Home nieuws Uitheems Geduister #207

Uitheems Geduister #207

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Kunnen bloemen groeien in het donker? Doorn alvast met ons mee langs Het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van Solitary Experiments, No More, Die Sünde, Æþelruna, Distance H, Johnny Tupolev, Djevel, Devilpriest, Ghoster, The Bleak Assembly,  Fridaynightlights en Biomechanimal.

SOLITARY EXPERIMENTS
Met de derde single van hun aankomende album Transcendent wakkert het Duitse Solitary Experiments opnieuw een uitkijkend vuurtje aan, want voor The Great Unknown werkten ze samen met de Italiaanse zangeres Elena Alice Fossi (frontlady van Kirlian Camera / SPECTRA*Paris). Dit nummer zal ongetwijfeld de harten van veel futurepopfans veroveren.
Onder stevige beats en strakke elektronische loops, in een zwevend synthbad, neemt haar zwoeldonkere stem ons mee door een bitter dansbare melancholie.

The Great Unknown is digitaal verschenen. Het album Transcendent verschijnt op 28/10 en kan je reeds voorbestellen.

Website / Facebook

NO MORE
In 2021 bracht het legendarische Duitse postpunkproject No More van Andy Schwarz, in erg beperkte oplage een tape uit met een handgemaakte cover, die in geen tijd uitverkocht was. Een tape die eigenlijk de soundtrack zou worden voor een serie, maar daar kwam nooit iets van.
Zo werd het nu een denkbeeldige (film)trip naar het Berlijn van de late jaren 70. Laat je dus meevoeren naar een andere tijd en plaats met W​.​K​.​V​.​B​.​Z. – Sketches Of An Imaginary Soundtrack

W​.​K​.​V​.​B​.​Z. – Sketches Of An Imaginary Soundtrack is in beperkte oplage van 50 cassettes verschenen (met downloadcode) bij Maneki Neko Tapes (een sub-label van VUZ Records).

Facebook / Bandcamp

DIE SÜNDE
… En toch is het een zonde als je deze band – die sinds 2018 bestaat en dus nog maar een paar jaar oud is – nog niet ontdekte. De Italiaanse postmetalband Die Sünde uit Padua,bracht net hun tweede ep Strega uit. Volslagen waanzin in perfectie!
Met slechts één track vullen ze de ep bijna 21 minuten lang. Die Sünde mag gerust een verhuiscontract tekenen bij ons, om in ons hoofd te komen wonen. De sferen die in deze track huizen, zijn er om in te willen verdrinken.

Hun teksten en muziek zijn de weergave van het ‘ergste’: het ergste gevoel, de ergste situatie, waar je jezelf niet meer herkent en waar de pijn groter is dan de woede zelf. Het geluid van een rite, het oproepen van een entiteit die zuivering opwekt en die leidt tot een nieuw begin voor een uitgeputte mensheid.

“Witch as a cultist of Nature, its protector, healer.
Witch as a cultist of evil, esotericism aimed at destruction, demon.
Witch as a female figure: independent, wise, fertile.”

“Heksen. Wat hen verenigt is het leven en zijn cyclus en dus hun verbondenheid met de natuur. Omdat ze verbonden is met de natuur, kan ze krachten en geesten oproepen die verbonden zijn met realiteiten die voor ons ontoegankelijk zijn.
Als merrie heeft ze het vermogen om de wil en het leven van mensen te buigen en te vernietigen.
Een diepduistere hymne aan de noodzaak van verandering, aan de noodzaak om terug te keren naar de oorsprong, om de ‘grondeloosheid’, zinloosheid en onjuistheid van het moderne denken op te geven.
De enige manier daartoe, is het oproepen van een entiteit. Iets dat niet echt van deze wereld is, maar dat in zichzelf de belangrijkste kenmerken bevat die geschikt zijn voor zuivering door vernietiging, maar ook in staat om het leven erdoor te herstellen, een meer duurzame wereld vorm te geven, gekoppeld aan naturalistische tradities en fundamenten, om de mens opnieuw te verbinden met zijn ware essentie, met zijn ware oorsprong, met zijn spirituele zelf. Geen eenvoudig pad of zonder opofferingen, maar uiteindelijk noodzakelijk”, is de inhoudelijke uitleg bij deze diepdonkere track.

Strega is digitaal verschenen bij Veil of Sound.

Facebook / Bandcamp

ÆÞELRUNA
De Brit achter Æþelruna (dat je voorts gewoon als Aethelruna mag uitspreken) brengt op zijn nieuwe album Risci Bita Wudu een stevig symfonisch folkblackmetalgeluid voort. Wulfhelm, de ziel van deze band, deed ook deze keer weer een beroep op enkele gastmuzikanten: zo hoor je ook gitarist Azrael (van Heathen Deity ) op, Caroline (zang track 2), Livia (extra zang op track 3) en Jessica Ierse fluit) .
Wulfhelm viert het paganistische Anglo-Saksische Engeland. Daarom paste hij ook enkele Engelse oude teksten aan.
Risci Bita Wudu komt als een geweldige, bijzonder opus, niet alleen vanwege de Engelse teksten, maar ook vanwege het eclectische geluid. Door neofolk en darkfolk te mixen met atmosferische blackmetal en een vleugje monastieke compositie kunnen we deze release als één van de beste die ooit uit het oude Engeland zijn gekomen, beschouwen!

Risci Bita Wudu is digitaal en op cd verschenen in eigen beheer.

Facebook / Bandcamp

DISTANCE H
Het Parijse darkwaveproject Distance H lost gebroken beloften op met hun nieuwe Waters Of Woe. Voor deze single ging Manuel H (TRIDULUM, Burial Fields, Blood Tears After) aan de slag met zangeres Marita Volodina.

De track gaat in op de noodzaak om de pijn en angst van gebroken beloften – door anderen of door jezelf – te overwinnen. Om jezelf te bevrijden van de stigmata van het verleden, om de psyche te emanciperen in het heden.

Dat moet wel lukken met zo’n track die baadt in een fantastisch donkere kamer van klanken, met heldere gitaren en toetsen en feilloos hemels kille vocalen.

Waters Of Woe is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

JOHNNY TUPOLEV
Met Bomb Your Head bundelde Johnny Tupolev zijn woede en kwaadheid in een industrial rocknummer. En hij heeft zich geen beetje ingehouden. Het is zijn massieve middenvingergroet, rechtstreeks naar Putin – met zijn koortsdroom over zijn groots, machtige rijk en roem – gericht.
Een statement over de autocraat Poetin, die feiten en historische waarheden op groteske wijze verdraait. Maar ook een statement over de moderne nieuwscultuur – iedereen weet alles, slechts enkelen weten niets, iedereen legt zichzelf uit, meestal ongevraagd – en ongemerkt manipuleren enkelen ons allemaal. Maar ons gezond verstand zou ons kunnen helpen om het grotere geheel te zien. We lijken geen tijd meer te hebben om onze hersenen aan te zetten voordat we lezen.

Naast de originele track, krijgen we ook nog 3 remixen door John Fryer, Andy Herr en Stoneburner.

Bomb Your Head is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DJEVEL
In november verschijnt het tweede deel van de woeste Djevel-albumtrilogie. En daaruit krijgen we een eerste track Kronet Av En Væpnet Haand te horen.

Djevel is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de meest gegeerde bands van Noorwegen in de blackmetalscene, met hun vorige album Tanker Som Rir Natten, die de band naar nieuwe hoogten bracht met Ciekals, Faust (ex-Emperor) en Kvitrim (Vemod, Mare) in een nieuwe line-up.

Tanker Som Rir Natten was het zevende album van de band, maar ook het eerste deel van de huidige albumtrilogie. Het album won een Noorse Grammy voor beste metalalbum van 2021.

Het eerste voorsmaakje dat we nu krijgen van deel 2 van het drieluik, klinkt doorgedreven hard, maar zonder enige overdrijving in hun wall off sound. Rijk gevuld met gebrul, gegrom van gitaren en bulderende drums, maar zonder zijn luisteraar met doelloze razernij te overvallen.

Kronet Av En Væpnet Haand is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Spotify

DEVILPRIEST
Met leden van Anima Damnata, Deus Mortem en ex-Imperator zijn ze één van die bands die de geest van de nineties in de metalwereld trouw blijft: Devilpriest. Na hun debuut uit 2017, zetten ze hun beestige death/blackmetalsound verder. Odium Records kondigde onlangs aan dat ze de band onder hun labelvleugels neemt en hun nieuwe album In Repugnant Adoration zal uitbrengen.

Een eerste nummer daaruit kregen we alvast! Shem-Ham-Forash klinkt verscheurend diep, met rauwe vocalen en melodische gitaarlijnen, haaks op de drums en baanbrekende riffs.

In Repugnant Adoration verschijnt op 12/11 op cd en later in april op lb. Voorbestellen kan reeds.

Facebook

GHOSTER
Ghoster
werd geboren op een feestje. Eigenlijk niet… Eerder op 74 feestjes. Het soort feest waar de tijd te snel verstrijkt, waar tussen 22u en 05u een leemte is. Het soort feest dat je keer op keer wilt beleven. Het Franse duo Ben en Greg is niet zo dol op het einde van feestjes. Bij hun eerste ep-release in 2019 wilden de heren anoniem blijven, terwijl een van de nummers ondertussen in een Chanel N°5-campagne opdook. Ondertussen hebben ze nieuw werk klaar: Sombre Crame wordt gekenmerkt door de eerste shows van het tweetal en laat een heerlijke mix van postpunk, darkwave, house en techno waar je letterlijk niet op kan blijven stil staan.

Sombre Crame is digitaal en op cd verschenen bij Atypeek Music.

Facebook

THE BLEAK ASSEMBLY
De namen Bow Ever Down en Fiction8 doen wellicht een belletje rinkelen. The Bleak Assembly bestaat uit leden van beide projecten, met als doel iets heel bijzonders te creëren.

We Become Strangers is de debuutep van dit nieuwe darkwaveproject van Kimberly (Bow Ever Down) en Michael Smith (Fiction8). Hoewel hier en daar enkele elektronische texturen te spotten zijn, focust We Become Strangers zich toch vooral op een postpunk/darkwavesound en leunt dit debuut eerder aan bij wat we kennen van Siouxsie & the Banshees, Actors en Bootblacks.

Het was ‘verandering’ dat hen inspireerde, zegt Michael Smith: “Als er een thema is voor deze ep, is het het herkennen hoe we zijn veranderd als artiesten en als mensen. Wat als je je jongere zelf zou ontmoeten en je herkende hem niet eens? Dat is waar We Become Strangers over gaat.” Kimberly vult aan: “Het is een sterk gevoel van afgesneden te zijn uit het verleden. Het is een beetje vervreemdend, maar ook heel bevrijdend.”

We Become Strangers is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

FRIDAYNIGHTLIGHTS
Er bereikte ons ook een kraakverse videosingle van Fridaynightlights. Met een ietwat gedateerde punkrocksound horen we hen in hun nieuwe track Bridge To Engine Room “we need more power” en ook “padapadadaaa…” zingen, onder punky drumslagen en afgelikt nette Britse punkrockzanglijntjes. Doe de punkrockers een kostuumpje aan en ze worden een boysband…?!

Enfin. Goed geschreven nummer. Tieners zullen het in Engeland volgende week alweer mee lopen te scanderen of neuriën, naargelang hun rebelsheid.

Het nummer zal in 2023 ook verschijnen op hun nieuwe ep IV.

Facebook

BIOMECHANIMAL
Recht uit de muil van het industrial metalbeest Biomechanimal schreeuwt hun nieuwe single. Met doorgedreven beats, perfect georkestreerd snaarwerk en elektronische toetsen die als meervoudig orkest de track trekken. From The Mouths Of Beasts is een nieuwe single die wellicht een toppunt van de evolutie die de band doormaakte vertegenwoordigt. Met een compleet gebrek aan afhankelijkheid van genregrenzen staat dit nummer mijlenver van de EBM-start die de band ooit maakte.

From The Mouths Of Beasts is een interpretatie van de uitdrukking “uit de kindermond, komt de waarheid”, een concept waarin kinderen op een manier prachtige waarheden in hun onschuld kunnen vertellen. From The Mouths Of Beasts is het omgekeerde hiervan.

“We zijn omringd door mensen, vooral in de muziekindustrie, die mensen gebruiken en gebruiken, van anderen nemen wat ze willen, alles uitspugen wat ze willen om te krijgen wat ze willen. Deze mensen zijn niet in staat tot waarheid en onschuld. Dit is een lied over hen”, laat de band weten.

From The Mouths Of Beasts is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More