Home nieuws Uitheems Geduister #179  

Uitheems Geduister #179  

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Soms kleurt de duisternis donkerder dan ooit voor mogelijk geacht werd en slagen we er in ook deze te omarmen… Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Machinefabriek, Violent Vickie, Kontravoid, Voltstorm, Rue Oberkampf, Matt Hart en Frau Fleischer.

MACHINEFABRIEK
Geen gothic, new wave, metal… om mee te starten, maar de experimenteel elektronische duisternis die de Nederlandse Rutger Zuydervelt steeds weet te verwerken in zijn ambientcreaties met Machinefabriek. Deze keer 18 stukken Texturalis. Een onbestaand woord, dat hij met zijn sound tastbaar maakt. Een voor een weefsels van doornen met sonisch schurende wollige lagen elektronisch vernuft, waarvoor hij steevast gebruik maakt van veldopnames.
“Voor zover ik weet, is Texturalis geen bestaand woord. Het zou iets te maken kunnen hebben met de dichtheid of porositeit van organische verbindingen misschien? Ik vind het in ieder geval wel passen bij de klanken op dit album. Klanken inderdaad, geen liedjes. Iedereen die bekend is met mijn muziek kent mijn interesse in alles wat knettert, bruist en zoemt. Voor Texturalis koos ik ervoor om net daaraan te werken; niet de moeite nemen om ingewikkelde composities te maken, maar me te concentreren op het creëren van intrigerende texturen. Dit resulteerde in 18 vignetten van twee minuten. Elk van deze kan een glimp zijn van een continue geluidsomgeving”, legt Zuydervelt uit.

Texturalis is digitaal en op cassette verschenen.

importantrecords.com/products/machinefabriek-texturalis-cassette-tape

Bandcamp / Facebook

VIOLENT VICKIE / KONTRAVOID
Vanuit L.A. laat de riot artieste Violent Vickie regelmatig haar auditieve terreur los. De laatste periode in de vorm van remixen die belanden op haar remix album van het Division-album waarvan de originele editie in 2018 uit kwam.

Critics said she looked too happy
Take a test
Take a test
Take a test
So they’ll finally believe me

Deze keer krijgen we de remix vaar nummer Lovelace door Kontravoid. Met ijzige trekken klinkt haar stem vol mystiek in deze knap ‘uitgeweven’ versie die van een laagje hardheid ontdaan werd.

De remix van Lovelace is digitaal beschikbaar.

Facebook Website

VOLTSTORM
Met een geluid dat uit een groot aantal gebieden put, haalt Voltstorm uit een reeks krachtige rock- en klassieke metal-invloeden, variërend van Helloween, Iron Maiden, Metallica en Judas Priest. Ze ontketenen een verbluffende mix van robuuste riffs, beukend drumwerk en boeiende hooks. Met een lyrische focus op zowel politieke als real-life kwesties, heeft het trio een sterk sociaal bewustzijn en een duidelijke boodschap.
Voltstorm lanceerde met C.O.D. een nieuw nummer van hun aankomende debuutalbum en bulkt alvast van vlijmscherpe riffs en stevige ritmes in een klassieke old school metalsound!

C.O.D. is één van de tracks die je zal horen op het titelloze mini-album van Voltstorm dat verschijnt op 25/3.

Website / Facebook

RUE OBERKAMPF
Eind 2016 richtten drie Duitse dj’s Rue Oberkampf op en weten daarmee een sound neer te zetten die tussen darkwave en techno sluimert. Ze combineren de 80’s extase met de sfeer van in mist gehulde, stroboscoop verlichte danstempels uit het technotijdperk. De combinatie van de rauwe drive van urban elektronische muziek met Julia’s Frans-Duits-Engelse zang doet sommige critici denken aan een krachtigere versie van Deux of Kirlian Camera, maar tegelijkertijd creëren ze ook iets origineels.
Met een universeel thema als rode draad lanceerden ze hun album Liebe, dat net zoals in het echte leven warm en zacht kan aanvoelen, maar ons ook van strakke kilheid kan laten proeven. Een toch iets andere geluidsinvalshoek dan hun eerste album Christophe​-​Philippe!

Liebe is digitaal, op cd en op vinyl verschenen.

Bandcamp / Facebook

MATT HART
Het nieuwste album van de Britse industrial-/  darkelectro-artiest Matt Hart is er en daaruit blijkt dat er onder de aardkorst heel wat groezelige vuiligheid zit verstopt. En dat graven we met plezier op!
Welkom terug in 3808. De ijzige woestenij: het jaar dat de tijd tart… een bevroren bovenwereld, kaal en eigendom van de machines. Onder de oppervlakte overleven de bandieten nauwelijks. De laatsten van de mensheid, volhardend en hard gewerkt, zo diep mogelijk ontginnend. Hun reis om de vuurbron te bereiken, de enige bron van warmte en energie, is begonnen. Sluit je aan bij hen en voel je verwant in hun strijd terwijl de soundscape van dit album donkere electro levert via industriële bas om clubhymnes en dystopische in-your-face grit te creëren.
Iets voor de fans van ESA, 3TEETH, Hocico etc. Below The Terra Pt.1 draagt een genadeloosheid uit. Niets ontziende beats, ruwe vocalen en de strakke hardheid om zelfs de dansvloer zelf te laten zweten, kreunen onder gedreun en complex opgebouwde elektronische laagjes.

Below The Terra Pt.1 is digitaal en op cd verschenen.

Bandcamp / Facebook

FRAU FLEISCHER
Liefde en steak… je moet het maar weten te verteren. We krijgen de single Fashion te horen  van de Franco-Italiaanse band en binnenkort ook hun album L’amour Et Steak.

Voor de slagersvrouw gaat de liefde door de maag. Die slagersvrouw onder het alias Frau Fleischer wordt belichaamd door Gabriel Daimon, de non binaire artiest op zang, gitarist Gert Lambert (Notheist, Kaamelott) en Franz als machineleider. Ze zijn een uithangbord voor hun zelf ingekleurde pop-/ rock-/ electrosound in cabaretsfeer, maar even goed voor de LGBT-gemeenschap.

Fashion is digitaal verschenen.

Facebook Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More