Home nieuwsSPOTIFY Luminous Belge

Luminous Belge

by Pieter Walcarius

Op vakantie gaan met een mooi deuntje in de oren? Dan is de Luminous Belge de geschikte partner. Geniet van deze lijst met de nieuwste en spannendste Belgische releases. Deze week vervoegen Jaan Hantson, GOSTO, People On A Moon, Be Irving en WZA onze lijst.

Sweet Sight is inmiddels de vijfde single van Hantson en het is weer een schot in de roos. Als we het begin van het nummer horen, lijkt het alsof Jaan een pure singer-songwriter song componeerde met enkel zijn sublieme stem en een zweverige gitaar. Maar na een tijdje valt de ingehouden percussie in en speelt Hantson met effecten op zijn stem en knappe soundscapes. Bovenal weet Jaan de gemoedelijk sfeer in het nummer te houden. Dus verwacht geen bombastische song maar wel smaakvolle, sfeervolle en speelse arrangementen die het nummer boeiend houden tot de laatste seconde. Wij zijn grote fan van deze originele songschrijver.

Yurnodalone vertelt het verhaal over het delen van de dieperliggende lagen in jezelf. Hiervoor gebruikt GOSTO een ui als metafoor, waarbij het afpellen van de lagen de kern zichtbaar maakt. Het nostalgische gevoel dat de muziek oproept was toonaangevend voor de tekst, waarin hij aan zijn geliefde belooft om haar zoveel mogelijk zijn ware aard te tonen. De muziek is speels en warm, melodieus en dromerig, met veel aandacht voor detail. Met de nieuwe muziek keert GOSTO terug naar de oorsprong van zijn passie: het maken van intieme maar toegankelijke en pakkende liedjes.

People On A Moon is de band rond frontman Bernd Annaert en bestaat uit vijf muzikanten afkomstig uit Antwerpen, Brussel en Leuven. De muziek van People On A Moon is indierock georiënteerd met invloeden van americana, belpop en roots rock. Na wat liveoptredens brengen ze nu hun debuutsingle Road Trippin’ uit. Bernd Annaerts stem neemt je mee op een roadtrip waarin je wegdroomt langs eindeloze wegen. De jazzy indie grooves van drummer Pierre Steenackers en bassist Christiaan Franz blenden mooi met de warme sound van toetsenist Tristan Kuijpers en de edgy gitaarsolo’s van Mike Boeijkens.

Be Irving zelf vindt dat ze zich muzikaal situeren ergens in niemandsland tussen Damon Albarn, Beach House, Alt-J en Sparklehouse. Wij daarentegen vinden dat Be Irving gewoon een sterke eigen sound heeft die niet echt in de buurt komt van een andere band of artiest. De band gaat het experiment niet echt uit de weg, maar levert ook unieke songs af die van begin tot eind blijven boeien. En dan hebben we het nog niet over de flexibele stem van De Clercq gehad die alle nummers mooi inkleurt. Honest Laughter is daar een mooi voorbeeld van.

We kunnen moeilijk een etiket kleven op de muziek van WZA. Het is een eigenzinnige originele mix van r&b, pop, funk, alternatieve hiphop en alles wat daartussen valt en elke track heeft een zalige, moddervette groove. Wouter klinkt op deze plaat als een combinatie van Prince en Beck ten tijde van Midnite Vultures. De titel Sawado staat eigenlijk voor ‘sourdough’ (zuurdesem). Een jaar of twee jaar geleden was Souvereyns nog brooddealer en deze plaat heeft hem geholpen om van de straat te blijven en te focussen op muziek. Het album is voor hem dan ook een terugblik op een donkere tijd tussen het witte poeder…

Veel luistergenot!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More