Home Grensverleggers Uitheems Geduister #164

Uitheems Geduister #164

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

En aan het eind zijn we allemaal mensen… dronken van het idee dat liefde, en enkel de liefde, onze gebroken ziel kan helen. Vier de liefde in duisternis en het Uitheems Geduister van deze week! Met nieuws van Lacrimosa, Magnetic Rust, Nino Sable, Principe Valiente, pMad, You Said Strange, Fir Cone Children, Skat Injector, Letten 94, Di Auger, Nature Of Wires, Machina X, Giant Monsters On The Horizon, Biomechanimal, Sentinel Complex en Zardonic.

LACRIMOSA
Het nieuwe Lacrimosa-album laat niet lang meer op zich wachten en de Duitse band liet deze week met Raubtier een eerste nummer met videoclip los om ‘goesting’ te krijgen of je kerstverlanglijstje mee aan te vullen. Het wilde gegrom ruimt al snel plaats voor de typerend melancholische vocalen en pianotoetsen van het Duits/Finse duo.
Ieder huisje heeft wel ergens een kruisje. En in de bijhorende clip van Raubtier blijkt dat deze keer om het huishouden van frontman Tilo Wolff te gaan, want hij heeft wat bindingsproblemen met zijn deerne Anne Nurmi. Zijn verwoede elegante pogingen om haar te verleiden als een gentleman slagen niet, waarna het roofdier in de man boven komt en het schizofreen over een andere, ongepaste boeg, gooit, maar Miss Nurmi toch bezwijkt voor een ander. Een wolf in schaapskleren, want ook hij blijkt gewoon haar echtgenoot te zijn. Een sterk Lacrimosa-nummer, waarbij we hopen dat de clip deze keer niet autobiografisch is.

Raubtier verschijnt dus op het aankomende album Leidenschaft, dat je nu al kan voorbestellen.

Facebook / Website

MAGNETIC RUST
De Noord-Franse Kévin Depoorter schuilt achter de naam Magnetic Rust. Deze electro-producer laat zich inspireren door grote voorbeelden als Tangerine Dream, Pink Floyd, Brian Eno, Jon Hopkins, M83, Mondkopf, Apparat, Gesaffelstein… En al die invloeden geeft hij ook een plek in zijn eigen, sterke elektronische synthpop-/darkwave-/ ambientsound. Hij bracht in oktober zijn vierde album Multicolor uit, waarvan hij het nummer Violet nu ook met een videoclip in de kijker zet. De zwart/wit-clip zet de Multicolor-track in een erg verleidelijk erotische sfeer neer. Zacht omarmend, breekbaar fris klinken de soundscapes die zich om onze huid sluiten, alsof ze paar gekleurd konden zijn.
Bij het beluisteren van Multicolor horen we niet echts iets vernieuwends, maar hebben er geen seconde aan gedacht om de stop-knop te gebruiken, want wat Magnetic Rust brengt is wel erg kwalitatief!

Multicolor is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook / Website

NINO SABLE
Into The Void is de nieuwste single van Nino Sable. Eentje uit de reeks van maandelijkse releases op zondag. Opnieuw horen we een vrij tribale, Oosters getinte sound, waaraan een tikkend strak postpunkritme toegevoegd wordt en de vocalen rauw kreunend klinken.

From the point of no return
out of the depths of hell
together we enjoy
Together we will fall
Into the void

Een knappe track, die in zijn eigen rust iets mystieks, maar evenwel iets beangstigends mee draagt.

Into The Void is digitaal verschenen.

Facebook Bandcamp

PRINCIPE VALIENTE
Breekbaar als porselein maar met stevig ingebedde postpunkbaslijn en donkere vocals, brengt het Zweedse darkpopproject Principe Valiente zijn nieuwe single Porcelain. Een donkere liefdesballade, waar we gerust enkele uren coronageknuffel mee aankunnen. De zachte aanrakingen tussen synths en dromerige ritme, de diepe lead vocal van Fernando Honorato en de vrouwelijke backings klinken dromerig. Het viertal uit Stockholm is al sinds 2005 samen actief en bracht 10 jaar geleden zijn debuutalbum uit, waarna nog 2 albums volgden en nummer vier volop afgewerkt wordt.

Porcelain is digitaal verschenen en is de eerste single van het aankomende album Barricades, wat één van de meest zachte albums belooft te zijn die de band ooit maakte, dat binnenkort verschijnt bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp / Website

pMAD
Een nieuw Iers gothrockproject, dat toch wel een net andere sound brengt dan de klassieke gothrock. pMad is de naam, met Paul Dillon als bezieler. pMad is een overlever die hoop als medicijn gebruikt terwijl hij versteld staat van de verschrikkingen die we elkaar en onze omgeving kunnen aandoen.
Met zijn debuutsingle Who Am I verklankt hij het wellicht oudste filosofische / religieuze vraagstuk dat bestaat, nl. dat van de strijd tussen goed en kwaad. Een emotionele mix van pMad’s spookachtige, sombere stem, koor en gaststemmen naast dramatische toetsen, nette baslijnen en gitaren die allemaal samengebonden zijn met een pulserende drumgroove.
Met de bijhorende videoclip is Who Am I een audio- en visuele emotionele achtbaan. Als we de lijkschouwer een lichaam zien onderzoeken, moeten we eerst beslissen of het de dader of het slachtoffer is. “Ben ik de dader? Ben ik het slachtoffer? Ben ik de overlevende? Ben ik goed of slecht? Welke ben jij? Wie ben ik?”
Het is het eerste nummer dat Dillon laat horen, maar met hulp van vrienden in Letland, Duitsland, Ierland en Brazilië, heeft hij ondertussen een volledig album klaar.

Who Am I is digitaal verkrijgbaar en verschijnt op het komende pMAD-album dat in 2022 uitkomt bij Zedakube Records.

Bandcamp / Facebook

YOU SAID STRANGE
Jonge Noormannen uit Giverny brachten – na Salvation Prayer – deze week hun tweede album uit. Het Franse kwartet uit Normandië heet You Said Strange en zijn de broers Eliot (zang en gitaar) en Martin Carrière (bas en zang) en hun jeugdvrienden Hector Riggi (keyboard en gitaar) en Matthieu Vaugelade (drums).
Thousand Shadows Vol. 1  werd dit in hun thuisstudio in Evreux opgenomen, rond een oude analoge console en microfoons die tijdens de verschillende tours zijn verzameld, zonder enige tijdsdruk. En de nummers dragen ook een ontspannen rocksfeer mee, voorzien van een weelderig passionele shoegazesound en psychedelische gitaaraccenten.
Als er Vol.1 in de titel staat, komt er ook een vervolg en daar kijken wij nu al naar uit.

Thousand Shadows Vol. 1 is digitaal, op cd, op zwarte en op rood transparante vinyl verschenen bij het label Le Cèpe Records en Exag Records.

Bandcamp / Facebook

FIR CONE CHILDREN
Alexander Leonard Donat is lang geen vreemde naam meer in dit Uitheems Geduister, want we konden zijn releases met zijn knappe project Vlimmer niet links laten liggen. Maar ook Fir Cone Children is één van zijn muzikale projecten, waarmee hij deze week zijn zevende album It Chooses You uit bracht. En dat brengt een knappe dreampunksound die ons met shoegaze- en postpunkroots omarmt, maar ook met een positieve boodschap van de bezieler zelf: “De titel van mijn 7de Fir Cone Children-album in 7 jaar weerspiegelt het gevoel dat het afgelopen jaar heeft opgeroepen. Wat we ook beslissen, we kunnen niet actief ons eigen lot kiezen, dingen – goed én slecht – gebeuren gewoon. Hoewel dit album duidelijk een melancholische kant heeft, concentreert het zich op de goede dingen: gouden medailles, ijs, vakanties, magische dieren, skate-stunts, wilde sledetochten, extra kommen ontbijtgranen. Je kunt (en moet!) nog steeds enthousiast zijn over het leven en genieten van de enorme speeltuin die de wereld te bieden heeft.”
Voor dit album werkte hij samen met Krissy Vanderwoude, Jackie Kasbohm en Greg Wilson. Samen zetten ze een fuzzy, uptempo sfeertje in 10 tracks neer, waarin sprankelend licht en onheilspellende schaduw het tegen elkaar opnemen.

It Chooses You is digitaal, op cd en cassette verschenen bij Donats label Blackjack Illuminist Records.

Bandcamp / Spotify

SKAT INJECTOR
Halverwege de jaren 2000 richtte Zara Skumshot in Londen zijn soloproject Skat Injector op, waarmee hij zich op speedcore, industrial, hardnoise en elektronische grindcore richt. Als Zara niet optreedt als Skat Injector, leidt hij de jazz grindcore-act Sarcastic Burn Victim en beheert Slime City Records.
Met volle toewijding aan het extreme en het theatrale weliswaar en dat horen we ook op het nieuwste album Bled Under A Burning Sky, wat een waanzinnig chaotisch werk werd, dat in geen enkel vakje hoort. Ruw intense noise en onmenselijk geschreeuw onder nog onmenselijkere beats, scandeert propaganda tegen de mensheid “omdat we verdienen, wat we geworden zijn”. Over de opzettelijke onwetendheid, het verlies van leefgebieden, dierenmishandeling, wereldwijde ecocide, opwarming van de aarde, milieuvervuiling, overbevolking en vele andere kenmerken van een bloedzoekend narcistisch ras, dat binnen zijn grenzen moet leven.
Dat dit werk zelfs moeilijk past onder de noemer muziek… Het is een ernstig werk. Maar of het een kunstwerk is, laten we aan jullie over.

Bandcamp / Facebook

LETTEN 94
Zürich, 1994. Langs de oevers van de rivier de Limmat, op het spoor van het in onbruik geraakte Letten-station, zit de grootste open drugsscene in Europa in zijn laatste jaar. Federaal raadslid Ruth Dreifuss bezoekt de site en ontmoet verslaafden die op de grond liggen en zichzelf injecteren met heroïne. Vanaf de Kornhausbrücke lijkt het uitzicht op een dystopisch landschap.
Dolorès en Freddy Van Ballast, is het Zwitserse coldwaveduo Letten 94 die dit mentale beeld als uitgangspunt om elektronische muziek te maken, die soms agressief klinkt, maar evengoed donker en mysterieus.
Limmat 94 bracht net zijn debuutep Empty Lanscapes uit. Na de twee eerste tracks die we in juli te horen kregen, is er een vervolg met nog 4 krachtige synthgedreven tracks en de donker begeesterende stem van Dolorès. De rimes die Van Ballast op gitaar speelt, zijn geïnspireerd op de spoorwegen, terwijl Dolorès zich met haar diep beklijvende stem het nihilisme van hun werk toe-eigent.

Empty Landscapes is digitaal en op cd verschenen bij Cold Transmission Music en is maar een eerste stapje, want er komt nog meer aan in 2022, laat het tweetal weten.

Facebook / Website / Bandcamp

DI AUGER
De Canadese C.Lefort, de solo-artiest achter Di Auger, heeft een evolutie doorgemaakt van agressieve maar melodieuze muzie, die verschillende genres blijft omvatten die je onder de noemer ‘neo-industriële gothrock’ kan catalogiseren.
Di Auger dropt geopolitieke commentaar met zijn nieuwe videoclip bij Brave New World. Het concept voor clip is op maat van het woordelijke inhoud gemaakt, om de  boodschap van het nummer vast te leggen: “we zijn één volk, één ras en we bestaan ​​om onszelf voortdurend te vernietigen en ons bestaan ​​van deze planeet te wissen. Het nummer sluit af met de sarcastische kijk op onze nieuwe collectieve mindfulness. Bewijs mij en de volgende generatie het tegendeel.”
Bestrijding van racisme, klimaatverandering, vervuiling, overbevolking, mensenrechten. Waar heeft het ons gebracht? We beleven het verleden hier en nu opnieuw.
“Nu leven we in deze Brave New World, die dappere nieuwe wereld. Een wereld met zijn beloften voor redding onder een verenigde paraplu zolang JIJ in binnen de lijnen blijf lopen en doet wat de overheid je zegt. GEHOORZAAM en bekritiseer niet, maak geen ophef of subjectieve analyse”, legt Lefort uit. Een uitdagend sterk protestlied!

Brave New World vind je terug op het recente album Under The Skin Of The World van Di Auger, dat digitaal verscheen.

Facebook / Bandcamp

NATURE OF WIRES & MACHINA X
Nature of Wires en Machina X smelten opnieuw samen om met een lichtere, vrolijkere track 2021 af te ronden. Daarom kozen ze er voor om een hulde te brengen met een cover van 2000 Miles van The Pretenders. Ze staken deze gitaartrack in een hedendaags synthcape-jasje.
De kenmerkende zang van Annie nestelt zich nostalgisch in deze heerlijk tempo synth-slee-rit, waarbij de echo’s van kerstgeesten uit het verleden worden vermengd met glimpen van de komende feestdagen.

Deze cover is digitaal verschenen.

Nature Of Wires / Machina X

GIANT MONSTERS ON THE HORIZON
Nu 2022 lonkt, willen we misschien om ons heen kijken en ons ontdoen van wat ons tegenhield in 2021… Damnatio Memoriae is een Latijnse uitdrukking die gaat over het vernietigen van fysieke objecten om de herinnering aan iemand uit je hoofd te verwijderen. Het is ook de nieuwe single van het Amerikaanse duo Giant Monsters On The Horizon, die hiermee weer een staaltje pikzwarte goedheid laat horen die de retro-futuristische beweging zo interessant maakt. Gewapend met glinsterende synths, vocoders en ambities die even robuust zijn als hun beats, creëren Vincent Saletto en Madison Olivia Davis een darkwave-/ EBM-sound die pulseert en de nacht doordringt.
Deze maxi-single is een knipoog naar de singlereleases in de jaren negentig die meestal verschillende remixen bevatten om te laten zien dat het eindresultaat altijd hetzelfde is, ongeacht de stijl. Van het militaire stampwerk van Cellmod tot de verkenning van Future Bass met Civet Agent, of het vleugje glam rock en tech house die The Gothsicles naar dit nummer hebben gebracht, het idee staat nog steeds overeind.

Damnatio Memoriae zal verschijnen op de nieuwe ep die in het voorjaar van 2022 uitkomt.

Bandcamp / Facebook

BIOMECHANIMAL & SENTINEL COMPLEX / ZARDONIC
De koning van drum, bas en metal nam Crown Of Glass, de track van Biomechanimal& Sentinel Complex, onder handen, sloeg het aan flarden en maakte er zijn eigen plaatje van. Groots en zwaar laat Zardonic het in zijn herwerking klinken!

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More