Home Belgisch PREMIÈRE: Lucian Moreau remixt Orbel

PREMIÈRE: Lucian Moreau remixt Orbel

by Nel Mertens

De Franse band Orbel kent sinds hun nogal sublieme, doch bevreemdend album Lur Hezea (2022) terecht een ‘boost’ in hun bekendheid. Orbel heeft zijn wortels in de postrock en metal, maar experimenteerde volop met doom, electropop, noise, … de laatste jaren.

En dat wekte ook de interesse van de Belgische artiest Lucian Moreau. We kennen hem als mede-oprichter van het collectief/ label HS71, filmmaker en muzikant. De laatste jaren verkiest hij Brussel als hometown boven Gent, bracht daar de club culture binnen in zijn kleinere appartement en belandde dan ook in een meer dansbare vibe. Zijn laatste werk is dan ook dansbaarder dan ooit.

Dat net hij met die donker etherisch klinkende track aan de slag ging, levert een bijna volledig ‘nieuw klinkend’ nummer op. Van de donkere pianotoetsen is er geen glimp meer op te vangen. Wel kreeg het nummer meer glinsterende ademruimte, waarbij er van de vocalen nagenoeg (jammer genoeg?) niets meer overblijft, dan een zucht op de achtergrond, zwevend tussen de lichtgevende, fijne beats en prikkelende synths door.

“Ik heb tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk de basis gelegd voor de rework en dit project gebruikt om mijn nieuwe speeltje, de ‘Elektron Digitakt’, te ontdekken. In de laatste fase van het mixen kreeg ik hulp van mijn goede vriend Rint Dens, die aandrong op het downtempo einde dat in de uiteindelijke mix kwam. Het was tijdens deze periode dat we ook begonnen te werken aan het script van de videoclip van het nummer. Helaas stierf Rint plotseling in de weken na het voltooien van de rework. Het is met alle de liefde in mijn hart, dat ik dit lied opdraag aan mijn dierbare vriend,” legt Moreau uit over deze herwerking.

Een transformatie van concrete duisternis naar een zwevende soundscape, die als een ‘herademing’ van de track klinkt. Hoewel wij toch nog steeds het originele, duistere plaatje van Orbel zelf verkiezen…

Deze herwerking is de vijfde track die we te horen krijgen van het aankomende Orbel-album Reworks, een verzameling herwerkte versies van hun tweede album Lur Hezea. Daaraan werkten 8 artiesten mee, variërend van noise tot dance: worriedaboutsatan, Drowse, Mondkopf, Almeeva, El_Txef_A, Tom Beaudouin, Lumi en dus ook onze Belgische Lucian Moreau!

Orbel / Lucian Moreau

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More