Home nieuws Uitheems Geduister #168

Uitheems Geduister #168

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Glinsterende ogen, fonkelende lichtjes, prikkelingen in de benen, gebons in het hart, … we wensen het jullie allemaal toe in 2022. Kleine gelukjes en veel muziekjes. En een grote diversiteit aan Geduister vanuit alle hoeken van de wereld! Deze eerste week van het nieuwe jaar kondigen de nieuwe releases van The Gathering, Black Angel, Cirque d’Ess, Cultro ft. Lycia, Plastic Assault Network, Vazum en Sarajevo & Moi kondigt alvast en jaar vol Uitheems Geduister aan!

THE GATHERING
De Amerikaanse postpunkers van The Gathering hebben het nieuwe jaar ingezet met een nieuw album. Het donkere viertal laat daarmee opnieuw hun humeurig mysterieuze muzikale glinsteringen in de nacht los. Op Parade werden hun 2 ep’s Night Light en Love Songs samengebracht en vind je ook 2 nieuwe tracks terug.
Ze lanceerden het album meteen met een videclip bij de track Empires, met beelden uit de cultfilm Harakiri.

Parade is digitaal en op cd verschenen bij het label Cold Transmission Music. De vinyl volgt nog, maar kan je reeds voorbestellen.

Bandcamp / Website / Facebook

BLACK ANGEL
Breathe is de eerste single die we te horen krijgen uit het aankomende album van de gothrockband Black Angel. The Black Rose zal daarmee het vierde album van de band zijn.
“We zullen vier singles uitbrengen voor het album in de lente verschijnt. De singles zullen ietwat anders klinken dan de albumversies. Iets rauwer en meer ongepolijst, omdat we ze zo snel mogelijk in het proces met jullie willen delen”, laat frontman Matt Vowles weten.
De tekst is donker melancholisch en de sound navenant, zoals we de band kennen.

Sinners hide velvet night
Illuminate them with your light
Devil sent tainted affair
See them running in despair
Just one kiss of pure delight
Feel it inside fahrenheit
Evil wants to come and play
When you touch me in that way

De eighties gothrocksound wordt met diepe drumslagen en donkere bassen breed uitgesmeerd in een traag knappe track. De vocals klinken… kreunend aantrekkelijk!

Bandcamp / Facebook

CIRQUE D’ESS
De band Cirque d’Esss bracht deze week een nieuwe video uit bij hun nummer Caustic. De Italiaanse ritualwave-/ electro-/ synthgazeband van Miriam (zang) en Ryo (producer) dompelen ons meteen onder in hun diepdonkere wereld van atmosferische en suggestieve geluiden, geproduceerd met intense bassen, dromerig donkere gitaren, dansvloerritmes, gelaagde, brede synths, rare industriële dedails en enorme reverbs. IJl en koud, maar even later ook warm dromerig klinkt Caustic als in een  elektronische bad waarin Miriams koude stem fragiel ingebed zit.
Een vrij nieuwe én verrassende band dus, zeker de moeite om te gaan ontdekken!

Caustic vind je terug op hun debuutalbum Black, Synthetic and Dense, dat digitaal en op cd verscheen bij Cold Transmission Music.

Bandcamp / Facebook

CULTRO ft. LYCIA
Atlas is de eerste single van het nieuwe album Phlegethon van de Italiaanse postmetalband Cultro, met Lycia, een erg baanbrekende en inspirerende band, op de zang. De donkerzwoele metaltemperaturen worden zwaar aangeleverd door Cultro, met uitdagen roffelende drums, terwijl de zang ijl fluisterend en onder knap melodische female backings ons meeneemt in de zwaarte van het nummer. Heerlijk hoe Alessandro Nanna (bas, zang) en Marco Riccardi (gitaarn synth, Saz en drum programmatie) de geboorte van hun aankomende album doemend aankondigen met deze single Atlas.

Atlas is digitaal beschikbaar en verschijnt binnenkort op het aankomende album van Cultro, dat digitaal en op cd verschijnt. Voorbestellen kan reeds.

Bandcamp / Facebook

PLASTIC ASSAULT NETWORK
Het PAN-project is een collaboratief cyberpunkproject – in 2020 opgericht door Robert Andrew Bowman en Per-Anders Kurenbach – dat over drie landen heen gaat en zo 8 steden, 14 muzikanten, 3 visual artists, verschillende studio’s en een eindeloze hoeveelheid cretiviteit beslaat.De nieuwe single Soul Seeker van Plastic Assault Network (PAN) is er eentje die alle cyberpunkers aan het dansen krijgt.Het is de derde single van het PAN-project en maakt hun eerste ep compleet. PAN werkte hiervoor samen met Gabe Wilkinson (Microwaved, USA), die samples, extra synths en elektronische drum toevoegde. Maar ook de Duitsers Per-Anders, Jörn Schwarzburger en Amerikanen Stefan Carr en Robert Andrew Bowman droegen een steentje bij.

Het resultaat: een rebels uitdagende met stevige beats (met ook flink wat dub-elementen) en ruig gitaarwerk met droogdonker rauwe vocalen!

Bandcamp / Facebook

VAZUM
Op de laatste dag van 2021 bracht het Amerikaanse deathgazeduo Vazum een nieuwe dubbele single uit. Op Gallows klinken Zach Pliska en Emily Sturm zwaar meeslepend. De donkere baslijnen en mysterieus melodieuze synths begeleiden Emily’s speelse, maar onheilspellend verleidelijke vocalen. Knappe track!

Don’t go in the gallows
That’s where no one goes
And now you’ve been told

Gallows is digitaal verschenen. Naast de originele track, vind je er ook de Lost Forest Mix terug; een versie die al even sterk is dan de eerste!

Daarnaast bracht het donkere tweetal deze week ook nog een nieuwe videoclip uit bij het huilende nummer Lycanthrope van hun laatste album Unrated V.

Facebook / Bandcamp

SARAJEVO & MOI
Op het eind van 2021 kregen we nog wat coldwaveverwennerij die liefhebbers van de donkere eigthies wel zal smaken… De nieuwe single van Michel Mercier (ex-drummer van Handful Of Snowdrops) en toetseniste/ zangeres Shame trekt meteen de aandacht. Met zijn hart- en zielsproject Sarajevo & Moi, plaatst Michel zijn werk in de muzikale traditie van newwavebands als Ultravox en Clan of Xymox.
Met begeesterend bizar duale vocals en een web gesponnen van vernuftig donkere elektronica, is Shame een welkome verademing als nieuwe newwavesound.

Shame verscheen reeds op de ep Icarus Falls, die digitaal en op cd uitgebracht werd bij het label Velouria Recordz.

Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More