Home Grensverleggers Uitheems Geduister #188

Uitheems Geduister #188

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Stralen duisternis op World Goth Day, die ook het Uitheems Geduister van deze week bereikten! Met nieuws van Kill Shelter, Agent Side Grinder, cubüs, Grave Digger, CARV.R, Panic Lift, Funeral Procession, She 1 – Him 2, Massiv In Mensch en Against I.

KILL SHELTER & AGENT SIDE GRINDER
Kill Shelter
en Agent Side Grinder lieten hun muzikale brein versmelten voor een nieuwe single. The Necklace is een donker energieke zoektocht naar ‘het heil’ in een situatie van constante mentale en fysieke mishandeling.
“De halsketting is een metaforisch middel om persoonlijke veerkracht op te bouwen in de dagelijkse omgang met geweld en misbruik. We hadden een gedeelde visie voor zowel het nummer als de video en het is een samenwerking in de ware zin van het woord”, geeft Johan Lange van Agent Side Grinder aan.

Het nummer verschijnt binnenkort op een compilatie-album Asylum dat 40 jaar undergroundmuziek viert, met tracks van o.a. van Ronny Moorings (Clan of Xymox), Agent Side Grinder, Ash Code, Stefan Netschio (Beborn Beton), William Faith (The Bellwether Syndicate / Faith and the Muse), Valentina Veil (VV & the Void) en Antipole.
“De single met Agent Side Grinder weerspiegelt heel goed de algemene toon van het aanstaande album. Alle nummers duiken in verschillende interpretaties van het woord asiel en belichten uitdagende thema’s als mensenhandel, huiselijk geweld, toevlucht zoeken, desillusie en verlossing. Het heeft absoluut een donkere energie”, legt Pete Burns, bezieler van Kill Shelter uit.

Asylum wordt op 15/7 digitaal, op vinyl en op cd uitgebracht bij Metropolis Records en Manic Depression Records en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Kill Shelter / Agent Grind Sinder

CUBÜS
Het label Paranoia Musique bestaat vijf jaar en om hun verjaardag te vieren, lanceerden ze de nieuwe single van cubüs uit Rio De Janeiro.
Al bijna 20 jaar wisselt cubüs zijn elektronische experimenten met donkere, climaxsynths af met dansbare, vervormde beats. Beïnvloed door Europese synthpop- en postpunkbands destilleert Diego de Oliveira (het brein achter cubüs) zijn kritische kijk op grote steden.
Na de release van Clones: Covers EP, werd cubüs uitgenodigd door Soviet Net Label (Argentijns undergroundlabel) om deel te nemen aan hun tributefestival aan The Cure. Na een positief onthaal van deze cover – dat origineel op het Cure-album Wish (1991) verscheen en werd gekozen voor dit eerbetoon – werd het nu ook gereleased als single. In dit nieuwe nummer nodigde Diego Armando Louder (Poëtka, Caxias Musis Festival, Plainsong) uit voor de zang.
Het nummer behoudt zijn essentie, maar voegt gitaren toe die de beste momenten van het dreampop- en shoegaze-universum laten horen, en verwelkomt ons door de donkere en ijzige klanken van deze liefdesbrief geschreven door Robert Smith en co.

Trust is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp / Website

GRAVE DIGGER
Het Duitse metalpact Grave Digger brengt hun nieuwe officiële video uit voor een eerste nummer uit hun aankomende album. Hell Is My Purgatory laat vlijmscherpe riffs horen, beukende drums, een refrein dat een hele arena als een gek kan laten headbangen en de kenmerkende stem van Chris Boltendahl. De band laat hiermee al hun handelsmerken die ze de voorbije 40 jaar opbouwden, sterk weerklinken. Een nummer dat nu al qua geluid aan een ‘klassieker’ doet denken.
Op hun aankomende album Symbol Of Eternity, doken Chris Boltendahl (zang), Axel Ritt (gitaar), Jens Becker (bas) en Marcus Kniep (drums) opnieuw volledig in het verhaal van de kruisvaarders. De Tempeliers passeerden nl. al eens eerder op het album Knights of the Cross. De bijhorende videoclip sluit hierbij knap aan, uiteraard.

Hell Is My Purgatory is digitaal beschikbaar als voorsmaakje van het aankomende Grave Digger-album Symbol Of Eternity dat op 26/8 digitaal, op cd en op vinyl verschijnt bij ROAR en Soulfood en kan je nu al voorbestellen.

Facebook / Website

CARV.R
Cristian Carver
kennen we als drummer van Bella Morte en MAN1K1N. Met zijn Dark synthpopproject CARV.R combineert hij elementen van electropop en elektronische basmuziek op donkere synthsoundscapes, gericht op het overbruggen van de tegenovergestelde elementen van felgekleurde keyboards en baslijnen die aanzetten tot dansen.

CARV.R vangt het gevoel van ‘zoveel mogelijkheden’ in hun nieuwe single Bloom: je stapt een stad in, gehuld in neon. De wereld gaat voor het eerst open als de blikken van de auto’s je verblinden en je longen zich vullen met avontuur terwijl je alles inademt. Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar je bent er klaar voor.

“Voor mijn eerste volledige instrumentale nummer wilde ik de grit en het gevoel van mogelijkheid vastleggen. Het leunt zwaar aan bij donkere synthinvloeden en herinnert aan het moment dat mijn project vorm begon te krijgen”, legt bezieler Cristian Carver uit.

Een lied dat de vooruitgang viert en alles wat nodig is om de toekomst haalbaar te maken!

Bandcamp / Facebook

PANIC LIFT
De industrialband Panic Lift heeft net zijn nieuwe ep Stitched de wereld ingestuurd met vier nummers: twee nieuwe tracks, met hun remixen door Mechanical Vein en Tragic Impulse.
Inhoudelijk gaan de tracks verder met de bekende thema’s stress, coping en zorg voor het zelfbeeld. Voor Stitched verkent Panic Lift een hard ebm-geluid dat stilistisch meer aansluit bij hun debuut, Witness To Our Collapse. James Francis legt uit: “Ik heb altijd geprobeerd een gulden middenweg te vinden tussen wat ik nu doe en waar ik begon”, vervolgt hij “maar nu ik kleinere releases doe, heb ik de mogelijkheid om met verschillende stijlen te experimenteren zonder mij veel zorgen te moeten maken over hoe ze passen bij de rest van mijn catalogus.”

Stitched is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

FUNERAL PROCESSION
De Duitse black metallers van Funeral Procession bracht ons deze week een dubbele single release met Schmerz Aus Licht / The Red Vine Litanies. Geen nieuw werk, want Schmerz Aus Licht is er eentje uit 2006 en The Red Vine Litanies uit 2008. Maar nu dus samen uitgegeven op cassette.

S.atyrus S.ancti (toetsen, gitaar, programmeren), Count Gothmog (zang, bas), Marlek (drums) en Alboîn (gitaar, bas, drums, keys) laten in het eerste nummer de meer hypnotiserende en depressieve kant van de band horen, terwijl de laatste eerder klinkt als een hymne gewijd aan de geest gemarineerd in wijn en het beest in de mens dat dit ontketent. Samen goed voor bijna 40 min. erg atmosferische black metal!

Schmerz Aus Licht / The Red Vine Litanies is digitaal en in beperkte oplage van 150 stuks op cassette verschenen bij Korpituli Productions & Millennial Visions. Voor fans van Burzum, Darkthrone en Katharsis.

https://millennialvisions.bandcamp.com & https://korpituli.bandcamp.com

Website / Bandcamp / Facebook

SHE 1 – HIM 2
Aargg… Frustratietijd, want “van sommige dingen moeten ze écht afblijven!” En laat ons claimen dat dat vooral ook geldt voor nummers van David Bowie.  Darkwave rocker en voormalig Lestatf-frontman Evan Nave en Cassie Bishop van Shy Moon uit Cleveland vormen samen She 1 – Him 2 en trapten – in samenwerking met Steven Seibold (Hate Dept./Pigface) – in de val te denken dat ze een betere versie konden uitbrengen van Bowies Fame. Moesten ze binnen dit klankenpallet en in deze sfeer een nieuw, eigen nummer uitgebracht hebben, zouden we vol lof geweest zijn, maar dit heeft totaal geen meerwaarde voor muziekliefhebbers.
Er zit natuurlijk een verhaal achter: als jonge jongen danste Evan bijna elke avond op Fame met zijn moeder in hun woonkamer. Dit was de basis om die track als hun nieuwste nummer te kiezen. Het is hun liefdesbrief aan David Bowie, de legende die toekomstige muzikanten inspireerde, Evan (ook bekend als Him) en zijn vrouwelijke medewerker, Cassie (ook bekend als Her).
Maar toch: niet meer doen!

Deze cover is digitaal beschikbaar.

Bandcamp / Facebook

MASSIV IN MENSCH
Het Duitse Massiv In Mensch nam opnieuw een nummer op met de charismatische zangeres Rana Arborea. Catchy, synthpopmelodieën ontmoeten opvallende beats uit de jaren 80 in het nummer Snow In Frisia. Inhoudelijk gaat het over het verlangen naar een winter in de Friese laaglanden, die in tijden van klimaatverandering zeer zeldzaam (of zelfs onbestaande) is.

‘I love the snow in Frisia
makes this place look so magical.
Makes my skin shiver
always deep and always there.
I love the snow in Frisia,
will protect me from the sun.’

Deze singlerelease bevat ook een extended version, een instrumentale versie en de Tertius remix door Like A Star (Dirk Brunken) en is digitaal verschenen.

Website / Facebook

AGAINST I
Met hun nieuwe ep You And I, wou Against I een ander kantje van de band laten horen. Nog steeds donker, maar ook een beetje zoet melig. Op de ep vind je de originele titeltrack, een nummer over stukgelopen relaties, waarin we ook de opkomende ster j:dead horen: You And I is een verhaal over een relatie die stukloopt, omdat geen van beide personen eerst van zichzelf kan houden. Elke persoon probeert de ander tegen te houden uit zijn eigen strijd.”

You And I is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More