Home Grensverleggers Uitheems Geduister #129

Uitheems Geduister #129

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Zondag is de dag waarop we de littekens op onze ziel laten helen, met het Uitheems Geduister van deze week. Donker nieuws van Mark Lanegan, Jack Bates, Shane Graham, Jeff Schroeder, Morbid Florist, Valentina Moretti, Leper, Deadlight Holiday, The Victims, Blackbriar, Årabrot, Nuclear Sun, Nature Of Wires ft. Madil Hardis & Claus Larsen (Leaether Strip), Grey Gallows en Moira Scar / V.E.X.

MARK LANEGAN, JACK BATES, SHANE GRAHAM, JEFF SCHROEDER
Voor het goede doel worden schone handen in mekaar geslagen. In dit geval knappe muzikale koppen, die een Joy Division Cover aan de man brengen, waarvan alle opbrengsten naar het Sweet Relief Musicians Fund gaan, dat in deze tijden ook een Sweet Relief’s COVID-19 Fund oprichtte. Mark Lanegan, Jack Bates (zoon van Peter Hook, bassist van Joy Division en New Order), Shane Graham en Jeff Schroeder (Smashing Pumpkins) leveren met hun versie van Disorder een bijdrage voor muzikanten en roadies die niet kunnen toeren en financieel getroffen zijn door covid-19.

Sweet Relief Musicians Fund

MORBID FLORIST
Wie bij het horen van de naam Morbid Florist meteen de link legt naar de metalband ANal Cunt, volgt even de verkeerde weg. Wij willen het hier even hebben over het Canadese synthwaveproject Morbid Florist, dat zijn sound laat walmen met het nieuwe nummer Lie. Somber, melancholisch horen we de repetitieve ritmes aangedreven door de minimal synths die hun roots hoog dragen. Toch klinkt de track ook glanzend bleek!

Bandcamp / Soundcloud

VALENTINA MORETTI
In Mexico wordt producer Valentina Moretti als een synth-godin aanbeden. Ondanks haar jonge carrière in de muziekwereld, wist ze al snel een plekje te veroveren. Met heel wat techno-invloeden, brengt ze een mengeling tussen synthwave, darkwave en italodisco, wat een schizofreen soort melancholische vreugde veroorzaakt. Elektrische, kleurrijke klanken vermengen zich naadloos met donkere en krachtige melodieën, met sprankels synthpop en de duistere vibes van new wave.

Haar zelfgetitelde debuutalbum met acht tracks is digitaal en op vinyl verschenen.

Bandcamp

LEPER
Watch The Romance Die. Er zijn al vrolijkere boodschappen voorbij gewaaid, zélfs het laatste jaar… En toch brengt gothrockband Leper uit Chicago (USA) hiermee een knappe videoclip bij deze track uit, die je terugvindt op hun laatst verschenen album This Next Song is About Death (2020). Een vrij clean gothrocknummer, met strakke zanglijnen en glooiende synths en de klare stem van zanger Skot Shaw. “We are not so much as animals, my dear.” Ideaal voor een ironisch romantisch avondje emotioneel griezelen, dunkt ons!

Bandcamp / Facebook

DEADLIGHT HOLIDAY
De industrial-/ rockband Deadlight Holiday heeft hun nieuwe single Blood And Body uitgebracht.
Hoewel ze in bloed en hart activisten zijn, brengt de track geen politieke boodschap. Toch wil Deadlight Holiday de luisteraar even een spiegel voorhouden. “De teksten zijn ontleend aan de Amerikaanse cultuur en onze collectieve cognitieve dissonantie ten opzichte van de problemen die we allemaal samen creëren als mens. Ik denk niet dat het onze taak is als muzikanten om iets op te lossen of te beantwoorden, maar eerder om de aandacht te vestigen op het onderwerp, en een soort ‘vraagteken’ creëren voor mensen om tot een besluit te komen.”
Daarnaast is het een track die fans van KMFDM en Nine Inch Nails zal bekoren. Rauwe vocalen en dreigende sounds met metal-invloeden.

De single verschijnt met een remixversie van Angelspit en is verkrijgbaar via Bandcamp.

Website / Facebook

THE VICTIMS
In 1986 stonden The Victims meteen klaar om hun plaats in te nemen in de newwave- en synthpopscene. Met hun snelle synths, gitaren en drums, een onbezonnen DIY-marketing, toeren met hun eigen productie en hun eigen label met de toepasselijke naam ZeroBudget Records, maakten ze precies het juiste geluid in de juiste periode.

De tapes, van vaak miserabele kwaliteit, doorstonden toch de tijd. Maar na de belangstelling van een fan, die hun lp Silent Dreams op zijn YouTube-kanaal draaide, werd besloten om deze te digitaliseren en te remasteren.
Laat ons allen dus even opnieuw slachtoffer worden, want dit album mag je niet missen. Voorbestellen kan al. Deze heruitgave verschijnt op 23/4 en bevat een cd met echtheidscertificaat, een downloadcode waarmee je onmiddellijk de eerste single Please krijgt en een prikkeldraadarmband van The Victims.

Bandcamp

BLACKBRIAR
Er wordt terecht uitgekeken naar het debuutalbum van de Nederlandse symfonische gothic rock band Blackbriar. In afwachting van de release van The Cause Of Shipwreck, brachten ze een tweede single-video uit. Deadly Diminuendo volgt hun eerste single The Séance op, die we vorige maand te horen kregen. “De video voor Deadly Diminuendo hebben we bewust heel sober gehouden omdat het nummer zo ontzettend krachtig is. Het is één van de favoriete albumtracks van onze zangeres Zora (lachend) en ik luister er zelf ook heel graag naar!”, laat drummer René Boxem weten.
Met ijskoude vocalen opent de track, die dreigend en snijdend klinkt. De (net iets te?) hoge zanglijn opent het ritmische nummer gevuld met diepe bassen, indrukken van strijkers en zware riffs. “Leaving what’s left to the winds of the mountain.”

The Cause Of Shipwreck verschijnt op 23 april en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Website

ÅRABROT
Het duo Årabrot brengt ook deze week een destillaat van hun bijtende brouwsel van postpunk en noiserock. Hun nieuwe album komt eraan en week na week laten ze ons watertanden met een nieuwe track uit Norwegian Gothic, dat hun album Who Do You Love (2018) opvolgt. Deze keer met de Neo Depression Set van het nummer Hallucinational.
De vrouwelijke helft van het duo Karin Park, geeft wat duiding bij het nummer: “Hallucinational kwam voort uit een futuristische droom die ik had. In de droom had de helft van onze lichamen het Nirvana al bereikt, dus moesten wij niet langer rondlopen. We zweefden gewoon rond. De trein had geen rails meer nodig en voor de lunch legden we ons eten op vierkante metalen platen. Ik schreef mijn gedachten over de droom op en dat werd de tekst voor Hallucinational.”

Het negende album Norwegian Gothic van Årabrot verschijnt op 9/4. Lars Horntveth (Jaga Jazzist), cellist Jo Quail, Tomas Järmyr (Motorpsycho), Anders Møller (Turbonegro, Ulver) and Massimo Pupillo (Zu) deden een bijdrage en we kijken er enorm naar uit om dat te horen! Bestel nu al voor.

Facebook / Website

NUCLEAR SUN
Nuclear Sun is de belangrijkste creatieve uitlaatklep van singer-songwriter en producer Tal Kliger uit Noord-Californië (VS), die zijn inspiratie haalt uit industriële rockacts uit de jaren 90 (zoals Gravity Kills, Rammstein en Stabbing Westward), industriële metal, digitale hardcore, nu-metal, verschillende EDM-genres en zelfs Eurodance uit de jaren 90.
Head Like A Hole is één van die Nine Inch Nails-tracks die bij velen in hun muzikaal collectief geheugen staat gebrand. Het is dan ook niet de eerste keer dat deze gecoverd wordt. Ook het industrial rockproject Nuclear Sun ging ermee aan de slag en dat leverde een pittige industrialversie met nagenoeg perfecte vocals op. Deze versie is verschenen op Couldn’t Have Said It Better Vol. 1, een tribute-ep dat zopas digitaal verschenen is.

Bandcamp / Facebook

NATURE OF WIRES FT. MADIL HARDIS & CLAUS LARSEN (LEAETHER STRIP)
Beats + Sopraan = Geweldig! Maar dat was wel te verwachten, als we zien dat het Claus Larsen van Leaether Strip was die de beats voor zijn rekening nam, in zijn remix van de track Through Someone Else’s Eyes van Nature of Wires ft. Madil Hardis. Claus wist de stampende EBM-sound knap te versmelten met de stijgende sopraanstem.

Deze track is digitaal verschenen.

Nature Of Wires / Madil Hardis / Leaether Strip / Claus Larsen

GREY GALLOWS
Na een jaar gevuld te hebben met werken aan nieuw materiaal, is het nieuwe, derde album Garden of Lies van het Griekse darkwaveduo Grey Gallows net uit.
Deze keer hebben Konstantin (zang, toetsen) en Dionisis (gitaar, bas, toetsen) samengewerkt met Nick (TheMute) Chalntoupis, sound designer en mastering engineer bij SoundCave Studios. Met als doel een donker eighties en ninetiesgeluid te creëren, die hun donkere muziek op de beste manier tot zijn recht laat komen. Speciale gast is Cleopatra Kaido, zangeres en frontvrouw van de donkere electroband Meat Injection, wiens stem perfect past bij de koudere deuntjes in één nummer.
“Grijs is de kleur van het leven, net voor alle dingen doodgaan…” De teksten gaan over de pijn in het menselijke bestaan, zoals liefde, leven en dood.

Garden of Lies is digitaal, op cd en op vinyl verschenen bij Cold Transmission Music.

Bandcamp / Facebook

MOIRA SCAR / V.E.X.
Afsluiten kan in stijl, met een flinke streep deathnoise/ freakwave van Moira Scar/ V.E.X. uit San Francisco, Oakland. Lu Lucifer Gamma Ray en Roxzan ‘Roxy Monoxide’ Zatan laten hun unieke sound opnieuw horen in een videoclip bij de track FreakFace, die baadt in al waarvoor ze – diep geworteld in hun subcultuur – als activisten staan: non-binaire femme queer-core, antiracistische antifascistische pro-aarde pro-freak kunst.

FreakFace is één van de nummers die je terugvindt op het nieuwste album van Moira Scar/ V.E.X., Between Worlds dat in februari verscheen. Het album is digitaal en op vinyl verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More