Home nieuws Uitheems Geduister #143

Uitheems Geduister #143

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Sommige mensen hadden het beter binnen. Uit de stilaan ontluikende deurkieren kruipen onaangename klanken van teleurstelling, geklaag en de opgeklopte ernst der belangeloze zaken naar buiten, verscholen achter het recht op vrije meningsuiting. We brengen onszelf weer in balans, waarin we de duisternis graag omarmen, want muziek blijft het antidotum tegen zowat alles! Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Lustmord, Karin Park, Nino Sable, Suzi Sabotage, Hante, Nature Of Wires, Badeye, Within Temptation, Lucifer For President, NNHMN, Verneblung, Batavia, Gregario, Thy Catafalque en Withered.

LUSTMORD & KARIN PARK
Karin Park van Årabrot zit niet stil, want samen met electropionier Lustmord, bracht ze ook een nieuwe release uit. Ze voegt haar etherische treurstem toe in het aangrijpend album Alter van Lustmord in negen nummers die een hedendaags ritueel representeren. In een spel van licht- en schaduwrijke sonische klanken nemen ze ons in hun samenwerking mee in een ongekende duisternis. Brian Williams, het brein achter Lustmord sinds 1980, groeide op in Noord-Wales en werd al snel een spilfiguur in de industrial scene in het Verenigd Koninkrijk. Na zijn verhuis naar Los Angeles in 1993 werkte Williams aan tientallen soundtracks van films, waaronder The Crow, Underworld, evenals op verschillende videogames, televisietunes en soloalbums.
Samen leveren ze met Alter een heel unieke plaat die doet denken aan Dead Can Dance, Massive Attack en Portishead.
Alter is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar via Pelagic Records.

Lustmord / Karin Park / Bandcamp

NINO SABLE & SUZI SABOTAGE
Tussen zijn maandelijkse soloreleases, iedere laatste zondag van de maand door, ging Nino Sable (Aeon Sable-bezieler) samen aan de slag met Suzi Sabotage. Een energieke track, laten ze met Dance Trough The Tears horen. Een pittige darksynth track, met diepdoffe beats voortgestuwd door prikkelende toetsen en het ijlheldere, even melancholische als opruiende geluid van Miss Sabotage.

“When your life’s a mess
A descent into madness
Scream into the night
Shake and lose your fright”

Dans, als remedie tegen… zowat alles!
Dance Trough The Tears is digitaal verschenen.

Nino Sable / Suzi Sabotage / Bandcamp

HANTE
Het nieuwe album Morning Tsunami van het Franse soloproject Hante zit er aan te komen en dat laat Hélène De Thoury deze week horen met een derde nummer. Wasting Time is een traag elektronisch nummer, dat begeesterend klinkt. De combinatie van De Thoury’s wasemende vocalen, scifi-klanken en natuurlijk aanvoelende ritmes zijn innemend. Een nummer dat je – naarmate het vordert – helemaal inpakt.
Wasting Time is digitaal beschikbaar en verschijnt op het album Morning Tsunami, dat op 2/7 uitkomt op gekleurde vinyl en op cd.
Je kan Hante live aan het werk zien op 2/10 in De Klinker in Aarschot op een Into The Dark-event, met We Are Ooh People in het voorprogramma.

Facebook Bandcamp

NATURE OF WIRES & BADEYE
Het Britse project Nature Of Wires is er deze week alweer met een nieuwe samenwerking. Deze keer werden ze in april uitgedaagd door BBC Music, in het kader van Collaborator Generator, om samen met het Britse Badeye iets te creëren voor de volgende show.
Scott Slater en Andy Empsall Walker van Badeye hadden al een half uitgeschreven nummer, er kwamen nieuwe strofes en het geheel werd gemixt door Nature Of Wires. Wat toevallig ook maar liefst de 100ste remix van Nature Of Wires werd!
Hoewel Nature Of Wires vooral synthpop en darkwave in zijn portfolio heeft, klinkt deze Hold Me Now samen met Badeye als een melodieuze, harmonieuze – ietwat retro – electroballade.
Het resultaat Hold Me Now is nu digitaal uitgebracht.

Nature Of Wires / Badeye / Bandcamp

WITHIN TEMPTATION
Het is pijnlijk beseffen, dat het ondertussen al meer dan 20 jaar geleden is dat we écht fan waren van Within Temptation en dat de interesse met de jaren afnam. En toch… toch blijft de Nederlandse band die al een hele tijd onder Amerikaanse vleugels zit, zijn aantrekkingskracht behouden. We konden hun nieuwe single dan ook niet zomaar laten voorbijgaan. “Shed My Skin draait om het omgaan met onvermijdelijke veranderingen in het leven. Het gaat erom de persoon te worden die we bedoeld zijn te zijn, zelfs als dat betekent dat we mensen moeten verliezen van wie we houden, maar van wie we zijn vervreemd. Echte groei begint waar comfortzones eindigen en dat is precies waar het lied over gaat: als we niet veranderen, groeien we niet. Als we niet groeien, leven we niet echt”, legt zangeres Sharon den Adel uit. “Carry on your fire and raise your head. And everything comes to end, when hearts asunder.” In Shed My Skin (feat. Annisokay) worden we toch maar weer gecharmeerd door het krachtige drumspel en het knappe vocale duet, voorzien van klassieke elementen zoals de strijkerselementen die af en toe opduiken. Wat klinken ze opnieuw krachtig!
The Afthermath is de virtuele tournee, die Within Temptation doet via het scherm in de huiskamers vanaf 8/7. Tickets zijn verkrijgbaar via de website.

Facebook / Website

LUCIFER FOR PRESIDENT
Rauwe metal en punkhorror geïnspireerd door bands als Venom, Bathory, Celtic Frost, Misfits, Mötorhead en Alice Cooper! We kunnen nog niets laten horen uit het aankomende album, maar de aankondiging van hun esthetisch manifesto kunnen we ook niet links laten liggen. De band komt niet alleen muzikaal, maar ook met een eigen visie.
Maira Pedroni heeft de hoes voor het album Asylum ontworpen, dat in november verschijnt. Ze laten wel al weten dat het album tien tracks huist, waarvan ook de cover Amandoti van CCCP en een verwoestende versie van We Are 138 van Misfits. De enige vraag die ons rest is: kunnen we ons voorbereiden op dit brute en wilde inferno in een mix van oldschool black metal, rock-‘n-roll, punk en horror?
Asylum verschijnt op 5/11 digitaal, op cd en op lp bij My Kingdom Music. Het aftellen is begonnen, de Apocalyps is nabij. Voorbestellen kan reeds.

Facebook

NNHMN
De heroïne is nog niet voor morgen, maar om de verslaving op punt te houden tot 27/7, laat NNHMN een nieuwe track horen uit hun aankomende ep Tomorrow’s Heroin. Even kenmerkend als hun eerdere nummers, heeft ook Your Body een hoog verslavend ritme, met occulte beats die je meenemen in een geïsoleerde dans trip. Met ijle woorden klinkt Non Human Persons, het Berlijnse dark electroproject van Lee en Laudarg.
Tomorrow’s Heroin verschijnt op 27 juli digitaal en op vinyl. Voorbestellen kan reeds.

Bandcamp / Facebook / Website

VERNEBLUNG
Hoopvolle wanhoop en sereen lijden. Het is de sound van Verneblung, de darksynthband uit Keulen. Soundscapes door Adnan Abbas voorzien van dodelijke industrial elementen maar ook een ongedefinieerd, onverwachts popgehalte en gekenmerkt door de krachtige Duitse en Engelse teksten, prachtig jammerend gebracht door Nadin Klein. Met 8 nummers laten ze ons kennismaken met hun debuutalbum Ready To Drown. Zwoel laten we ons diep onder water mee sleuren door Verneblung. Een band die bij deze op ons live-verlanglijstje komt te staan.
Ready To Drown is digitaal, op cassette en op cd verschenen bij Blackjack Illuminist Records.

Bandcamp / Facebook

BATAVIA
Een muzikaal duo, dat ook de liefde deelt. Man en vrouw uit Jacksonville (VS). Hoewel hun wortels in de industrial gothic sfeer groeien, is die een voertuig geworden voor het duo, dat zich qua sound tussen dreampop en noiserock vervoert. Met een hulde aan het wrak en de muiterij van de Batavia, geven Terri en Ed Cripps klank aan de duistere verhalen, verloren gegaan in de geschiedenis.
Batavia bracht sinds hun korte bestaan vanaf 2020 al twee ep’s uit, twee singles een album en een remixalbum. Dit jaar zit er nog een album aan te komen, waaruit we nu al Azafrán als maxi-single krijgen: de originele track, een Batavia-remix en een remix door Sensuous Enemy. Een voor een blijven ze kleven, nadat je je breed glimlachend in het zweet danste. Heerlijke vocals, baslijnen en ritmes in een eightiessound met een heel eigentijds karakter.
Azafrán is digitaal verschenen bij Tigersqwak Records.

Facebook / Bandcamp

GREGARIO
Iedere week hebben we graag een ‘vreemde eend’ in het Uitheems Geduister. Wel, laat dit deze keer Gregario zijn. De Luxemburgse David André is getekend door zijn vele jaren ervaring in de Luxemburgse DIY-scene in verschillende postrock-, indie- en elektronicaprojecten. Zijn apparatuur liet hij deze keer links liggen, hij ruilde ze in voor piano. In urgent, doch ingetogen composities laat hij duisternis floreren in de levendige tracks op zijn nieuwe, tweede ep Nomads On Hold. Het samenspel van piano met drum klinkt opwindend knap! Voor iedereen die zijn hartslag wil laten leiden door muziek, voor iedereen die wil huilen, wil omhelzen… brengt Gregario een jazzy soundtrack bij een intense film noir.
Nomads On Hold is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp

THY CATAFALQUE
Het genie achter het Hongaarse avant-garde-metalproject Thy Catafalque is Tamás Kátai, een man die graag alle vooroordelen en tradities verlaat. Hij zet daardoor, samen met de gastmuzikanten waarmee hij zich omringt, een eclectisch geluid neer dat alle barrières afbreekt en de grenzen van metal, ambient tot zelfs jazz met elkaar verbindt.
De titel van zijn nieuwe album Vadak, Hongaars voor ‘wildelingen’ is een bewuste aanwijzing voor de exotische en wilde essentie van Vadak. Net als zaailingen die door de natuurkrachten door het bos worden verspreid, groeit het fantasierijke geluid van Thy Catafalque met een organisch gevoel van eigenzinnigheid, gecultiveerd binnen de enorme invloeden van onze kosmos. Een onheilspellende les in sterfelijkheid.
Vadak is digitaal, op cd en op lp verschenen bij Season of Mist.

Facebook / Bandcamp

WITHERED
De gelouterde zwartgetinte deathmetal van Withered overdonderd met hun nieuwe album Verloren.
Ze benoemen zichzelf nog steeds als ‘een band voor metalnerds’, maar voor de bijtende drums en rauwschurende vocalen, in combinatie met de prachtig melodische zanglijnen, moet je uit stevig hout gesneden zijn. Beau Brandon (drums),  Dan Caycedo (zang, gitaar), Rafay Nabeel (bas) en Mike Thompson laten een verbijsterende lading metal in volle pracht op ons los!
Met het oeuvre van hun voorbije 18 jaar, maakte het viertal uit Atlanta (VS) al duidelijk dat compromissen niet aan hen besteed zijn. Hun nieuwste album Verloren zet dit luidkeels in de verf, als een tegendraadse meesterzet. “Er is een filosofische introspectieve benadering van het onderwerp die onze schrijfstijl bepaalt. We proberen een sfeer te creëren die past bij de thema’s en daar proberen we met Verloren ook naar terug te keren”, laat de band weten. De titel doet Nederlandse banden vermoeden, maar vertaalt zich voor de band als ‘vermist’ uit het Duits en heeft niet alleen betrekking op de vrienden, familie en delen van het leven en de harten van het lid dat vermist is en gemist zullen worden naarmate de tijd verstrijkt, maar ook, in het licht van de wereldwijde pandemie. De activiteiten gelinkt aan het deel uitmaken van een band, werden enorm gemist door iedereen die de schrijf- / opname- / tour-cyclus als vanzelfsprekend beschouwde.
Verloren is digitaal, op cd en op gekleurde vinyl verschenen bij Season Of Mist.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More