Home nieuws Uitheems Geduister #174

Uitheems Geduister #174

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het is de liefde die ons drijft tot de hoogste toppen, de meest creatieve paden en de meest duistere gedachten. Voed de liefde met het Uitheems Geduister van deze week. Met nieuws van The Gathering, Luc Stargazer, Against I, Chaos Bleak, Gran Bankrott, Zwaremachine, Kill Shelter, Antipole, Dawn Of Ashes, Neonpocalypse, Autumn Tears, Zeresh, Collected, The Neuro Farm, Beautiful Machines en Chimera.

THE GATHERING
Hun nieuwe album Parade verscheen enkele weken terug digitaal, maar is nu ook op vinyl uit! De Amerikaanse postpunkers van The Gathering lieten met 12 tracks opnieuw hun humeurig mysterieuze muzikale glinsteringen in de nacht los. Parade verzamelt hun twee ep’s Night Light en Love Songs en doet daar nog twee nieuwe tracks bovenop. Gary Economy (zang, gitaar), Peter Burns (zang, bas), Jeff Pawson (synths, zang) en David Goodman (drums) laten hun energieke melancholie klinken! 

Parade is digitaal, op cd en nu dus ook op (clear and black splatter) vinyl verkrijgbaar onder het label Cold Transmission Music.

Bandcamp Website Facebook

LUC STARGAZER
De Duitse band Luc Stargazer draait al zo’n 12  jaar mee in de postrock-/shoegazewereld, hoewel die zich voor hen eerder buitenaards situeert. Inspiratie vinden ze namelijk in ‘de magie van het universum’ en dat levert titels op als Evolution, Jupiter of die van hun pas verschenen ep The Comet Tail. De band rond gitarist ‘Lady’ Lars Schulz (van Whispers In The Shadow), levert hiermee een ep met 13 tracks af. Daarop vinden we 3 nieuwe tracks, 3 interludes en 5 knappe remixen door Ashley Dayour, Martin Gutmann, James Knights, Golden Apes en Seasurfer.

The Comet Tail is digitaal verschenen bij Reptile Music.

Facebook / Bandcamp

AGAINST I
Fredrik Croona (die we ook kennen van Cynical Existence, Menschdefekt…) besmet onze aders met zijn nieuwe project Against I. Een eerste single Scum is een aanklacht tegen de lowlifes, legt Croona uit: “Aan alle lowlifes die andere mensen als stront behandelen en alleen voor zichzelf zorgen. Mensen die zo vol van zichzelf zijn dat ze niets anders zien of er iets om geven. Dit is het eerste nummer dat de deur opent naar een carnaval van obscene, gestoorde en gebrekkige mensen en naar de duisternis van de menselijke psyche.”
De track laat een sterke combi van electro/industrial/metal horen.

Scum is digitaal verschenen bij Insane Records.

Bandcamp / Facebook

CHAOS BLEAK
“As time goes by you stay the same, I am the one to age. I hear you calling from afar.” Zo klinkt het in de twaalfde single van de postpunk-/gothrockband Chaos Bleak. Calling From Afar is geschreven voor de oren voor iedereen die ooit een vriend verloor, want we groeien allemaal verder weg van diegenen waarvan we dachten dat we er voor altijd zouden zijn.
Elke band maakt af en toe een nummer dat alle grenzen van hun genre overschrijdt, omdat het het diepste deel van de menselijke zijn bereikt. Dit is er zo ééntje!

Calling From Afar is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

GRAN BANKROTT
Kontrolle is een vijfde van track in de serie Die Singles van de newwave-/postpunkformatie Gran Bankrott. Gran Bankrott schrijft postpunk- en newwave-anthems voor een generatie liefhebbers van duistere pogopunk. Verwrongen minimalistische beesten, gemuteerde discodeuntjes en onvoorspelbare Weense groovy punk die je doet dansen in je stoel.
“Eén blik op mijn smartphone en ik heb het gevoel dat de hele wereld wil dat ik beter word. Gezonder, sportiever en populairder. Perfect, luid, kleurrijk en saai uh lala la…” Of hoe we ons op zoveel manieren gecontroleerd kunnen voelen. Net dát wat jou bankroet maakt!
Na Butter, Tanzbein, Kapital Egal en Woanders is Kontroll nummer vijf van de zesdelige serie Die Singles, die in het najaar van 2022 als geheel verschijnt.

Kontrolle is digitaal verschenen bij Numavi Records.

Facebook / Bandcamp

ZWAREMACHINE
Zwaremachine uit Minneapolis (VS) zet hypnotische minimal EBM neer, met vroege EBM-, cyber- en darkelectro-soundscapes in een klassieke sound, onder een moderne productie. Mach Fox, Dbot en Dein Offizier zijn ondertussen een sterk geoliede machine die wat aan kan. En dat is nodig, want een Ministry-nummer coveren is een uitdaging, toch? Zwaremachine bracht het er alvast niet slecht vanaf met hun versie van Effigy, waar net ook een videoclip bij verscheen.

Bandcamp Facebook

KILL SHELTER & ANTIPOLE
Kill Shelter & Antipole kondigden een deluxe editie aan van A Haunted Place. En daarvoor lieten ze deze week een nieuwe single horen. All For Nothing gaat verder waar hun genreoverschrijdende single Raise The Skies ophield. In hun unieke mix van euforie en melancholie, horen we duellerende gitaren, pakkende hooks en dansvloerritmes in een donker eigentijds volkslied.
“Net als alle nummers op A Haunted Place, is dit weer een nummer dat vanuit het hart is geschreven. Met thema’s als bedrog, ontrouw en verraad, gaat All For Nothing over het einde van de dingen, maar ten goede en niet slechter. Het kan moeilijk zijn om moeilijke beslissingen te nemen, vooral als er complexe emoties bij komen kijken. Het gaat erom dat je de kracht hebt om jezelf op de eerste plaats te zetten. Het is zeker geen liefdesliedje”, legt Pete Burns van Kill Shelter uit.
“All For Nothing is een van de nummers van het album die mensen meteen oppikten, dus het is passend dat dit de single is ter ondersteuning van de tweede druk van het album. We waren echt niet voorbereid op de fantastische reacties op het album en het is spannend om te zien dat het nog een release krijgt”, klinkt het enthousiast bij Karl Morten Dahl van Antipole.

A Haunted Place was het debuutalbum van de samenwerking tussen Kill Shelter en Antipole en verscheen vorig jaar digitaal en op cd (die reeds uitverkocht is), maar is er nu dus in een deluxe versie op vinyl bij het label Manic Depression Records.

Kill Shelter / Antipole

DAWN OF ASHES
De Amerikaanse industrial metalband Dawn Of Ashes neemt het op tegen de diepten van duisternis met nieuwe single, The Despondent Hole. Hun bandnaam verwijst naar ‘het begin van het einde’, hun sound is een mix van aggrotech-/terror-EBM, dark electro tot industriële black metal.
Terugkijkend op de donkerste ervaringen van ernstige depressie, is The Despondent Hole meer dan een eenvoudig nummer, maar ook een bevestiging van de overweldigende, allesomvattende strijd waarmee patiënten worden geconfronteerd. “De track neemt je mee naar een plek waar depressie je leven regeert. Mensen die worstelen met depressie hebben het gevoel dat anderen niet begrijpen hoe het voelt om depressief te zijn en deze aandoening is als een ziekte die moeilijk te genezen is. Je opgesloten en alleen voelen is een moeilijke ervaring in het leven. Begrijp dat je niet alleen bent en dat je jezelf uit dit gat kunt trekken”, legt frontman Kristof Bathory uit.

The Despondent Hole zal je binnenkort ook terugvinden op het aankomende nieuwe album Scars Of The Broken, waarvoor de release gepland is op 18 maart 2022, via Artoffact Records.

Facebook / Website

NEONPOCALYPSE
Neonpocalypse is een gloednieuw darkwaveproject van een wel bekende. Het is namelijk het nieuwste soloproject van de Zweed Alex Svenson, frontman van Then Comes Silence. Hij brengt een glimlach voor het einde der dagen met zijn debuutep -Isch.
Svenson legt uit dat de zes nummers zowel een persoonlijke als een muzikale behoefte vervullen: “Ik moest mijn gedachten op iets anders richten. De band neemt veel van mijn tijd in beslag en dit is slechts een zijproject om een ​​nieuwe input… en een nieuwe output te brengen.”
Qua sound beschrijft hij het graag als “het einde der dagen op een deinend deuntje met een zippy beat. Als de wereld ten onder gaat, geniet dan het prachtige landschap en zuig voorzichtig op de laatste vreugdevolle momenten… met een glimlach op je lippen.” Een geluid dat refereert naar de vroege jaren 80, John Foxx , Simple Minds,… maar met een moderne twist.

Ish is digitaal en in beperkte oplage op cd verkrijgbaar via het Zwitserse Dark Nights-label.

Facebook / Bandcamp

AUTUMN TEARS & ZERESH
Autumn Tears & Zeresh werden even partners, want deelden een release met de split Widowing/Possessing waarmee ze een sound van verlies en obsessie verspreiden.
Daarop vinden we zeven nieuwe tracks op Widowing van de neo-klassieke band Autumn Tears en zes nieuwe darkfolknummers  op Possessing van Zeresh. Wat ze gemeen hebben? Alvast hun begeesterend magische vocalen!
De thema’s op Possessing gaat over obsessies die mensen hebben voor mekaar en bewandelen de dunne lijn tussen liefde en bezit en de sluimerend doodse niet-bestaande relaties. De teksten zijn gebaseerd op sonnetten van  Shakespeare en poëzie van John Clare.

Widowing/Possessing is digitaal en op cd verschenen.

Autumn Tears / Zeresh

COLLECTED
Een streepje moderne metal van de Britse muzikale krachtpatsers Collected. De heren hebben hun debuutep klaar en daar laten ze alvast titeltrack Say When uit horen, met een videoclip.
An easy listening kind of metal! Vandaar dat we dit nummer zelfs als ‘rock’ zouden durven labelen.
Nu heeft Collected altijd al wat me de grenzen gespeeld, op een steeds veranderende manier, om invloeden te putten uit een hele reeks genres zoals progressieve metal, hardcore, funk, jazz en synthwave. Door dit samen met hun eigen gevarieerde achtergronden toe te voegen, konden ze iets innovatiefs en opwindends creëren.
De band merkt over de release het volgende op: “Deze plaat behandelt onderwerpen variërend van geestelijke gezondheid en relaties tot fictieve verhalen beïnvloed door problemen en ervaringen uit de echte wereld. Hoewel het geluid van Collected voornamelijk geworteld is in metal, wisten we dat we wilden vertakken. Het produceren van een plaat die de eigen muzikale diversiteit van elk lid benadrukt, geeft luisteraars een frisse kijk op het metalgenre.”

Online Platforms

THE NEURO FARM
Rebellie en onsterfelijkheid weerklinkt in het nieuwe album Vampyre van de Amerikaanse gothrockers van The Neuro Farm. Donker en sinister, in barokstijl, werd dit een verhalend avontuur met vocale theatraliteit met knappe vioolpartijen en stuwende ritmegitaren.
“Vampirisme is een vloek die teruggaat tot bijbelse tijden. Onze heldin, gelokt door de belofte van onsterfelijkheid, wordt deze vloek opgelegd door de egomaniakale leider van een vampiercultus. Maar binnen de sekte is er een groeiend gevoel van desillusie, en ze bouwt haar eigen aanhang op. Uiteindelijk verwerpt ze haar maker en komt ze in opstand tegen hem en zijn vervallen instelling. Ze neemt afscheid van haar sterfelijke echtgenoot, keert zich af van de mensheid en omarmt haar nieuwe natuur. Ze doodt haar voormalige meester en roept zichzelf uit tot koningin”, legt de band uit.
Denk qua sound in de richting van een bonte ontmoeting van Joy Division, Radiohead, Nine Inch Nails, Siouxsie and the Banshees, Sigur Ros, Chelsea Wolfe, Portishead en Rammstein. Welkom in dit middernachtbloedbad!

Vampyre is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

BEAUTIFUL MACHINES
Dromerige electrorock met stoere hooks klinken in de nieuwe release van het electro-/darkwaveduo Beautiful Machines.
Een wervelwind aan emoties slingert zich zo door de remix van het neon noir nummer Control, waarvoor ze samenwerken me de electromuzikant en -producer John Glenn Kunkel van The New Division. Kunkel was al een grote fan van Beautiful Machines en zegt dat hij enorm opgewonden was toen ze hem benaderden: “De eerste keer dat ik Control hoorde, wist ik al waar ik heen zou gaan”, zegt hij. “Ik begon aan de plaat te werken terwijl ik aan de oostkust was, maakte het af aan de westkust, en ik denk dat dat contrast zich uiteindelijk vertaalde in het eindproduct. De oostkust-kant van de remix heeft een koude, schurende werking , terwijl de West Coast-kant warmte en zonne-energie levert die door het hele nummer wordt geregen.”

Omdat de originele versie van Control donkerder is, zeggen Conrad Schuman en Stefanie Ku van Beautiful Machines het volgende over deze remix: “Het uit de schaduw treden van darkwave met industriële boventonen in iets dat je wilt vieren in een club op een dak in Hong Kong terwijl vuurwerk de lucht verblindt. Wat John ermee deed was briljant, hij nam het van een triplet of 3/4 of 6/8 gevoel naar een meer EDM en Synthwave 4/4 dansgevoel.”

De Control-remix is digitaal verschenen bij Republic of Music.

Het nieuwe album van Beautiful Machines – Singularity – verschijnt komende zomer.

CHIMERA
En we houden het beste nieuws om mee af te sluiten, want na 6 jaar is de Poolse blackmetalband rond Rafał ‘Charon’ Mazur, Chimera terug met een nieuw studio-album!
Ze laten er alvast Madness uit horen. Een heerlijke razernij! Madness zal ook verschijnen op het album Gloria Mortis, waarop 12 nummers in het Engels en het Pools zullen staan, plus 3 interludes.
De zang is opgenomen met Grzegorz ‘Dante’ Ptak, maar in januari was er een verandering in de line-up en zijn plaats werd ingenomen door Krzysztof Gałecki (StygmatH), die ook ritmegitaar zal spelen.

Gloria Mortis verschijnt op 20/2.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More