Home nieuws Uitheems Geduister #157

Uitheems Geduister #157

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

De zon wurmt zich amper een weg tussen ijle mistlagen. Er is altijd wel duisternis te vinden in wat vandaag als een brutaal harde wereld kan ervaren worden. Een warmduistere cocon vind je elke zondag met het Uitheems Geduister. Deze week met nieuws van NNHMN, True Wisdom, Bess, Enchantment en Bijou Noir.

NNHMN
Het Berlijnse techno-/waveduo NNHMN (Non Human) is geen onbekende meer hier. Ze zetten sinds enkele jaren toch wel een opvallende, heel eigen sound neer in donker ijle, ritmische tracks. Hun nieuwe mini-album Tomorrows Heroin is ondertussen verschenen en laat vijf tracks horen vol verlangen en pure elektronische magie. Ze rukken je los van de realiteit en nemen je mee in een met techno doordrenkte, darkwave dancing euforie. De ijskoude emotionele zang van Lee zorgt voor een sensuele touch terwijl de geluidsproductie van Michal voor unieke dansvibes zorgt.
Humeurig en provocerend klinken ze, maar met rijke synths, kloppende ritmes en spookachtig verleidelijke zang.
Tomorrow’s Heroin is digitaal en op vinyl verschenen.

Bandcamp Facebook Website

TRUE WISDOM
Metal uit Macedonië van True Wisdom, want de female fronted band heeft een nieuwe videosingle uit. In 2006 lanceerden ze hun eerste ep Ecclesiastes 7:2, waarna hun debuutalbum Towards… (2019) volgde. Zelf beschrijven ze hun muziek als progressieve doom gothic, wij horen vooral een metalsound. Het duo laat met Throne On Heaven een track uit hun nieuwe, aankomende album horen. Om heel eerlijk te zijn kan het ons allemaal niet zo bekoren, ondanks het sterke instrumentale kader. De stemmen van het duo werden op verschillende manieren over mekaar gelegd, waarbij de mannelijke lijn zowel zingend als brutaal brullend wel knap klinkt. De female vocals klinken echter zeurderig, klagerig hoog. Tegen het ogenblik dat ook de gitaar dan ook nog eens diezelfde klaaglijn speelt, hadden we er danig genoeg van! Maar misschien doet het met jou helemaal iets anders. Ga dus zeker even luisteren.

Facebook / Bandcamp

BESS
De alternatieve darkwave-artieste Bess (van de band White Cauldron, VS) is een ongelofelijk sterke vrouw, die met haar album No Cover een sterk verhaal brengt over strijd en verlies tijdens de covid-19 pandemie. Ze brengt een mix van industrial, postpunk, triphop, alternatieve rock en experimentele pop.
No Cover is een sonisch document over verlies en trauma. Een album met als thema’s persoonlijk verlies en de moeilijkheden van de covid-19 pandemie, inclusief de lockdowns. Bess werkt momenteel aan een video voor het nummer What A Fool Believes, een eerbetoon aan haar broer die ze verloor aan covid-19.
No Cover biedt zeven eigen tracks en ook covers van Leonard Cohen, Audioslave en Diana Ross.

Het album is digitaal verkrijgbaar en in een zeer beperkte oplage van 22 exemplaren op cd,  als een genummerde, gesigneerde editie met exclusieve foto’s en een tekstboek

Bandcamp / Facebook / Streamingkanalen

ENCHANTMENT
Een kwarteeuw relatieve stilte, om dan heroïsch terug te keren. De Britse death-/doomlegendes van Enchantment brachten na 25 jaar opnieuw een nummer uit!
In 2019 kregen we de vinylversie van hun album Dance The Marble Naked (1994), waarna het in 2020 ook op cd en cassette verscheen. De band kwam de laatste jaren dus weer even onder de aandacht en dat zette hen ertoe aan om aan dat tweede album te werken. Of gewoon… verder te werken! Wat eigenlijk was het al geschreven in 1994-1995, maar het werd toen nooit opgenomen!
De band haalde de repetitietapes van onder het stof en werkte het af tot dat tweede album, dat toen eigenlijk gewoon hun debuutplaat had moeten opvolgen.

Bij deze kregen we alvast de openingstrack, As Greed As The Eye Beholds, die onsin een bijzondere tijdscapsule terug meeneemt naar de death/doom metalscene van de jaren 90.

Facebook

BIJOU NOIR
Het is al even geleden dat we schreven over de Amerikaanse altpopartiest Bijou Noir. De band werd opgericht in 2014 door componist/zanger/producer Augustus Watkins. Bijou Noir doet behendig een beroep op diverse invloeden uit neo-soul, electro, synth-verpakte en goth-getinte anthems.
Het zwarte juweel, dat je volgens henzelf uitspreekt als “BEE-zhoo no-wahr”, liet het nieuwe album Expatriarch horen. Acht reflecterende, lyrische en levendige doch ontroerende alternatieve poptracks klinken in de stijl van Eels, Placebo en Pet Shop Boys.
De diep persoonlijke thema’s die Bijou Noir in Expatriarch laat horen, werd in 2020 nog cultureel relevanter, toen de wereld op slot ging, iedereen geïsoleerd werd als reactie op de covid-19 pandemie en de Amerikanen hun eigen relaties met blanke suprematie bleven aanpakken. Iets waar Watkins van wakker ligt.
Elk nummer is geschreven op een ukelele, een instrument dat klein genoeg is om te passen in een vliegtuig of trein, en vervolgens volledig elektronisch gearrangeerd op afgelegen locaties in West- en Centraal-Europa, evenals de Balkan.

Expatriarch is digitaal en op cd verschenen bij het label GIVE/TAKE.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More