Home nieuws Uitheems Geduister #202  

Uitheems Geduister #202  

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

“Het is niet mijn schaduw. Het is mijn duisternis. Mijn glazen hart, mij  stenen hoofd.” Het Uitheems Geduister dringt deze week binnen in ons donkere hart en hoofd, met nieuws van Curse Mackey, Lunar Spells, Nightblade, KMFDM, Rituals, Fatigue, PIG, A Place To Bury Strangers, Je t’aime en Eva X.

CURSE MACKEY
Darkwave-artiest Curse Mackey bracht zonet zijn nieuwe album Immoral Emporium uit, het vervolg op zijn industriële meesterwerk uit 2019, Instant Exorcism. Het album werd opnieuw een intense, donkere elektronische muziekervaring. Curse benadrukt: “Dit is een NIEUW album voor de moderne tijd, in het hier en nu.”

In een dynamisch bereik, van een gemarteld gefluister tot een triomfantelijk gehuil maakt hij die belofte uitdagend waar, onder dansbare beats. Curse vertelt: “Immoral Emporium is ontstaan ​​in zeer afgelegen, ongebruikelijke, stressvolle omstandigheden. Deze plaat is een gevaarlijke luisterbeurt. Tegen de tijd dat het het laatste nummer bereikt, ben ik, als hoofdpersoon, in wezen al dood. Mijn laatste woorden zijn echter bedoeld om de luisteraar, mijn vrienden over de hele wereld, hoop te geven… dat je kunt leven om nog een dag te vechten, wetende dat je niet hoeft toe te geven aan de angst, pijn en zorgen. Deze dingen zullen voorbijgaan en je bent niet alleen.”
Mackey is ondertussen ‘still alive and kicking’, want start binnenkort met zijn Amerikaanse tour, samen met darkwavelegende Clan of Xymox.

Immoral Emporium is digitaal verschenen bij Negative Gain Productions.

Bandcamp / Facebook

LUNAR SPELLS
Lunar Spells
is een jonge Griekse black metalband, waarbij Cryptic K.T.Z (zang, gitaar, synths), K.C.H. (bas) en V.T. (drums) sinds 2020 dicht bij de roots van de Scandinavische old school blackmetal blijven. Inhoudelijk gaat het dus vaak over duisternis, depressie, misantropie en haat. Na hun eerste ep Medieval Shadows From An Ancient Netherworld (2020), werd de line-up aangevuld met zang van Atxak voor het debuutalbum Where Silence Whispers. Voor het nieuwe album heeft Cryptic de vocals weer overgenomen.
Fans van Satanic Warmaster, The True Werewolf, Departure Chandelier en Drowning The Light zullen ook deze zes nieuwe tracks van Lunar Spells weten te appreciëren. Melodische gitaarlijnen en ruw brute riffs, inslaande drums en rauwe shoutings, ondersteund in een backing chorus-sfeertje.

Demise of Heaven is digitaal en op cd verschenen bij Northern Silence Productions.

Bandcamp

NIGHTBLADE
Een derde album in drie jaar tijd. De meedogenloze Britse rockers van Nightblade draaien er hun hand niet voor om, want droppen opnieuw een resem overvloedige riffslingers op hun vurige nieuwe album, Hope To Be There. Het is de laatste plaat van hun trilogie en die werd gelanceerd met een videoclip bij de titeltrack.
De eerste van hun drievoudige, meedogenloze rockonthulling kwam in 2020 met de release van Ignorance Is Bliss, waarna in 2021 Unknown Territories volgde.
“We zijn er trots op dat Hope To Be There het passende einde is van de trilogie”, zegt zanger Mark Crosby. Met twaalf nummers klinkt dit album snel en furieus, en met de toevoeging van gitarist Chris Seldon kreeg de band een nieuw randje en een andere dimensie.

Hope To Be There is digitaal verschenen.

Website / Facebook

KMFDM
In de loop van hun meer dan 38 jaar lange carrière heeft de Duitse industrial-/rockformatie KMFDM zijn eigen pad gebaand, waarbij de parameters van moderne muziek verfijnd en geherdefinieerd werden, terwijl de sociale en politieke tijdgeest op brutale, strijdlustige en onstuimige wijze besproken werd in hun track. Met Hyëna zet KMFDM maar liefst zijn 22ste studioalbum op de wereld, waarmee de band spottend lacht om de rafelige en hectische toestand van de wereld.

Gedreven door de wrede vocale aanval van oprichter Sascha “Käpt’n K” Konietzko en Lucia Cifarelli, de auditieve en hoekige gitaartovenarij van Andee Blacksugar en de krachtige percussieve stuwkracht van Andy Selway, knalt het album als een luchtaanval. Van de hippe rock-‘n-roll-swaggers, in-your-face industrial/rock, dansbare electro, funky hiphop-ondertonen tot punky thrash metal furie krijgen we geserveerd met dit gevarieerde album. KMFDM blijft even vitaal als altijd, nooit bang om welke muziekstijl ook aan te passen aan hun eigen sonische identiteit, terwijl de lyrische klauwen scherp blijven en klaar zijn om tegen elk onrecht in te slaan.

Verschillende leden van de KMFDM-familie keren terug om hun onuitwisbare sporen achter te laten op Hyëna, zoals gitarist Jules Hodgson, rapper Andrew “Ocelot” Lindsley en Bruce Breckenfeld op het Hammond-orgel. Bovendien blijkt Sissy Misfit een beslist giftige digitale hardcore smaak toe te voegen aan een van de nummers en  Kumar Bent een frisse dubversie van een KMFDM-klassieker neer te poten.

Hyëna is digitaal en op vinyl verschenen bij Metropolis Records.

Facebook

Bu                     

RITUALS
De sonische zwaargewichten van Rituals (met leden van Bullet For My Valentine, While She Sleeps en BMTH) lieten hun nieuwe ep en een nieuwe videoclip op ons los. De band put uit een overvloed aan invloeden en heeft een bedwelmend geluid. Het viertal uit Newcastle serveert vlezige riffs, kolossale beats en gigantische hooks die zijn luisteraars verteren.

Opwindend hedendaags klinkt hun nieuwe single – de titeltrack van de pas verschenen ep – met clip Show Me The Signs. Met drie tracks op de ep tonen ze hun groei op het gebied van songwriting en muzikale volwassenheid in een sterke crossoversound.

Facebook / Spotify

FATIGUE
Fatigue uit Massachusetts levert donker hoekige synthpop aan, met een nieuwe single.
Saudade (The Way Of Love) staat sterk, met een clubklare massa donkere synthpopbeats en zoemende, glinsterende synths die een fragiele houding maskeren.
Fatigue worstelt met depressie en zelfbeeld en gebruikt dat ook in de teksten. Vaak zijn de thema’s ontleend aan haar eigen ervaringen als transgendervrouw, die alleen probeert te bestaan ​​in de samenleving, maar zelden wordt geaccepteerd.  
In de goth/industrial scene heeft Fatigue met haar specifieke mix van electropop haar plek ingenomen. Een duidelijke samensmelting van bonzende, clubklare beats, vermengd met hectische synths en geluiden, gegrondvest op de treurige, vaak haperende vocalen van de artieste.
Saudade is een lied over de dwaasheden van eigenliefde, het onvermogen om jezelf te vergeven voor wreedheden uit het verleden en het gevoel dat de schijn van normaliteit die er voorheen misschien was, voor altijd buiten bereik is.

Saudade is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

PIG
Wat doet een wereldwijde quarantaine met PIG-man Raymond Watts? Hij kroop in zijn stal en creëerde The Merciless Light, het nieuwe album van PIG. Geholpen en bijgestaan ​​door oude handlangers En Esch en Steve White, verwelkomt Watts ook een nieuw zwijn in zijn stal: Jim Davies (Pitchshifter/The Prodigy) voegt nog een extra niveau van onberispelijke (on)geloofwaardigheid en talent toe.

Wij mochten al even luisteren naar The Merciless Light: het bruist, schommelt, verleidt en gromt. Buitengewone elektronica en een overvloed aan glitter, glamour, gitaren en grooves creëren een meesterlijke melange van vrolijkheid en boosaardigheid.

We krijgen alvast albumopener No Yes More Less als voorsmaakje, dat ook als single is uitgebracht. Het album The Merciless Light verschijnt op 23/09 digitaal en op cd bij Metropolis Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

A PLACE TO BURY STRANGERS
Op 23/09 wordt het erg gewaardeerde album Exploding Head (2009) van het trio uit Brooklin A Place To Bury Strangers opnieuw uitgebracht. Op de dubbel vinyl, cd en digitale formaten zullen we – naast het originele album – ook zeldzaamheden, onuitgebracht materiaal en drie zinderende covers van nummers van Love & Rockets, 13th Floor Elevators en David Bowie krijgen.

Oliver Ackermann (zang/gitaar), Jono MOFO (bas) en Jay Space (drums) maakten met dat tweede album meteen een statement.

Ackermann, het enige overgebleven lid van deze line-up, over de contrasten op het album: “I love the interplay between something that’s pretty and something that’s scary.” Een perfecte balans tussen noise en tune…

We kregen alvast één van de onuitgegeven tracks, Take It All, om ons warm te laten lopen voor deze heruitgave.

Exploding Head wordt op 23/9 opnieuw uitgegeven door Mute/ BMG op vinyl en op cd en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

JE T’AIME
De Parijse postpunkers van Je t’Aime hebben pas hun videoclip bij het nummer Blood On Fire op het wereldwijde web zijn plek gegeven. Een voltreffer in een uptempo Cure-sfeertje. Een melancholische stem die baadt in rijkelijk geïnstrumenteerde postpunk. Glitterende synths, diepe bas, … eentje voor op de dansvloer!

Het nummer vind je ook terug op hun album Passive, dat digitaal, op vinyl en op cd verschenen is bij Manic Depression Records en Icy Cold Records.

Facebook / Bandcamp

EVA X
Een robotmeid die zingt over menselijkheid. Eva X is een one-woman gothic pop powerproject, waarin ze elementen van darkelectro, industrial pop, synthwave en hyperpop mengt.

Haar unieke combinatie van krachtige zang, nostalgische synths en rauwe houding hebben een toegewijde fanbase aangetrokken. Eva X is het geesteskind van Gabrielle Gustafson, wiens voorgaande singles goed onthaald werden.

Nu bracht ze haar album I Dream of A Reality uit, vol uitdagend mystieke darkpoppy tracks!

I Dream of A Reality is digitaal en op cd verschenen bij Distortion Productions.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More