Home nieuws Uitheems Geduister #194

Uitheems Geduister #194

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

En wie ben jij in het duister? Toon me je meest angstaanjagende kantjes en laat ons samen naar het Uitheems Geduister van deze week luisteren… Met nieuws van Merciful Nuns, Social Union, The Awakening, Eye of Melian, Stoneburner, Clockwork Echo, Nargathrond, Corpus Delicti, Black Altar, Patria en Di Auger.

MERCIFUL NUNS
Een prachtig nummer ontlook als voorsmaakje op de aankomende nieuwe ep van het Duitse gothicbeest Merciful Nuns. Hoewel in de track aanvankelijk zachte teleurstelling weerklinkt, blijft dat niet zo. “i‘ll never gonna be free again. Our last goodbye will be our first hello.”

In een zwaar duistere ballade, worden we door Artaud Seth, Jacques Moch en Jawa meegenomen in een donker verdriet en een nog donkerdere kwaadheid en haat.

H EAVY
A GRESSIONS
T OWARDS
E VERYONE
= H.A.T.E.

Het nummer verscheen met een knappe, hard emotionele videoclip. Je zal het als 1 van de 4 tracks binnenkort terugvinden op de split ep H.A.T.E./ Ethereal die op 2 september digitaal en op cd verschijnt bij Solar Lodge en reeds kan voorbestellen.

Website / Facebook

SOCIAL UNION
Droefdromend laat het vrij nieuwe project Social Union hun darkwavesound horen in hun nieuwe ep Fall Into Me. Het duo is afkomstig uit Ōtautahi, in Aotearoa oftewel Nieuw-Zeeland en heeft tot hier toe amper naambekendheid bij ons. Laat ons daar verandering in brengen en luister naar die vier tracks!
Beklijvende nummers, met scherpe details die de koude mist versieren en zwoel aangrijpend doch kille vocalen, klinken enorm sterk. Het duo werd opgemerkt door Alexander Leonard Donat (Vlimmer, Assassun…) die ze bij zijn label onder zijn vleugels nam.
Fall Into Me is digitaal, op cd en op cassette verschenen bij het Duitse label Blackjack Illuminist Records. De cd-versie was razendsnel uitverkocht, maar wordt binnenkort al opnieuw uitgebracht.

Bandcamp / Facebook

THE AWAKENING
Ashton Nyte
brengt meestal fijn nieuws. En ook deze keer, met de single Shadow Call van The Awakening. Het is het derde nummer van hun nieuwste album This Alchemy, dat als single verschijnt. De bijhorende videoclip toont solidariteit met al wie worstelt met depressie of andere vormen van mentaal afzien. Hier wordt Nyte alvast ervaren als één van de frontmannen met een enorm aantrekkelijke stem. Zelfs in de diepste melancholie of grootste treurnis, blijft hij verleiden met zijn emotioneel gebrachte woorden. Ook in deze Shadow Call, waar bittere synthtoetsen overheersen, onrust heerst en pijn bijna tastbaar wordt…

This Alchemy is nog steeds digitaal, op cd en op vinyl beschikbaar.

Facebook / Website

EYE OF MELIAN
Eye of Melian
verleidde ons eerder al met enkele prachtige singles in pure Tolkien-stijl. De man achter de is Martijn Westerholt (Delain, Within Temptation), die samen met zangeres Johanna Kurkelan, producer Mikko P. Mustonen het debuutalbum van Eye Of Melian uitbracht. Om het instrumentale deel rijkelijk te laten klinken, werkten ze samen met gastmuzikanten zoals bv. Troy Donockley (Nightwish, Auri) en Keltische metalartieste Leah met haar kenmerkende etherische zang.
“Kom dwalen door een sterloze leegte, vind troost in een stil besneeuwd bos en zeil langs de rand van de kaart. Dit is Eye of Melian.” En ze overspoelen ons met een episch etherisch geluid, dat weerklinkt in weelderig symfonische, filmische muziek, die ons met lyrische, op fantasy geïnspireerde teksten meeneemt naar buitenaardse rijken.

Dat doen ze nu dus voor het eerst met Legends of Light, hun debuutalbum dat met de zomer Soltice verscheen. Heel passend, want alle tracks ademenen één of andere betoverende vorm van licht uit: van het kristalheldere licht van de maan en de sterren, de rijzende zon die de roep van de dageraad beantwoordt, een leidend licht van hoop over de stormachtige zeeën tot zelfs de spijt van het verloren licht.

Legends of Lightis digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

STONEBURNER
Sommigen kunnen stenen laten vechten, anderen doen ze branden! Stoneburner, het industrialproject van Steven Archer, raakt met drie tracks op de ep This Machine Kills. Dat doen ze in de traditie van bands als Consolidated, Skinny Puppy, Throbbing Gristle en Rage Against The Machine.

Met deze ep legt hij de vinger op open wonden en is niet bang om huidige dilemma’s duidelijk te verwoorden. De muziek is net zo boos als de boodschap: een duidelijke politiek signaal, met het nodige sonische venijn om het te ondersteunen.
“Ik ben van nature geen politiek persoon, en om eerlijk te zijn zou ik liever over vrijwel alles anders schrijven dan dit. Maar hier zijn we dan. Zij zijn de slechteriken, wij zijn de slechteriken, en we lijken er allemaal alles aan te doen om de situatie voor iedereen erger te maken.
We moeten allemaal opstaan, ons ego opzij zetten en doen waarvan we denken dat het niet alleen het beste is voor ons als individuen, maar voor ons land en de wereld als geheel. We zijn allemaal beperkt in wat we kunnen doen. Maar elk van ons heeft zijn eigen mogelijkheden. Nu is het tijd om ze te gebruiken”, roept Archer op.

De drie tracks klinken alvast als hoopvolle machines!

This Machine Kills is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

CLOCKWORK ECHO
De Amerikaanse industrialact Clockwork Echo pakt zelfvernietiging met hoop aan op hun nieuwe lp Death Rebirth Repeat. Het album gaat in op de persoonlijke reis van de maker en het universele gevoel van angst en onzekerheid dat velen tijdens de pandemie voelden. Zelfs het artwork van het album weerspiegelt deze thema’s: het is letterlijk een stel gewone mensen die in de diepten van de hel vallen.
Muzikaal en inhoudelijk is het album een ​​meedogenloze reflectie, een kritisch sociaal commentaar op onze reactie op de pandemie en hoe de menselijke natuur daarop inspeelde. Met een portie sardonische humor behandelt het thema’s als stoïcisme, fel individualisme en het overwinnen van tegenspoed.

Gabriel Ryan, het brein achter Clockwork Echo legt uit: “Ik heb in die periode ernstig verlies en een trauma meegemaakt. Mijn stemming eindigde in een reis van hopeloosheid en zelfvernietiging voordat ik plaats maakte voor acceptatie en hernieuwde kracht. Iets dat veel beter was dan wat ik eerder had.”

Qua geluid horen we invloeden uit zowel de harde electro als metal. Synth-riffs worden in een zinderend tempo gespeeld en verschuiven naadloos van melodieus naar verschroeiend. Ruwe metal vocalen brullen over etherische koren in een sfeer die zweeft tussen somberheid en het heroïsche. Alles wordt met elkaar verbonden door stompe drumsequenties die stevig verankerd blijven in de wereld van de harde, agressieve electro.

Death Rebirth Repeat is digital en op cd verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

NARGATHROND
De debuutep van Nargathrond, Duitse dark synthwave metal soloproject van Stefan Lorenz, heeft ons bereikt. End Of Days heeft het in 5 nummers (waarbij je ook nog 2 instrumentale versies bovenop krijgt) over het proces waarin de mensheid zichzelf en de planeet aarde vernietigt door hun eigen handelen. Voor één van de tracks nam Shepardo de vocals op zich.

Iets voor fans van Carpenter Brut, Perturbator, Gost, Dance With The Dead, Motionless In White, Sisters Of Mercy… waarin bloedrauwe metalvocalen perfect versmelten in gothicstijl.

End Of Days Is digitaal en op cd verschenen.

Website / Bandcamp / Facebook

CORPUS DELICTI
Cleopatra Records voorziet ons van een schat aan werk van de onderschatte Franse darkwaveband Corpus Delicti. Er wordt nl. een boxset met de volledige discografie van de band uitgegeven: The Complete Recordings 1992-1996. Deze bevat de 3 originele studioalbums van de band plus rariteiten, niet-uitgebrachte mixen, livetracks en meer! Verpakt in een door Gustave Doré geïllustreerde box met individuele hoesjes voor elk van de 4 cd’s. Daarnaast vind je er ook quotes van de charismatische Corpus Delicti-zanger Sébastien Pietrapiana, een boekje met foto’s, artwork en liner notes van voormalig Cleopatra Records A&R-hoofd Athan Maroulis (NØIR).

Corpus Delicti: The Complete Recordings 1992-1996 is digitaal en op cd in boxset verschenen bij Cleopatra Records.

Website / Facebook

https://youtu.be/xFJfyH5o_vg

BLACK ALTAR
De van oorsprong Poolse donkere priesters van Black Altar brachten tussen 2012 en 2020 drie albums uit vol felle, confronterende black metal. Dertien van de onheilige hymnen die daarop verschenen werden nu samen gebracht op Arcana Of The Higher Principles. Het veertiende nummer, is een nieuwe en werd meteen ook de titeltrack van het album.

Arcana Of The Higher Principles is digitaal en op cd verschenen bij Zazen Sounds, maar de cd-versie was echter 1 dag na release reeds uitverkocht.

Bandcamp / Facebook

PATRIA
Braziliaanse metal heeft ons altijd wel aangetrokken. En deze keer is het blackmetalband Patria die zijn nieuwe album Hexerei de grote oceaan overstuurde.
Patria werd opgericht in 2008 door gitarist Marcelo Vasco alias Mantus (een veelgeprezen graficus die al werkte voor grote bands als Slayer, Kreator, Machine Head, Dark Funeral en Dee Snider) en de zanger Tsword en werken nog steeds samen met gitarist Ristow (Litosth), bassist Vulkan (Litosth) en drummer Abyssius, om de live line-up compleet te maken.
De laatste vijf jaar hoorden we amper iets van de band, maar nu zijn ze helemaal terug met hun zevende album. Op Hexerei vind je tien nieuwe nummers plus een bonus, waarmee de oorspronkelijke blackmetalerfenis uit de jaren 90 wordt geëerd in samenwerking met enkele zeer speciale gasten: de Braziliaanse drummer Leonardo Pagani a.k.a. Malphas van bands als Mysteriis, Le Chant Noir en Demoniac Harvest; Demon Fog van de legendarische Braziliaanse Songe d’Enfer; en de zanger Lembetu van de grote Estse Flak’n’Roll-groep Loits.

Hard, schurend en rechtdoor. Niet voor metaldoetjes.

Hexerei is op cd en digitaal verschenen bij Ketzer Records (Europa), Dawnrazor Records (Amerika) en Blood Blast Distribution (digitaal).

Facebook / Bandcamp / Website

DI AUGER
Het Canadese neo-industrial gothrockproject Di Auger schonk altijd al veel belang aan teksten, gebed in klassieke melodieën, kolkende ritmische gitaar en theatrale punk-achtige zang. Soms hypnotiserend, steeds beklijvend en boos, heel erg boos.

Deze keer richtte hij zich op onderwerping tijdens lockdowns met zijn nieuwe single In The Twilight Of Nothing, die net op een digitale remix ep verscheen, met verschillende mixversies door Antony (H), LEP, SpankTheNun en Matt Hart.

Het nummer is enorm politiek gebonden en werd volledig geschreven en gecomponeerd tijdens de intense Covid-lockdowns in Toronto (Canada) – enkele van de strengste ter wereld. Di Auger stelt: “Wat mijn schrijven ‘triggerde’ was de aankondiging dat het ‘illegaal’ was om in bars/clubs te dansen net voordat ze uiteindelijk allemaal werden gesloten. Dit was de volledige onderwerping van een bevolking aan extreme maatregelen en het culmineerde voor mij in die simpele tirade. Ik was boos, gefrustreerd en helemaal niet alleen. Er moest iets gezegd worden.”

In The Twilight Of Nothing is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More