Home Grensverleggers Uitheems Geduister #117

Uitheems Geduister #117

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Yule-, winter-, kerst- of ijsfeesten, wees gezegend deze week met het Uitheems Geduister. Ontdek of het licht sterk genoeg is om een weg te vinden tussen het nieuws van The Cure, NU:N, Services,  PreEmptive Strike 0.1, Vaneno, In A Darkened Room, Isla Ola en Affet Robot.-

THE CURE

Robert Smith en The Cure waren deze week te zien op 24 Hours Of Live Streaming Improv, een live-streamevent ten voordele van Letters To Santa. Elke kerstochtend sinds 1995 beantwoordt deze organisatie kerstbrieven die geschreven zijn door gezinnen die wanhopig op zoek zijn naar een wonder. Ze proberen de kerstwensenlijst van elk gezin te vervullen (meestal gaat het om nood aan eten en kleding). Daarnaast brengen ze een computer voor elk kind in huis, een tablet voor het gezinshoofd en genoeg geld om hun leven te veranderen, zonder verplichtingen.

The Cure droeg zijn steentje bij en speelden 3 nummers van het album Faith (1981) in een nieuwe versie: The Holy Hour, The Funeral Party en The Drowning Man. Een schitterend kerstcadeau, wat ons betreft.

Website / Facebook

NU:N

De postpunk- gothrockband NU:N (Nothing Unveils Nothing) bracht de ep Remember Me uit, samen met de release van de cd (in beperkte oplage) Out of Sight: A Tribute to Oliver Heuer | Sweet William,waaraan NU:N meewerkte, als ode aan Oliver Heuer. De Duitse muzikant, die oprichter en frontman van was van de newwaveband Sweet William, overleed vorig jaar in december op 50-jarige leedtijd.

De nieuwe ep bevat 4 nummers, waaronder de coverversie van Follow Me (Sweet William, These Monologues, 1991). Daarnaast ook Remember Me, van NU:N, met Oliver Heuer op zang en gitaar. Van deze track hoor je ook nog 2 andere versies, waarbij Olive ook de opnames en en het mixen op zich nam.

Deze ep is digitaal verschenen bij het label Black Genesis Records.

Facebook / Bandcamp

SERVICES

Services is de artrockgroep uit Minneapolis (USA) die in 2016 werd opgericht door Lars Oslund. Met J.J. Monroe en Simon Petrick vormt hij deze krachtige samenwerkingseenheid van 3 multi-instrumentalisten die experimenteren met betoverende sonische keuzes, emoties en dansbare ritmes. Services treedt maar af en toe op, want is vooral studioproject tussen de muzikanten en gastmuzikanten. Deze week brachten ze hun debuutalbum One Velvet Morning uit, waarop de tracks een erg groot postpunk-/shoegazegehalte hebben, maar ook heel wat experimentele jazzkenmerken meedragen. Shoe jazz? Een interessante ontdekking alvast!

One Velvet Morning is digitaal verkrijgbaar.

Facebook / Spotify / Bandcamp

PREEMPTIVE STRIKE 0.1

In 2002 ontstond PreEmptive Strike 0.1 op het Griekse eiland Kreta met als doel krachtige, melodieuze EBM-muziek te creëren. Jim The Blaster, George Klontzas en Yiannis Dseq Chatzakis experimenteerden, brachten Oosterse elementen en traditionele Griekse instrumenten in hun sound en werkten samen met artiesten uit de extreme metalscene, met 7 albums, 3ep’s en een 7”-single als resultaat. In het voorbije jaar verliet Klontzas de band maar nog geen 9 maanden later, lieten Jim The Blaster en Chatzakis de mcd The Dread Files op de wereld los. Vier nieuwe tracks, geïnspireerd door oerangsten en paranormale verschijnselen. Bijzonder aan deze release is dat de 4 remixen die er op staan, van Belgische hand zijn, want zowel Implant, Llumen, The Juggernauts als IC434 deden een bijdrage aan

Het album The Dread Files is digitaal, op cd en op zwarte of transparante lathe cut vinyl verkrijgbaar (Voor wie ook nog niet wist wat ‘lathe cut vinyl’ precies is: collega Jos Buersens legt het haarfijn uit in een review van de nieuwste single van Jef Mertens).

Facebook / Bandcamp

VARSOVIE

Het darkrock-/ postpunkduo Varsovie uit Grenoble (FR) is aan zijn vierde album toe. Al 15 jaar zorgen Arnault Destal (drums, tekst, muziek) en Grégory Catherina (zang, gitaar, muziek) voor donkerpittige nummers. Kissa Kouprine is de eerste single van het aankomende album en komt met een knappe videoclip van de hand van de Ierse artieste Deborah Sheedy. Met enige nervositeit klinken de spoken vocals in een instrumentaal rijk uptemponummer.

Het album L’Ombre et la Nuit verschijnt in april 2021 bij het label Icy Cold Records. Het zou het donkerste album van de band tot nu toe zijn. Nog steeds met Franse teksten en op een strakke, nerveuze, melancholische lijn in schemerige sferen als een persoonlijke crisis.

Website / Facebook

VANENO

Deze keer komt het streepje metal uit Portugal, waar sludgemetalband Vaneno met een eerste release komt. In 2017 verzamelden Miguel Nunes (drums), Eduardo Cunha (gitaar) en António Tavares (gitaar) om te jammen. Pas eind 2019 werd de band uitgebreid tot een vijftal met de komst van Pedro Fernandes op bas en Alexandre Fernandes op zang, waarmee Vaneno zijn geluid vond, dat ze nu laten klinken met Struggle Through Absurdity. Vier nieuwe tracks die een opmerkelijke volwassenheid en diversiteit, met invloeden die variëren van sludge, stoner en death-metal. Het eindresultaat? Een agressieve sound vol zware, gespierde en groovy riffs en opzwepende ritmes. Wie van Crowbar houdt, moet ook Vaneno even een luisterbeurt geven.

Struggle Through Absurdity is digitaal verschenen.

Facebook

IN A DARKENED ROOM

Gothrockband In A Darkened Room uit Texas heeft zijn debuutalbum klaar, dat in 2021 zal verschijnen, na , laten ze een derde single daaruit horen. Final Vows gaat over het voelen van iets speciaals, of het nu een persoon of een idee is, en afscheid moeten nemen van die dingen, en over de aarde zwerven en je afvragen of je ze ooit weer zult vinden.

CJ Duron (zang, gitaar), Svia Svenlava (bas) en Kandi Keys (synth, piano) zetten hiermee een sound neer die ergens tussen The Cure en Drab Majesty zit, maar dan met donkerder diepe vocals. Klinkt dus alvast goed!

Facebook / Bandcamp

ISLA OLA

Van het Dortmuntse coldwaveduo Isla Ola (DE) kregen we deze week hun nieuwe track Gelaufen te horen. Een heerlijk verwrongen, koud geluid, waarbij bubbelende synths contrasteren met de emotieloze vocalen en ons meevoeren langs kille ritmes. “Deine leeren Worte fließen durch mein Gehirn…” (je lege woorden stromen door mijn hoofd…) horen we, terwijl ons hoofd leegstroomt van gedachten en we het wellustig vol laten lopen met dit bitterzoete coldwavegeluid.

Gelaufen is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp / Instagram / Soundcloud

AFFET ROBOT

Affet Robot, het darkwave-/ synthpopproject van Eren Günsan uit Istanbul, laat na Budala, nu een tweede single klinken uit zijn aankomende, tweede album Fiyasko. Saplantıların Kölesiyim betekent ‘ik ben een slaaf van obsessies’.

Kendi kendimi yeneceğim
I will beat myself
Tutkularımın peşinde
Chasing my passions
Saplantıların kölesiyim
I’m a slave to obsessions

Een vrolijke synthpopdeun, met bittere trekjes waarin de vocals intrieste somberheid brengen. Een verwrongen concept, dat zowel dynamisch als melancholisch klinkt.

Fiyasko verschijnt digitaal op 29/1/2021 en kan je reeds voorbestellen.

Facebook / Bandcamp / iTunes / Spotify / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More