Home Grensverleggers Uitheems Geduister #149

Uitheems Geduister #149

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Luister, nog voor ze haar zwarte lipstick op je wang achterlaat, want zondag verleidt tot het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Vexillary, Nino Sable, unitcode:machine, Korax Mvd, Pink Turns Blue, L’Avenir, Esses en Omnimar.

VEXILLARY
Heb je ooit de smaak van foltering geproefd? Vexillary laat opnieuw van zich horen, met een nieuwe track. Scent Of Torture (Ft. Warteraum) is het eerste nummer dat we te horen krijgen, dat verschijnt op het nieuwe album Full Frontal Lunacy dat later dit jaar uitkomt. Een beukende darkwavetrack, waarin het gruis in evenwicht gehouden wordt door de zwoele zang van Warteraum.
Voor deze vond de Amerikaanse electro-artiest Reza Seirafi inspiratie bij een gelijknamig gedicht over een eigen ervaring in de parfumindustrie. Het lied geeft het een nieuwe betekenis, door het genot van masochisme te vieren. “Ik doe het voor de geur van marteling, ik doe het ter wille van de pijniging.”
Als een beklijvende geur, blijft Scent Of Torture in je hoofd hangen, met zijn pulserende beats en vooruitdrijvende ritmes.

Scent Of Torture is digitaal verschenen en biedt naast het originele nummer ook de Torment Mix, door Vexillary zelf, waarin hij de wreedheid verving door een meer soepelere, hypnotiserende sound om de diepe zang meer naar de voorgrond te brengen.

Facebook / Bandcamp / Instagram

NINO SABLE
Sometimes, it’s all about the ooh’s and the aah’s! En Nino Sable (Aeon Sable) zorgde deze week voor een Ah-Erlebnis, die zijn persoonlijke verhaal mee draagt: “Door een burn-out die ik had, heb ik in 2018 mijn jarenlange relatie opgezegd en mijn huis en mijn baan verloren. Ik verkocht bijna alles wat ik had, inclusief mijn thuisstudio en mijn instrumenten. Van dat geld betaalde ik de productie van mijn laatste Melanculia-release Seventh Circle en verdween. Misschien heb je me wel zien touren met Melanculia of Aeon Sable, maar dat was ik niet. Ik ‘acteerde’ gewoon mijn schaduw, zoals ik gewend was. Vanbinnen was ik helemaal leeg. Ik had een bed en wat kleren in een gratis kamer in Essen. Ik had niets uit mijn verleden in die kamer. Gelukkig had ik een paar vrienden die voor me zorgden, want ik kon helemaal niet werken of denken. Ik ging letterlijk de grot van mezelf in om een ​​nooit eindigend gesprek te hebben met mijn heer van angst (“o senhor do medo”). Eindelijk, na talloze pijnlijke reizen in mijn eigen leegte, besloot ik weer een baan te zoeken en een gebruikte computer van €100 te kopen op ebay, om mijn favoriete DAW (FL Studio) erop te installeren. Ik heb The Ahhh in slechts een paar uur gemaakt. Deze track werd het geboorteuur van Nino Sable.”
Terwijl hij naar de nieuwe track luisterde, herinnerde Nino Sable zich zijn vriend Lapis Exilis als één van die mensen die iets wil maken, een schepper. Samen met hem blikte hij de bijhorende videoclip in enkele uurtjes in.
Dit nummer klinkt als een louterende kreun van een getormenteerde ziel. In alle eenvoud en rust zet Sable hier een track neer die vol zit met emotie. Donker, diep rakend.
The Ahhh is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

UNITCODE:MACHINE
We kregen er al enkele stevige singles uit te horen en nu is ook het volledige album van de electro-/ industrialband unitcode:machine verschenen. Themes For A Collapsing Empire brengt – zoals de titel deed vermoeden – geen happy sounds. Eric Kristoffer neemt ons mee op een reis door zijn brein na de tragische gebeurtenissen die 2020 bracht. Een album dat meer persoonlijk werd, dan unitcode:machine is. Een pad bezaaid met verlies en spijt. In 9 tracks is het worstelen met stressvolle, persoonlijke problemen, terwijl Kristoffer ook de wereldwijde pandemie probeerde te plaatsen.
Themes For A Collapsing Empire is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

KORAX MVD
De donker experimentele industrialband Korax Mvd heeft net een nieuwe videoclip uit bij Calles Desiertas. De track verscheen eerder dit jaar op de debuutep Días Extraños van het duo uit Montevideo (Uruguay). Met loden gitaren klinkt hun instrumentaal kader diep en donker, terwijl de demale vocals ijl aftekenen hierbij. Knappe sound die Natalia Arocena (bas, gitaar, zang, theremin) en André Goldman (synths, programmeren, samples) hiermee neer zetten.

De debuutep Días Extraños is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

PINK TURNS BLUE
Walking On Both Sides is één van die nummers die iedereen in de zwarte scene wel kent: dé hit van op het Pink Turns Blue-debuutalbum If Two Worlds Kiss (1987). De Duitse postpunkpopband deed het verder vooral erg goed in hun thuisland, hoewel er toch nog enkele hits volgden als Michelle, Missing You en Your Master Is Calling. Het is nog steeds oprichter, zanger en gitarist Mic Jogwer die de band bezielt, nu samen met drummer Paul Richter en bassist Ruebi Walter.

De band – die ondertussen al meer dan 35 jaar bestaat – bracht deze week een nieuwe track uit. You Still Mean Too Much To Me gaat over het verlies van een dierbare. Een emotioneel nummer, met een sound die we meteen herkennen als Pink Turns Blue, kondigt hun nieuwe album Tainted aan.

Tainted verschijnt in september digitaal, op cd en op vinyl bij het label Orden Records en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

L’AVENIR
Jason Sloan. Een Amerikaans veteraan in de elektronische scene. Een artiest met synths. L’Avenir is zijn cold synth nevenproject sinds 2012. En de toekomst brengt altijd meer eeuwigheid. Shine So Bright (In Silver) is één van de tracks die op zijn pas verschenen ep Souvenir te vinden is. “…let tomorrow forget today…” Een heerlijk klassieke coldwavesound van hoogstaand niveau. Grauw, doorgedreven, met klankzuivere ijle vocalen.

Bandcamp / Facebook / Website

ESSES
In de undergroundscene van Oakland en San Fransisco houdt de deathrock-/postpunkband Esses zich sinds 2014 schuil. Hoewel ze in een vijftal jaar tijd sterk in opmars kwamen met sterke live performances. Het vijftal is samengesteld met (ex-)leden uit bands als Altar De Fey, Black Ice, The Phantom Limbs, Red Voice Choir en The Holy Kiss.  
Esses heeft ondertussen – na de ep Offering uit 2018zijn debuutalbum klaar. Bloodletting For The Lonely. Heel atmosferisch, neemt de band ons mee met stevige gitaren en beklijvende female vocals op een trip in negen nummers over mentale gezondheid onder invloed van trauma’s en herinneringen.

Het album is digitaal, op cd, op vinyl en in limited edition box verschenen.

Facebook / Bandcamp

OMNIMAR

In het Russische synthpopduo Omnimar ontmoet donkere elegantie de mystiek en verdooft de zintuigen. Maria en Alex creëerden eerder dit jaar iets bijzonders met hun album Darkpop, dat schoonheid en chaos wist te combineren op een unieke manier. Het maakt niet uit of je van muziek houdt die je doen denken aan oude Grimm-sprookjes of liever in elektrisch sensuele werelden duikt, de veelzijdigheid en het contrasterende effect van Omnimars werk komt aan beiden tegemoet.

Deze week kregen we de sensuele videoclip te zien, die de track Secret Plan in de kijker zet.

“See the world is crushing
LOVE me in the ashes
You… feel my anatomy
Drowning in the flashes
Tighten up the lashes
You…
Reveal my secret plan”

Darkpop is digitaal, op cd en in gelimiteerde collector’s box verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More