Home nieuws Uitheems Geduister #177

Uitheems Geduister #177

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Terwijl witte angstogen kronkelen, het gehuil ongehoord is en glasscherven geen geluk maar dood brengen, wordt muziek de vluchtroute langs Het Uitheems Geduister. Deze week met nieuws van Vaselyne Silent Runners, Gulvøss, Rob Dust, BlazerJacket, Terzij De Horde, Eric Oberto en Kety Fusco.

VASELYNE
Het Nederlandse artistieke darkwaveproject Vaselyne wordt al meer dan 10 jaar bezield door de samenwerking van zangeres Yvette Winkler (Sea Of Souls) en muzikant/producer Frank Weyzig (ex-Clan Of Xymox, Born For Bliss).
Muziek is altijd een poort geweest naar onontdekte werelden. Maar in tijden van gevaar biedt het ook een ontsnappingsluik. Vaselyne’s nieuwe ep biedt dat ook volledig. Het is een donkere en magische ode aan schoonheid, mysterie en elegantie.
Het duo bracht deze week hun nieuwe ep Here To Begin uit, waarop we 5 nummers horen. De titeltrack Here To Begin wordt voortgestuwd door het gitaarwerk van Frank Weyzig, in combinatie met de krachtige zang van Yvette Winkler, bijgestaan door gastvocaliste Lynette Cerezo. Op de ep vind je ook een akoestische en een instrumentale versie van dit nummer terug. Riding The Wave is een introvert nummer met folkelementen, waarop we Rina Vervoort op fluit horen en waarvan ook de instrumentale versie darkwave met een gloeiend randje aflevert.

Vaselyne schenkt alle winst van deze ep als steun aan het Oekraïense volk in hun strijd voor vrijheid. De ep is digitaal verschenen.

Facebook Website

SILENT RUNNERS
Als het uit Nederland komt, voelt het minder uitheems, maar onderschat het niet, want Silent Runners laat een internationaal darksynth-/postpunkgeluid horen! Ook hun nieuwe single Nothing Stays The Same is daar een sterk voorbeeld van.

Alone, you climb the mountain
Pull the vivid from the grey
You wear it all around you
It’s the daily price you pay
When nothing stays the same
Nothing stays the same

Het Amsterdamse vijftal laat een broeierig intense baslijn los tussen vurige drums en glamoureuze synths, terwijl de diepwarme zang van Dolf Smolenaers ons meeneemt in een refrein van donkere weemoed. Tijdloze romantiek…
Inhoudelijk vertelt Nothing Stays The Same het hedendaagse bekende sprookje van mensen die verdwalen in de moderne samenleving. Waarbij hun dagelijkse levenservaringen steeds moeilijker worden en niemand rondom zich hebben om antwoorden te bieden. Over hoe men zich verloren en  niet meer thuis voelt in een geïndividualiseerde wereld, waar mensen paradoxaal genoeg meer verbonden zijn dan ooit en toch niet verder van mekaar verwijderd kunnen zijn dan nu.
Terwijl het van het nummer vol verdriet en verlies zit, is de muziek verpakt in een nostalgische omhelzing, waarbij de catharsis een euforische indruk van hoop achterlaat.

Nothing Stays The Same is digitaal beschikbaar. Het is de eerst single van het nieuwe Silent Runners album dat in de lente verschijnt op Cold Transmission.

Website / Facebook

GULVØSS
Vorige zomer kregen we het debuutalbum van multi-instrumentalist Gulvøss te horen, waarop ook de debuutsingle Walking On Water terug te vinden is. De populaire Duitse electromixer Rob Dust liet er even zijn magische handen door gaan, met een erg dansbare remix als resultaat. Een erg toegankelijke, relaxe versie, die ergens tussen het hoge noorden en de metropool Berlijn zweeft qua sfeer. Ideaal om de volledige heropening van de clubs in stijl te vieren, zoals dat hoort.

Website / Facebook

BLAZERJACKET
BlazerJacket
is een Oekraïens dark electroduo dat, letterlijk, leeft met explosies en Russische strijdkrachten in de directe nabijheid. Denis Cherryman (The Cherry Men / Dirty Bird 13) en Hybri Mod. zijn ook vooral 2 gekke createurs die constant experimenteren met geluiden. Dansbare beats, krachtige bas en gekke synths maken in alle onvoorspelbaarheid altijd deel uit van elke nieuwe Blazerjacket-track. Hun liefde voor cyberpunk, retrowave, sci-fi en actiefilms uit de jaren 80 en 90 inspireert hen om een ​​nieuw sci-fi-universum, conceptuele muziekreleases en videomateriaal te creëren, als een reeks sciencefictionromans.
Ze hebben het in hun nieuwe nummer over het gemak waarmee je in het Stockholmsyndroom terechtkomt en de ernst van de gevolgen daarvan. Je moet weg uit de beledigende en parasitaire samenleving. Door alleen al de eerste signalen op te merken, kan je je al beter voelen. Terwijl het nummer Get Out gaat over hoe het is in een parasitaire samenleving, heeft het ondertussen een veel zwaardere betekenis gekregen… Een bitterhard nummer…
In 2021 werd het nummer Get Out voor het eerst live gespeeld door BlazerJacket op het muziekpodium Comic Con Oekraïne voordat de officiële digitale release werd uitgebracht. De band legde de momenten van dat optreden vast in de videoclip.

Get Out is digitaal verschenen.

BlazerJacket / Dirty Bird 13

TERZIJ DE HORDE
Hoe haal je het in je hoofd om zo’n bijzonder vreemde bandnaam uit te kiezen voor je metalband. Er is maar 1 woord het juiste antwoord: poëzie. Het is nl. een zin uit het gedicht Einde van Hendrik Marsman. Marsman is een inspiratie voor de band, net als vele andere auteurs en filosofen in dezelfde donkere geest.
Qua sound brengen ze screamy black metal van de juiste soort en daar houden we wel van. Wat juist is voor ons? Wanneer dat geschreeuw gedoseerd wordt en je hartslag ook nog even de kans krijgt om een ander ritme te volgen dan dat van de drum. En daar slaagt de Nederlandse metalformatie Terzij De Horde meer dan goed in. Joost Vervoort (zang), Johan van Hattum (bas), Demian Snel (gitaar), Jelle Agema (gitaar) en Richard Japenga (drums) brengen een amalgaam van progressieve black metal met doom en de rauwheid die doet denken aan chaotische screamo’s uit de extremere hardcorescene.

Terzij de Horde kondigt – als opvolger van hun debuutalbum Self (2015) – hun nieuw album In One of These, I Am Your Enemy aan, door alvast de openingstrack Cheiron te delen.

Cheiron is digitaal verschenen. Het album In One of These, I Am Your Enemy verschijnt op 8 april op lp en op cd via het Belgische label Consouling Sounds en op cassette bij Tartarus Records en kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

ERIC OBERTO
Muzikant en acteur  Eric Oberto (ex-Tungsten Coil) is terug met een nieuwe single, die zijn solodebuutsingle Darkness Never Lies opvolgt. En Closer Than Ever Before moest wel bijzonder zijn, want is een van de nummers in de aankomende Hollywoodfilm Malibu Horror Story.
De darkwave-artiest
Zijn nieuwe single Closer Than Ever Before schetst het donkere beeld van een man die voor zichzelf wegrent en racet tegen zijn eigen sterfelijkheid. Terwijl hij wordt gestalkt door de Dood zelf, ontmoet hij herinneringen uit zijn verleden en verrassende entiteiten die hem dichter bij die laatst sluitende deur jagen.
De jacht van de dood werd treffend kil verklankt in deze darkwavetrack.
Voor de bijhorende videoclip werkte Eric Oberto opnieuw samen met Erik Gustafson van de band Adoration Destroyed. Het eindresultaat van deze samenwerking is een stoere muziekvideo die de essentie van het nummer vastlegt.
“Nadat we samen hadden gewerkt aan de remix van Darkness Never Lies, besloten we opnieuw samen te werken aan de muziekvideo voor Closer Than Ever Before. Eric gaf groen licht om te brainstormen over karakter- en verhaallijnideeën voor de video, gebaseerd op het thema van het nummer. De shoot vond plaats in een ouder gebouw in Dallas dat ook een eigen personage werd. Ik ben trots op ons werk samen en kijk ernaar uit om weer met Eric Oberto samen te werken!”, let Erik Gustafson (Adoration Destroyed/Erik Gustafson Cinematography) uit.

Facebook Bandcamp

KETY FUSCO
We sluiten af met een buitenbeentje, want we kunnen deze Italiaans-Zwitserse harpiste niet labelen onder de hier gewoonlijke genres. En toch hoort Kety Fusco hier helemaal thuis. Al was het maar omdat de track donker wonder mooi is én ze met de videoclup ook een wel duisterwaardige- wens uit: “Mijn droom? Om een soundtrack voor een horrorfilm te maken!”
En met haar nieuwe single met videoclip Music To Make a Dream Come True is ze alvast goed op weg.
Kety Fusco neemt ons mee naar een nieuw tijdperk, een tijdperk van muziek om dromen waar te maken met de subversieve klanken in haar harpgeluidsonderzoek. Het nummer is het resultaat van een sample van geluiden van Fusco’s harp, verzameld in een digitale geluidsbibliotheek genaamd Beyond the Harp, Extreme Extended Experimental, die ze beschikbaar stelt voor artiesten, producers en kunstliefhebbers op haar officiële website.
Het nummer roept dromerige beelden maar ook geesten op. Soms magisch, even vaak verontrustend.
De zeer esoterische videoclip bij het nummer is gemaakt door Francesca Reverito en Riccardo Bernasconi van Studio Asparagus. In het midden van bossen zien we harpen in de lucht als ketters mystieke instrumenten, evocaties en bezeten dansrituelen.

Music To Make a Dream Come True is digitaal verschenen via Floating Notes Records.

Facebook / Website

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More