Home nieuws Uitheems Geduister #216 

Uitheems Geduister #216 

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

We vergeven een kind dat bang is in het donker meteen. Het is veel moeilijker om iemand te helpen die bang is van het licht. Hoewel het schuilen met het Uitheems Geduister nooit als een zonde wordt gezien! Geniet van nieuws van Cathedral In Flames, Distance H, Meersein, Saigon Blue Rain, Fountain Island, Chaos Bleak en The Last Waves.

CATHEDRAL IN FLAMES
De Praagse gothrockband Cathedral In Flames laat de eindejaarsperiode sprankelen met hun nieuwe single Not Another Vampire Song. Na hun cover van Nick Cave’s The Weeping Song – dat 8 weken in de Top 20 van de Deutsche Alternative Chart stond – krijgen we opnieuw een eigen creatie te horen.
Inhoudelijk wordt de draak gestoken met typische gothicrockthema’s, met een tekst over gesloten rockclubs en kerken, Charles Bukowski en alcoholverslaving.
Het nummer klinkt sneller en harder dan ooit, waar producer John Fryer (Fields of The Nephilim, Peter Murphy, Nine Inch Nails…) zeker aan bijdroeg.

Zanger Phil Lee Fall: “Gatsby’s hypnotiserende baslijn inspireerde me om herinneringen op te halen aan een tijd waarin we met een busje door de clubs van Europa reden en de hele nacht dronken. De enige plek die in veel gevallen op zondagochtend open was, was de kerk. En daar lieten ze ons ook niet binnen.”

En Gatsby, die de afgelopen jaren voor het eerst de producerstoel heeft overgelaten aan iemand buiten de band, vult aan: “Ik moest even wennen aan John. We zien de productie anders, maar geduld van beide kanten leverde uiteindelijk een track op die lijkt op de explosie van een atoombom in volle kracht. En omdat John zichzelf heeft bewezen, heeft hij al de volgende single in handen, Release the Pain, die we net na het nieuwe jaar zullen uitbrengen.”

Deze anti-vampierensong klinkt alvast gedreven en melodisch sterk! Eentje met een ironisch kantje. Gothrock op zijn best.

Not Another Vampire Song is digitaal verschenen.

Facebook

DISTANCE H
Het Parijse darkwaveproject Distance H is het project van de Parijse producer ManuH in samenwerking met bekende zangeressen, die allemaal op hun eigen manier versmelten met de schimmige melancholische stijl van het project.
Voor zijn nieuwe single Reason To Rush, was het Liset Alea (bekend om haar lange samenwerking met Nouvelle Vague) die de vocals op zich nam.
Het resultaat is een gedreven dreampoptrack die ons meeneemt in tegenstrijdige sferen… van rede en impulsiviteit, lichtgevende euforie en de donkere duik die er vaak op volgt.

Onder de dromerige zanglijn van Liset Alea en het tintelend donkere toetswerk, zweven dreigende gitaren.

Reason To Rush is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

MEERSEIN
Synthpop-artiest Meersein laat een akoestische versie van Speechless horen. De eerste single die de artiest lanceerde – in juni 2022 – nu vermomd in een nieuw jasje, dus. Het nummer vat de angst samen om iemand in de steek te laten die te mooi lijkt om waar te zijn.

We leven allemaal in een samenleving die ons onder enorme druk zet en perfectie hoger rangschikt dan individualiteit. De angst om elke dag te falen en niet aan de norm te voldoen, belemmert ons zelfs in zoiets natuurlijks en ondoorgrondelijks als de liefde. Een thema dat dus gerust iets kwetsbaarder en naakter mocht klinken. Deze akoestische versie met een minimalistisch arrangement en piano contrasteert dan ook met Meerseins klassieke, op synths gebaseerde electro-sound. Qua stem doet Meersein ons denken aan iets tussen die van Ashton Nyte (The Awakening) en Ludovico Technique.

De tekst staat centraal en de bijhorende video geeft toegang tot het hart van de zanger. Zowel melancholisch als bevestigend herinnert Speechless je eraan dat je niet alleen bent met je twijfels. We zijn met honderden; we zijn met duizenden.

Speachless is digitaal verschenen.

Instagram / Website

SAIGON BLUE RAIN
Het sensuele darkwaveduo Saigon Blue Rain liet hun tweede single van hun aanstaande album Oko op de wereld los.
Met Visions behandelen Ophelia Lecomte en Franck Pelliccioli het onderwerp depressie en proberen ze deze mentale situatie in beeld te brengen, in een donker melancholische track die wanhoop ademt.
Deze single komt met het nog niet eerder uitgebracht nummer Eye Feel, dat het resultaat is van een samenwerking met DankaO en dat bracht hen op het kruispunt van triphop en electro in een etherisch geluid.

Deze single is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

FOUNTAIN ISLAND
De Britse poppunkers Fountain Island verzamelden in dit project vanuit bands als Blink-182, My Chemical Romance en Waterparks. Bandleden met geschiedenis, dus. Ze brachten net hun nieuwe videosingle Pretty Little Nightmare uit.
Deze hedendaagse poppunkers hebben de uitstraling en het geluid om de stem van de volgende generatie te zijn.

Alex Porro (zang, gitaar en productie) en Ella Delamare (drums) brengen een eigen verslavende mix van new school poppunk, als oproep aan de underdogs, buitenbeentjes en rebellen onder ons, die wordt verteld om hun baan te blijven doen en hun dromen niet na te jagen.

Pretty Little Nightmares verkent de bitterzoetheid van de eerste keer met een geliefde, en het besef dat het op een dag slechts een herinnering zal zijn en nooit meer kan worden ervaren. Het nummer is geïnspireerd op Blink182’s I Miss You, met zijn melancholische, gotische toon terwijl het jeugdige popgevoel behouden blijft”, licht het duo toe.

Een nummer waardoor je je meteen opnieuw zo’n tien jaar jonger gaat voelen.

Facebook

CHAOS BLEAK
Chaos Bleak
deelde deze week al nieuwjaarscadeautjes uit. Ze maakten onlangs een live-opname van hun nummer Seven Orchids in The Doghouse in Nottingham tijdens een generale repetitie voor een livestreamoptreden.

De band wordt beschreven als geïnspireerd door het vroege postpunkgeluid, voordat The Sisters Of Mercy de standaard werd.
We krijgen een ruwe track met een heerlijk gitaarspel en goed drumwerk te horen. De vocalen… wel die hebben veel weg van een live-optreden van The Sisters: erbarmelijk! Een band om studio-albums van aan te schaffen, dus.

Seven Orchids is digitaal verschenen en kan je t.e.m. 31/12 gratis downloaden via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

THE LAST WAVES
Drie jongens en twee meisjes. De twee jaar jonge, Franse band The Last Waves zit qua geluid ergens in de coldwave-, postpunk-, darkpop- en indierockwereld. Ze brachten net hun ep Under A Black Sun uit.

De vijf nieuwe nummers gaan over zorgen, angst en eenzaamheid. In nieuwe onbewoonbare sonische kamers, deelt de band nood en wanhoop. Het geluidsbeeld van een ontoegankelijke wereld…

De melodieën zijn knap aanwezig, precies en vaak dansend. The Last Waves is geïnspireerd door de onafhankelijke muziek van de jaren 80 en de poprock van de jaren 2000, en voegt een vleugje elektrorock toe wanneer de intensiteit dit vereist. Tof!

Under A Black Sun is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More