Home Grensverleggers Uitheems Geduister #122

Uitheems Geduister #122

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Als een woord geen poëzie meer is, wat doe je dan met al je zinnen? Uitzinnig ingetogen en exuberant extravagant klinken de woorden in al die nieuwe muzikale releases: het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Grausame Töchter, Zeahorse, Cabaret Voltaire, Tragedian, Epica, Morbid Poetry, Chaos Bleak, Merciful Nuns, Varsovie, Dissonance, Profond Barathre, HallecӃ, Hån, Tvinna, Illness, Rest Easy, Angriff, Trouble Fait’ en een online event met 48 uur lang donkere deuntjes van 37 internationale dj’s, georganiseerd door Der Schwarm en Cold Transmission.

GRAUSAME TÖCHTER

Peng! Peng! Tot! Knal zeg. Daar zijn de Grausame Töchter alweer met een track die opschudding veroorzaakt in ons brein! De schreeuwerige vocalen en technobeats in schril contrast met het donkere sfeertje waarin hun sobere spoken vocals geponeerd worden. En dan wordt het luid! Spinnend en uitdagend, zoals immer, nemen ze ons mee op een opwindende trip langs hun kenmerkend eigenzinnige muzikale waanzin. Heerlijk. Toch?
Peng! Peng! Tot! Is één van de tracks van hun nieuwe album Zyklus, dat eind maart verschijnt bij Dark Dimensions Label Group.

Facebook / Website

ZEAHORSE

De noiserockband uit Sydney, Zeahorse, is dit jaar toe aan zijn 10de verjaardag. Het afgelopen decennium hebben ze een sterk dynamische livereputatie opgebouwd in de Australische undergroundscene. Deze week bracht Zeahorse – na vier jaar geen studio gezien te hebben – een niewe release uit.

“Twijfel … en in de val trappen. Dit gaan we niét doen. En toegegeven… het gebeurde toch.” De vier noiserockers vingen die ervaring in hun geluid van hun nieuw album Let’s Not (And Say We Did): “De plaat is gevuld met ratbag-cynisme, grote beats en snauwende gitaren. Structuren doen denken aan punk uit de vroege jaren 90 van bands als Unwound en Fugazi, maar er zijn ook de dikke zweepslagen psych waar we bekend om staan. Qua thema’s op het album hebben we het over satirisch commentaar op sociaal gedrag (online en in de echte wereld). Want er heerst nogal wat verwarring tussen het echte leven en proberen om online een leven te leiden, met wat te geloven en wat te negeren.”

Let’s Not (And Say We Did) is digitaal verschenen en op gekleurde vinyl bij het label Copper Feast Records.

Facebook / Bandcamp

CABARET VOLTAIRE

Het Britse newwave-/industrialproject Cabaret Voltaire, is sinds 1974 actief en sinds vorig jaar met enkel Richard H. Kirk nog als enige bandlid. Het nieuwe nummer Billion Dollar is een voorproefje op de aankomende Shadow Of Funk. Wat harder en killer klinkt deze Billion Dollar is, maar met een voortstuwende kracht waardoor het nummer ook iets optimistisch heeft. We voelden alvast een dance trance ontstaan!

De ep Shadow Of Funk verschijnt op 26/2 digitaal en in beperkte oplage op gekleurd vinyl bij en Pias. Voorbestellen kan nu reeds. Het is daarmee de opvolger van het album Sadow Of Fear (2020). Maar daarna is deze serie nog niet af, want op 26/3 verschijnt ook nog het album Dekadrone, waarna ook nog BN9Drone volgt op 23/4.

Facebook / Website

TRAGEDIAN

In 2002 ontstond het geesteskind van de in Amerika geboren gitarist Gabriele J. Palermo. Ondertussen was hij uitgeweken naar Hamburg (DE), waar hij met lokale muzikanten aan de slag ging en zijn project uitgroeide tot de metalband Tragedian: “Ik verhuisde in 1993 naar Hollywood, en daarna naar Hamburg omdat de jobs in de muzieksector in L.A. opdroogden en ik geen zin had in de nieuwe golf van Amerikaanse metal als System Of A Down, Korn en Limp Bizkit.”

De veranderingen in de line-up onderweg, mag niet verkeerd worden geïnterpreteerd als zijnde een onstabiele omgeving. Palermo is de leider, de belangrijkste songwriter en producer, maar de meeste van de vorige leden verlieten de gelederen in de loop der jaren vanwege werk en / of familieverplichtingen. Slechts twee voormalige leden zouden Tragedian verlaten hebben vanwege interne problemen.

Hun nieuwe album Seven Dimensions is pas verschenen. Joan Pabon (zang), Gabriele Palermo (gitaar), Dawid Wieczorek (bas), Nicolò Bernini (drums) leveren daarmee een vierde Tragedian- album aan. “Noem ons over het algemeen een zwaar melodieuze, licht progressieve band die de beste elementen uit verschillende invloeden haalt en ze allemaal in één pot stopt.” En zo klinkt het ook op Seven Dimensions!

Het album is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar via het label Pride & Joy Music.

Bandcamp / Facebook / Website

EPICA

Het tij keert continu deze tijden. Rustige en woelige tijden wisselen sneller dan ooit en dat is wat Epica bespeelt in hun nieuwe single Rivers. Dit is het derde nummer dat we te horen krijgen van hun aankomende, achtste album Omega, dat 5 jaar na hun laatste, geprezen album The Holographic Principle volgt. Frontlady Simone Simons legt uit: “Rivers symboliseert de kalmte en tegelijkertijd de onzekerheid van het leven, eb en vloed. Het kalme water vertegenwoordigt vrede. Een sterke rivierstroom betekent dat je uitdagingen moet aangaan en tegen de stroom van het leven in moet zwemmen.” Een kippenvelballade op piano, voor de liefhebbers!

Als de stroom van het leven mee zit, dan kan je Epica live aan het werk zien op het Alcatrazfestival (12-15/8, Kortrijk), tijdens hun wereldtournee samen met Apocalyptica en Wheel (AFAS live, Amsterdam, 4/3/2022) of in de Ancienne Belgique (7/3/2022, Brussel). Nog even geduld dus.

Omega verschijnt op 26/2 bij het label Nuclear Blast Records en kan je al voorbestellen.

Facebook / Website

MORBID POETRY

Met een monotoon diepe stem laten we de mooie woorden toe onder onze huid, want ze komen met een knap melodisch ritmisch stuk in Star To Fall, de track van Morbid Poetry. De band brengt hiermee een staaltje gothic rock met heel wat ‘groovy-gloomy-elementen’ zoals ze het zelf benoemen. Je vindt de track terug op hun nieuwe ep Ressurection, hoewel het om een ‘oud’ nummer gaat, want ze schreven het in 1990. Toen nog een eerder slechte demo, vonden ze dat het wel eens tijd werd voor een serieuze opname. “Sommige van de liedjes waar je naar zult luisteren, hebben lang in winterslaap gehouden en keren nu terug naar een leven onder jullie. Andere liedjes weerspiegelen het verdriet en de duisternis om ons heen. We moeten ons nu opsluiten, zodat we kunnen leven voor morgen, wanneer de duisternis weg zal zijn. Onze muziek kan je de soundtrack noemen van de bitterheid, de melancholie en de kilte om je heen,” laat de Duitse duisterband weten.
En het zou zonde geweest zijn hadden ze dit niet gedaan!

Zoals al hun releases, kan je ook Ressurection gratis downloaden op hun website. Of je mag ook gerust een vrije bijdrage doen, want die schenken ze aan één van deze goede doelen: Médecins Sans Frontières, Amnesty International, Greenpeace, Human Rights Watch, Terre Des Hommes of WWF.

Facebook / Website

CHAOS BLEAK

De Black Sabbath van de gothic scene heeft het levenslicht gezien, want met postpunkriffs en beats klinkt Chaos Bleak als een erfgenaam van Play Dead en Killing Joke. De alternatieve postpunk- / pre-gothrockband uit Nottingham liet net zijn debuutalbum A New Age Of Darkness los. “We leven allemaal in heel vreemde tijden en muziek is een geweldige manier om met iedereen in contact te komen en te communiceren. Dit album is tussen 2019 en 2020 opgenomen waarbij de laatste details de huidige situatie van onze samenleving weerspiegelen. Speel luid en speel trots!”, laten de Britten horen. Over liefde, angst, verlangen, politiek en moord…

A New Age Of Darkness is digitaal en op cd verschenen bij het label Nightbreed Digital en bevat eerdere singles en nieuw werk.

Bandcamp / Facebook

MERCIFUL NUNS

“She‘s gone alone, our pure goddess, the weeping virgin at the broken column.”Met een dieptheatrale stem in een rijk dreigend muzikaal kader laten Artaud Seth, Jawa Seth, Jón Tmoh Broken Column horen, een nummer uit hun album Anomaly(X), herwerkt voor de Rediscovered 33rd° Series.

Het heden is al wat er is… Merciful Nuns zijn terug en luider dan ooit, laten ze weten. De band grijpt nochtans heel even terug naar eigen verleden, want voor hun Rediscovered 33rd° Series, hebben ze hun studio-albums geremasterd en laten ze een nieuw geluid horen. Nummers werden zorgvuldig opnieuw gemixt, gedeeltelijk opnieuw opgenomen, tracklists heroverwogen en opnieuw gerangschikt. Elk album werd tot in de perfectie gebracht wat echt de ere-toevoeging 33 ° verdient – voor de hoogst haalbare graad van perfectie.

Deze Rediscovered 33rd° Series bevat de nieuwe versies van de 10 studio-albums van Merciful Nuns en wordt geleverd in een mat afgewerkt digipakket, inclusief een boekje met alle teksten. De serie kost €99 en is verkrijgbaar bij hun label Solar Lodge.

Facebook / Website

VARSOVIE

16 jaar geleden startten Arnault Destal (drums,tekst, muziek) en Grégory Catherina (zang, gitaar, muziek) met hun project Varsovie. Het Franse duo laat strak nerveuze melancholische lijnen klinken, die zich ergens tussen postpunk en darkrock bevinden. Na Kissa Kouprine, kregen we deze week een tweede nummer van hun aankomende 4de album L’Ombre et la Nuit te horen. Met tien nummers op het album, tracht Varsovie de duizelingen van onze tijd te herformuleren met karakteristieke figuren in schemerige sferen en intieme crisis. Magnitizdat is een Russisch neologisme dat verwijst naar het clandestien kopiëren en verspreiden van live geluidsopnamen in de Sovjet-Unie om de censuur te omzeilen.

Magnitizdat is digitaal verschenen en via Bandcamp kan je de dubbele single Magnitizdat / Kissa Kouprine aanschaffen. Het album L’Ombre et la Nuit verschijnt in april bij het label Icy Cold Records.

Facebook / Bandcamp

DISSONANCE

In de vroege jaren 90 namen Cat Hall en Paul Robb met het project Dissonance haar plek in de synthpopscene in Texas (USA) in, met en meeslepende, engelachtige sirenenstem die bedding vond in een hoekige elektro-/industrial-/darkwavesfeer.

Deze week kregen we een nieuwe track, waarvoor Dissonance samenwerkte met Melodywhore. Toen Dissonance te gast was in Melodywhores radioshow, vermeldden ze dat ze wat meer gressieve tracks zouden gaan maken. En daar vonden ze meteen verbinding, waarvan Damage: 1st Assaulthet resultaat is. Deze beviel hen zo goed, dat ze ook een tweede versie Damage: 2nd Assault maakten, die binnen enkele weken door Melodywhore gereleased wordt.

Facebook / Bandcamp

PROFOND BARATHRE

De Zwitserse postblackmetalband Profond Barathre – met leden van de blackmetalformatie Euclidean – bracht hun nieuwe nummer Corpus uit. Een nummer dat binnenkort verschijnt op hun derde album Tinnitus. Dit album nam de band op in 2017-2018. Erg minimalistisch, want zonder stemmen, synths of extra gitaren. Enkel de drie schaduwen van Profond Barathre, die een elegant aangrijpende metalsound neerzetten.  Bereid je oren voor op geruis en veel meer, want dit eerste nummer Corpus belichaamt de somberheid van de winter. Een winterstorm aan emoties in een ijzige videoclip en 12 minuten gevuld met straffende riffs en donderende duisternis.

Tinnitus verschijnt op 26/2 bij Hummus Records en kan je al voorbestellen.

Bandcamp / Facebook

HALLECӃ

In 1983 kon je hem als bassist aan het werk zien bij de underground cultband Gangue Morcego en nu nog steeds bij de klassieke nineties gothrockband Das Projekt. Vandaag brengt de Braziliaan Thiago Halleck – die trouwens ook een befaamd tattoo-artiest is – ook zijn eigen werk onder de aandacht, in een heerlijke mengeling van punk, postpunk en wat psychobllygeluiden, geïnspireerd op horrorverhalen en Russische literatuur. Voor zijn nieuwe, derde single Bruxas! – wat niet meer dan ‘heksen’ betekent – liet hij zich bijstaan door Alê Faria (Tempos de Morte), Júlia Amorim (Mateamargo, Poetisa Dissecada) and Bianka Tarolla (Lost Lenore) om met hun zang wat duistere magie toe te voegen.

Facebook / Bandcamp

HÅN

De Zwitserse band Hån met de Noorse naam die ‘minachting’ betekent, vindt zijn inspiratie in Finland. Want de blackmetalband laat een knap melodische sound met een onmenselijk kanthe horen, die aansluit bij de klassieke Finse stijl. Sinds 2009 stonden ze al op heel wat metalpodia als supportact en na hun goed ontvangen debuutalbum Facilis Descensus Averni (2016), is hun tweede album er. Breathing The Void sluit aan waar hun debuut eindigde. Gnist (zang), Lodur (gitaar), Kryptos (gitaar), Jehoruan (bas) en Grevling (drums) laten een rauw melodische maar tevens atmosferische godslastering horen, die fans

Sargeist, Satanic Warmaster, Baptism of Drowning the Light wel zal bevallen.

Breathing The Void is digitaal en in beperkte oplage ook op cd als Collector’s Edition verkrijgbaar bij het label Northern Silence.

Website / Bandcamp

TVINNA

Partus betekent geboorte. En daar gaat de nieuwe track van de nog vrij recente en donkere elektropopband Tvinna over: de sterke verbinding tussen de ziel van de moeder en de ziel van het kind, en wat ze elkaar schenken tijdens de nog onbekende momenten van onze ziel voor onze geboorte. Partus klinkt dan ook bijna ritualistisch natuurlijk. Een prachtige track, die galmt in vrouwelijke duisternis.

Partus werd rechtstreeks uit onze ziel gegoten – we schreven het samen in slechts 2 uur tijd, in de herfst van 2019. We hadden sterke beelden in onze gedachten en de vertaling naar muziek was meteen duidelijk. Op de een of andere manier vloeit de muziek gemakkelijk als we samen in dezelfde kamer zijn. Het nummer stelt de vroegste stadia voor ons wezen in vraag: wat is geweest voordat we in dit huidige leven werden geboren? We zagen onszelf al door het niets zweven. Verbonden door een onzichtbaar touw, maar nog steeds in afwachting van het moment om naar de aarde te komen. We zingen ook over het proces van daadwerkelijke geboorte… de sterke wielen van de tijd die kloppen op het ritme van de moeder. We zijn erg trots dat operasopraan Jessey-Joy Spronk te gast is, wat een extra dosis emotie en woeste vrouwelijke kracht toevoegde aan Partus,” legt Tvinna uit.

Partus is één van de tracks die verschijnen op het debuutalbum One In The Dark van Tvinna, dat verschijnt op 19/2 en kan je al voorbestellen.

Website / Bandcamp / Facebook

ILLNESS

De schizofrene blackmetalsound van de Noorse band Illness klinkt ondertussen al 20 jaar. En ter gelegenheid van dat jubileum brachten ze hun nieuw mini-album Schizophrenic Kingdoms uit. Bijzonder is dat ze in de 4 tracks en de cover van Thorn ook samples verwerkten van patiënten die opgenomen zijn in de psychiatrie.

Schizophrenic Kingdoms is digitaal verschenen.

Website / Bandcamp / Soundcloud

REST EASY

Rest Easy, het punkviertal uit Vancouver met leden van of Daggermouth en Shook Ones, lieten deze week een eerste tracks horen van hun aankomende ep. Met Get Busy Dyin laten ze een klassieke rechtdoor punksong horen. Fijn, maar niet verfijnd. Stevig, maar doet ons niet wankelen.

De nieuwe Rest Easy-ep Sick Day verschijnt op 12/2 digitaal en op 7″ vinyl (transparant/blauw smokey of tangerine oranje) bij het label Mutant League Records.

Facebook / Bandcamp

ANGRIFF

Sodomy In The Convent. Al wie nu niet meteen een beeld voor zijn geest haalde, verdient een bijzondere vermelding. Angriff durft. Na 10 jaar, brengen ze met Sodomy In The Convent opnieuw een release met 10 nieuwe tracks. De Portugese trash metallers zijn terug met hun vijfde album, als manifest tegen enig religieus fanatisme. Wellicht een van hun meest woeste en vijandige releases ooit. Chris Holmes (ex-W.A.S.P.) hoor je als gastsitarist, naast de vaste bandleden José Rocha (gitaar, bas, drums) en OJ Laranjo (zang).

Sodomy In The Convent is digitaal verschenen bij Firecum Records.

Spotify / Facebook / Bandcamp

TROUBLE FAIT’

In de lente van 1986 – in het midden van de The Cure-rage – zag de France band Trouble Fait’ het licht. Ondertussen nemen ze als band een gedogen plek in de undergroundscene in. En deze week bevestigen ze dit nogmaals met een nieuwe ep. Met 4 titels laten Babeth Letter, Jicé Letter en Guillaume Cantaloup, nu als trio, Appearance horen: met gedreven postpunkritmes, knappe synthlijnen en sterk gitaarwerk klinken de vocalen opnieuw heerlijk somber op hun lichtgevende newwave-/postpunkpad.

Appearance is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

ONLINE EVENT: 48 hours

Kom hier van 12 tot 14 maart niet aankloppen, want wij gaan helemaal vrijwillig en zonder morren 48 uur lang spontaan in een strenge lockdownmodus. Onder het motto ‘One world, one community’ organiseren Der Schwarm en Cold Transmission een online event. Twee etmalen lang, zullen 37 dj’s uit 8 landen, vanuit 3 continenten ons 48 uur voorzien van de fijnste donkere deuntjes. Van gothic, futurepop, industrial, postpunk, EBM, noise, batcave, aggrotech, darkwave, coldwave, horrorpunk, dark 80ies tot synthpop. Wij zijn er gerust in, dat dit een eenzame, maar meer dan geslaagde, homeparty wordt!

Je kan dit event volgen via Twitch TV.

Facebookevent

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More