Oceans (bas, zang) en Tyrith (drums) bracht hun derde studio-album Drown In Ash uit, dat volledig over de donkere en emotionele strijd met depressie, gevoelens van desolate somberheid gaat.

Met verbluffend snelle drums, melodisch uitgerekte gitaarlijnen en krachtige riffs, worden de schreeuwen uit de Ierse diepte knap omkaderd.

Drown In Ash is digitaal en op cd verschenen bij het label Naturmacht Productions.

Spotify / Facebook / Website / Bandcamp

HØSTSOL
Nog meer metal, van Høstsol. Scandinavisch deze keer, want de leden huizen in Noorwegen, Finland en Zweden. Cernunnus (Manes), Kalmos (ex-Barathrum), Rainer Tuominkanto (Ajattara) en Niklas Kvarforth (Shining) zijn geen groentjes in de metalscene, maar met dit gezamenlijke project hebben ze een debuutalbum klaar. Länge Leve Döden verschijnt binnen twee weken.

“Het album is onze monumentale viering van de grote Heer van de Dood. Een perfecte afstemming van vijf nummers die tijdens een vreselijk, ongezond proces in de loop van twee jaar zijn geschreven. Verwacht blackmetal zoals het voelde en klonk in de vroege jaren negentig“, legt de band uit.
Het belooft een black metal opus te worden van muzikanten die al sinds de jaren negentig volop bezig zijn met al wat donker klinkt tot hun eigen metalsound te kneden. En die ervaring horen we alvast in het nummer Det Som En G​Å​Ng Var (Det Kommer Aldrig Igen), als voorsmaakje.

Länge Leve Döden verschijnt op 13/1 digitaal, op cd en op lp bij Avantgarde Music en The Sinister Initiative en kan je reeds voorbestellen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More