Home Grensverleggers Uitheems Geduister #123

Uitheems Geduister #123

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Eén. Twee. Drie. Welk mysterie? Het mysterie van de duisternis onthult zich enkel in de donkere ziel. Omringd door het Uitheems Geduister van deze 123ste week met nieuws van NNHMN (Nonhuman), Scenius, Faggia, Miseria Ultima, Chiasm & John Fryer, Sharone, Årabrot, Alice Gift en Mensa Deathsquad.

NNHMN (NONHUMAN)
In de kerk van non-religie is liefde pijn. En daar brengt het in Berlijn gevestigde duo NNHMN de perfect humeurige, suggestieve soundracks bij. Elektronische begeesteringen vol synths in groezelige griezelsferen met de verlichtend mysterieuze vocals.  

Lee en Michal Laudarg zitten met hun sound ergens tussen duistere electro, zwevend in de technocultuur. Die met een donker kantje althans. Deze week brachten ze een alweer knappe videoclip bij het nummer I See You, dat verscheen op hun album Deception Island Part 2. Het album verscheen in 2020 en is digitaal, op vinyl en op tape verkrijgbaar bij de labels Oraculo, Zoharum en K-Dreams.

Facebook / Website / Bandcamp

SCENIUS
Eind vorig jaar bracht het Frans/ Britse duo Scenius uit Leeds (UK) zijn debuutalbum Enough Fears uit. De beginjaren van de electropop inspireerden, maar Steve en Fabrice lieten een frisse minimalsound horen. De single Make It Shiny van op dat debuutalbum, werd nu onder handen genomen door Nature Of Wires en Klammer, die er hun ding mee deden in knappe remixen.
Het geliefde, Britse synthpop-/darkwaveproject Nature Of Wires  liet de track openbloeien tot een elektronisch dance anthem, terwijl de Leedse darkpopband Klammer een eerder nerveuze postpunkversie serveert.
Zowel de Nature Of Wires remix als de Klammer remix zijn digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp / Nature Of Wires / Klammerhttps://youtu.be/Nig0R2vJnK8

FAGGIA
Een nieuw geluid, want Faggia, een nieuw Frans electro-project, heeft zijn eerste ep Monde Flottant uit en die klinkt ondefinieerbaar avontuurlijk. De wereld drijft? Nee, hij sloeg bij deze op hol. Fue-Béton klinkt hard, voorzien van sterk strenge beats, noisy elementen en een gedreven ritmiek, waarachter de elektronische elementen verweven worden tot een p(l)akkend, donker geheel.

Met werelds ritmische klanken die erg natuurlijk klinken, is de tweede track minder donker, en gaat ze richting goatrance uit. Ruine is een heerlijke trip om ravend verloren in te lopen. Even beklijvend is het tragere titelnummer, met in mekaar gesponnen wervels van lichtgevende synths die als een gedrogeerd koortje rond wervelen, waarbij de drums hier een portie stevigheid overheen gieten en dit een heuse dancetrack wordt.
Je kan de debuutep van Faggia beluisteren via Soundcloud.

Soundcloud / Facebook

MISERIA ULTIMA
Een staalhard EBM-/aggrotechalbum met gothinvloeden horen we van Miseria Ultima. Inderdaad, de ultieme miserie vervat in geluid. Maar wat klinkt dit zalig. Het Finse duo bracht na hun debuutalbum Phosphor vorig jaar Graygarden uit, dat nu ook op cd verkrijgbaar is. In tien tracks ontkennen Aleksi Martikainen (zang) en Kimmo Huhtala (synths) enige mortaliteit.

Graygarden is digitaal en op cd verkrijgbaar bij de labels Advoxya Records en Inverse Records en de band laat weten dat ze nu vooral veel tijd in de studio doorbrengen om hun derde album af te werken.

Fans van Hocico, Agonoize, Nachtmahr, Cygnosic, The Kovenant, KingSatan, Fear Of Domination, Alien Vampires, Aborym, Aestethic Perfection, Larva, Leæther Strip en Blutengel zitten nu al op het puntje van hun stoel!

Website / Bandcamp / Facebook / Soundcloud

CHIASM & JOHN FRYER
Een veelbelovende samenwerking laat een nieuwe  single horen met Intertwined. Het gaat om het electro-/industrialproject van Emileigh Rohn, Chiasm, en John Fryer van de band Black Needle Noise en producer van o.a. Depeche Mode en Nine Inch Nails.

Intertwined is de laatste teaser voordat we hun nieuwe album Missed The Noise te horen krijgen. Zwoel uitdagend klinkt de delicaat krachtige stem van Emileigh, terwijl de soundscapes sterk wervelen rond haar helderintieme fluisterwoorden. Daarnaast krijgen we ook een remix van de eerder verschenen track Calling te horen, van de hand van Mark Hockings (Mesh, Black Car Burning) en een remix van de titeltrack door niemand minder dan Jean-Marc Lederman (The Weathermen). Of hoe ze de Belgische kwaliteit op vlak van elektronische muziek toch maar alweer wisten te strikken!  

Het album van Chiasm en John Fryer Missed The Noise verschijnt op 5/3 via het indielabel COP International en kan je nu al voorbestellen.

Facebook Chiasm

SHARONE

Naar aanleiding van de nakende release van haar nieuwe lp Morbid Illusion, laat de darkrockartieste Sharone (Denver, USA) een nieuwe videoclip zien. Een duistere film hoort bij de derde single Screaming To Oblivion.

Screaming Into Oblivion gaat over depressie. Ik schreef het nummer toen ik me erg alleen voelde . Het leek alsof ik, waar ik ook heen ging, alleen nog maar leegte zag. En dat palmde mijn brein in. Ik werd vele jaren behandeld voor psychische aandoeningen. Het is een terugkerend onderdeel van mijn leven. Ik probeer het in mijn muziek te belichten wanneer ik kan, omdat ik weet dat ik niet de enige ben die ermee omgaat. En dat helpt die mensen, weten dat ze niet alleen zijn. Voor de videoclip ging ik voor een ‘Clue (bordspel) meets The Grudge’- thema. Het idee was om verschillende personages te laten zien die erachter probeerden te komen wie het was die me vermoordde. Aan het einde ontdekken we dat ik de enige was die er de hele tijd was en dat ik me al deze verschillende mensen inbeeldde in mijn hoofd en er niemand anders in de buurt was.”

Een voorsmaakje, van de toekomstmuziek van Sharone, waarin bittere pillen uit het verleden zitten verwerkt. Met knap melodische zanglijnen van de dame in kwestie, horen we een emotionele mix van gothic en metal in een nog vrij eenvoudige muzikale compositie.

Website / Facebook

ÅRABROT

Het koppel leeft in een oude kerk die ze bezitten, op het Zweedse platteland met hun 2 kinderen. Rock’n roll is hun geloof. De rockband Årabrot laat met hun nieuwe single The Lie al een knap staaltje horen uit hun aankomende album Norwegian Gothic, waarbij de titel de stijl verraadt. Dat wordt het negende album van het duo, dat deze keer samenwerkte met topartiesten als Lars Horntveth (Jaga Jazzist), celliste Jo Quail, Tomas Järmyr (Motorpsycho), Anders Møller (Turbonegro, Ulver) en Massimo Pupillo (ZU). We gaan er geen doekjes om winden: deze namen alleen al zorgen er voor dat we dit album reeds voorbestellen.

Kjetil “Tall Man” Nernes en Karin “Dark Diva” Park lichten toe: “The Lie is een rocknummer. De leugen gaat niet over het vertellen van een leugen. Het is over een leugen leven. Niet zo vreemd als je weet dat  ik maandenlang het werk van filosoof Theodor Adorno gelezen heb bij het schrijven van The Lie. We woonden in een appartement in Oslo met een vriend en mijn herinneringen aan deze specifieke tijd zijn erg levendig. De het weer, de geur, wat we kookten, naar welke muziek we luisterden tot … Zelfs de vuile vloeren. Minder dan een jaar later stierf onze vriend in een vreselijk bootongeval. Het werd allemaal onderdeel van iets groters.”

Norwegian Gothic verschijnt op 9 april en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

ALICE GIFT

Alles is een gift. En zo ook de nieuwe track van het noisepop-/coldwaveproject Alice Gift.
Trance Park is een eerste gift van de in Berlijn gevestigde Duits/Franse singer/songwriter, die binnenkort zijn solo debuutalbum Alles Ist Gift uitbrengt. Een plaat die verhalende tracks belooft, badend in sferen vol postpunk, coldwave, shoegaze, chanson noir en dromerige noisepop.

Het album Alles Ist Gift verschijnt op 26/2 bij No EMB Blanc.

“Het nummer is geschreven op een zonnige zomerdag onder invloed in het Treptower Park in Berlijn. Ik ben de hele nacht wakker geweest en heb de volgende dag alleen in het park doorgebracht. In een soort trance ontmoette ik mezelf als kind dat me hielp mezelf te vinden en me te helpen met mijn angst om te gaan. Hoe kan iemand functioneren met angst in het dagelijks leven? In hoeverre leidt het tot isolatie? Isolatie als veilige haven en gevangenis tegelijk. Alice Gift verdwaalt, vlucht ergens voor, zoekt naar een antwoord. Dit mystieke antwoord wordt in de video gesymboliseerd door de ingang van de grot, waartoe hij zich op magische wijze aangetrokken voelt. De ingang als toegangspoort tot de waarheid, tot zijn ego, of de eeuwige ontsnapping uit zichzelf door middel van anesthesie,” legt de artiest uit.

In tegenstelling tot de zwaarte van de uitleg, die de nogal anonieme artiest achter Alice Gift geeft, klinkt de track licht, hoewel hij inderdaad baadt in alle bovengenoemde genres. Best knap!

Alles Ist Gift verschijnt op 26/2 digitaal bij het labe Cymbeline Records en op cd en lp bij No Emb Blanc en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website / Instagram

BOXES OF BLOW

Tikkende drumsticks en glooiend elegant snaarwerk klinken in de track van de noisy postpunkband Boxes Of Blow uit Griekenland triggerend. De geheimzinnig klinkende vocals geven een ietwat vreemde combo weer met het aritmische drumwerk en de nogal hoekige switch in stijlsoorten binnen het nummer. En toch charmeert Wall Of Dreams, een track die in 2018 verscheen maar nu voorzien is van een videoclip. Ietwat anarchistisch, hoewel er ook een bepaalde soberheid over het nummer hangt. Een bijzondere track die de moeite is om enkele keren na mekaar te beluisteren.
Ondertussen lanceerden ze ook een eigen versie van This Is Not A Love Song van P.I.L., wat ze misschien beter toch niet hadden gedaan…

Facebook / Bandcamp

MENSA DEATHSQUAD

Mensa Deathsquad uit Kansas (USA) heeft net zijn nieuwe, monsterlijke single Famous uit. “Begrijp me niet verkeerd. Ik heb geen vooroordelen over beroemde mensen. Ik zal niet doen alsof ik zo urbaan en verfijnd ben dat ik geen oog meer heb voor mensen die allebei goed zijn in wat ze doen en daarbij ook bekend zijn om dat doen”, leidt Brandon Phillips, mastermind achter de electro-/darkwaveband Mensa Deathsquad toen werd gevraagd naar de basis voor zijn nieuwe single Famous. Zijn afkeer van steraanbidding is sterk. “Dat gezegd hebbende, ik verafschuw en beschimp de cultuur van beroemdheden zo grondig dat ik denk dat het zo snel mogelijk ter dood moet worden gebracht en in een ongemarkeerd graf moet worden geduwd”, vervolgde hij met een grijns, knarsetandend met zijn stevig op elkaar geklemde tanden. Daarna nog even uithalend naar Trump als voorbeeld. En daarmee klinkt de track – na Nothing Is Ever Enough – als tweede single van zijn aankomende album Cyxlist.
Furieus klinken de synths en beats in een hoog energetisch nummer, als garage-rock op darkwave in een punk noirsfeertje.

Het album Cyclist verschijnt op 23/2 en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More