Home Grensverleggers Uitheems Geduister #154

Uitheems Geduister #154

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Muziek is het membraan dat ons beschermt tegen de wereld. Een wekelijkse cocon vol Uitheems Geduister met nieuws van Di Auger, Babayaga, Delerium, A Place to Bury Strangers, Blackwater Holylight, Derision Cult en Dageist.

DI AUGER
De Canadese industrialact Di Auger bracht deze week nogmaals ruwe woede aan de oppervlakte met hun track Piss & Vinegar waarbij ze een videoclip uitbrachten.

Piss & Vinegar is rauwe woede. Het lied is gericht tegen het systeem – de regeringen van alle naties die de wet van het ‘regeren’ van de mensen negeren”, aldus C. Lefort, meesterbrein van Di Auger. “Ik interpreteer dit als een verbasterde vorm van tirannie. Dit is een lied voor de mensen die wakker worden en er genoeg van hebben.”

In de clip was het de bedoeling om de woede tegen het systeem vast te leggen vanuit het perspectief van elk individu dat door de kijker werd geïnterpreteerd. De video werd opgenomen ten noorden van Toronto in Peterborough en werd geregisseerd en gemonteerd door Sean Beasley van Live Evil Productions die tevens ook producer was voor het laatste album van Di Auger.

Piss & Vinegar vind je terug op het recentste album Under The Skin Of The World, dat vorige maand digitaal verscheen.

Bandcamp / Facebook

BABAYAGA
Vaak zeggen we het met onze ogen, wanneer we roddelen over de persoon in kwestie, die er net aan komt. Of schreeuw je het onbezonnen tegen het tv-scherm bij een spannende filmscène. In dit geval is  Look Out! (He’s Behind You) de eerste single van de debuutplaat van de Australische artpunkband Babayaga. Met leden van de Australische bands Deaf Wish, 99, Baseball, Selfless Orchestra en Last Quokka, evenals het Perth Symphony Orchestra vormt het vijftal uit Perth wel een bijzonder divers ensemble. En dat laat zich ook horen in deze single, waarin ze een losbandige mix brengen van klassieke melodieën, zware rockritmes en punkelementen, in een energieke uitvoering met viool, piano, gitaren en drums en maar liefst ieder bandlid dat zingt.
Look Out! (He’s Behind You) is een ludieke hervertelling van de ervaring van drummer Cameron Potts in een bollywood-bioscoop in Kolkata.
Het nummer is digitaal verschenen en zal je binnenkort terug vinden op het aankomende album.

Bandcamp / Facebook

DELERIUM
“Hun eerste albums waren de beste”, hoor je wel eens. Wellicht omdat je eerst een dijk van een album moet schrijven, voor het ook maar enige airplay en ruchtbaarheid krijgt. Als nevenproject van de Canadese Front Line Assembly-leden had het project dus al wat krediet voor die eerste albums. En het gaat dan vooral om die eerste zeven, die tussen 1988 en 1994 verschenen. Het label Metropolis laat weten dat ze die albums nu opnieuw uit brengen. Deze cataloog bevat de albums Faces, Forms and Illusions (1988), Morpheus (1989), Syrophenikan (1990), Spiritual Archives (1991), Stone Tower (1991), Spheres I (1994) en Spheres II (1994), één voor één zorgvuldig geremastered.

De albums verschijnen alle 7 samen, in een beperkte oplage op witte vinyl, op cd en digitaal, op 4/3/2022 bij Metropolis. Voorbestellen kan nu reeds.

Facebook / Bandcamp

A PLACE TO BURY STRANGERS
Een nieuw album vraagt om een proevertje. En dat krijgen we deze week van A Place To Bury Strangers. Met Playing The Part laten ze zich ruwer, tevens ook melodischer horen dan voorheen. Met heel wat finesse zetten ze een noisy sound neer, die ons de vuil gebarsten lucht in stuwt.

Het nieuwe A Place To Bury Strangers- album Hologram: Destroyed And Disassembled verschijnt op 26/11 (Record Store Day Black Friday) op Dedstrange Records. Ze hebben hun voorgaande ep Hologram daarmee volledig gestript, ontleed en uitgebreid tot een album van 13 tracks, met remixen door Daniel Fox (Girl Band), Penelope Isles, Do Nothing, BODEGA, Weeping Icon, Ganser, Grimoose, The Bodies Obtained, bandmaatjes Ceremony East Coast en de Dedstrange labelmaatjes Jealous, Data Animal, Plattenbau en Randy Randall (No Age).

Het album verschijnt digitaal en op vinyl. Ze kondigden bij deze ook een uitgebreide tournee door Noord-Amerika en Europa aan. Op 4/4/2022 kan je A Place To Bury Strangers in de Kavka in Antwerpen aan het werk zien.

Facebook / Bandcamp

BLACKWATER HOLYLIGHT
Blackwater Holylight, de band uit Portland (USA), werkte voor zijn 3de album samen met Mizmor, Thou en Inter Arma als gastmuzikanten. Dat album heet Silence/Motion en komt er binnenkort aan. Een single vooraf is altijd fijn en daarom brengen ze Delusional.

Strijkers vol tristesse, schetsen de illusie van spijt in een traag sonische treurgang. Tot de gitaren en drums opduiken en er in een donker krakende uitbarsting diep rakende gothic metal klinkt. Beschouw het als een female fronted sound, met doom elementen in een krautrockmix en met donkere sferen beladen indie. Oh, en een diep brullend beest als backing vocals, neergezet door Brian Funck van Thou.
“Er was zoveel verdriet, zowel in de wereld als voor ons persoonlijk, tijdens het creëren van Silence/Motion,” zegt zangeres/ bassiste Allison “Sunny” Faris. “Wij vier hebben elkaar meer ruimte gegeven om onszelf te zijn, te experimenteren met elkaars ideeën en zachter dan ooit tevoren te zijn voor elkaar. We wisten dat deze tederheid tot uiting komen in eerlijke arrangementen en ik denk dat je dat door de hele plaat kunt horen.”
Een aparte klank in de gothmetal. En dat kunnen wij altijd wel smaken!

Silence/Motion verschijnt op 22/10 digitaal, op cd en lp bij het label RidingEasy Records. Wie Blackwater Holylight live wil zien, wordt op 22/11 in de Zappa in Antwerpen verwacht.

Bandcamp / Website

DERISION CULT
We kregen enkele weken geleden het nummer The Great Reset te horen en nu is het nieuwe album van Derision Cult er. Charlatans Inc. is daarmee de 15de release van Dave McAnallty, mastermind van Derision Cult, uit Chicago (USA). Het is gemaakt in de loop van 2020, een turbulent jaar en vooral ook in de moderne geschiedenis van Amerika. En dat had zijn invloed op tekst en geluid.

We leven in een tijd waarin verontwaardiging en angst heersen. Charlatans Inc. is wat er gebeurt wanneer consumentisme tribalisme ontmoet. Nieuwsmedia worden steeds meer gemotiveerd om emotionele reacties uit te lokken bij mensen vs. objectief nieuws aan hen rapporteren en de destructieve impact dat dit heeft op individuen en de samenleving.

“Ik was gedreven om dit album te gebruiken als een platform om iets te zeggen over de rol die het consumentisme de afgelopen jaren heeft gespeeld bij het uitlokken van verontwaardiging en angst. De media willen niet dat je denkt, ze willen dat je voelt. Dit is geen politiek album. Het gaat over media en het belang van signalen filteren en begrijpen wanneer ù op de markt wordt gebracht. Meer dan ooit zijn je overtuigingen, je politiek en je passies allemaal in uitverkoop. Kopers let op.”

Charlatans Inc. is digitaal en op cd verschenen bij South Street Dungeon. Een sterk album met 8 elektronische metaltracks met een boodschap!

Website / Facebook Bandcamp

DAGEIST
Ze zitten zo dichtbij en spelen graag in ons land, dat we Dageist uit Lille bijna als inheems geduister zouden beschouwen. Het Franse new wave duo bracht deze week een nieuwe single, met een videoclip én een boodschap. Met The Doll (wees gerust, ze hebben enkel de titel van de Der Klinke-track gebruikt) willen Davide en Fréderic  een hommage brengen aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Ze zetten hun stemmen kracht bij, als een hulpkreet die ze niet zelf kunnen uiten, want angst, leed en schaamte mogen er niet voor zorgen dat die ongehoord blijft.-

“Kind of vrouw, er zitten zo vaak tragedies verscholen achter een glimlach”, is één van de bittere zinnen die door het nummer klinkt, omringd door een grijze baslijn, frisse synths en wat elektro-details die stevig aangedreven worden door de beats.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More