Home nieuws Uitheems Geduister #190

Uitheems Geduister #190

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als jouw plek zo duister wordt, dat je de maan, de zon noch de sterren kan zien, verlicht ze dan met het Uitheems Geduister van deze week! Met nieuws van Vlimmer, Sea Of Sin, Storm, Ruled By Raptors, Of Our Design, Matt Hart, SPECTRA*paris, Black Nazareth, Hellevaerder en Luca Liotti.

VLIMMER
Een bijzondere man is het, Alexander Leonard Donat. Hij legde zichzelf ooit de opdracht op om maar liefst 18 ep’s uit te brengen met zijn project Vlimmer, runt zijn eigen label Blackjack Illuminist Records en heeft daarnaast ook zijn nieuwste soloproject Assassun lopen. Na de 18 ep’s en zijn debuutplaat Nebenkörper  met Vlimmer, is hij aan een opvolger bezig. Daaruit krijgen we al een nummer te horen dat als single uitgebracht werd. Kronzeuge klinkt daarbij helemaal in de Berliner-sfeer. Een bittere gelatenheid, verwrongen dissonante melodieën, waarin af en toe ook dat rebels kantje gescandeerd wordt.

Als b-track krijgen we een cover van Depeche Mode. Vlimmer maakte een eigen, Duitstalige versie van It’s No Good, waarbij hij er alle gladde kantjes afhaalde. Een versie die wij wel kunnen hebben!

Facebook Bandcamp

SEA OF SIN
Het Duitse synthpopduo Sea Of Sin bracht deze week hun nieuwe single Synchronize uit. Een zachte verademing, die hoopvol klinkt in een zoektocht naar het beloofde land. En dat hebben we volgens Klaus Schill (synths, gitaar, productie) en Frank Zwicker (zang, tekst) helemaal zelf in de hand. Een hele lijst van to do’s om die ‘ideale situatie’ te bereiken: realiseren, improviseren, verrassingen en leugens vermijden, maar vooral synchroniseren en afstemmen op mekaar.

“Purple skies
Guide my way to synchronize
With you”

Knappe vocalen in een licht en dansbaar elektronisch plaatje. Genieten!

https://seaofsin-official.com

Facebook / Bandcamp

STORM
We maakten deze week kennis met een wel erg bijzondere jongeling van slechts dertien. STORM presenteert namelijk een pure metalcorehit met zijn tweede, catchy single Beautiful Pain die binnenkort verschijnt op zijn debuutep Invincible.
Achter de artiestennaam Storm schuilt Leo Davadi Sundli, die ondanks zijn jonge leeftijd al veel heeft bereikt als artiest. Zijn carrière begon in 2019 met de band Snøstorm, en topmedia in Noorwegen zoals VG, NRK, Musikknyheter en Adresseavisa merkten al snel de jonge talenten op.

“Ze maken gewoon muziek die even pakkend als zwaar is. Dit was helemaal geweldig voor een echte metalcore-fan zoals ik”, schreef Musikknyheter na hun optreden op het Rotvoll Festival in 2019.

In 2020 koos Leo ervoor om Snøstorm te verlaten en startte hij zijn nieuwe bandproject STORM. Het duurde niet lang voordat het multitalent werd opgemerkt en in 2021 wist hij een platencontract binnen te halen bij het prestigieuze Indie Recordings: “Je komt zelden zo’n groot en tegelijkertijd jong talent als STORM tegen, en er was geen twijfel dat dit iets voor ons was. Hij maakt niet alleen geweldige muziek, maar hij is een vastberaden en gefocuste jonge man, ik denk dat we de komende jaren veel van hem zullen horen. Join The Storm!!”

STORM haalt inspiratie uit bands als Bring Me The Horizon, Falling in Reverse, Motionless in White en Yungblud, en hij is een deel van die nieuwe golf in muziek die eerder een generatie aanspreekt dan fans van een bepaald genre.

Zijn nieuwste single Beautiful Pain heeft het allemaal in termen van het moderne melodieuze metalcore-genre: riffs die je hoofd doen schudden, heftige breakdowns, atmosferische lagen en een waanzinnig pakkend refrein dat als lijm aan je hersenen blijft kleven.

Beautiful Pain is een nummer over hoe gek de wereld is geworden, en hoe het je echt niets kan schelen wat andere mensen je zeggen te doen en je eigen mening te vertrouwen en niet de massa te volgen. Deze track was de laatste die ik voor deze ep af heb gemaakt en ik denk dat dit absoluut de meest pakkende track van de ep is”, licht STORM toe.

Facebook

RULED BY RAPTORS
De Britse prog alt-rockformatie Ruled By Raptors liet deze week een voorsmaakje los van hun aankomende ep, met één van de nummers met een videoclip. De videoclip van Dance Of Wolves start met de boodschap dat deze beelden van hopeloosheid, verslaving en depressie toont. Gevolgd door deze trieste cijfers (bron: CLIM): dagelijks ontnemen 125 mensen zichzelf het leven in het VK, waarvan 75% mannen. Met schurende gitaren, klankklare stem en dito woorden komen de emoties onder de beelden sterk binnen.
Harde realiteit, in een knappe, radiovriendelijke song gegoten.

Chris Bradley (zang/gitaar), Matthew Dewar (gitaar/zang), Nick Oliver (bas) en Will Robson (drums) lanceerden hun debuutep Ourobouros in 2019. De nieuwe ep van Ruled By Raptors, Silent Sound, komt er aan op 15/07.

Facebook

OF OUR DESING
De Britse zwaargewichten Of Our Design onthullen – na Fleshbank en Utopia – binnenkort hun derde ep The Worst Of Me, maar laten alvast de track Jaded horen. En daarin laten ze opnieuw hun grote sterkte horen: de oversteek tussen het rauwe geschreeuw en de emotionele zang met melodieus gitaarwerk en donderde riffs als brug. George Ranger (zang), Kieran Mcloughlin-Spink (gitaar), Haydn Rivers (gitaar), Oli Bignold (bas) en Anthony Johns (drums) brengen metalcore zoals we ze graag horen: experimenteel, de grenzen uitdagend, verpulverend en ruw.

The Worst Of Me wordt op 17/6 gereleased.

Facebook / Website

MATT HART
Matt Hart
neemt ons deze week mee voor een laatste rave. In maart bracht hij zijn industrial- / EBM-album Below The Terra Pt.1 uit. Daaruit zet de Brit nu de track The Last Rave in de kijker met een videoclip. Daarin krijgen we beelden te zien van op recente live-optredens op het ElektroVox Music Festival (London, UK, 09/04/22) en het Resistanz Festival (Sheffield, UK, 15/04/2022). Vervormde vocalen, doorstampend oplopende beats… alles wat stevig ebm-werk vraagt.

Below The Terra Pt.1 is digitaal en op cd verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

SPECTRA*paris
Dit is het  dark electrorockproject van de enigmatische Italiaanse zangeres Elena Alice Fossi van Kirlian Camera. Ze brengt binnenkort haar album Modernism uit en laat een eerste track los van het vijfde album met haar darkelectroproject SPECTRA*paris. Charismatisch verslavend klinkt haar stem in Devious, tussen de verstoorde elektronische elementen in dit zwoel verleidelijke nummer.

Modernism verschijnt op 26/8 digitaal en op cd en kan je reeds voorbestellen. Op deze plaat werkte ze samen met gastartiesten als Angelo Bergamini (het brein achter Kirlian Camera), Project Pitchfork, Seasurfer, producer John Fryer (Depeche Mode/Nine Inch Nails), John Rox & Oxydion, Fakeba en Michael Ciravolo (Beauty In Chaos, Human Drama).

Bandcamp / Facebook

BLACK NAZARETH
Waiting For Tomorrow is een volgende nieuwe single van de Nederlandse metalformatie Black Nazareth. De reeks van singles die ze de laatste periode uitbrachten, verzamelen ze binnenkort op een zelfgetiteld mini-album.
Daniël de Jongh (zang), Martijn Spierenburg (toetsen, programmeren), Menno Gootjes (gitaar) en Henry McIlveen (bas) brengen een heerlijk meeslepende sound, met melodieuze zang gebed in zware riffs in Waiting For Tomorrow. We hopen hen gauw in de buurt live op een Belgisch zomerpodium te mogen ontdekken.

Het mini-album Black Nazareth verschijnt op 08/07 via Wormholedeath.

Website / Bandcamp / Facebook

HELLEVAERDER
Naar de hel, met ons allemaal! Veel positiever klinkt de boodschap van de Nederlandse metalband Hellevaerder niet… Hard, snel met gemene melodieën en haat, gaat de sound door merg en been. Sinds 2017 brengen Miranda Visser (zang), Arjen Kleiss (gitaar), Bas Cuperus (gitaar), Rene Meijer (bas) en Daan Bleumink (drums) black metal in het Nederlands, met een boodschap: “Hoe je ook in het leven staat, vier het, maar aanbid de dood. Je bent waardeloos en de dood is bevrijdend.”

Hellevaerder is toe aan zijn eerste volledige album met In De Nevel Van Afgunst. Zeven nummers die je de duistere diepte insleuren. “We slepen je mee naar de diepste delen van onze geest, lichaam en ziel en laten je verslinden door de duisternis”, benadrukken ze. En niets is minder waar. Een pikzwarte release, voor wie wat aankan.

In De Nevel Van Afgunst is digitaal, op cd en op lp verschenen in eigen beheer en via Zwaertgevegt.

Website / Facebook  / Bandcamp

LUCA LIOTTI
Na enkele porties ruwe brutaliteit, sluiten we graag in zachtheid af, met een nieuw nummer van de Italiaanse auteur en componist Luca Liotti. Hij won met zijn werk al op heel wat nationale en internationale filmfestivals en brengt deze keer opnieuw een meesterlijk muziekstuk. Met The First Light brengt hij een wonderlijke mooie goth soundtrack. Zonder woorden schildert hij iedere gedachte bij het aanbreken van een nieuwe dag van het leven. Het eerste licht, vol hoop en warmte brengend… met hier en daar een theatraal momentje, uiteraard! In alle tederheid weet hij toch ook de samenhang weer te geven tussen de metalwereld en andere genres.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More