Home nieuws Tien jaar Dauw

Tien jaar Dauw

by Wouter De Sutter

HAPPY BIRTHDAY DAUW!

Het Gentse tape label Dauw bestaat sinds enkele dagen tien jaar. Op 1 maart 2014 bracht de tandem Pieter-Femke Strijbol, de stuwende krachten achter het kleinschalige initiatief, zijn eerste release op de markt. Een tape met werk van de Finse muzikant/kunstenaar Olli Aarni.

© F. Strijbol

Op de eersteling: twee fragiele soundscapes – Kimalle/Kimalla – van elk een 10-tal minuten die gecomponeerd leken te zijn in een eindeloze sneeuwvlakte bij -20° en onder een ongenadig hard schijnende zon. Kimalle is dan ook Fins voor ‘glitters’. Uitgebracht op (amper) 50 exemplaren en voorzien van een rood vilten hoesje gekoppeld aan grafisch werk van Femke. Die artistieke touch vormt trouwens de rode draad in alle Dauw releases.

Het was tien jaar geleden de bescheiden start van een traject dat intussen een stuk langer duurt dan aanvankelijk ingeschat. Een decennium later staat de teller al op 70 releases. Het merendeel daarvan is de trotse drager van het label “Sold out”. Al kan zowat alles nog probleemloos gedownload worden via Bandcamp. In de regel aan spotprijzen.

Om de tiende verjaardag in stijl te vieren, wordt Dauw 001 binnenkort opnieuw uitgebracht en dat in combinatie met nagelnieuw werk van de Finse geluidskunstenaar waarmee het allemaal begon. Twee vliegen in één zachtaardige klap. Ook Olli Aarni blijft overigens met de regelmaat van een klok nieuw materiaal uitbrengen. Achttien releases tot dusver op het sfeervolle actief, and counting.

In een mededeling laat het label weten dat er na tien jaar nog lang niet wordt gedacht aan stoppen. Of dat enthousiasme goed is voor nog eens tien jaar zal de toekomst uitwijzen. We duimen alvast. Afspraak over tien jaar!

Dauw FBOlli Aarni

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More