Home nieuws Uitheems Geduister #186

Uitheems Geduister #186

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Zijn blik bliksemt, terwijl haar blikhonger de duisternis doorkruist op zoek naar zijn ogen. Wat ze nog niet wist, is dat ze het oor moest opzoeken. Het oor, dat verlangt naar het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Vaselyne, Distance H, Paradox Obscur, Christian Death, Violent Vickie, Metamorph en Frau Fleischer.

VASELYNE
Voor ze in juni hun nieuwe album The Sea Says releasen, laten Yvette Winkler en Frank Weyzig (ex-Clan Of Xymox) de ep Shame horen. Het Nederlandse darkwave-/ postpunkduo Vaselyne neemt daarmee een risico, want covert hier twee tracks die bijna onovertrefbaar zijn. Misstappen zijn dus makkelijk te maken en fataal. En sowieso heb je de gedachtegang bij velen die schreeuwt: “Van een goed nummer blijf je af!”
Maar deze kunnen we wel smaken! Het gaat om PJ Harvey’s nummer Shame, waarbij we de authenticiteit en dramatische flair van de late jaren 80 horen, terwijl deze uitvoering zijn toch iets donkerdere wortels helemaal in 2022 herplant. Van Shame vind je de coverversie, de Junksista-remix en een akoestische versie terug.
De tweede track die ze zich eigen maakten, is A Womans Story van Cher, een nummer dat ook door Marc Almond al eens gecoverd werd. Hun grote troef hierbij is het gitaarspel van Frank, dat zich uit in een indrukwekkende solo en de vocals van Yvette, die misschien wel meer weg hebben van Cher dan we in het verleden merkten. Van deze track staat ook de instrumentale versie op de ep.

Shame is digitaal verschenen.

Website / Facebook / Bandcamp

DISTANCE H
Nieuw donker bloed uit Frankrijk, want het darkwaveproject Distance H (het project van de Parijse producer ManuH) heeft zijn debuutsingle uit. Zijn muzikale universum vindt zijn oorsprong in postpunk, dark wave, cold wave, etherische sounds en shoegaze, waarbij hij soms wat meer elektronische geluiden leent. ManuH werkt in zijn project samen met verschillende gastvocalistes. In Bitch 16, dat hij samen met Ophelia van Saigon Blue Rain maakte, voegt hij brutaliteit toe aan iets wat zoete zachtheid had moeten zijn, in een donker melancholische stijl.

Bitch 16 kan je als tegengestelde van het Sweet 16-concept van een gelukkige, zorgeloze overgang, beschouwen. Wanneer zoetheid plaatsmaakt voor brutaliteit, wanneer onthechting plaatsmaakt voor obsessie, wanneer verlangen plaatsmaakt voor walging.

In de loop van het jaar mogen we de debuutep Intimacy verwachten van Distance H. Bitch 16 is als eerste nummer daaruit met een knappe clip verschenen.

Facebook

PARADOX OBSCUR
Sinds 2014 vormen de Griekse Kriistal Ann en Toxic Razor het alternatieve elektronische duo Paradox Obscur. Als één van de weinige bands die hun creaties in realtime opnemen, zonder digitale verwerking op pc, kiezen ze er voor hun inspiratie puur en onveranderd te houden. Ze kwamen beiden uit verschillende muzikale hoeken. Kriistal Ann uit het veld van klassieke muziek en piano, kreeg uiteindelijk haar eerste prikkels aan het Praags Staatsconservatorium, terwijl Toxic Razor – een ongeneeslijke fan van synthesizers en drummachines – zijn prille ideeën op tape vastlegde.

De band is ondertussen toe aan hun 5de studioalbum in 8 jaar tijd: Morphogenesis. “Het is een album dat bestaat uit negen nummers die verbonden zijn met de diepere betekenis van het evolutieproces waarbij elk nummer is afgestemd om deel uit te maken van een enkele entiteit”, legt het duo uit, “Het vertegenwoordigt een toegangspoort tot de virtuele wereld van illusie, één die de moderne mens zich heeft toegeëigend en onherroepelijk tracht te behouden als een verlengstuk van zijn fysieke wezen dat verloren gaat in een geconstrueerde tevredenheid.”

Morphogenesis is digitaal, op cd en vinyl verschenen bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp

CHRISTIAN DEATH
Wat klinkt dat nieuwe album van Christian Death stevig! De legendarische gothic deathrockband werkte er maar liefst 7 jaar aan en laat met Evil Becomes Rule elf nieuwe nummers over het kwaad klinken.
Valor Kand licht toe: “Zowel Evil Becomes Rule als The Root Of All Evilution zijn zo’n beetje het verhaal van het kwaad. Deze nummers gaan over het algemeen over ‘The Evil Within Society’, niet noodzakelijkerwijs afkomstig van een demon, of een duivel, of een God. In plaats daarvan gaat het over iets met betrekking tot het kwaad in de mensheid. Evil Becomes Rule is een vervolg op dit thema. We gaan van de huidige tijd naar de toekomst. Toen we begonnen met het schrijven van dit album, anticipeerden we op een gebeurtenis als de pandemie; een rampzalige gebeurtenis op aarde. Dus nu stellen we de vraag: ‘misschien is dit nog maar het begin?’”

Evil Becomes Rule is digitaal verschenen, op cd en op transparant blauwe, rood gemarmerde en zwarte vinyl.

Facebook / Website

VIOLENT VICKIE
De dark synth-riot-artieste Violent Vickie (LA) is terug met de release van haar nieuwe lp.
Haar laatste album Division verscheen in 2022 en wat daar nu uit voortvloeit is het album Division Remixes met remixes door Kontravoid, Fragrance, Blood Handsome, in3briant, Dimension 23, Maduro, Ben Arp (C/A/T), Barium Network, Solem Youth, Niet!, Di Auger, Torturetekk, At0shima 3rror, 40 Octaves Below, 20 Watt Dream en Ms. Mynx vs. OsO. Een brede waaier aan donker elektronische genres dus van darkwave, synthpop, EBM, dark electro, darkrave/witchwave, electro, industrial en postpunk.

Division Remixes is digitaal en op lp verkrijgbaar.

Website / Facebook / Bandcamp

METAMORPH
Witchy gothrockband Metamorph doorkruist de duisternis met hun nieuwe single Dream Curve. Daarbij leende Margot Day niet alleen haar dramatisch betoverende sopraanstem, maar ook een prachtige fluitsolo, wat de track een heldere kracht toemeet.
“Onze levens zitten op een nieuwe droomcurve. We gaan allemaal door de duisternis van verdriet. Moedig doorkruisen we de veranderende catastrofe van vandaag. Zou je dit portaal van verandering gebruiken om een ​​betere toekomst voor jezelf en onze planeet te dromen? Wij zijn de droomwevers en we zijn met elkaar verweven. Samen omarmen we het onbekende op onze nieuwe droomcurve”, legt de band uit over Dream Curve.

“Braiding my hair with strands of your fears
Multi colored tapestry, a travesty,
Unravels me
Mending Stitches
With strings of seers
Rags to riches, dreams for witches

We are the Dream Keepers
Dreaming for the world
Dream Weave Dream curve”

“Geïnspireerd door de natuur ben ik alleen in mijn jungle, aan het schrijven en opnemen. Ik stuur de nummers via het web de ether in naar producer Erik Gustafson (van Adoration Destroyed). Hij is briljant. Erik lijkt deze nummers ook te internaliseren en te leven en te dromen. Nummers die zijn verweven met magie, met vibes die zowel donker en zwaar als dromerig en hoopvol zijn. Ik waardeer Eriks onderdompeling enorm en ik ben verheugd om deze nieuwe Metamorph-nummerverzameling later te delen en te droppen in 2022″, aldus Margot Day.

Facebook / Bandcamp

FRAU FLEISCHER
In maart kregen we van de Franse industrial-/ metalband Frau Fleischer hun single Fashion te horen. En daar maakten ze nu ook een cowboyversie van. In landelijke stijl, maar modebewust rijden we mee op een gezapig ruw ritme. Hoewel we niet meteen de grootste country fans zijn, kunnen we dit wel smaken, al is het maar om de rauwklinkende stem van bezieler Greg Lambert (Notheist, Exo Conference Of Alexandre Astier (Kaamelott) en Franz At The Machines).

De cowboyversie van Fashion is digitaal beschikbaar.

Facebook Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More