Home Grensverleggers Uitheems Geduister #18

Uitheems Geduister #18

by Nel Mertens

Uitheems Geduister #18

Laat de donkere schaduwen en bitterzoete kou als dolgekruide nocturne over je heen dwarrelen deze week met het Uitheems Geduister van Einstürzende Neubauten, Hante, Tung10, Musmahhu (pas op, jaja, metal in dit zwarte geschrift), Fatal Casualties, Black Needle Noise en Shaârghot.

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN

Blixa Bargeld werd op 12 januari 60 geboren. Als zanger van Einstürzende Neubauten is hij één van de internationaal bekendste Berlijners. Zoveel meer dan een zanger is hij altijd al geweest: muzikant, componist, performer, poëet, levenskunstenaar…

Fotograaf Thomas Rabsh volgt hem al 20 jaar en legde Blixa doorheen die jaren vast op beeld. Het begon in 1980 in West-Berlijn met de Einstürzende Neubauten die onder andere in Japan al snel internationale wegen insloegen. Zoiets was op dat moment voor een band enkel en alleen in West-Berlijn mogelijk aldus Bargeld. Hij zag zichzelf vanuit zijn Beatles-roots evolueren, met invloeden van Kraftwerk, Nick Cave, Iggy Pop, David Bowie, de Krautrock…

Lament was het laatste album dat Einstürzende Neubauten uitbracht en dat is ondertussen vijf jaar oud. Maar daar blijft het niet bij… Mr. Bargeld gaf in het interview naar aanleiding van zijn zestigste verjaardag aan dat hij zich voorgenomen had om nog een album op te nemen met de Einstürzende Neubauten. Veel meer dan het voornemen is er voorlopig nog niet. Wij houden de vingers gekruist, want dit zou een welkom avant-gardegeschenk zijn.

Bekijk het nieuwsitem op de Duitste zender rbb24 , waarin Blixa Bargeld de komst van een album aankondigt.

Facebook / Website

HANTE

Parisienne Hélène de Thoury verblijdde ons deze week met haar nieuwe album Fierce (bij het label Synth Religion) van haar synthwaveproject Hante. La dame soi-même deed ook voor dit album praktisch bijna alles zelf. Maar toch springen enkele fijne samenwerkingen meteen in het oog: het nummer Unknown maakte ze samen met Sólveig Matthildur van Kaelan Mikla, die ook de tekst schreef. Maar ook zien we Ætervader, Marble Slave & Fragrance en Box von Düe opduiken.

Bij het nummer Wild Animal kregen we alvast ook een bizarre videoclip (door Ouroboros) waarin het artificiële aan bod komt, in een setting van een instelling of sekte waar op een bepaald ogenblik verstikking verleidelijk bevrijdend lijkt. Op het album krijg je nog een drumloze versie van dit nummer als bonustrack.

Ook de tekst van Wild Animal is erg knap: ‘The moment he shows The tears he’s trying to hold The rage that started to grow He has to starve the ego What’s feeding your soul? Wild animal You don’t need to be brave I love those tears on your face I love when you let it go When you get emotional.’

Het album gaat helemaal over passie en obsessies. Bekom waarnaar je verlangt en laat de wereld niet controleren wie je bent. Jij bent woest. Emoties zijn echt.

Het album Fierce is via Bandcamp digitaal verkrijgbaar, op cd, op transparante magenta vinyl en op transparante marble white vinyl. Alles in beperkte oplage uiteraard.

Facebook / Website

TUNGS10

Een nieuwe ontdekking op het gebied van female fronted melodic metal was deze week zeker Tungs10 (Bretagne, FR) met de release van de knappe videoclip bij het nummer In The Shadow. Het nummer zelf kwam vorig jaar uit op hun debuutalbum Season One.

‘Take my heart, take my hand Never look back again In the shadow of your life ‘

In een steampunksfeertje en geïnspireerd door hun favoriete bands zoals Dream Theater, Nightwish, Epica, Forever Still en Lacuna Coil komt hun tweede album er al op 24 mei 2019 aan.

Facebook / Website / Spotify / Twitter

MUSMAHHU

Tot groot plezier van enkelen, tot ergernis van velen, schoppen wij graag tegen de randjes en de grenzen van de genres en de labeltjes. Dat de schijfster van Uitheems Geduister een metalachtergrond heeft, zal je dus af en toe geweten hebben, want we laten hier graag af en toe ook uitzonderlijk zwaar geschut op je los. En neen, dit is inderdaad geen gothic, new wave, EBM of industrial… maar het is uitheems, duister en zo goed dat we het jullie niet willen ontzeggen! Musmahhu: een vrij nieuwe Zweedse metalband die de bijna doodverklaarde deathmetal zonet reanimeerde. Na een eerste ep Formulas Of Rotten Death vorig jaar, hebben ze net hun debuutalbum Reign Of The Odious uit (bij Iron Bonehead Productions). Tomeloos gespierd, een tornado van wervelende, broeierige ziekten en oeroude verschrikking, allemaal gevangen in rijkelijke holle tonen!

Het album is verkrijgbaar op cd en vinyl.

Daarnaast is Musmahhu ook een band die geen website of Facebookpagina heeft. Je kan terecht op de pagina van Metal-Archives of bij het label.

FATAL CASUALTIES

De Zweden Stefan Ljungdahl en Ivan Hirvonen van Fatal Casualties zitten niet stil… Na dertig jaar Fatal Casualties, zijn ze er van overtuigd dat dit nog maar het begin is. Het knappe nummer Tankevurpa verscheen enkele maanden terug. Ze kondigen nu de komst van een volgend meesterwerkje It Could Have Been You aan: enorm donker en voorzien van sensuele zang! Hun album dat er dit jaar aankomt klinkt tot hier toe al erg veelbelovend.

Facebook / Website

BLACK NEEDLE NOISE

Black Needle Noise, het project van producer  John Fryer (van o.a. Nine Inch Nails) uit Oslo, start 2019 met een nieuwe nummer en bijhorende videoclip: Gone. Een combinatie van buitenaardse elektrosounds en Yvette Winklers intense diepe stem. Winkler zorgde niet enkel voor de zang, maar leverde ook de tekst aan. Hiermee voegt ze haar naam toe aan de reeds lange lijst van zangers en zangeressen die hun talent leenden aan Black Needle Noise. Fryer vindt het altijd fijn dat luisteraars niet alleen naar de origine en de klank van de stem gissen, maar ook naar de taal waarin het nummer zal uitgebracht worden.

Facebook / Bandcamp

SHAÂRGHOT

De Franse industrial/metal/elektropunkband Shaârghot pakt monsterlijk uit met teasers voor hun aankomende album The Advent of Shadows. Met de videoclip Extract #1 Black Wave wordt snel duidelijk dat metalsounds op de voorgrond klinken, hoewel industrialklanken nooit lang uitblijven.

Nog geen 24 uur later ontvangen we al een tweede teaser: Extract #2 Bang Bang: geweld(ad)ig industrieel! Een staalhard welkomstwoordje van Shaârghot in hun post-apocalyptische wereld van schaduwen.

Hun releaseparty is gepland op 8/2 in Petit Bain te Parijs.

Facebook / Soundcloud

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More