Home nieuws Uitheems Geduister #204

Uitheems Geduister #204

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Ik was ooit lief. Nu ben ik liever. Ik was ooit donker. Nu ben ik donkerder. En de enige uitweg die er is, is slaap.” Wij halen je met plezier uit je slaap om je het donkere Uitheems Geduister in te duwen, met nieuws van The Royal Ritual, Orbel, Izzy And The Black Trees, No Tongues, A Constant Storm, Ludovico Technique, Metamorph en Fell Ruin.

THE ROYAL RITUAL
We hoorden het nummer Life, After al futurustisch klinken op het knappe debuutalbum Martyrs van The Royal Ritual, het soloproject van David Lawrie. En vanuit dat oogpunt is ook de bijhorende clip gemaakt.
“It never really took me.
It never really crossed my mind
To ever think about the consequence
Of leaving everything we’ve ever known Behind.”

Het nummer met de sterke hartslag en de zalvend rustige vocalen die meerlagig bovenop een mystiek magisch klankkader werden gezet, kreeg deze week een videoclip met beelden die door middel van AI zijn gemaakt. Jawel Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie. Er werden negen variaties van één prompt gemaakt. Die afbeeldingen werden met de hand gedemonteerd en weer in lagen samengevoegd, klaar om te worden geanimeerd in 3D-software. Dit alles geregisseerd en bewerkt door Haruko.

Martyrs is nog steeds digitaal, op vinyl, op cd en op een houten collector’s USB-stick verkrijgbaar.

(Her) lees hier onze review over dit debuutalbum van The Royal Ritual.

Website Facebook Bandcamp

ORBEL
Tribale ritmes, begrafenis intro’s en heidense rituelen zijn de Franse band Orbel niet vreemd. Drie jaar na hun eerste album Hegan, dat door een donkere metalen oceaan leek te navigeren, kondigen de vier leden van Orbel hun terugkeer aan. Binnenkort verschijnt namelijk hun nieuwe album Lur Hezea, waarvan we nu het openingsnummer al mogen beluisteren.

Orbain Irekiak schetst een schemerig landschap, met een helder magische melodie, gedragen door mystieke en krachtige zang die doet denken aan oude bezweringen.

Voor de acht tracks op hun nieuwe album heeft Orbel definitief afstand gedaan van hun postrockreputatie en de deur opengezet voor machines en traditionele instrumenten. Lur Hezea verschijnt op 4/11 digitaal en op vinyl en kan je reeds voorbestellen via de labels Usopop Diskak en Medication Time Records.

Facebook / Website

IZZY AND THE BLACK TREES
De Poolse band Izzy and the Black Trees lanceerde hun nieuwe videotrack Kick Out The Damned, waarmee ze hun nieuwe album aankondigen.
Vanuit een rustige universiteitsstad in West-Polen brengen Izzy and the Black Trees rauwe punkenergie, ondersteund door luidruchtige psychgitaarriffs, sterke beats en pittige melodieën. Je kunt de uitstraling van Patti Smith, Debbie Harry of PJ Harvey voelen rond Izzy’s songwriting. Een rebels poëtische freeride waar we lang op hebben gewacht…

“C’mon let’s go
Monument overthrow
C’mon let’s go
No time to waste”

Met dit voorproefje, Kick Out The Damned, laat de band alvast een aanstekelijke, door fuzz geteisterde punksoundtrack horen.

Izzy and the Black Trees kondigen de postpandemische punkommekeer aan in hun tweede album Revolution Comes in Waves. Deze keer sloegen ze de handen ineen met de bekende Poolse producer Marcin Bors. Verstopt in een chalet in de bergen, maakten ze luidruchtige hymnes die de sociale en politieke realiteit weerspiegelen, niet alleen in hun thuisland, maar ook in de VS en Oost-Europa .

Het album Comes In Waves verschijnt op 7/10 via Antena Krzyku.

Facebook / Bandcamp

NO TONGUES
We ontdekten deze week ook iets donker nieuws… Sinds 2015 creëert het Franse alternatieve collectief No Tongues experimentele geluidssets, met een sound die van ver buiten echte instrumenten lijken te komen. We kunnen ze bij lange niet van songwriting verdenken. En dat maakt hen net zo intrigerend.

Elke muzikant in de groep verzamelt de geluiden die hij leuk vindt en opent zijn oren vrij, in alle richtingen. Ze nodigden vrienden uit, zoals Linda OláhIsabel SörlingElsa Corre en Loup Uberto om mee songs aan te leveren.

Voor dit nieuwe album maakten ze gebruik van geluiden uit het HIER en NU: het geluid van de motregen op het dakraam, een lentevuur in La Caillère, het klokkenspel van Bono’s astuin, de pieptoon van de Paw Patrol-telefoon, een jogger, een tap, Patricks bijen, de oven voor de pizza, een tgv, kinderstemmen, een bandschuurmachine, de polyritmische druppels van een druipende trui…

Makam Fantôme is de eerste single uit hun aankomende album Ici. Met heel gewone geluiden, laten ze deze erg ongewone track horen. Soms erg duidelijk van waar de opnames komen (bv. uit een kindermond), even later volledig ondefinieerbaar donkere krochten. Het niet weten wat er de volgende seconde aan geluid op je zal afkomen, maakt dit een opwindende luisterbeurt.

Ici verschijnt in november via de labels Ormo, Carton Records en Pagans.

Facebook

A CONSTANT STORM
A Constant Storm
bracht net hun nieuwe, derde album Ant uit. Het Portugese gothrockproject vertelt daarmee in tracks zijn verhaal:

Soldaat, een werkende mier uit een ondergrondse kolonie, ontwikkelt een menselijk bewustzijn nadat hij is geïnfecteerd door een virus – door mensen gecreëerd als experiment.
Geobsedeerd door zijn hernieuwde honger naar roem, en zich realiserend dat deze nieuwe mentale toestand hem niet in staat had gesteld om in het mierennest van ondergrondse tunnels te blijven leven, slaagt hij erin te ontsnappen en arriveert bij een ijzige grot aan de rand van de bovenwereld, waar hij bevindt zich in de aanwezigheid van een bizarre totem die op zijn gelaatstrekken lijkt.
Hij voelt een duister voorteken en nadat hij heeft nagedacht of hij echt de ondergrondse moet verlaten, bereikt Soldier eindelijk de oppervlakte, om vervolgens weer naar beneden te tuimelen vanwege het onverwachte gewicht van de wereldschaal.
Hij stort zich terug in de grot en wordt bevroren achtergelaten, waarbij hij de plaats inneemt van de vorige totem – het lijk van een mier die eerder hetzelfde had geprobeerd als hij – en die sindsdien in de grond was gezonken, de roemloze plek vrijlatend voor zijn nieuwe bewoner.

“Army Marshal” Daniel Laureano (zang, gitaar, bas, keus) en zijn gasten “Army Captain” André Cardoso (drums, keys, soundscapes) en “Army Lieutenant” Maria Ana Guimarães (piano) laten een duistere rockopera horen die dus het verhaal volgt van een mier die menselijke mentale trekken krijgt. En dat alles in een mix van gothic rock en progressieve rock uit de jaren 70, met een vleugje doom en wave.

Wellicht wel iets voor fans van Katatonia, Unto Others, Paradise Lost, Soror Dolorosa, Faith en Muse.
Ant is digitaal en op cd verschenen.

Facebook

LUDOVICO TECHNIQUE
Zowel qua uitstraling als sound scheert Ludovico Technique hoge esthetische toppen. Dat bewijst de band rond Ben V. nogmaals met hun pas verschenen album Haunted People.

Dertien tracks in een theatrale gothmetalsfeer. Een album dat alle uitgeblazen kaarsen in de batcave waard is!

Het nieuwe album van Ludovico Technique is digitaal, op cd, cassette en in beperkte oplage op gehandtekende vinyl verkrijgbaar.

Facebook Website 

METAMORPH
Ooit al gekust met een heks? Je groeit ervan. Dat is alvast wat de gothrock-/ gothpopband Metamorph overkwam. Het was fijn om de band te horen evolueren de laatste jaren. Ze laten dan ook een romantisch gothic sprookje los met hun nieuwe album.
Metamorph deelt op Kiss Of The Witch een verhaal waarin tweelingvlammen worden herenigd. Liefde overwint en hun magische kus wekt ons uit deze dystopische nachtmerrie van onze chaotische wereld. Het activeert onze superkrachten, voor een betere toekomst samen voor onszelf en de planeet.
Elk nummer is een heksenwereld op zich; sexy, romantisch, intiem, met lagen gevuld met symboliek.

Het album is geschreven en bedacht door zangeres/ fluitiste Margot Day en geproducet door Cleopatra Recording artiest en alchemist Erik Gustafson van Adoration Destroyed. Naast mama Day, horen we ook de stem van dochter Julifer Day. Hun stemmen versmelten in Empress.

We krijgen ook een remix van Spankthenun en Xris SMack! Kiss Of The Witch is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

FELL RUIN
Sinds hun start in 2014 brengt Fell Ruin een evoluerende metal soundscape van donkere, louterende verhalen. Een groot, schaduwschip dat door de duisternis en provocerend in het sonische strijdtoneel van black en death metal, progressieve metal en avant-garde doom navigeert.

August Krueger (drums), Jeff McMullen (bas), Robert Radtke (gitaar, synths) en Brian Sheehan (zang, tekst, synths) kondigden deze week hun nieuwe, derde album Cqst In Oil The Dressed Wrought aan met hun videosingle Stain The Field.

We horen een verwrongen mix van black, death en doom metal die de zintuigen bestormt als een brandende planeet. De track ruikt naar zwavel en zweet, tussen de scherpe gitaren en humeurige synths door.

Cast In Oil The Dressed Wrought verschijnt digitaal, op vinyl, cassette en cd bij Tartarus Records en Death Psalm Records en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More