Home Grensverleggers Uitheems Geduister #148

Uitheems Geduister #148

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Het is zondag en na de mis der duisternis, zetten wij graag een passend muziekje op. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Violent Vickie, Nino Sable, Abbey Death, Nau(f)rage, Slow Danse With The Dead, Komrads, Vaselyne, Glaare, Nephilim, Cliff And Ivy, Dean Didn’t Care, Nature Of Wires, Sarah B, Preemptive Strike 0.1 en een nieuwe single van Scenius op het Generation Blitz-compilatie-album.

VIOLENT VICKIE
Violent Vickie laat opnieuw van zich horen! De in Los Angeles gevestigde darksynth-riot-artieste komt aanzetten met een zacht dromerige versie van Ring Of Fire (Johnny Cash) die afwijkt van haar gebruikelijke elektronische, donkere en agressieve nummers. Normaal gezien drukt ze haar stempel met een combinatie van darkwave met ambient/experimentele geluiden. Voor deze track zette ze haar etherische stem volledig in, met eenvoudige gitaarakkoorden. Puur, traag en raak.
Haar cover van Ring Of Fire is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

NINO SABLE
Nooit eerder klonk hij zo sterk als in deze laatste track Obey 2020, die zoals steeds op de laatste zondag van de maand verscheen. Vorige zondag weerklonk een zware industrialtrack, beladen met metalelementen vanuit het nest van Nino Sable (Aeon Sable) en dit arrangement past hem knap!
Hier en daar duiken ook wat rustigere fragmenten met Oosterse elementen op, die knap verwerkt werden in dit rauwharde nummer, waarbij ook een sterk beeld verscheen in de videoclip.
Obey 2020 is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

ABBEY DEATH
Gothsongs worden best spooky geserveerd en de nieuwe track van Abbey Death heeft het spook! Voor Death Is For The Living nodigden Valerie Abbey en Abbey Nex gastvocalist Addam Robert Paul (TheDestructPrinciple) uit en dat resulteerde in een begeesterend, grimmig dansbare gothrock-/darkwavesong.
De titel komt van alle nieuwsuitzendingen die Valerie Abbey dit jaar niet kon negeren. Ze legt uit: “Het is een jaar van doden en close calls geweest. Alleen de overlevenden horen er echter van. Ik hoorde een vriend zeggen: ‘De dood is voor de levenden’ met betrekking tot het nieuws dat veel sterfgevallen meldt als een manier om onze aandacht te trekken. Het werd allemaal zo frustrerend! Om dit in evenwicht te brengen, ben ik begonnen met het schrijven van dit broeierige, maar kille, geromantiseerde nummer om een ​​traditionele donkere intensiteit terug te geven aan de betekenis van de dood in een afstandelijk, stilistisch statement.”
Death is for the Living is digitaal verschenen bij Project Records.

Bandcamp / Facebook

NAU(f)RAGE
De Franse cold-/ghostwaveband Nau(f)rage heeft zijn debuutalbum Enjoyable Sinking klaar en daaruit krijgen we alvast Silent Diva te horen. De band bracht eerder al een ep uit, al was dat onder een andere bandnaam Isawahungryangryghost. Silent Diva is een rustige track die ons op wandeltempo meeneemt langs melodisch melancholische paden. Als intermezzo duikt er stevig en uitzonderlijk mooi gitaarwerk op, wat voor een knappe dynamiek in de track zorgt. Uitbuiten, die gitarist, durven we denken (in ons hoofd, niet hardop, laat staan dat we het zouden schrijven)!

Facebook / Bandcamp

SLOW DANSE WITH THE DEAD
§LÖW ÐÄñ§È W̆H †HÈ ÐÈÄÐ is een darkwave-/ coldwave uit Albuquerque (New Mexico). Deze week lieten ze hun nieuwe track Estate Of Tears horen.

“Sweet despair
Oh sweet despair
Your heart is flooded
With pleasure and fear
Behold your fate
It’s drawing near
Now close those eyes
Close those eyes
Estate of tears.”

Met klokgelui rechtstreeks uit een donkere kerker klinkt deze nors, kil en heerlijk dansbaar! Gedreven ritmes, grimmige synths en de mantrische herhalingen van de titel, drijven de mens tot waanzin….

Facebook / Bandcamp

KOMRADS
In Rochester (New york, VS) laat het industrial-/EBM-/synthpunkproject Komrads opnieuw van zich horen. Zachary Burnett, de artiest achter het soloproject, heeft zijn nieuw album Wolf klaar en daar liet hij alvast de EBM-track Blind uit horen. Hij neemt ons mee in een meedogenloos dystopisch elektronicalandschap.
Zach over zijn nieuwe videoclip: “De inspiratie voor Blind is de overprikkeling die ik voel doordat ik zo gehecht ben aan mijn telefoon en sociale media dat ik soms mijn ogen wil uitrukken. De video werd geïnspireerd door obscure house- en technomuziekvideo’s die op MTV zouden zijn geweest in de vroege ochtenduren eind jaren 80/begin jaren 90. Ik ben ook een grote fan van film en ik verwijs vaak naar film in mijn teksten en beelden. De naam van mijn project en enkele van de eerste coupletten van dit nummer zijn geïnspireerd op Wayne’s World-films. Ik heb die komische invloed gewoon door een donkerdere lens gekanaliseerd.”
Rauw, razend en bijna ranzig!
The Wolf verschijnt digitaal en op cd op 20/8 bij het label Negative Gain en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

VASELYNE
Frank Weyzig (Clan Of Xymox, Born For Bliss) en Yvette Winkler (Sea Of Souls) vormen al 10 jaar Vaselyne als alternatief art-/ darkwaveduo. Het nummer Waiting To Exhale kregen we eerder dit jaar al te horen, maar is nu als maxisingle verschenen. Dit was – en is nog steeds – wat we van deze knappe track – die geen doorsneesong is – vinden: “Een prachtig pianospel en strijkers die de ene keer hun snaren warm om je heen wentelen, maar evengoed trillend en snijdend doorheen de track vlinderen. De knappe stem van Yvette Winkler klinkt diep beladen, vol emoties en de ritmes bevestigen. Een track vol tristesse en somberheid, badend in een warm duistere melancholie. Als artistieke architecten bouwde het duo een muzikale sfeerballade op, die de luisteraar zinderend achterlaat.” Het nummer vertelt het verhaal van datgene wat het ook is dat je tegenhoudt om door te zetten, te veranderen in iemand of iets anders. Of het nu een ongezonde relatie is of de onmogelijkheid om jezelf te zijn, de luisteraar is bij deze uitgenodigd om te beslissen wat het voor hem of haar zelf betekent.
“Carrying the weight on my shoulders whilst I walk towards the sea. Morphing into a butterfly. But do I transform or disappear?” En zo verschijnt Yvette ook in de videoclip: beladen met een zware cape die ze mee sleept door bossen en duinen.
De maxisingle Waiting For Exhale is digitaal verschenen en bevat de originele track, de demoversie en een instrumentale versie.

Facebook Website / Bandcamp / Instagram

GLAARE
De goth postpunkers van Glaare uit LA brachten enkele maanden geleden hun nieuwe album Your Hellbound Heart uit. Daarbij hebben ze nu een sensueel psychedelische videoclip uit bij het nummer Terminator 2. Een track die qua sound in niets doet denken aan de gelijknamige films, want we krijgen één en al elegante, bittere sensualiteit te horen, in beeld gebracht in een nachtmerrie-achtige drag show. Een stomend nummer, met strakke dreunen drummachine en hemels gekreun van frontvrouw Rachael Pierce.
Your Hellbound Heart is digitaal, op cd en vinyl verkrijgbaar bij Weird Son Records.

Facebook / Bandcamp

NEPHILIM
We laten er wekelijks graag ook wat metal insluipen. Deze keer van de metalband Nephilim uit Düsseldorf (D). De band zag het licht in 2008 en creëert sindsdien de meest donkere, compromisloze deathmetalsound in atmosferische black metal harmonieën. Inspiratie vinden ze bij andere extreme metalbands als Behemoth, Belphegor en Keep of Kalessin. De band werkt momenteel zijn volgende album af en releaset tot dan iedere maand een singles, waarvan we – na Son Of Sin  – deze week Sepulture Reincarnated te horen kregen.

“You thrive
Beyond these walls
We can’t
Without these laws
You exist
As man of fall
Our leader deserves you”

Met doorslaggevende powerdrums, scherpe riffs en een bloedrauwe stem!

Bandcamp / Facebook

CLIFF AND IVY
En dan is er nieuws uit Alaska, van het dark punk-, deathrockduo Cliff And Ivy. Als de wereld verdoemd is, hebben we nood aan muziek als deze! Hun nieuwe ep Bring The Night laat vier tracks horen, die beïnvloed lijken door magie, want we krijgen snelle, donkere punknummers te horen met vreemde, bovennatuurlijke thema’s. Een rechtdoorzee punksound, met shouting vocals, die toch een bepaalde razende speelsheid meedragen.
Bring The Night is digitaal verschenen en in beperkte oplage op 7” vinyl.

Bandcamp / Facebook / Instagram

DEAN DIDN’T CARE
Met Dean Didn’t Care krijgen we een vers geboren project uit Rouen (F), dat een mix tussen coldwave, postpunk en indierock brengt. Een geluid dat ons doet denken aan Depeche Mode, Molchat Domat of Joy Division. Hun eerste ep Television is er en die draagt een hoog retrogehalte met zich mee maar klinkt wel knap!
Television is sinds februari reeds digitaal en vanaf nu ook op cd verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

NATURE OF WIRES & SARAH B
Sarah B sloeg de handen in mekaar met Gary van Nature Of Wires en liet daaruit Two Sides – One Truth geboren worden. Deze nieuwe ep telt 4 nummers, die later dit jaar zullen verschijnen op het nieuwe album Out Of My System. Met de tracks, neemt Sarah B ons mee op haar reis naar herstel, want drie van de tracks gaan over haar emotioneel zeer bittere scheiding.
“Je creëerde een wereld uit glas, alleen maar om het stuk te slaan. Alles valt uiteen. Je beheerst je wereld met haat, alleen maar om je pijn te verzadigen, alles valt gewoon weg.” Zo schreef ze Glass na het doorlopen van een gruwelijke rechtszaak om problemen met de kinderopvang op te lossen. “Raise your right hand, do you promise to tell the truth and nothing but…”
Out of my System, zoals het er staat! Na 3 jaar komt eindelijk het absolute decreet. De haat brandt nog steeds maar verdwijnt geleidelijk elke dag. Maar uiteindelijk is Sarah B op het punt beland waarop het haar Time To Shine is. “Het is een nieuwe dag, het is een nieuw leven, het is mijn tijd om te schitteren.”
“Ik wil mijn ex-man bedanken voor het feit dat hij me zo’n rijke inhoud heeft gegeven. Het was een vreselijke hobbelige weg maar louterend om hem eindelijk uit mijn systeem te krijgen!”, laat ze ironisch bitter weten.
Fake It To Make It, het hoofdnummer van de ep staat los van haar scheiding, maar is geschreven over de nep-miljonair Anna Sorokin, die veel mensen voor de gek hield door te denken dat ze een aristocraat was. Ze verduisterde miljoenen dollars van instellingen. Toen ze werd veroordeeld, maakte haar advocaat de beroemde opmerking dat ze het moest vervalsen om het te halen!
Two Sides – One Truth is digitaal verschenen.

Sarah B / Nature Of Wires

PREEMPTIVE STRIKE 0.1
Van op Kreta weerklinkt opnieuw een flinke streep melodieuze EBM van Preemptive strike 0.1, want de band heeft een nieuw album klaar met als titel Redeclaration Of War 2006-2015. Het gaat om een bijzondere release, want voor het eerst verschijnen zes nooit eerder uitgebrachte versies op cassette, van tracks die geschreven zijn in de periode 2006-2015. De band heeft 5 van zijn grootste hits gekozen die ze altijd spelen in hun liveset plus een nieuwe onuitgebrachte track die is gevonden in de archieven van Yiannis Dseq. Met absoluut respect voor de originele versies nam Jim the Blaster nieuwe zang op en voegde Yiannis Dseq extra synths toe.
Een release met old school dark electro-, industrial- tot zelfs even wat folkelementen.
Redeclaration Of War 2006-2015 is digitaal en op tape verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

SCENIUS op het Generation Blitz-compilatie-album
Het Frans/ Britse duo Scenius uit Leeds (VK) laten opnieuw een fris, minimalistisch electropopnummer horen met Escalation. Zwevend, glooiende synths, grimmige noisy details en sterk afgelijnde toetsen vloeien samen tot een heerlijk traag dansbare track. Ecalation vind je  ook op het compilatie-album Generation Blitz terug. De compilatie heeft de bedoeling om met zijn  34 tracks een positieve reactie te bieden op een moeilijke wereld. Een knappe verzameling van de door elektronische postpunk/synthpop geïnspireerde wereldwijde underground uit 1979 – 81. Met exclusieve nummers en remixes naast klassieke nummers, brengt Generation Blitz veel van de meest opwindende namen uit de wereldwijde elektronische muziekscènes samen, geïnspireerd door het Blitz Club-tijdperk. De set gaat van verfijnde synthpopklassiekers naar elektronische new wave-vloervullers en neemt onderweg minimale elektronische synthpunk en outsider-postpunk mee. Dit zijn de geluiden van een wereldtoneel dat een open ruimte is voor alle geslachten, seksualiteiten, etniciteiten, leeftijden en vaardigheden.

Het album werd samengesteld door Martin James (Nostalgia Deathstar) en Timo Jalkanen (Montage Collective) met de steun van Gary Fones. Naast Scenius, prijken ook volgende artiesten op het album: Birmingham Electric, Blaklight, Blood Everywhere, Brutalist Architecture In The Sun, Chain Complex (Feat. Warteraum), Ditsea Yella, Inferior Complex, Jigsaw Sequence, Kiffie, Lord And Master, Maxx Silver, Monoplan, Montage Collective, More, Nature Of Wires (Feat. Stephen Newton), Non Stop Erotic Cabaret, Nostalgia Deathstar, Parralox, Platronic, Pulse Lab, She’s Got Claws, Sink Ya Teeth, The Frixion (Feat. Roi), The Livelong June, This Human Condition, The Rude Awakening, Tiny Magnetic Pets, Truthscan, Video L’eclipse, Wavewulf En Xibling. Generation Blitz is digitaal, op dubbelcd en cassette verschenen. Fysieke exemplaren worden vergezeld door een 7” vierkant magazine, met info over de artiesten, de zeer invloedrijke radioshows die deze gemeenschap door de jaren heen hebben gevoed en essays over de culturele impact van die originele Generation Blitz.

Scenius / Generation Blitz

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More