Home nieuws Uitheems Geduister #201

Uitheems Geduister #201

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Zingen in duisternis. Dansen in het donker. Het Uitheems Geduister is de perfecte soundtrack voor ons, schaduwdansers… Met nieuws van Vlimmer, Nature Of Wires, Ludovico Technique, 40 Octaves Below, Diabolic Oath, Sine, RetCon, Oscenrad, SPECTRA*Paris en Merciful Nuns.

VLIMMER
Alexander Leonard Donat
vliegt met zijn verschillende muzikale projecten en samenwerkingen langs verschillende sounds. Met zijn soloproject Vlimmer releasde hij net de derde single van zijn 2de, aankomende lp. In Noposition horen we een pompende industrial/ebm-track die hij bemant met zijn kille, emotieloze vocalen. Beats, tempo en kracht worden afgewisseld met wat je best als een ijzige leemte kan omschrijven, die desondanks toch met een rijke sound gevuld wordt.
We krijgen er als tweede track ook nog een coverversie van 1979 (oorspronkelijk van Billy Corgan) die in een knap zweverig begeesterende sfeer met Duitse lyrics gehuld werd.

Deze single met twee tracks is digitaal verschenen, maar in erg beperkte oplage van 16 exemplaren ook op CDr, met een handgemaakte en genummerde hoes.

Facebook Bandcamp

Nature of Wires
Gary Watts
en Andrew Stirling-Brown zijn herenigd, in de originele line-up van Nature of Wires. Ze namen samen hun nieuwe single No Need op, het eerste echt nieuwe nummer dat door hen is gemaakt sinds 1993!

Andrew zegt: “Zoals de albumhoes doet vermoeden, is het No Need een ‘scream out’ voor de wereld. Er is op dit moment veel woede en frustratie. Veel ‘Ze zouden dat niet moeten doen!’ ‘We hebben dit niet nodig!’ ‘WTF!’, enz., en dat wilde ik tekstueel weerspiegelen. Ik ging voor een heleboel willekeurige zinnen, sommige humoristisch, sommige serieuzer, allemaal verpakt in een retro-electro, verrassend positief klinkende, up-tempo track! Als er in de toekomst ooit covers van dit nummer worden gemaakt, hoop ik dat de artiest of band hun eigen teksten zal toevoegen, wat iets voor hen en hun tijd zal betekenen; dat is de beste manier om een nummer levend te houden.”
Een oproep dus, voor andere artiesten om er in de toekomst verder mee aan de slag te gaan!

Het nummer is er eentje voor in de lijstjes, want heeft alles om te blijven ‘plakken’: een bouncy beat en retro synths die toch hip klinken in een danssfeertje.
En ook wat censuur, want de band moest ook een niet-expliciete versie maken om het te kunnen uitbrengen. Deze mist dus de zin ‘No need to fake orgasm’. Want stel je even voor, dat een minderjarige die zin zou moeten aanhoren!

No Need is digitaal beschikbaar.

Facebook

LUDOVICO TECHNIQUE
“There Are No Haunted Places, Only Haunted People.” Ludovico Technique zit er volgens ons helemaal juist mee, met deze rationele bedenking. Geen zweverig gedoe over geesten, spoken, bijgeloof en dat komt ook overeen met de sound die de band weet neer te zetten. Hun gothic industrial metalgeluid klinkt begeesterd, maar geen seconde zweverig.
Ze hebben een nieuw album klaar, Haunted People, dat op 23/9 het daglicht mag zien. Op Bandcamp kan je alvast twee tracks daarvan ontdekken en dat zorgde er voor dat wij alvast enorm uitkijken naar deze opwindende release!

Het nieuwe album van Ludovico Technique zal digitaal, op cd, cassette en in beperkte oplage op gehandtekende vinyl beschikbaar zijn en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

40 OCTAVES BELOW
40 Octaves Below. Als we menselijke geluiden effectief 40 octaven laten zakken, komen we in nog dieper dan de duisternis terecht op muzikaal vlak. Ze dalen diep af, de Canadese industrialband, maar houdt het gelukkig nog aanhoorbaar. Hoewel de vocals rauwdiep klinken, in diep ronkende bassen en zwaar beladen snaren en drums gebed.
Ze dropten net hun nieuwe single Splintered, de eerste die we te horen krijgen uit hun aankomende nieuwe album MetaVersUs.

Het inhoudelijke thema van Splintered focust zich op vergelding. Drake Moore, de gekke orkestrator achter 40 Octaves Below, zegt: “Het nummer zelf is een casting die de schuldigen oproept om voor het gerecht te komen.”

De single bevat ook vier remixes door Matt Hart, Anthony (H), Live Evil Productions en Silence In Machine.
Als je van Skinny Puppy, Front Line Assembly of Combichrist houdt, zal je moeder deze shit ook haten.

Splintered is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

DIABOLIC OATH
In Portland (U.S.A.) houdt zich met Diabolic Oath een beestachtige esotherisch klinkende blackmetalband schuil. En ze zijn terug met een nieuw vernietigend hoofdstuk in hun muzikale carrière, want het experimentele extreme metaltrio bracht net de ep Aischrolatreia uit. Een opmaatje in de aanloop naar hun tweede fullalbum. Barbaarse occulte metal krijgen we te horen in 24 minuten met 5 nummers, die als sonische massavernietigingswapens alles plat walsen.

Onconventionele metal die als een ruisende wind hevig raast. Verbluffend virtuoos!

Aischrolatreia is pas digitaal, op cd, lp en cassette verschenen via Sentient Ruin.

Facebook / Bandcamp

SINE
De dark electro- artieste Sine uit Texas, lanceerde de nieuwe ep, Mantis 2, als opvolger van de eerste Mantis in een reeks van drie. Voor de Mantis-reeks werkte oprichtster Rona Rougeheart samen met audio-ontwerper Charles Godfrey, die in zijn meer dan 20 jaar lange carrière meer dan 75 albums producete zoals o.a. voor Yeah Yeah Yeah, The Black Angels, Trail of Dead, SWANS,…

Het album opent in circussfeer, met een knallende mars die overgaat in een snijdende electro baslijn. Het zet de hele sfeer van de ep uit, met als thema het leven dat van echt naar virtueel overgaat, de pijn van het aanpassen aan een leven dat van elkaar gescheiden is.

We vinden op deze ep ook een cover van Sex-Eye-Make Upvan The Glove. Zangeres / drumster Rougeheart legt uit waarom ze net deze track uitkoos: “The Cure is een van mijn favoriete bands aller tijden. Toen ik opgroeide, hield ik van Robert Smith en volgde ik alles wat hij muzikaal deed, wat me leidde naar Siouxsie and the Banshees en The Glove. Toen ik erachter kwam dat The Glove Robert Smith en Steve Severin van Siouxsie and the Banshees waren, moest ik hem hebben! Het is nog steeds een van mijn favoriete albums – het nummer Sex-Eye-Make Up is een van mijn favorieten op het album, dus het was een logische keuze. Ik denk dat alle wegen naar The Cure leiden!”

Een schitterende ep, met excellente drums en bassen!!

Mantis 2 is digitaal verschenen bij het label eMERGENCY heARTS.

Facebook / Bandcamp

RETCON
De techno-Industrialband RetCon brengt ons weerstand en romantiek op een nieuwe ep. EP.01 behandelt thema’s als reflectie, conflict, weerstand en verlossing, alles met een zweem van geschifte romantiek. In een losse reeks sonische verhalen zet RetCon een beeld van verzet neer, tegen dat wat je kan vernietigen, van het wegwerpkapitalistische consumentisme tot het apocalyptische en de onwaarschijnlijke romantiek.

Qua geluid, steekt RetCon ook liefdevol de draak met de nostalgische aard in een duidelijke retro-esthetiek, als een tovenaar op een cyberpunk-autokerkhof die de afgedankte stukjes van een decadent tijdperk samenvoegt.

Blij om te merken dat we op deze release opnieuw meer industrial dan techno-invloeden horen!

EP.01 is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp / Website

OSCENRAD
Het nieuwe Britse metalproject Oscenrad bezorgt ons een eerste single van maar liefst 19 minuten om kennis te maken met zijn werk. Het is het solo-project van Hæðenwulf, waarmee hij een mix van epic, pagan en doom metal neer zet, die fans van Moonsorrow, Thyrfing, Primordial, Bathory zal bekoren.

Met A Legacy In Ruin vertelt hij over een wereld van donkere, vergeten rijken en mystieke zalen waar oude koningen van oude legendes wonen. Volg hem op zijn reis van wanhoop naar triompf, terwijl hij door koude, meedogenloze woestenijen rijdt op zijn zoektocht naar glorie nadat hij een zwaard heeft ontdekt dat ooit toebehoorde aan zijn verre voorouders…

Dit is het soort filmische metal dat wij wel enorm weten te appreciëren! Melodisch, sober en vertellend!

A Legacy In Ruin is digitaal verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

SPECTRA*PARIS
De enigmatische Italiaanse zangeres Elena Alice Fossi bracht net haar 5de album Modernism uit, met haar haar eclectische synthproject SPECTRA*Paris. De charismatische en absoluut bedwelmende Elena, vooral bekend van haar werk met het Italiaanse Kirlian Camera heeft verschillende artiesten samengebracht in een prachtige caleidoscoop van stilistische kleuren, variërend van EBM, future pop, dark electron, artpop, … Zo horen we Kirlian Camera-meesterbrein Angelo Bergamini, Project Pitchfork, Seasurfer, legendarische producer John Fryer (Depeche Mode/Nine Inch Nails), John Rox & Oxydion, Afrikaanse singer-songwriter Fakeba en gitarist/producer Michael Ciravolo (Beauty In Chaos, Human Drama) aan het werk.De release van haar album, kondigt ze aan met een door vrouwen versterkte video bij de track Moondrops. Elegant en artistiek, zoals altijd!

Modernism is digitaal en op cd verschenen bij Dependent Records.

Facebook / Bandcamp

MERCIFUL NUNS
“How beautiful, ethereal and godly must she appear.” Na H.A.T.E. liet DE Duitse gothicband Merciful Nuns de voorbije week ook een videoclip verschijnen bij Ethereal, één van de vier tracks op hun pas verschenen split ep H.A.T.E. / Ethereal. Met diep doorleefde stem in emotionele sound laten Artaud Seth, Jacques Moch en Jawa opnieuw een meeslepend sterke track horen!

H.A.T.E. / Ethereal is pas digitaal en op cd verschenen bij Solar Lodge.

Website Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More