Home nieuws Uitheems Geduister #156

Uitheems Geduister #156

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Jaren geleden kreeg ik een doos vol duisternis van iemand waarvan ik hield. Het heeft me jaren gekost om te beseffen dat ook dát een cadeau was. Het zondagse cadeau van de week is even donker en vol passie: het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Slow Danse With The Dead, MAN1K!N, Fritch, Spankthenun, Raze The Altar, Ludovico Technique, Plastique Noir, Nino Sable, Glaring en The Goths.

SLOW DANSE WITH THE DEAD
Vanuit New Mexico drijft de dark-, coldwaveband §LÖW ÐÄñ§È W̆H †HÈ ÐÈÄÐ ons pratend de wanhoop in. Geen brainwash met woorden, maar hun pas verschenen album Babble Of Dispair verklankt radeloosheid in een – hun zo kenmerkend – sound: de dof diepe bas en stem, gecombineerd met tintelende elektronica-elementen op drijvende synths!
Babble Of Dispair is digitaal, op tape en op cd verschenen, hoewel alle fysieke exemplaren reeds helemaal uitverkocht zijn.

Bandcamp / Facebook

MAN1K!N
Een heel persoonlijk, doch ook universele boodschap brengt MAN1K!N met hun nieuwe single Don’t Let Me Try. Het darkelectroduo laat weten dat het ontstond als reactie op een persoonlijk verlies en anderhalf jaar ‘solitude’. Don’t Let Me Try is een sonische tijdscapsule, gevuld met eenzaamheid.

“when you woke up today
did you feel the sky, color grey
did you touch your lips to god
to feel
to feed
to lay your crown
down by her knees”

We horen hiermee wellicht een van hun sterkste singles tot nu toe. Bonzend trage ritmes dagen uit in een electro-spinsel dat door details en rauwe vocalen in een industrialsfeertje gehuld is.

Bandcamp / Instagram / Facebook

FRITCH
Als een eeuwig evoluerend Brits collectief, wisten ze dreampop, darkwave, postpunk enn shoegaze aaneen te weven. De experimentele band Fritch is terug. Met de single We Loose Our Cool, laten ze een track horen als voorloper op hun aankomende album Unwire Rewire Rewire, dat op het eind van het jaar verschijnt bij het label Other Voices. Fragiel beklijvend, met echo’s van Bowie en in een sfeer van Nick Cave’s laatste twee albums.
We Lose Our Cool is digitaal verschenen.

Bandcamp

SPANKTHENUN
Off Beatings is de eerste single van het volgende Spankthenun-album. Een bijzondere track, waarop we vocalen horen van de legendarische ebm-frontman Claus Larsen (Leæther Strip, Klutæ, Mirland/Larsen…). Een track over de donkerte van oorlog en blind patriottisme. Bonzend, trillend,  dreigend verontrustend, opwindend!
De single bevat vijf remixen van de beste industriële en ebm-artiesten van vandaag, die allemaal hun eigen unieke energie en kijk op de single wierpen. Van de zinderende intensiteit van John Mirland tot de hectische jaren 90 industriële sfeer van Batavia. Maar ook een episch beukende industrial mix van Hostile Architect, een donkere industriële humeurige versie van het nummer van Eva X en tot slot een unieke pure ebm-knaller van Rebel Empire waarmee je de hele nacht over de dansvloer zult stuiteren.
Het nieuwe album The Bunker Tapes VOL II komt er aan op 27/10 bij het label Other Voices Records.

Website / Facebook / Instagram

RAZE THE ALTAR
Raze The Altar is het Britse one man project van Dylan, dat donkere genres onbevreesd mengt. Elementen van symfonische, death-, nu-, core-metal en industrial worden aan elkaar genaaid om een ​​unieke sonische ervaring te creëren. De zelfgetitelde single klinkt – met opoffering en doorzettingsvermogen – sterk, met krachtige vibes.
Dylan over het lied: “Iedereen verdient beter, en niemand mag worden neergehaald omwille van een ander. Kom voor jezelf op en ken je waarde, wees geen offer, breek dat altaar waarop je bent geplaatst met de grond gelijk.”
Bonzend rauw, ruw schreeuwende vocals en een fijne female backinglijn: dé streep metal van deze week!
Het nummer zal terug te vinden zijn op het aankomende album, Cataclysm Eden, dat op 8 oktober uitkomt.

Facebook / Bandcamp

LUDOVICO TECHNIQUE
Ik was. Hij staat er. Opnieuw en met een nieuwe single. We hebben het over Ben V, met zijn straffe project Ludovico Technique en zijn nieuwe nummer I Was. Een doordachte alternatieve elektronische rock-metal-track die filosofeert door zijn eenvoudige en eerlijke lyrische uitdrukking: “Voordat ik wist wat ik was, was ik weg / bestond ik niet.”
Oorspronkelijk werd de New Yorkse band vooral geïnspireerd door industrial goth acts als Skinny Puppy en The Sisters of Mercy, maar voegt daar nu een glimp toegevoegd Type O Negative, Rammstein, en Rob Zombie aan toe, om zijn unieke kijk op gothic muziek te verdiepen.

Facebook Website

PLASTIQUE NOIR
Als je ons vraagt hoe we op de hoogte blijven van de Braziliaanse donkere scene, is er maar één antwoord: Wave Records, het Braziliaanse label dat zich specialiseert in de donkere undergroundscene. Deze week werd door hen het nieuwste album van Plastique Noir uit gebracht. Het is sinds 2015 geleden, sinds het album 24 Hours Awake dat we nog iets nieuws te horen kregen van band, maar nu is er dat langverwachte vierde album Iskuros.
Vertaald uit het Grieks, betekent ‘ἰσχυρός’ dapper en sterk. En dat verwijst naar de aard van het postpunktrio, dat al 15 jaar vanuit de underground strijdt om zijn plaats onder de zon. Met de tien nieuwe tracks, laat Plastique Noir zich meer volwassen en comfortabeler klinken dan bij de vorige plaat, waarbij ze nog zoekend waren naar een nieuwe identiteit, met hun nieuwe bandformatie toen. Airton (zang, beats), Danyel (gitaar) en Deivy (bas) blijken helemaal klaar om met Iskuros de grenzen van Braziliaanse gothische muziek te verspreiden en te verleggen.
Iskuros is digitaal, op cd en in beperkte oplage ook op rode vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp

NINO SABLE
Met een heerlijke gedachte, bracht Nino Sable (Aeon Sable) zijn maandelijkse track uit voorbije zondag: Ultima Estacion – El Underground. We geven graag toe, dat als we zélf onze laatste halte zouden mogen bepalen, dat we ons spontaan, vlot zouden neerleggen voor de underground.

“I see your wild side
I see you love the night
your are all right
in the underground”

Een uptempo, urgent klinkende track die je er zo door raast en je enigszins verontrust achterlaat, met melodieus klinkende gitaren, sterk doortikkende ritmes en Nino’s onheilspellende woorden.

Facebook Bandcamp

GLARING
Het experimentele soloproject van de Duitse muzikante Anna Nin, Glaring, laat cold wave, dark wave, postpunk knap samen gaan. De dame schreef de voorbije 4 jaar maar liefst 13 ep’s en 12 albums bijeen. Haar typerend zwoeldonkere sound horen we opnieuw in het nummer Vanth, eentje van haar aankomende album Nebula. Vanth verscheen met een knappe video door Lagomorphodis. Een hypnotiserend zacht synthbommetje!
Nebula verschijnt op 15 oktober digitaal, op tape (Wave Tension Records) op vinyl (Peripheral Minimal Records).

Bandcamp / Facebook

THE GOTHS
Het Australische gothpopduo The Goths ligt sinds zijn ontstaan in the jaren 80 niet meer stil. Johnny Stowmarries en Percey Blakeney presenteerden deze week een nieuwe video bij My Best Friend Thinks He’s A Vampire. Zowel qua tekst als qua sfeer opnieuw een knappe mix van etherische ambient barokpop.
My Best Friend Thinks He’s A Vampire
is verschenen op de ep Encyclopedia Occulta van The Goths die in september 2021 digitaal verscheen.

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More