Home Grensverleggers Uitheems Geduister #147

Uitheems Geduister #147

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Bij de lange, zachte donder van de zee, spreken we voor een enkel uur in het wijde sterrenlicht af. We zullen gelukkig zijn, want de doden zijn vrij.” (vrij vertaald naar Sara Teasedale). Moest die date niet meevallen, is er alvast meer dan een uur muziek in het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Actors, Clan Of Xymox, Costume, 32 Ohm, Enemy Inside, Panic Lift, Johnathan/ Christian, Letten 94, Normoria, Vlimmer en Erdve.

ACTORS
Al wie onder de noemer ‘dark gothic’ een Spotify playlist aanmaakte, heeft daar wellicht wel een track van Actors in staan. De band weet het evenwicht tussen nostalgie en moderne muziek perfect te balanceren en dat horen we ook in hun nieuwste track Only Lonely. Een nummer dat erg retro synthlijnen laat horen, maar dat recht in zijn schoenen staat in de 21ste eeuw, dankzij de sterke gitaarsound die ze daarbij ook neerzetten.

Website / Bandcamp

CLAN OF XYMOX
Exact een jaar na Spider On The Wall staat de legendarische gothrockband Clan Of Xymox er opnieuw met een nieuw album. Toen 2020 de wereld sloot en Clan Of Xymox dus niet kon gaan touren, begonnen ze aan nieuw materiaal, beïnvloed door de pandemie.
De 12 nummers op Limbo klinken als moderne gothrock, waarmee het kenmerkende Clan of Xymox-geluid wordt uitgebreid om een boeiende kijk op dit moment in onze geschiedenis weer te geven.
Limbo is digitaal verschenen bij Metropolis Records, de vinyl-release volgt later.

Facebook

COSTUME
In april dropten Marco Cozza a.k.a. MauSS (synths, gitaar, drummachine, backings) en Claudia Placanica (zang, tekst) van het Italiaanse synthpop-, electro-, darkwaveduo Costume hun ep Resonant Garden. Bij één van de zes tracks kregen we deze week een videoclip. Forget Gold laat in een gouden gloed bittere synth-‘n-blues horen, waarin Claudia’s stem zwoel ironisch balladeert tussen ronde, warme klanken, waarin newwaveritmes verscholen blijven zitten. Een heerlijk donkerzwoele track van een ep die het ontdekken waard is!
Resonant Garden is digitaal en op vinyl verkrijgbaar.

Facebook Bandcamp

32 OHM
Maas-Rijn-delta wave-nieuws, want 32 Ohm laat vanuit Sittard (NL) een nieuwe single klinken. Looking At You is daarmee hun vierde release dit jaar. Kijk je naar mij? Ik luister naar jou! Want dit is best een knap nummer, waarin de zanger zijn stem op verschillende manieren in zet, ondersteund door sterke drums en straf gitaarwerk. Volledig beneveld door de jaren tachtig, maar evengoed door vandaag.
Je kan 32 Ohm live aan het werk zien op Into The Dark Night 2 in Zutendaal, waarvoor je ook Korinthians, Doganov, Star Industry en Ground Nero op de affiche vindt.

Website / Facebook / Bandcamp

ENEMY INSIDE
Een al even mooie videoclip als nummer krijgen we van het Duitse Enemy Inside. De donkere power ballade Black Butterfly start zacht, maar stijgt drastisch naar rijke arrangementen, net als de stilte voor de storm. De track gaat over twee mensen die een diepe band hadden. De tijd maakt dat de twee individuen veranderen, tot plots de ene niet meer blijkt te passen in de wereld van de andere. ”Het gaat over je in de steek gelaten voelen, over verdriet en woede, maar ook over loslaten”, citeert zangeres Nastassja Giulia. “Het is moeilijk dat iemand die heel dicht bij je was, zich ineens een vreemde voelt.“
Black Butterfly is de vierde single van Enemy Inside, die op 27/8 verschijnt op het album Seven.
Het album kan je nu al voorbestellen in een digitale versie, op cd en in verschillende kleuren (in gelimiteerde oplage) op vinyl.

Website / Facebook / Spotify

PANIC LIFT
Na een stilte van 3 jaar is de industrialband Panic Lift terug met Split. Split is de eerste ep in een reeks van vijf, die een thematische link hebben. Elke ep zal twee nieuwe tracks bevatten en twee remixen van verschillende artiesten.
Op Split grijpen de twee tracks terug naar verschillende hoeken van het donkere muziekspectrum, want Tribute is een EBM-dansvloerstamper en Nowhere Fast doet denken aan machinerock uit de jaren ’90. Daarnaast vinden we er een synthwave-remix van Tribute op terug door Grendel en een electro-funk-herwerking van Nowhere Fast door technowizzard Roterdans.
De twee nummers zijn een eerbetoon aan de legendes die Panic Lift-zanger en songwriter James Francis meer dan 20 jaar geleden inspireerden om muziek te gaan schrijven. “Ik heb ontdekt dat het materiaal in deze releases dient als een liefdesbrief aan dit muziekgenre”, verkondigt Francis.
Split werd in beperkte oplage van 50 exemplaren op cassette uitgebracht.

Bandcamp / Facebook

JOHNATHAN/ CHRISTIAN
Duisternis is altijd een kans… Het Trans-Atlantische postpunkduo Johnathan/ Christian bracht hun nieuwe ep Together, We’re Alone uit en greep daarmee de kans om, net zoals vele anderen, te reflecteren op de pandemische gevolgen.
“In tegenstelling tot eerdere releases, zijn de teksten en inspiraties op deze plaat een beetje een paradox”, zegt zanger/co-schrijver Christian Granquist. “Sommige van onze ‘gebruikelijke’ vocale onderwerpen zoals eenzaamheid, isolement en natuurlijk de dood zijn zoveel relevanter geworden tijdens de pandemie. En om precies dezelfde reden lijken ze minder relevant, omdat ze minder metaforisch worden.”
We horen ook enkele gastmuzikanten als Adrian Auchrome (Machinery Of Desire), de Italiaanse zangeres Elisa Mammoliti en – met brute kracht – drummer Tom Coyne (45 Grave) op de ep. Naast eigen nummers, vinden we ook een cover van Never Trust A Man (With Egg On His Face) (Adam & The Ants). 
“Ik denk dat de energie in het openingsnummer My Dying Words kwam vanuit het gevoel dat ik zag bij mensen met bijna-doodervaringen van COVID, en natuurlijk mijn eigen COVID-hospitalisatie. Het titelnummer Together, We’re Alone gaat over een meer klassiek liefdesthema gecombineerd met de ironie van hoeveel obstakels we zelf creëren om daar te komen.” zegt Christen. “Bovendien stelt het de vraag waarom de rijkste landen ter wereld de meeste eenpersoonshuishoudens hebben. Is eenzaamheid zelf gekozen door een paar uitverkorenen? En mogelijk bovenop de Maslow-ladder? Of is het andersom?”
“Voor mij was het oorspronkelijke idee om ‘het liefdesverhaal dat niet was’ te schrijven”, voegt Johnathan toe. “Ik bleef maar denken aan twee mensen die ongelooflijk trieste eenzame levens leidden, vastbesloten om te geloven dat het universum nooit wilde dat ze ware liefde zouden kennen, maar toch leefden ze hun hele leven naast elkaar, niet wetende dat ze al die tijd soulmates waren, maar zich niet bewust waren van elkaars gevoelens.” Mooi, maar tegelijk donker intriest en zo klinkt het ook.
Together, We’re Alone is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

LETTEN 94
Gloednieuw uit Zwitserland: Letten 94! Een bandnaam met betekenis: Zürich, 1994. Langs de oevers van de rivier de Limmat, op het spoor van het in onbruik geraakte Letten-station, is de grootste open drugsscene in Europa in zijn laatste bestaansjaar. Federaal raadslid Ruth Dreifuss bezoekt de site en ontmoet verslaafden die op de grond liggen en zichzelf injecteren met heroïne. Vanaf de Kornhausbrücke lijkt het uitzicht op een dystopisch landschap.
Dolorès en Freddy Van Ballast namen dit mentale beeld van Letten en ook (meer in het algemeen) van Europa in de nasleep van de val van de Berlijnse Muur, als uitgangspunt om elektronische muziek te maken die soms agressief gesyncopeerd klinkt, soms donker en mysterieus. De gitaar, neemt door de spoorwegen geïnspireerde ritmes aan, waarmee Van Ballast de postpunkbeweging herdenkt, terwijl de diepe en beklijvende stem van Dolorès de duidelijk nihilistische toon van hun creaties zet.
Het coldwaveduo bracht nog maar net zijn debuutsingle Empty Landscapes uit. De single laat twee krachtige synthtracks horen.
Empty Landscapes is digitaal verschenen bij Cold Transmission Music.

Bandcamp / Facebook

NORMORIA
We leven in het land der rijken en de darkelectro-/ industrialband Normoria verrijkt deze met een nieuwe video bij Land Of The Rich. Daarmee blazen ze eerder gevestigde soundontwerpen nieuw leven in.
Het Zweeds/ Amerikaans project zet met deze video één van de tracks van hun laatste ep Voyage (2020) in de kijker en laat zien hoe ongelooflijk verdeeld de VS momenteel is. Terwijl de rijken steeds rijker worden, en de meeste Amerikanen worstelen om rond te komen in een land in nood.

“The rulers of the system take us for fools
abusing power and breaking the rules
they swear with hand on bible to protect their mob.”

We horen boomende vocals, punky gitaren en een intense bas in deze energieke track.
Voyage is digitaal verschenen.

Bandcamp / Facebook

VLIMMER
Met hun debuutalbum, dat er over enkele weken aan komt, laat Vlimmer al een eerste track los als voorsmaakje. Met Fensteraus wijkt Alexander Leonard Donat daarbij toch wel enigszins af van de darkwave-/postpunksound die we van hem kennen. Als een nachtmerrie concentreert de track zich op een donkere tribal, met rituele drums in een dreigend agressieve sfeer. De apocalyptische gelaagde synths gaan niet ten onder aan het achtergrondgeschreeuw. Trillend industrieel, klaterend heerlijk!
De track komt met een digitale b-kant Kron, die al even angstaanjagend sterk klinkt. Uptempo in een razende wildernij mogen deze twee tracks ons voorbereiden op een album waar we nu nog meer naar uitkijken.
Fensteraus en Kron zijn digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

ERDVE
Toen Erdve in 2016 in de Litouwse hoofdstad Vilnius werd opgericht, had de band een duidelijke esthetische visie op het creëren van een uniek zwaar geluid dat experimenteerde met elementen uit hardcore, sludge en black metal – maar was niet gebonden aan ongeschreven “regels” rond die genres .
De kernideeën achter wat Ervde creëert, worden vertaald in teksten, beelden en geluid door diepgaande reflectie op concepten als huiselijk geweld, uiterst walgelijk gedrag, misdaden tegen de menselijkheid en extremisme.
Hun nieuwe album Savigaila (=zelfmedelijden), draait om het overwinnen van de gevoelloosheid binnen de grote uitdagingen van de realiteit, en deze te accepteren zoals ze zijn. Spijt, jaloezie, zelfrespect, liefde, zorg en saamhorigheid. Van volkomen begrijpelijk tot de meest onredelijke zin. Dit idee wordt door Erdve omgezet in melodieën, ritme en geluid op het aankomende tweede album van de band. En dat leidt tot verpletterende waanzin, die atmosferisch van elke track druipt.
Met Savigaila ga je met Vaidotas Darulis (gitaar, zang, opname, visuals), Valdas Voveraitis (drums, visuals) en Karolis Urbanavičius (bas, piano) mee op hun volgende reis naar de Baltische duisternis!
Savigaila is digitaal, op cd, op zwarte en crystal clear / black marbled vinyl verkrijgbaar.

Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More